Постанова
від 13.03.2007 по справі 15/689-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

15/689-б

ВИЩИЙ  ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  УКРАЇНИ  

 ПОСТАНОВА          

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ          

          

13 березня 2007 р.                                                                                   № 15/689-б  

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Удовиченко О.С.–головуючого

Панової І.Ю.,

Хандуріна М.І.

розглянувши касаційну скаргуДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України"

на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 18.12.2006

у справі господарського суду№  15/689-бМіста Києва

за заявоюДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України"

доТОВ "Енергогазресурс"

проВизнання банкрутом

ліквідатор Лецкан В.Л.

за участю представників сторін:

від ДК " Газ України"  - Онищенко І.П., Єнік Є.В.

від ДК " Укртрансгаз" –Каменчук В.О.

від ліквідатора -  Матвєєнкова О.В.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду м. Києва від 19.09.2006 року у справі № 15/689-б( суддя Хоменко М.Г.) затверджені звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс боржника, боржник ліквідований, а провадження у справі припинено на підставі ст.ст.31,32,40 Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 18.12.2006 у справі № 15/689-б( Колегія суддів: Коваленко В.М., Вербицька О.В., Пантелієнко В.О.)   апеляційну скаргу дочірньої компанії “Газ України” національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” залишено без задоволення, а ухвалу господарського суду м. Києва від 19.09.2006 року у справі № 15\689-б залишено без змін.

Не погоджуючись з вказаними судовими актами, ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду м. Києва від 19.09.2006 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.12.2006 у справі № 15/689-б  , справу направити на розгляд до місцевого господарського суду на стадію ліквідації.

Касаційна скарга мотивована тим, що  судове засідання господарського суду першої інстанції, за результатами проведення якого винесено ухвалу оскаржену до Київського апеляційного господарського суду, проводилось без виклику кредиторів по вказаній справі, що перешкоджало ДК " Газ України" надати свої міркування з приводу можливості затвердження ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора.

Зазначені вище обставини призвели до того, що ДК " Газ України" не мала змоги користуватися наданими їй процесуальними правами, надавати мотивовані пояснення з приводу доцільності затвердження звіту ліквідатора.  

Колегія суддів Вищого господарського суду України , переглянувши в касаційному порядку  ухвали місцевого та постанову апеляційного господарського суду,  на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судом першої  та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права вважає, що  існують правові підстави для задоволення касаційної скарги, виходячи з такого:

- як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду м. Києва від 03.10.2005 року було порушено провадження у справі № 15\689-б про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю “Енергогазресурс” за заявою дочірньої компанії “Укртрансгаз” національної акціонерної компанії “Нафтогаз України” .

Ухвалою попереднього засідання господарського суду м. Києва від 17. 01.2006 року затверджений реєстр вимог кредиторів та визнані кредитори до Боржника із відповідними сумами вимог .

    Постановою господарського суду м. Києва від 21.02.2006 року боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором  арбітражного керуючого  Лецкана В.Л., якого зобов'язано подати до офіційного друкованого органу оголошення про визнання боржника банкрутом, провести ліквідаційну процедуру на надати суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс товариства.    Завершено підприємницьку діяльність боржника та нарахування йому штрафних санкцій, повноваження органів управління боржника припинено .

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ліквідатором банкрута до господарського суду м. Києва подані клопотання  № 2779-06 від 03.08.2006 року із доданням звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу, в якому (клопотанні) ліквідатор просить затвердити поданий звіт, ліквідаційний баланс, ліквідувати товариство, а провадження у справі припинити, у зв'язку відсутністю у банкрута ліквідаційної маси та неможливістю погасити вимоги кредиторів.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 19.09.2006 року у справі № 15/689-б затверджені звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс боржника, боржник ліквідований, а провадження у справі припинено.

Як вбачається з вказаної вище ухвали , в судовому засіданні були присутні представник кредитора ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України " та ліквідатор банкрута.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до протоколу №1 збору комітету кредиторів ТОВ "Енергогазресурс" від 01.02.2006 головою комітету кредиторів обрано представника  ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України".

Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що ухвала господарського суду та постанова суду апеляційної інстанції винесені з порушенням вимог Закону України " Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  в зв'язку з чим підлягають скасуванню, виходячи з такого:

Відповідно до вимог  ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський  суд,  після заслуховування звіту ліквідатора та думки  членів  комітету кредиторів або окремих кредиторів, виносить ухвалу  про  затвердження  звіту  ліквідатора  та   ліквідаційного балансу.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 11.09.2006 у справі № 15/689-б ( без виклику сторін)  призначено  розгляд справи  у судовому засіданні на 19.09.2006 та викликано представників сторін та ліквідатора.

          В матеріалах справи відсутні докази повідомлення членів комітету кредиторів про проведення судового засідання 19.09.2006,  на якому розглядався звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс.

Крім того,  в ухвалі господарського суду м. Києва не відображено думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

    Тому, Колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що суд першої інстанції в ухвалі від 19.09.2006  передчасно дійшов висновку про затвердження звіту ліквідатора  а також  ліквідаційного балансу у справі № 15/689-б. та про припинення провадження у справі , а суд апеляційної інстанції не надав належної оцінки вказаним обставинам та  необгрунтовано залишив ухвалу господарського суду від 19.09.2006 без змін , а апеляційну скаргу –без задоволення.

Керуючись статтями 1117, 1119 - 11113 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України" задовольнити.

Ухвалу господарського суду м. Києва від 19.09.2006 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 18.12.2006 у справі № 15/689-б скасувати.

Справу передати на розгляд  до господарського суду міста Києва.

 

Головуючий                                                                           О.С. Удовиченко

Судді                                                                                                       І.Ю. Панова

              М.І. Хандурін

                                         

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення13.03.2007
Оприлюднено20.08.2007
Номер документу503867
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/689-б

Ухвала від 22.10.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Ухвала від 22.10.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

Постанова від 13.03.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I.Ю.

Ухвала від 31.01.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I.Ю.

Ухвала від 19.09.2006

Господарське

Господарський суд міста Києва

Хоменко М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні