Ухвала
від 11.09.2015 по справі 908/4821/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251 номер провадження справи 23/59/15

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

69001, м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4

Інформаційний центр тел. (061) 224-08-88

УХВАЛА

11.09.2015 Справа № 908/4821/15

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни, при секретарі Ракович С.І.,

за участю представників:

від кредитора - Мєхтієва К.А., довіреність №7378/08-29-10/014 від 20.07.2015;

від боржника - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи №908/4821/15

за заявою ініціюючого кредитора - Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Головного управління ДФС у Запорізькій області (69001, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 14, скорочено - ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя);

до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «Агентство торгівлі технічними тканинами» (69105, м. Запоріжжя, проспект Леніна, 206; код ЄДРПОУ 33690982; скорочено - ТОВ «Агентство торгівлі технічними тканинами»),

про порушення справи про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (ініціюючий кредитор у справі) звернулась до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство відносно ТОВ «Агентство торгівлі технічними тканинами» (боржник у справі).

Ухвалою господарського суду від 03.09.2015 у справі №908/4821/15 заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/59/15, підготовче засідання суду призначено на 11.09.2015, зобов'язано арбітражного керуючого Власову Світлану Анатоліївну, кандидатура якої визначена автоматизованою системою, надати суду, у термін до 10.09.2015 заяву на участь у справі в порядку ст. 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», від боржника витребувано документи згідно з резолютивною частиною ухвали суду.

На дату та час проведення судового засідання від арбітражного керуючого Власової С.А. надійшло повідомлення №02-01/615 від 09.09.2015 р., про відмову від участі у справі.

10.09.2015 до господарського суду надійшла заява №01-16/1094 арбітражного керуючого Сиволобова М.М. про участь у даній справі.

Представник ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя у судовому засіданні підтримала заяву про порушення справи про банкрутство та надала уточнення до заяви, які за своїм змістом є письмовими поясненнями щодо змісту доданих до справи інкасових доручень.

ТОВ «Агентство торгівлі технічними тканинами», боржник у справі, відзиву на заяву не надав, представник у судове засідання не з'явився, про причину неявки суд не повідомив, про дату, час та місце слухання справи повідомлений належним чином.

Вивчивши доводи заяви про порушення справи про банкрутство, дослідивши подані документи, проаналізувавши норми чинного законодавства, господарський суд дійшов висновку про наявність підстав для порушення провадження у справі, виходячи з такого.

Частиною 3 статті 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) встановлено, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

За змістом наведеної норми Закону безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, яке набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження. До складі цих вимог не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Згідно із ч. 7 ст. 11 Закону про банкрутство до заяви кредитора додаються також: копія виконавчого документа; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів; до заяви кредитора - органу доходів і зборів чи інших органів, які здійснюють контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, додаються докази вжиття заходів до отримання відповідної заборгованості у встановленому законодавством порядку.

Згідно з частиною 1 статті 16 Закону про банкрутство перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Відповідно до частини 3 вказаної статті, якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

Разом з тим, згідно з положеннями ст. 95 Податкового кодексу України, ч. 3 ст. 10 та ч. 7 ст.11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» доказами на підтвердження безспірності грошових вимог ініціюючого кредитора - органу доходів і зборів, є рішення суду про стягнення грошових коштів у рахунок погашення податкового боргу, що набрало законної сили, інкасові доручення для примусового стягнення коштів у доход бюджету у рахунок погашення податкового боргу та докази вжиття відповідних заходів до отримання відповідної заборгованості за процедурою, визначеною Податковим кодексом України.

Отже, суд зауважує, що відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження у такому випадку до заяви органу доходів і зборів про порушення провадження у справі про банкрутство не додається, оскільки списання коштів із рахунків боржника здійснюється відповідно до умов і порядку, визначених Податковим кодексом України, а не Законом України «Про виконавче провадження».

За наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд у судовому засіданні виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство.

Відсутність відзиву боржника не перешкоджає проведенню судового засідання.

Як свідчать подані до суду документи, безспірність вимог ініціюючого кредитора в розмірі 574636,71 грн. підтверджується - судовим рішенням, яке набрало законної сили, а саме: постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 14.08.2014 у справі № 808/4879/14, інкасовими дорученнями від 25.11.2014 № 641/25, №642/25 №643, №644/25 .

Матеріали справи свідчать, що інкасове доручення №644/25 від 25.11.2014 р. на суму 574823,01 грн. виконано частково у сумі 258,31 грн., в іншій сумі борг перед бюджетом не погашений.

Безспірні вимоги ініціюючого кредитора становлять 574636,71 грн., що перевищує триста мінімальних розмірів заробітної плати (300 х 1218,00 = 365400,00 грн.).

До складу цих вимог не включаються штрафні (фінансові) санкції у сумі 1709,89 грн. та пеня у розмірі 35,60 грн. Такі вимоги враховуються в реєстрі окремо у шосту чергу.

Відповідно до статті 1 Закону про банкрутство неплатоспроможність - неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Досліджені обставини справи, проаналізовані норми чинного законодавства свідчать про наявність визначених законом ознак неплатоспроможності боржника, а отже, і підстав для порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Агентство торгівлі технічними тканинами.

З огляду на викладене, суд визнає вимоги ініціюючого кредитора до боржника в розмірі 574636,71 грн.

Відповідно до частини дев'ятої статті 16 Закону про банкрутство в ухвалі про порушення провадження у справі про банкрутство зазначається, зокрема, про призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати.

Згідно із частиною першою статті 114 Закону про банкрутство кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі.

У разі, якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Арбітражний керуючий Власова С.А. відмовилась від участі у даній справі, посилаючись на ч. 2 ст. 114 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», у зв'язку із чим суд призначає розпорядника майна з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Так, із заявою про участь у справі звернувся арбітражний керуючий Сиволобов М.М.

Судом встановлено, що Сиволобов М.М. має свідоцтво Міністерства юстиції України про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №451 від 12.03.2013, не є зацікавленою особою відносно боржника, спеціалізація арбітражного керуючого Сиволобова М.М. відповідає діяльності боржника; професійні ризики арбітражного керуючого Сиволобова М.М. застраховані на підставі договору страхування відповідальності арбітражного керуючого СТД №3122898 від 01.10.2014 (копію додано до справи). Оскільки кандидатура арбітражного керуючого Сиволобова М.М. відповідає вимогам статті 114 Закону про банкрутство, суд призначає його розпорядником майна боржника у справі.

Відповідно до частини другої статті 115 Закону про банкрутство грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Виходячи з зазначеної норми закону, суд встановлює грошову винагороду арбітражному керуючому Сиволобову М.М. за виконання повноважень розпорядника майна боржника в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Керуючись ст.ст. 10, 16, 19, 22, 114, 115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Порушити провадження у справі №908/4821/15 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Агентство торгівлі технічними тканинами» (69105, м. Запоріжжя, проспект Леніна, 206; код ЄДРПОУ 33690982);

Визнати грошові вимоги ініціюючого кредитора Державної податкової інспекції в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агентство торгівлі технічними тканинами» (69105, м. Запоріжжя, проспект Леніна, 206; код ЄДРПОУ 33690982) розмірі 574632,20 грн.;

Вимоги в розмірі 1709,89 грн. штрафних санкцій та пені у розмірі 35,60 враховуються в реєстрі окремо у шосту чергу.

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ввести процедуру розпорядження майном боржника.

Розпорядником майна призначити арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича (Свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №451 від 12.03.2013; ідент. номер - 2952211858; адреса для листування: 04136, м. Київ, вул. Маршала Гречка, 13, каб. 526).

Встановити грошову винагороду арбітражному керуючому Сиволобову Максиму Марковичу в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення про порушення справи про банкрутство відносно (69105, м. Запоріжжя, проспект Леніна, 206; код ЄДРПОУ 33690982);

Заборонити боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Зобов'язати розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича подати до господарського суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів, у термін до 15.10.2015.

Зобов'язати розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Сиволобова Максима Марковича скласти реєстр вимог кредиторів та подати його на затвердження до господарського суду, у термін до 15.10.2015.

Попереднє засідання суду призначити на 19.10.2015 о 12 год.15 хв. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. С. Тюленіна,21/Шаумяна,4 корпус 1, каб.№304.

Зобов'язати розпорядника майна боржника Сиволобова Максима Марковича провести інвентаризацію майна боржника, у термін до 30.10.2015.

Ухвала набирає законної сили з дня її винесення - 11.09.2015.

Копії ухвали надіслати: кредитору; боржнику; розпоряднику майна Сиволобову М.М.; Орджонікідзевському ВДВС Запорізького МУЮ; державному реєстратору Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції (69035, м. Запоріжжя, вул. Сєдова, буд. 5); Головному управлінню юстиції в Запорізькій області, Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя (69035 м.Запоріжжя; вул. Перемоги, 51).

Суддя Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення11.09.2015
Оприлюднено18.09.2015
Номер документу50455525
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —908/4821/15

Ухвала від 23.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 14.12.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Судовий наказ від 30.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Постанова від 30.11.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 19.10.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 11.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні