Постанова
від 19.12.2011 по справі 2а-1870/8490/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2011 р. Справа № 2a-1870/8490/11

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Соколов В.М., розглянувши у приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду в Краснопільському районі Сумської області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Краснопільському районі Сумської області (далі по тексту - позивач, УПФУ в Краснопільському районі) звернулося до суду з адміністративним позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (далі по тексту - відповідач, ФОП ОСОБА_1С.) про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 758,46 грн. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, який згідно ст. 14 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» є страхувальником і зареєстрований як платник страхових внесків в УПФУ в Краснопільському районі, всупереч вимог Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» не сплатив у передбачений законом строк та належному розмірі страхові внески за 2010 рік у загальному розмірі 758,46 грн.

Представники сторін у судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином (а.с.10,11), про причини неявки, всупереч вимог ч.2 ст. 40 КАС України, суд не повідомили.

Відповідно до вимог ч.6 ст. 12 та ч.1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження).

Таким чином, фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) була зареєстрована як фізична особа-підприємець, що підтверджується копією свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця (а.с.3), відповідно до п.3 ст.11, ч.5 ст.14, ч. 4 ст.15 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» є страхувальником та зареєстрований як платник страхових внесків (перебуваючого на фіксованому податку) в УПФУ в Краснопільському районі.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) страхувальник, яким в даному випадку також виступає відповідач, зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно п.п. 3, 4 статті 18 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Згідно зі статтею 5 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону. Виключно цим Законом визначаються: принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню; платники страхових внесків, їх права та обов'язки; порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до пп. 4 п. 8 розділу XV В«Прикінцевих положеньВ»Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (в редакції Закону України В«Про внесення змін до законів України В«Про Державний бюджет України на 2010 рікВ» та В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» від 08.07.2010 №2461-VI) фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок) зобов'язані сплачувати страхові внески у розмірі, який визначається ними самостійно, при цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, загального оподатковуваного доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Статтею 53 Закону України В«Про Державний бюджет України на 2010 рікВ» від 27.04.2010 № 2154-VI встановлено з 1 липня 2010 року мінімальну заробітну плату у місячному розмірі 888 гривень, з 1 жовтня 2010 року - 907 грн. 00 коп., з 1 грудня 2010 року - 922 грн. 00 коп., таким чином мінімальний страховий внесок на місяць у третьому кварталі 2010 року становив 294грн. 82коп.

Частинами четвертою та шостою статті 20 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ»передбачено, що сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум страхових внесків до солідарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для відповідача є квартал.

Із розрахунку сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за ІІІ квартал 2010 року вбачається, що заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків склала 758,46 грн.

При цьому варто зазначити, що згідно частини 6 ст. 18 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» (діючої на час виникнення спірних правовідносин) законодавством не можуть встановлюватися пільги з нарахування та сплати страхових внесків або звільнення від їх сплати.

Враховуючи, що сума страхових внесків за ІІІ квартал 2010 року, на момент розгляду справи відповідачем своєчасно не була сплачена у встановлені строки, що підтверджується дослідженими матеріалами справи, доказів сплати боргу відповідачем не надано, суд приходить до висновку, що вимоги позивача про стягнення з ФОП ОСОБА_1 вказаної заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов управління Пенсійного фонду в Краснопільському районі Сумської області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1, вул. Сумська, буд. 26, с. Осоївка, Краснопільський район, Сумська область) на користь управління Пенсійного фонду в Краснопільському районі Сумської області (вул. Перемоги, 22а, смт. Краснопілля, Сумська область, п/р 256093302929 у ТВБВ №10018/041 Філія Сумське обласне управління ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 337568, код ЄДРПОУ 22976990) заборгованість зі сплати страхових внесків у сумі 758,46 грн. (сімсот п'ятдесят вісім грн. 46 коп.).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.М. Соколов

З оригіналом згідно

Суддя В.М. Соколов

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2011
Оприлюднено22.09.2015
Номер документу50408061
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/8490/11

Постанова від 19.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Постанова від 19.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

Ухвала від 01.12.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.М. Соколов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні