Рішення
від 16.10.2009 по справі 15/277пд
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/277пд

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ91000, м. Луганськ, пл. Героїв ВВВ, 3а. Тел. 55-17-32


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.10.09                                                                                 Справа № 15/277пд

за позовом

Регіонального відділення Фонду державного майна України по Луганській області, м. Луганськ

до товариства з обмеженою відповідальністю «Біс-Плюс», м. Луганськ

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій в особі Луганської філії, м. Луганськ

про стягнення 6 973 грн. 64 коп.  та виселення з приміщення

Суддя Пономаренко Є.Ю.

Представники сторін:

від позивача - Кустовськой О.С., головний спеціаліст-юрисконсульт, довіреність № 18-01-00011 від 08.01.09;

від відповідача - представник не прибув;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій в особі Луганської філії  - представник не прибув.

До початку слухання справи по суті не заявлено вимогу про фіксування  судового процесу з допомогою звукозаписувального технічного засобу, у зв'язку з чим відповідно до ст. ст. 4-4, 81-1 Господарського процесуального кодексу України таке фіксування судом не здійснювалося.

          Суть спору: позивачем заявлено вимоги:

- стягнути з відповідача заборгованість з орендної плати у сумі 6 179 грн. 50 коп., пеню у сумі 688 грн. 78 коп. та 3% річних у сумі 105 грн. 36 коп. за договором оренди державного  майна № 002097/09 від 05.01.05;

- виселити відповідача з нежитлових вбудованих приміщень експериментального корпусу № 1 (інв. № 276/2) загальною площею 254,1 кв.м: приміщення рем.майстерні № 76 –159,6 кв.м, лабораторії № 75 –69,1 кв.м та ізотопного сховища № 74 –16,4 кв.м, які знаходиться на балансі Луганської філії Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій та розташовані за адресою: м. Луганськ, кв. Дімітрова, 23 «А».

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Відповідач витребувані судом документи не представив, участь свого представника у судовому засіданні не забезпечив, хоча про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином: ухвали суду направлялися за адресою, яка є офіційним місцезнаходженням підприємства та підтверджена довідкою державного реєстратора у виконавчому комітеті.

Відповідно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарських судах України, затвердженою наказом Вищого господарського суду України від 10.12.2002 N 75 (з подальшими змінами), перший, належним чином підписаний, примірник процесуального документа (ухвали, рішення, постанови) залишається у справі; на звороті у лівому нижньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про відправку документа, що містить: вихідний реєстраційний номер, загальну кількість відправлених примірників документа, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійснена.

Дана відмітка є підтвердженням належного надсилання копій процесуального документа сторонам та іншим учасникам судового процесу.

Водночас до повноважень господарських судів не віднесено з'ясування фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій. Тому відповідні процесуальні документи надсилаються господарським судом згідно з поштовими реквізитами учасників судового процесу, наявними в матеріалах справи. Про це Вищим господарським судом України зазначалося і в інформаційних листах від 02.06.2006 N 01-8/1228 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2005 році" (пункт 4), від 14.08.2007 N 01-8/675 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 року" (пункт 15), від 18.03.2008 N 01-8/164 "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у 2007 році" (пункт 23).

У першому з названих листів викладено й правову позицію, згідно з якою примірники повідомлень про вручення рекомендованої кореспонденції, повернуті органами зв'язку з позначками "адресат вибув", "адресат відсутній" і т. п., з урахуванням конкретних обставин справи можуть вважатися належними доказами виконання господарським судом обов'язку щодо повідомлення учасників судового процесу про вчинення цим судом певних процесуальних дій.

Від третьої особи на адресу суду надійшла заява про розгляд спору без участі її представника. Крім того, в заяві зазначено, що з позовними вимогами третя особа згодна в повному обсязі.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

На підставі викладеного справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, додатково надані документи, суд встановив наступне.

          

Між сторонами укладено договір оренди державного майна №002097/09 від 05.01.2005р.

Об'єкт оренди за даним договором –нежитлові вбудовані приміщення експериментального корпусу № 1 (інв. № 276/2) загальною площею 254,1 кв.м: приміщення рем.майстерні № 76 –159,6 кв.м, лабораторія № 75 –69,1 кв.м та ізотопне сховище № 74 –16,4 кв.м, які знаходяться на балансі Луганської філії Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій та розташовані за адресою: м. Луганськ, кв. Дімітрова, 23 «А», передано орендодавцем (позивачем у справі) орендарю (відповідачу) за актом прийому-передачі від 05.01.05, який є невід'ємною частиною договору.

Відповідно до п. 2 Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 1995 р. № 786, розмір орендної плати встановлюється договором оренди між орендодавцем та орендарем.

Розділом 3 договору оренди визначено розмір орендної плати, яка підлягає сплаті з урахуванням її коригування на щомісячний індекс інфляції, та строк її внесення. При цьому, 70 % від загальної суми місячної орендної плати перераховується орендарем до державного бюджету України щомісячно, не пізніше 8 числа місяця наступного за звітним.

Згідно п.5.3  договору оренди, орендар зобов'язаний вчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату в Державний бюджет України та балансоутримувачу.

У зв'язку з невнесенням відповідачем орендної плати у повному обсязі за ним обліковується борг у сумі 6 179 грн. 50 коп., який фактично утворився за період користування з вересня 2008р. по серпень 2009р.

Відповідач на момент звернення позивача до суду з позовом свої грошові зобов'язання за договором не виконав.

Положеннями п. 11.1 договору передбачено строк його дії з 05.01.05 по 05.12.05.

Відповідно до п. 11.7 за відсутністю заяви однієї з сторін за договором про припинення його дії, він вважається продовженим.

Позивачем орендарю згідно до приписів п. 11.7 договору було направлено листа від 28.08.09 № 11-10-05289, в якому зазначено, що договір припинив свою дію з 05.08.09 по закінченню строку дії і вказано на необхідність припинити користування майном та повернути його орендодавцеві. Вказаний лист отримано відповідачем 31.08.09, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Таким чином, договір є припиненим станом на час вирішення спору в суді.

З метою відновлення порушених прав та охоронюваних законом інтересів Держави Орендодавець звернувся з позовом до суду.

Згідно ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Аналогічна за змістом норма міститься у п.1 ст. 193 Господарського кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України зобов'язання повинно виконуватися у встановлений строк.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за  користування  майном  з  наймача  справляється  плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно ч. 5 даної ж статті плата  за  користування  майном вноситься щомісячно,  якщо інше не встановлено договором.

Згідно п.3 ст. 18 Закону України «Про оренду державного та комунального  майна», та положень розділів 3, 4 договору оренди орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і в повному обсязі.

Згідно ч.2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора повинен сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 проценти річних від простроченої суми.

Відповідно до п. 10.3. договору оренди державного майна у випадку несвоєчасного або не в повному обсязі перерахування орендної плати орендар сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми недоплати розрахованої за кожний день прострочення платежу.

Відповідно до ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Відповідно до ст. 43, 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести певними засобами доказування ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідачем доводи позивача не спростовано, належних доказів виконання зобов'язань, на підставі яких заявлено позовні вимоги не надано.

Наявність на момент подачі позову заборгованості, 3% річних та пені, у заявлених до стягнення сумах підтверджується матеріалами справи та не спростовується відповідачем.

Відповідно до ст. 785 Цивільного кодексу України у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі. Аналогічна за змістом норма закріплена і у ст. 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

Договір оренди, на підставі якого заявлено позовні вимоги, припинив свою дію 05.08.2009 р. за закінченням строку, що встановлено вище у даному рішенні.

Проте, об'єкт оренди не було повернуто відповідачем орендарю у встановленому законом порядку.

Таким чином, позовні вимоги про стягнення боргу в сумі

6 179 грн. 50 коп., пені, 3% річних та виселення з приміщення підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. ст. 44, 49 ГПК України судові витрати стягуються з відповідача на користь державного бюджету у складі: 187 грн. 00 коп. державного мита (102 грн. 00 коп. державного мита - за вимогою майнового характеру, та 85 грн. - за вимогами немайнового характеру), а також 236 грн. 00 коп.  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Відповідно до ст.85 Господарського процесуального кодексу України у судовому засіданні за згодою представників сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.  44, 49, п. 1-1 ч. 1 ст. 80, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Біс-Плюс»,

м. Луганськ, вул. Дімітрова, б. 23 «А», ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 32201894, в доход:

-          Державного бюджету України на рахунок 31119094700006 УДК у Луганській області, код 24046582, МФО 804013 заборгованість з орендної плати у розмірі 6 179 грн. 50 коп., пеню у сумі 688 грн. 78 коп., три відсотки річних у сумі

105 грн. 36 коп. Видати наказ позивачу;

- державного бюджету України рахунок 31113094700002, банк ГУ ДКУ в Луганській області, одержувач УДК у м. Луганську ГУ ДКУ в Луганській області, МФО 804013, ЄДРПОУ 24046582, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095, державне мито у сумі 187 грн. 00 коп. Видати наказ органу Державної податкової інспекції;

- державного бюджету України, рахунок 31211259700006, банк ГУ ДКУ в Луганській області, одержувач УДК у м. Луганську ГУ ДКУ в Луганській області, МФО 804013, ЄДРПОУ 24046582, код бюджетної класифікації 22050000, символ звітності банку 259, витрати на  інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236 грн. 00 коп. Видати наказ органу державної виконавчої служби.

3. Товариству з обмеженою відповідальністю «Біс-Плюс»,

м. Луганськ, вул. Дімітрова, б. 23 «А», ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 32201894, звільнити нежитлові вбудовані приміщення експериментального корпусу № 1 (інв. № 276/2) загальною площею 254,1 кв.м: приміщення рем.майстерні № 76 –159,6 кв.м, лабораторію № 75 –69,1 кв.м та ізотопне сховище № 74 –16,4 кв.м, які знаходяться на балансі Луганської філії Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій та розташовані за адресою: м. Луганськ, кв. Дімітрова, 23 «А».

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Рішення підписано 19.10.2009р.

Суддя

Є.Ю. Пономаренко

Дата ухвалення рішення16.10.2009
Оприлюднено21.10.2009
Номер документу5051668
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6 973 грн. 64 коп.  та виселення з приміщення

Судовий реєстр по справі —15/277пд

Рішення від 16.10.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 02.10.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Луганської області

Пономаренко Є.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні