Ухвала
від 07.09.2015 по справі 210/4310/15-к
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/4310/15-к

Провадження № 1-кс/210/628/15

"07" вересня 2015 р.

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області капітана податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором прокуратури м. Кривого Рогу юристом 2-го класу ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей та документів в кримінальному провадженні № 32015040230000025, внесеного до ЄРДР 31 липня 2015 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з клопотанням погодженим прокурором про тимчасовий доступ до речей та документів.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що службові особи Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в період 01.01.2013-31.12.2014 р.р. здійснили оформлення виконання субпідрядних будівельноремонтних робіт, надання транспортних послуг та придбання ТМЦ від підприємств контрагентів, що мають ознаки «Транзитності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), в результаті чого, службові особи Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 у вищевказаний період часу, в порушення п.198.1, 198.2, 198.3, 198.6 ст.198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями, безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ у розмірі 1645752 грн. та в порушенняп.п. 139.1.9 п. 139.1 статті 139, п.п.140.1.6 п.140.1 ст.140 Податкового Кодексу України при оформлені вказаних взаємовідносин занижено податок на прибуток у розмірі 1 984 625 грн., не нарахували та не перерахували в державний бюджет України податки на загальну суму 3630 377 грн., що складає більше 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і є особливо великим розміром.

За вказаними обставинами до ЄРДР 31 липня 2015 року внесено відомості за № 32015040230000025 за ознаками злочину, склад якого передбачено ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування відповідно до електронних баз даних ІНФОРМАЦІЯ_13 , встановлено, що в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 »(МФО НОМЕР_13 ) Концерном ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) був відкритий поточний рахунок № НОМЕР_14 , який використовувався підприємством при здійсненні фінансово-господарської діяльності, а також те, що у вищезазначеній банківській установі зберігається обліково-реєстраційна, юридична справа Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), роздруківки про рух грошових коштів із зазначенням дат, контрагентів і призначенням платежів по рахунку № НОМЕР_14 за період з 01.01.2013 року по теперішній час, які можуть вказувати на причетність службових осіб підприємства до вчинення злочину.

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні доказів інформаційного характеру з питань фінансово-господарських взаємовідносин та розрахунків між Концерном ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та підприємствами контрагентами, а саме: документів, які становлять банківську таємницю, зокрема інформацію про рух грошових коштів Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 , що надасть органу досудового слідства можливість встановити остаточну суму несплачених службовими особами Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 податків до бюджету.

Згідно ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання подано до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Відповідно до ч.1 ст.107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних заходів не здійснювалась.

Слідчий підтримав заявлене клопотання з мотивів, викладених в ньому, просив його задовольнити.

Представник банківської установи до суду не з`явився, розгляд клопотання здійснюється у його відсутність.

Слідчий підтримав заявлене клопотання.

Дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження №-32015040230000025 від 31 липня 2015 року, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно зі ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст.163 ч.5 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Значення документів, вказаних в клопотанні, для встановлення обставин у кримінальному провадженні насамперед полягає в тому, що вони містять важливу доказову базу про осіб причетних до документування фінансово-господарських операцій, також для отримання доказу їх причетності до складання і підпису документів, з наступним відображенням в податковій звітності господарських операцій не підтверджених фактичними обставинами або по яких занижена база оподаткування. Їх значимість також пов"язана з специфікою розслідування кримінальних правопорушень про злочини у сфері оподаткування, оскільки без дослідження певного ряду документів, в тому числі тих до яких планується отримати дозвіл на тимчасовий доступ, проведення відповідного аналізу податкових декларацій, аналізу руху коштів, бухгалтерських (первинних) документів та даних, які знаходяться у володінні установ, не можливо прийняти відповідне законне процесуальне рішення та зробити висновок про наявність в діях певної особи ознак кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносини з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди, є банківською таємницею.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий просить надати тимчасовий доступ до речей і документів Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що знаходяться в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 »(МФО НОМЕР_13 ), АДРЕСА_1 в: обліково-реєстраційної юридичної справи Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 , роздруківки про рух грошових коштів з зазначенням дат, контрагентів та призначення платежів вказаного підприємства по рахунку № НОМЕР_14 за період з 01.01.2013 року по теперішній час, з можливістю їх вилучення.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів кримінального провадження, фактичні обставини кримінального правопорушення на момент звернення із клопотанням охоплюють діяльність Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), в період 01.01.2013-31.12.2014 р.р. з контрагентами, що мають ознаки «Транзитності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

У зв`язку з цим, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність надання тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні банківської установи виключно по вказаним у клопотанні контрагентам Концерну « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Крім того, слідчий просив надати доступ до вказаних документів за період з 01.01.2013 року по теперішній час, тоді як, слідчий суддя вважає необхідним визначити період в межах фабули кримінального провадження, яка підлягає доказуванню, а саме за період з 01.01.2013 року по 31.12.2014р.

Крім того, слідчим не доведено необхідність вилучення оригіналів документів, у зв`язку з чим вилученню підлягають лише засвідчені копії документів.

Враховуючи викладене, слідчий суддя прийшов до висновку про часткове задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшому слідчому СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 , або слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № 32015040230000025 тимчасовий доступ до речей і документів, а саме:

-обліково-реєстраційної юридичної справи Концерну ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

-роздруківки про рух грошових коштів Концерну « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з зазначенням дат та призначення платежів по рахунку № НОМЕР_14 за період 01.01.2013р. по 31.12.2014р. по контрагентам: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_7 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ).

які перебувають у володінні службових осіб Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_14 »(МФО НОМЕР_13 ), АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення їх копій.

Право тимчасового доступу до вказаних речей та документів надати старшому слідчому СВ ФР Криворізької південної ОДПІ ГУ ДФС у Дніпропетровській області капітану податкової міліції ОСОБА_3 , або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК України слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню № 32015040230000025.

Надати розпорядження відповідним посадовим особам Публічного акціонерного товариства « ІНФОРМАЦІЯ_14 »(МФО НОМЕР_13 ), АДРЕСА_1 , забезпечити тимчасовий доступ до вказаних речей і документів (або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК України - слідчим слідчої групи по кримінальному провадженню №32015040230000025) та надати їм можливість вилучити копії зазначених документів без вилучення їх оригіналів.

Строк дії ухвали до 06 жовтня 2015 року включно.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, зазначене уп.4 цієї ухвали, тягне за собою наслідки, передбачені ст.166 КПК України.

Ухвала слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 5 днів з дня її оголошення.

Якщо ухвалу суду або слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, або якщо вирок було ухвалено без виклику особи, яка його оскаржує, в порядку, передбаченому статтею 382 цього Кодексу, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення07.09.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу50534171
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/4310/15-к

Ухвала від 16.02.2016

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 02.12.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 02.10.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 21.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 07.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 07.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 07.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 07.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 07.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

Ухвала від 07.09.2015

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Чайкіна О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні