Постанова
від 15.09.2015 по справі 707/1200/15-а
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 15.09.2015

707/1200/15-а

2-а/707/41/15

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2015 року Черкаський районний суд Черкаської області, який діє як адміністративний суд, у складі:

головуючого судді Василенка В.В.

при секретарі Демиденко Л.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1

та представників відповідача Гриценкової І.М., Новак О.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Черкаси справу за адміністративним позовом ОСОБА_4 до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправною та скасування постанови № 06-ДЦ-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів від 11 лютого 2015 року, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 звернувся до суду з адміністративним позовом до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправною та скасування постанови № 06-ДЦ-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів від 11 лютого 2015 року.

Свої вимоги ОСОБА_4 мотивував тим, що 11 лютого 2015 року відповідачем була винесена постанова № 06-ЦД-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів, за несвоєчасне виконання рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року № 2734 «Щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів», його притягнуто до адміністративної відповідальності як керівника ПАТ «ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МАШБУД» (код ЄДРПОУ 01374406) відповідно до ч. 1 ст. 188-30 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу розміром 8500 гривень. Вважає, що зазначеного адміністративного правопорушення не вчиняв, оскільки діяв виключно на підставі закону. Так, датою приведення діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності Законом «Про акціонерні товариства», у відповідність із вимогами цього Закону є дата державної реєстрації змін до статуту, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство або закритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство. 10 грудня 2014 року з метою приведення у відповідність із нормами Закону № 514-VI, були проведені чергові загальні збори акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе», згідно до яких було змінено найменування товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство, припинено повноваження голови правління товариства - ОСОБА_6, утворено одноособовий виконавчий орган товариства - директора, згідно статуту товариства у новій редакції та обрано директором товариства - ОСОБА_4.

10 грудня 2014 року було видано наказ № 69-К, згідно якого ОСОБА_4 приступив до виконання обов'язків директора з 10 грудня 2014 року, згідно рішення загальних зборів акціонерів. 11 грудня 2014 року на адресу Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, попередньо було направлено лист-повідомлення про те, що 10 грудня 2014 року відбулися загальні збори, на яких було прийнято рішення про проведення діяльності у відповідність до вимог Закону № 514-VI, а саме: перейменування з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство, статут приведено у відповідність до вимог чинного законодавства. Підпис директора підтверджено печаткою ВАТ, так як нова печатка на даний час не виготовлена, та після виготовлення печатки буде направлено повний пакет документів необхідних для проведення у відповідність чинному законодавству. 11 грудня 2014 року він звернувся до державного реєстратора Золотоніського міськрайонного управління юстиції Веремій Л.В. з описом документів, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи». 15 грудня 2014 року державним реєстратором Золотоніського міськрайонного управління юстиці, була видана виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з проведеними змінами у найменуванні акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство відповідно до вимог Закону № 514-VI, а саме - Публічного акціонерного товариства «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе». 17 грудня 2014 року була виготовлена печатка Публічного акціонерного товариства «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе». 22 грудня 2014 року на адресу Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, на виконання пункту 6 рішення відповідача - Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року за № 2734, було направлено лист повідомлення з копіями відповідних документів. Тому вважає, що його дії відповідали вимогам чинного законодавства та у відповідача не було законних підстав для притягнення його до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 188-30 КУпАП, у зв'язку з чим, оскаржувана постанова підлягає скасуванню.

В судовому засіданні представник позивача - ОСОБА_1 наполягав на задоволенні позовних вимог, просив суд визнати протиправною та скасувати постанову № 06-ЦД-4-ФО від 11.02.2015 року про накладення адміністративного стягнення, ухвалену у відношенні ОСОБА_4 про притягнення останнього до адміністративної відповідальності за ст. 188-30 КУпАП.

Представники відповідача Гриценкова І.М. та Новак О.І. в судовому засіданні позовні вимоги не визнали, вважають, що вимоги є не обґрунтованими, незаконними та такими, що не підлягають задоволенню виходячи з наступного. Відповідно до п. 30 ст. 8 ЗУ «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», у зв'язку із виявленням національною комісією з цінних паперів та фондового ринку порушення ВАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» вимог п.5 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про акціонерні товариства» в частині не приведення статуту та внутрішніх положень у відповідність до норм цього Закону, та з метою захисту прав інвесторів у цінні папери, Комісією у відношенні ВАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» винесено рішення щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів товариства від 26.11.2013 року № 2734. Згідно з пунктом 6 рішення Комісії від 26.11.2013 року № 2734 ВАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» зобов'язано протягом п'яти робочих днів з моменту усунення порушення повідомити Центральний тариторіальний департамент Комісії з доданням копій відповідних документів. Відповідно до вимог п. 5 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про акціонерні товариства» - статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із цим Законом є здійснення таких дій: внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство чи з відкритої закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а твкож виконання всіх інших вимог цього Закону у статуті товариства; приведення внутрішніх положень товариства у відповідність із вимогами цього Закону.

Датою приведення діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із вимогами цього Закону є дата державної реєстрації змін до статуту, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство. На виконання рішення Комісії від 26.11.2013 року № 2734 ВАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» 11.12.2014 року проведено державну реєстрацію внесення змін до статуту, пов'язану зі зміною найменування на ПАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе». ПАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» користуючися послугами ТОВ «Нова пошта» 23.12.2014 року направило до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку лист, яким повідомило про усунення порушень законодавства про цінні папери, проте не протягом п'яти робочих днів з моменту усунення порушення (на восьмий робочий день після усунення порушення). Відповідно до ч. 1 ст. 188-30 КУпАП ухилення від виконання або несвоєчасне виконання посадовою особою учасника фондового ринку рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку або розпоряджень, постанов чи рішень уповноважених осіб Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів - тягне за собою накладення штрафу від п'ятисот до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Згідно ст. 244-12 КУпАП Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розглядає справи про адміністративні правопорушення, пов'язані з порушенням вимог законодавства на ринку цінних паперів, зокрема за ст. 188-30 КУпАП. Просять суд відмовити ОСОБА_4 в задоволенні адміністративного позову.

Заслухавши пояснення представника позивача, представників відповідача, вивчивши матеріали справи, суд встановив наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до частини першої ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Судом встановлено, що 11 лютого 2015 року відповідачем була винесена постанова № 06-ЦД-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів, за несвоєчасне виконання рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року № 2734 «Щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів», якою притягнуто ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) керівника ПАТ «ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МАШБУД» (код ЄДРПОУ 01374406) до адміністративної відповідальності відповідно до ч. 1 ст. 188-30 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у виді штрафу розміром 8500 гривень.

18 лютого 2015 року за вих. № 95-01 ОСОБА_4 звернувся зі скаргою до відповідача про скасування постанови № 06-ЦД-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів від 11 лютого 2015 року.

28 квітня 2015 року за вх. № 70-01 позивач отримав рішення № 279 від 3 березня 2015 року, яким оскаржувану постанову було залишено без змін, а скаргу позивача без задоволення.

Також судом встановлено, що 11 лютого 2015 року відповідачем була винесена постанова № 94-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, за несвоєчасне виконання рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року № 2734 та застосована штрафна санкція до ПАТ «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе» у розмірі 17000,00 гривень.

25 лютого 2015 року за вих. № 115-01 ПАТ «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе» в особі директора ОСОБА_4, звернувся зі скаргою до відповідача про скасування постанови 94-ЦД-1-Е про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 11 лютого 2015 року.

21 квітня 2015 року за вх. № 65-01 ПАТ «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе» отримав рішення № 525 від 10 квітня 2015 року, яким постанову було залишено без змін, а скаргу позивача без задоволення. Відмовляючи у задоволені скарги позивача відповідачем було зазначено, зокрема:

- відповідно до пункту 6 рішення № 2734 ВАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» зобов'язано було у п'ятиденний термін з моменту усунення порушення повідомити Центральний територіальний департамент Комісії про його усунення з доданням копій відповідних документів;

- відповідно до листа Центрального територіального департаменту Комісії від 02.03.2015 № 03/02/757 в період з 11.12.2014 по 11.01.2015 від ПАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» надійшов лист від 22.12.2014 за № 406-09 про виконання товариством рішення № 2734. Але, даний лист товариства був надісланий з порушенням строку, встановленого рішенням № 2734, що свідчить про несвоєчасне виконання даного рішення. Крім того, згідно з інформацією, наявної в комісії, лист від 11.12.2014 № 391-01/а, про який товариство зазначало у своїй скарзі, до Центрального територіального департаменту Комісії не надходив.

Як вбачається з рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року за № 2734, у зв'язку з виявленням порушення в частині не приведення статуту та внутрішніх положень у відповідність до норм закону, було зобов'язано ВАТ «Золотоніський машинобудівний завод ім. І.І. Лепсе» протягом п'яти робочих днів з моменту усунення порушення повідомити Центральний департамент Комісії з доданням копій відповідних документів.

Відповідно до пункту 5 Розділу XVII «ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ» Закону України «Про акціонерні товариства» від 17 вересня 2008 року № 514-VI, статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом. Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із цим Законом є здійснення таких дій: внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство чи з відкритого або закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог цього Закону у статуті товариства; приведення внутрішніх положень товариства у відповідність із вимогами цього Закону.

Датою приведення діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із вимогами цього Закону є дата державної реєстрації змін до статуту, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство або закритого акціонерного товариства на публічне або приватне акціонерне товариство.

Часткове виконання вимог абзацу першого цього пункту не є виконанням вимог цього Закону.

Приведення діяльності у відповідність із нормами цього Закону, статутів та внутрішніх положень акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у тому числі зміна найменування акціонерних товариств з відкритого або закритого на публічне або приватне, не є перетворенням та не потребує застосування процедури припинення.

Відповідно до протоколу від 10 грудня 2014 року, були проведені чергові загальні збори акціонерів Відкритого акціонерного товариства «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе», згідно до яких було змінено найменування товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство, припинено повноваження голови правління товариства - ОСОБА_6, утворено одноособовий виконавчий орган товариства - директора, згідно статуту товариства у новій редакції та обрано директором товариства - ОСОБА_4.

Відповідно до наказу № 69-К від 10.12.2014 року ОСОБА_4 приступив до виконання обов'язків директора з 10 грудня 2014 року, згідно рішення загальних зборів акціонерів.

Судом на підставі наявних документів в матеріалах справи встановлено, що 11 грудня 2014 року за вих. № 391-01/а на адресу Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку ( 01010, місто Київ-601, вул. Московська, 8, корп. 30 на виконання пункту 6 рішення відповідача - Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року за № 2734, попередньо було направлено лист повідомлення про те, що 10 грудня 2014 року відбулися загальні збори позивача, на яких було прийнято рішення про проведення діяльності у відповідність до вимог Закону № 514-VI, а саме: перейменування з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство, статут приведено у відповідність до вимог чинного законодавства.

Підпис директора підтверджено печаткою ВАТ, оскільки, як пояснив представник позивача, нова печатка на той час не була виготовлена, та після виготовлення нової печатки було направлено повний пакет документів необхідних для проведення у відповідність чинному законодавству.

11 грудня 2014 року позивач звернувся до державного реєстратора Золотоніського міськрайонного управління юстиції Веремій Л.В. з описом документів для проведення реєстраційної дії «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи».

15 грудня 2014 року позивачем була отримана виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та один примірник оригіналу установчих документів.

15 грудня 2014 року державним реєстратором Золотоніського міськрайонного управління юстиції Веремій Л.В., позивачу була видана виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з проведеними змінами у найменуванню акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство відповідно до вимог Закону № 514-VI, а саме - Публічного акціонерного товариства «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе».

Згідно акту здачі-прийняття робіт від 17 грудня 2014 року № 7П/РНОО524 була виготовлена печатка Публічного акціонерного товариства «Золотоніський машинобудівний завод імені І.І. Лепсе».

Відповідно до листа від 22 грудня 2014 року за вих. № 406-09 позивач повідомив відповідача про виконання умов Закону України «Про акціонерні товариства» з одночасним надісланням відповідних документів.

В судовому засіданні судом встановлено неоднакове застосування відповідачем вимог Закону. Так, в Рішення № 2734 визначено, що позивач повинен протягом п'яти робочих днів з моменту усунення порушення повідомити Центральний територіальний департамент Комісії з доданням копій відповідних документів. Разом з тим, в Рішенні № 279 відповідачем зазначено, що позивачу необхідно було надіслати повідомлення протягом п'ятиденного терміну.

З огляду на наведене вбачається, що це зовсім різні процесуальні строки для надання повідомлення, що фактично призводить до неоднакового застосування вимог чинного законодавства.

Судом встановлено, що зміна найменування акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариства відбулася 15 грудня 2014 року з моменту видачі виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15 травня 2003 року N 755-IV та отримання позивачем правовстановлюючих документів.

Тобто, саме з 15 грудня 2014 року з моменту усунення порушення починається обчислення процесуального строку, тобто відрахування п'яти робочих днів, протягом яких позивач зобов'язаний був повідомити відповідача про усунення порушення чинного законодавства шляхом надіслання на його адресу листа повідомлення з копіями відповідних документів.

Відповідно до вимог чинного законодавства, перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Таким чином, на підставі календарю на 2014 рік, судом встановлено, що перший робочий день це був вівторок - 16 грудня 2014 року, другий робочий день це була середа - 17 грудня 2014 року, третій робочий день це був четвер - 18 грудня 2014 року, не робочі дні - п'ятниця, субота та неділя - 19 грудня 2014 року, 20 грудня 2014 року та 21 грудня 2014 року, четвертий робочий день це був понеділок - 22 грудня 2014 року, а отже п'ятий робочий день припадав на вівторок 23 грудня 2014 року.

Як вбачається з матеріалів справи, 22 грудня 2014 року за вих. № 406-09 на адресу відповідача був направлений лист повідомлення з копіями відповідних документів на виконання Закону та рішення № 2734.

Тобто, позивачем в строки встановлені вимогами Закону виконані усі необхідні дії, що свідчать про належне виконання рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року № 2734 «Щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів».

На підставі вищезазначеного, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених вимог та про необхідність задоволення адміністративного позову.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_4 до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про визнання протиправною та скасування постанови № 06-ДЦ-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів від 11 лютого 2015 року - задовольнити.

Визнати протиправною та скасувати постанову № 06-ЦД-4-ФО про накладення адміністративного стягнення за правопорушення на ринку цінних паперів від 11 лютого 2015 року, уповноваженої особи Комісії - Жупаненко Віктора Миколайовича, директора Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, за несвоєчасне виконання Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 листопада 2013 року № 2734 «Щодо усунення порушень та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів» відносно притягнення ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_2) керівника ПАТ «ЗОЛОТОНІСЬКИЙ МАШБУД» (код ЄДРПОУ 01374406) до адміністративної відповідальності відповідно до частини першої статті 188-30 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накладення на нього адміністративного стягнення у вигляді штрафної санкції у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя: В. В. Василенко

Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено22.09.2015
Номер документу50487601
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —707/1200/15-а

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Черкаський районний суд Черкаської області

Василенко В. В.

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Черкаський районний суд Черкаської області

Василенко В. В.

Ухвала від 20.08.2015

Адміністративне

Черкаський районний суд Черкаської області

Василенко В. В.

Ухвала від 26.05.2015

Адміністративне

Черкаський районний суд Черкаської області

Василенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні