Постанова
від 05.10.2009 по справі 12/11-154
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81



ПОСТАНОВА

05.10.09 Справа № 12/11-154

Львівський апеляційни й господарський суд у м.Львов і в складі колегії

головуючого-судді Марко Р. І.

суддів Бонк Т. Б.

Бойко С. М.

при секретарі Гулик Н..

за участю представник ів сторін:

від позивача- з»явився

від відповідача 1 - не з»яви вся

від відповідача 2- з»явився

розглянувши апеля ційну скаргу РВ ФДМУ по Терно пільській області

на ухвалу господарськ ого суду Тернопільської обл асті від 25.02.09

у справі № 12/11-154

за позовом - РВ ФДМУ по Тернопільській області

до відповідача 1- Відділу державного реєстратора Терн опільської міської ради

до відповідача-2- ЗАТ»Агр обуд»

про : скасування державн ої реєстрації реєстраційних дій

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 25.02.09 по даній справі припин ено провадження по справі.

Не погоджуючись із п рийнятою ухвалою, позивач по дав апеляційну скаргу з прох анням скасувати ухвалу суду першої інстанції та прийняти нову, якою передати матеріал и даної справи на розгляд до с уду першої інстанції. В обґру нтування доводів про невідпо відність оскаржуваної ухвал и нормам чинного законодавст ва, апелянт зазначає, що підс тавою, звернення із позовом д о суду, послужило порушення п рав держави вчиненням реєстр аційних дій Відділом державн их реєстраторів стосовно зак ритого акціонерного товарис тва "Агробуд". А саме, порушенн я у вчиненні реєстраційнихді й, в частині державної ре єстрації змін до установч их документів товариства, щодо припинення юридичної о соби та державної реєстрації юридичних осіб ТОВ "Агробуд-Є " і ТОВ ""Агробуд-Інвест".

В судовому засіданні, пре дставник відповідача 2 запер ечив проти доводів апелянта, просив ухвалу суду залишити без змін, як таку, що прийнята з дотриманням норм чинного з аконодавства та на підставі досліджених усіх обставин сп рави.

Розглянувши доводи апеляц ійної скарги, заслухавши пре дставників сторін, дослідив ши обставини справи, перевір ивши правильність застосува ння судом першої інстанції н орм чинного законодавства, к олегія суддів не вбачає прав ових підстав для задоволення вимог апелянта.

При цьому колегія виходила з наступного.

Підпунктом 1.9 Рекомендац ій Вищого господарського суд у України від 28.12.2007р. "Про практи ку застосування законодавст ва у розгляді справ, що виника ють з корпоративних відносин " передбачено, що у тих випадка х, коли позивач пред'являє до с уб'єкта владних повноважень вимоги, що є похідними від інш их вимог у корпоративному сп орі, справа підлягає розгляд у в господарському суді.

Пунктом 8 Постанови Верхо вного Суду України від 24.10.2008р. № 13 "Про практику розгляду судам и корпоративних спорів" вста новлено, що у разі якщо предме том спору є визнання недійсн им рішення загальних зборів учасників (акціонерів) госпо дарського товариства, а вимо га до суб'єкта владних повнов ажень є похідною (зокрема, про державну реєстрацію припине ння юридичної особи, скасува ння державної реєстрації змі н до установчих документів у справах про визнання недійс ними рішень загальних зборів про внесення змін до установ чих документів тощо), такий сп ір є підвідомчим (підсудним) г осподарським судам.

Разом з тим, як встановлено судом, в даному випадку, має м ісце спір щодо вчинення реєс траційних дій суб»єктом влад них повноважень, який за своє ю правовою природою не є корп оративним. При цьому, позовни х вимог, які випливають з корп оративних відносин позиваче м в даному позові не заявлено .

Отже, враховуючи ту обст авину, що позов пред'явлений Р егіональним відділенням ФДМ України по Тернопільській о бласті до "Відділу державних реєстраторів Тернопільсько ї міської ради, який в даному в ипадку виступає суб'єктом вл адних повноважень з позовним и вимогами про скасування реєстраційних дій, які не є по хідними вимогами в розумінні пункту 8 Постанови Верховног о Суду України від 24.10.2008р. №13 "Про практику розгляду судами ко рпоративних спорів", а так ож аналізуючи суб'єктивний с клад та характер правовіднос ин, дана справа є справою адмі ністративної юрисдикції.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 80 Г ПК України господарський суд припиняє провадження у спра ві, оскільки спір не підлягає вирішенню в господарських с удах України, при цьому, позив ач не позбавлений права звер нутися до суду за захистом св оїх порушених прав із позово м за встановленою підвідомчі стю.

Керуючись ст.ст. 101, 103, 105 ГПК Ук раїни, Львівський апеляційн ий господарський суд -

Постановив:

Ухвалу господарського суду Тернопільської област і від 25.02.09 у справі № 12/11-154 залишит и без змін, а апеляційну скарг у - без задоволення.

Постанову може бути оскарж ено у касаційному порядку.

Матеріали справи скеруват и до господарського суду Тер нопільської області.

Головуючий-суддя Марко Р. І.

суддя Б онк Т. Б.

суддя Бойко С. М.

СудЛьвівський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.10.2009
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу5051307
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/11-154

Постанова від 05.10.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 03.08.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 22.06.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 18.05.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 03.04.2009

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Марко Р.І.

Ухвала від 30.01.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Скрипчук О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні