Постанова
від 12.09.2011 по справі 1-п-793/11
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №1-п-793/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2011 року м. Житомир

Богунський районний суд м. Житомира в складі:

головуючої - судді Гулак Н.А.

секретар Артемчук І.О.

з участю прокурора Балашкевич В.С.

з участю захисника - адвоката ОСОБА_1

розглянув у попередньому судовому засіданні кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_2, ОСОБА_3 в скоєнні злочину, передбаченому ст. 212 ч. 2 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла кримінальна справа по обвинуваченню ОСОБА_2, ОСОБА_3 в скоєнні злочину, передбаченому ст. 212 ч. 2 КК України, з постановою про вирішення питання про звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності відповідно до ч. 4 ст. 212 КК України.

ОСОБА_2 обвинувачується в тому, що будучи засновником та фактично здійснюючи господарську діяльність ТОВ „ПромоптторгВ» , яке в установленому законом порядку зареєстроване Житомирською районною державною адміністрацією 19.02.1999 року, реєстраційний № 006, за юридичною адресою Житомирська область, Житомирський район, с. Оліївка, вул. Звягільська, 12, та являється платником податків (свідоцтво платника ПДВ № 09304824, видане 24.02.1999 року), здійснюючи разом з ОСОБА_3, фінансово-господарську діяльність та розпоряджаючись майном і фінансами вказаного підприємства, тобто виконуючи роль службової особи підприємства, усвідомлюючи при цьому покладені на нього права і обов'язки щодо дотримання законодавства про оподаткування, правильність нарахування та своєчасність сплати податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів, а саме:

- згідно ст. 67 Конституції України - обов'язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом;

- згідно ст.11 Закону України «Про систему оподаткування» №77/97-ВР від 18.02.1997 року - відповідальність за правильність обчислення, своєчасність сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) та додержанням законів про оподаткування;

- згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-XIV від 16.07.1999 року - відповідальність за організацію бухгалтерського обліку;

- згідно Закону України «Про податок на додану вартість» №168/97 від 03.04.1997 року - відповідальність за достовірність і своєчасність обчислення та внесення податку до бюджету відповідно до законодавства України,

в порушення вищезазначених норм, в період часу з жовтня 2009 року по травень 2010 року включно, діючи умисно, протиправно, посягаючи на встановлений законодавством порядок здійснення підприємницької діяльності і в першу чергу оподаткування, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків у великих розмірах шляхом незаконного формування податкового кредиту по податку на додану вартість, керуючись корисним мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх злочинних дій, передбачаючи та бажаючи їх настання, скоїв умисний злочин у сфері господарської діяльності за наступних обставин:

На території міста Києва була створена та в період 2008 - 2010 років діяла група осіб, метою якої було сприяння підприємствам - фактичним платникам податку на додану вартість в ухиленні від сплати даного податку до державного бюджету.

Так, встановлено, що до складу злочинної групи постійно входили особи, кримінальна справа щодо яких виділена в окреме провадження та які попередньо зорганізувались у стійке об'єднання для вчинення вищевказаних злочинів, об'єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення спільного плану, відомого всім учасникам групи.

З метою досягнення злочинного умислу, відомого та погодженого усіма членами угрупування, була організована злочинна схема, суть якої полягає в незаконному формуванні податкового кредиту по податку на додану вартість у підприємств-платників ПДВ, шляхом документального оформлення придбання товарно-матеріальних цінностей (проведення безтоварних операцій) через ланцюг «транзитних» та «фіктивних» підприємств, які фактично фінансово-господарською діяльністю не займалися, а саме: ТОВ «Істролін-інвест», (код ЄДР 36230206), ТОВ «Фіндакс» (код ЄДР 35136509), ТОВ «Маркет-техбюро» (код ЄДР 36077277), ТОВ „Гелаксі трейд сервісВ» (код ЄДР 36756553), ТОВ „Буд-вест-монтажВ» (код ЄДР 35981818), ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» (код ЄДР 36713001), ТОВ „Технопостач-2002В» (код ЄДР 31861529), ТОВ «ТПК «Форфейт» (код ЄДР 36203167), ТОВ «РА «Медіа-Максіліана» (код ЄДР 36713017), ТОВ «РА «Медіалогія» (код ЄДР 37227943), ТОВ «ТФ «Станком-Сервіс» (код ЄДР 37227938).

В ході проведення досудового слідство встановлено, що впродовж 2009-2010 років у ТОВ „ПромоптторгВ» (код ЄДР 30317312) виникали зобов'язання по сплаті до державного бюджету податкових зобов'язань з податку на додану вартість.

ОСОБА_2, будучи засновником ТОВ «Промоптторг» та здійснюючи разом з ОСОБА_3, фінансово-господарську діяльність підприємства, діючи відповідно до попередньої змови, при здійсненні такої діяльності, мав можливість за готівкові кошти купувати різноманітні товари (роботи, послуги) у осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість.

Купуючи таким чином ці товари (роботи, послуги), ОСОБА_2 не отримував на них податкових накладних, в результаті чого, у відповідності з вимогами пп. 7.4.5. п. 7.4. ст. 7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість.

При цьому, при подальшій реалізації цих товарів (робіт, послуг) іншим суб'єктам підприємницької діяльності, які являються платниками податку на додану вартість, у ТОВ «Промоптторг», яке у встановленому законом порядку було зареєстроване як платник ПДВ, у відповідності з вимогами пп. 7.3.1. п.7.3.1. ст. 7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого датою виникнення податкових зобов'язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти - дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої - дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) - дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку, виникали податкові зобов'язання з податку на додану вартість, які необхідно було нараховувати та сплачувати до державного бюджету, та які останній не мав наміру сплачувати.

Розуміючи незаконність своїх дій та бажаючи настання їх наслідків, у вигляді несплати до державного бюджету податку на додану вартість, з метою уникнути покарання за вчинення злочинних дій, ОСОБА_2, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, застосовує злочинну схему, суть якої полягає в тому, що зобов'язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість перекладаються на фіктивні підприємства зареєстровані на підставних осіб.

Таким чином зобов'язання по сплаті до державного бюджету податку на додану вартість перекладались на підприємства з ознаками фіктивності, які в свою чергу не сплачували до державного бюджету податок на додану вартість, про що ОСОБА_2 та ОСОБА_3 було достовірно відомо.

Реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований перш за все на ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_3, умисно, протиправно, за раніше обговореним та погодженим планом, періодично повідомляв, осіб кримінальна справа відносно яких виділена в окреме провадження, про виниклі зобов'язання по сплаті податку на додану вартість, необхідність їх мінімізувати та про подальші їх дії щодо мінімізації зобов'язань. В подальшому, особи кримінальна справа відносно яких виділена в окреме провадження, проводили конвертацію перерахованих ТОВ „ПромоптторгВ» на банківські рахунки фіктивних підприємств ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» коштів в готівку та повертали їх ОСОБА_2

За таких обставин, фінансовим результатом використання даної злочинної схеми є несплата податку на додану вартість при здійсненні фінансово-господарської діяльності з продажу товарів (робіт, послуг), що в свою чергу призводить до фактичного ненадходження до державних бюджетів коштів у великих розмірах.

Таким чином, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, в порушення вищезазначених норм, в період часу з 01.10.2009 року по 31.05.2010 року включно, діючи умисно, протиправно, посягаючи на встановлений законодавством порядок здійснення підприємницької діяльності і в першу чергу оподаткування, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків у великих розмірах шляхом незаконного формування податкового кредиту по податку на додану вартість від ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» умисно ухилились від сплати податку на додану вартість в сумі 1 383 052,0 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

В жовтні 2009 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності засновник ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, здійснюючи таку діяльність разом з ОСОБА_3, діючи відповідно до попередньої змови, реалізував товарів (робіт, послуг) суб'єктам підприємницької діяльності (надалі СПД) України, що являються платниками податку на додану вартість (надалі ПДВ) на загальну суму 1 376 110,0 грн., з якої ПДВ склав 275 222,0 грн., що є податковим зобов'язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у СПД України, що являються платниками ПДВ на загальну суму 3 625,0 грн., з якої ПДВ склав 725,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений у відповідності з п.п. 7.7.1., п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року, як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового періоду склав 274 497,0 грн.(275 222,0 грн. - 725,0 грн.), який останній не мав намір сплачувати.

При цьому, ОСОБА_2, купуючи товари(роботи, послуги) у невстановлених досудовим слідством фізичних осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість, за готівкові кошти, без належних на те документів - податкових накладних у відповідності з вимогами п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість, про що йому також було достовірно відомо.

ОСОБА_2 діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно, протиправно, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, достовірно знаючи про те, що в жовтні 2009 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності з продажу товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Промоптторг» виникло податкове зобов'язання з податку на додану вартість, яке необхідно було нарахувати та сплатити до державного бюджету в сумі 274 497,00 грн., з метою незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, за невстановлених досудовим слідством обставин, у період часу до 01.10.2009 року, вступив в злочинну змову з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження.

В подальшому, з метою реалізації злочинного плану, вказаними особами, а саме засновником ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, та особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, було розроблено та реалізовано злочинну схему суть якої полягала в документальному оформленні безтоварних операцій та, як наслідок, незаконне формування податкового кредиту по податку на додану вартість.

Так, в період часу до 01.10.2009 року особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, було надано засновнику ТОВ «Промопторг» ОСОБА_2 реквізити - повну назву, код Єдиного державного реєстру, індивідуальний податковий номер, а також номер банківського рахунку, назву установи банку де відкрито вказаний рахунок, задіяного в злочинній схемі фіктивного підприємства ТОВ „Буд-вест-монтажВ» .

При цьому, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, з метою ухилення від відповідальності, прикриття незаконної діяльності та перенесення податкових зобов'язань на фіктивне підприємство ТОВ „Буд-вест-монтажВ» , поставив до відома осіб відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, про необхідність відображення в декларації з податку на додану вартість ТОВ „Буд-вест-монтажВ» за жовтень 2010 року інформації про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, здійснюючи господарську діяльність від вказаного підприємства, отримавши вказані реквізити фіктивного підприємства ТОВ „Буд-вест-монтажВ» , в жовтні 2009 року діючи умисно, протиправно, за попередньою змовою з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй вигляду законної, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, якій не було відомо про його злочинні наміри спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, вказівку про перерахування коштів в сумі 1 303 680,0 грн., та ПДВ - 260 736,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „Буд-вест-монтажВ» за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Бухгалтер підприємства ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_4, якій не було відомо про те, що ТОВ «Промоптторг» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг та яка не мала можливості перевірити даний факт, перерахувала кошти в сумі 1 303 680 грн., та ПДВ - 260 736,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „Буд-вест-монтажВ» № 260053014220, відкритому в ПАТ "Старокиївський банк".

Особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою пособництва засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, знаходячись у невстановленому слідством місці, в період часу з 01.10.2009 року по 23.10.2009 року, виготовили пакет документів, які надають право на формування податкового кредиту до яких внесли завідомо недостовірні дані про реалізацію ТОВ „Буд-вест-монтажВ» товарів, робіт, послуг для ТОВ «Промоптторг», на загальну суму 1 303 680 грн., які за невстановлених слідством обставин було підписано від імені уповноваженої особи ТОВ „Буд-вест-монтажВ» і скріплено печаткою підприємства, а саме:

- податкова накладна № 414 від 01.10.2009 року на загальну суму 141 945,18 грн., в тому числі ПДВ - 23 657,54 грн.;

- податкова накладна № 413 від 01.10.2009 року на загальну суму 447 731,78 грн., в тому числі ПДВ - 74 621,89 грн.;

- податкова накладна № 415 від 09.10.2009 року на загальну суму 234 986,47 грн., в тому числі ПДВ - 39 164,43 грн.;

- податкова накладна № 416 від 09.10.2009 року на загальну суму 59 647,92 грн., в тому числі ПДВ - 9 941,30 грн.;

- податкова накладна № 417 від 16.10.2009 року на загальну суму 203 240,36 грн., в тому числі ПДВ - 33 873,41 грн.;

- податкова накладна № 418 від 19.10.2009 року на загальну суму 146 086,49 грн., в тому числі ПДВ - 24 347,77 грн.;

- податкова накладна № 419 від 23.10.2009 року на загальну суму 330 777,80 грн., в тому числі ПДВ - 55 129,68 грн..

При цьому, при складанні податкової декларації по податку на додану вартість ТОВ „Буд-вест-монтажВ» за жовтень 2009 року, особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй виду законної, відобразили інформацію про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Отримавши вказані кошти на рахунок створеного з метою прикриття незаконної діяльності підприємства ТОВ „Буд-вест-монтажВ» , особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, в жовтні 2009 року зняли готівкою та за мінусом відсотків від вказаної суми, які останні залишали як винагороду за надання таких послуг, повернули засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2 разом з пакетом документів про реалізацію товарів, робіт, послуг.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, достовірно знаючи про те, що сума податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 260 736,0 грн., сформована незаконно, в період часу до 17.11.2009 року, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, яка не була обізнана зі злочинними намірами останніх, пакет документів (податкових накладних), щодо реалізації ТОВ „Буд-вест-монтажВ» для ТОВ „ПромоптторгВ» , товарів, робіт, послуг на загальну суму 1 303 680,0 грн., з якої ПДВ склав 260 736,0 грн.

ОСОБА_4, 17.11.2009 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Промоптторг», яке розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 1, не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та не маючи можливості це перевірити, склала податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за жовтень 2009 року, в якій в рядку «17» «Усього податкового кредиту» безпідставно зависила суму податкового кредиту на 260 736,0 грн. та заповнила додаток № 5 до податкової декларації, в який в розділі ІІ «Податковий кредит» відобразила операції з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» , які надають право на формування податкового кредиту на суму ПДВ 260 736,0 грн..

Складені таким чином податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за жовтень 2009 року та додаток № 5 до неї, ОСОБА_4, 17.11.2009 року, надала на підпис директору ТОВ „ПропотторгВ» ОСОБА_5, яка не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та не маючи можливості це перевірити, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_2, підписала їх та скріпила відтиском печатки ТОВ „ПромоптторгВ» .

Внаслідок вчинення ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, таких дій, у ТОВ „ПромоптторгВ» в жовтні 2009 року було незаконно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 260 736,0 грн..

17.11.2009 року ОСОБА_4, подала до ДПІ у м. Житомирі, яка розташована за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 2, податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за жовтень 2009 року з додатками.

Таким чином засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за жовтень 2009 року в сумі 260 736,0 грн. (275 222,0 грн.(податкове зобов'язання) - 725,0 грн.(законно сформований податковий кредит) - 13 761,0 грн.(самостійно задекларована сума ПДВ до сплати)).

В листопаді 2009 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності засновник ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, здійснюючи таку діяльність разом з ОСОБА_3, діючи відповідно до попередньої змови, реалізував товарів (робіт, послуг) суб'єктам підприємницької діяльності (надалі СПД) України, що являються платниками податку на додану вартість (надалі ПДВ) на загальну суму 1 282 760,0 грн., з якої ПДВ склав 256 552,0 грн., що є податковим зобов'язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у СПД України, що являються платниками ПДВ на загальну суму 3 655,0 грн., з якої ПДВ склав 731,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений у відповідності з пп. 7.7.1., п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року, як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового періоду склав 255 821,0 грн.(256 552,0 грн. - 731,0 грн.), який останній не мав намір сплачувати.

При цьому, ОСОБА_2, купуючи товари(роботи, послуги) у невстановлених досудовим слідством фізичних осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість, за готівкові кошти, без належних на те документів - податкових накладних у відповідності з вимогами пп. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість, про що йому також було достовірно відомо.

ОСОБА_2 діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно, протиправно, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, достовірно знаючи про те, що в листопаді 2009 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності з продажу товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Промоптторг» виникло податкове зобов'язання з податку на додану вартість, яке необхідно було нарахувати та сплатити до державного бюджету в сумі 255 821,0 грн., а також знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, якій не було відомо про його злочинні наміри спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, вказівку про перерахування коштів в сумі 1 215 000,0 грн., та ПДВ - 243 000,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „Буд-вест-монтажВ» за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Бухгалтер підприємства ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_4, якій не було відомо про те, що ТОВ «Промоптторг» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг та яка не мала можливості перевірити даний факт, перерахувала кошти в сумі 1 215 000,0 грн., та ПДВ - 243 000,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „Буд-вест-монтажВ» № 260053014220, відкритому в ПАТ "Старокиївський банк".

Особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою пособництва засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, знаходячись у невстановленому слідством місці, в період часу з 02.11.2009 року по 26.11.2009 року, виготовили пакет документів, які надають право на формування податкового кредиту до яких внесли завідомо недостовірні дані про реалізацію ТОВ „Буд-вест-монтажВ» товарів, робіт, послуг для ТОВ «Промоптторг», на загальну суму 1 215 000 грн., які за невстановлених слідством обставин було підписано від імені уповноваженої особи ТОВ „Буд-вест-монтажВ» і скріплено печаткою підприємства, а саме:

- податкова накладна № 447 від 06.11.2009 року на загальну суму 200 282,10 грн., в тому числі ПДВ - 33 380,44 грн.;

- податкова накладна № 444 від 02.11.2009 року на загальну суму 184 858,87 грн., в тому числі ПДВ - 30 809,76 грн.;

- податкова накладна № 445 від 02.11.2009 року на загальну суму 66 374,17 грн., в тому числі ПДВ - 11 062,37 грн.;

- податкова накладна № 446 від 05.11.2009 року на загальну суму 217 850,53 грн., в тому числі ПДВ - 36 308,42 грн.;

- податкова накладна № 448 від 09.11.2009 року на загальну суму 177 536,47 грн., в тому числі ПДВ - 29 589,42 грн.;

- податкова накладна № 449 від 13.11.2009 року на загальну суму 294 588,16 грн., в тому числі ПДВ - 49 097,97 грн.;

- податкова накладна № 450 від 20.11.2009 року на загальну суму 282 160,22 грн., в тому числі ПДВ - 47 026,69 грн.;

- податкова накладна № 451 від 26.11.2009 року на загальну суму 34 349,48 грн., в тому числі ПДВ - 5 724,91 грн..

При цьому, при складанні податкової декларації по податку на додану вартість ТОВ „Буд-вест-монтажВ» за листопад 2009 року, особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй виду законної, відобразили інформацію про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Отримавши вказані кошти на рахунок створеного з метою прикриття незаконної діяльності підприємства ТОВ „Буд-вест-монтажВ» , особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, в листопаді 2009 року зняли готівкою та за мінусом відсотків від вказаної суми, які останні залишали як винагороду за надання таких послуг, повернули засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2 разом з пакетом документів про реалізацію товарів, робіт, послуг.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, достовірно знаючи про те, що сума податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 243 000,0 грн., сформована незаконно, в період часу до 14.12.2009 року, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, яка не була обізнана зі злочинними намірами останніх, пакет документів (податкових накладних), щодо реалізації ТОВ „Буд-вест-монтажВ» для ТОВ „ПромоптторгВ» , товарів, робіт, послуг на загальну суму 1 215 000,0 грн., з якої ПДВ склав 243 000,0 грн..

ОСОБА_4, 14.12.2009 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Промоптторг», яке розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 1, не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та не маючи можливості це перевірити, склала податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за листопад 2009 року, в якій в рядку «17» «Усього податкового кредиту» безпідставно зависила суму податкового кредиту на 243 000,0 грн. та заповнила додаток № 5 до податкової декларації, в який в розділі ІІ «Податковий кредит» відобразила операції з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» , які надають право на формування податкового кредиту на суму ПДВ 243 000,0 грн.

Складені таким чином податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за листопад 2009 року та додаток № 5 до неї, ОСОБА_4, 14.12.2009 року, надала на підпис директору ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_5, яка не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та не маючи можливості це перевірити, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_2, підписала їх та скріпила відтиском печатки ТОВ „ПромоптторгВ» .

Внаслідок вчинення ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, таких дій, у ТОВ „ПромоптторгВ» в листопаді 2009 року було незаконно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 243 000,0 грн..

14.12.2009 року ОСОБА_4, подала до ДПІ у м. Житомирі, яка розташована за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 2, податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за листопад 2009 року з додатками.

Таким чином, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за листопад 2009 року в сумі 243 000,0 грн. (256 552,0 грн. (податкове зобов'язання) - 731,0 грн. (законно сформований податковий кредит) - 12 821,0 грн.(самостійно задекларована сума ПДВ до сплати)).

Всього, за період 2009 року, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ „ПромоптторгВ» , умисно, безпідставно, шляхом незаконного завищення податкового кредиту, ухилився від сплати ПДВ на загальну суму 503 736,0 грн. (260 736,0 грн. + 243 000,0 грн.), що в 1 665 раз перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян (503 736,0/302,5).

В лютому 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності засновник ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, здійснюючи таку діяльність разом з ОСОБА_3, діючи відповідно до попередньої змови, реалізував товарів (робіт, послуг) суб'єктам підприємницької діяльності (надалі СПД) України, що являються платниками податку на додану вартість (надалі ПДВ) на загальну суму 1 037 765,0 грн., з якої ПДВ склав 207 553,0 грн., що є податковим зобов'язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у СПД України, що являються платниками ПДВ на загальну суму 3 600,0 грн., з якої ПДВ склав 720,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений у відповідності з пп. 7.7.1., п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року, як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового періоду склав 206 833,0 грн.(207 553,0 грн. - 720,0 грн.), який останній не мав намір сплачувати.

При цьому, ОСОБА_2, купуючи товари (роботи, послуги) у невстановлених досудовим слідством фізичних осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість, за готівкові кошти, без належних на те документів - податкових накладних у відповідності з вимогами п.п. 7.4.5. п. 7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість, про що йому також було достовірно відомо.

ОСОБА_2 діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно, протиправно, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, достовірно знаючи про те, що в лютому 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності з продажу товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Промоптторг» виникло податкове зобов'язання з податку на додану вартість, яке необхідно було нарахувати та сплатити до державного бюджету в сумі 206 833,0 грн., а також знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказані операції мають безтоварний характер, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, якій не було відомо про його злочинні наміри спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, вказівку про перерахування коштів в сумі 198 750,0 грн., та ПДВ - 39 750,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „Буд-вест-монтажВ» за начебто придбання товарів (робіт, послуг), а також про перерахування коштів в сумі 783 505,0 грн., та ПДВ - 156 701,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Бухгалтер підприємства ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_4, якій не було відомо про те, що ТОВ «Промоптторг» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг та яка не мала можливості перевірити даний факт, перерахувала кошти в сумі 198 750,0 грн., та ПДВ - 39 750,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „Буд-вест-монтажВ» № 260053014220, відкритому в ПАТ "Старокиївський банк", а також 783 505,0 грн., та ПДВ - 156 701,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» № 260053016814, відкритому в АТ «Банк «Нацiональнi інвестиції».

Особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою пособництва засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказані операції мають безтоварний характер, знаходячись у невстановленому слідством місці, в період часу з 01.02.2010 року по 19.02.2010 року, виготовили пакет документів, які надають право на формування податкового кредиту до яких внесли завідомо недостовірні дані про реалізацію ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» товарів, робіт, послуг для ТОВ «Промоптторг», на загальну суму 982 255 грн., які за невстановлених слідством обставин було підписано від імені уповноважених осіб ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» і скріплено печатками вказаних підприємств, а саме:

- податкова накладна № 192 від 01.02.2010 року, ТОВ «Буд-Вест-Монтаж», на загальну суму 59 412,13 грн., в тому числі ПДВ - 9 902,02 грн.;

- податкова накладна № 191 від 01.02.2010 року, ТОВ «Буд-Вест-Монтаж», на загальну суму 179 087,87 грн., в тому числі ПДВ - 29 847,98 грн.;

- податкова накладна № 137 від 19.02.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 242 072,87 грн., в тому числі ПДВ - 40 345,48 грн.;

- податкова накладна № 136 від 18.02.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 106 488,31 грн., в тому числі ПДВ - 17 748,05 грн.;

- податкова накладна № 135 від 12.02.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 234 265,12 грн., в тому числі ПДВ - 39 044,19 грн.;

- податкова накладна № 134 від 08.02.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 82 994,76 грн., в тому числі ПДВ - 13 832,46 грн.;

- податкова накладна № 133 від 08.02.10 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 274 385,94 грн., в тому числі ПДВ - 45 730,99 грн..

При цьому, при складанні податкової декларації по податку на додану вартість ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за лютий 2010 року, особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй виду законної, відобразили інформацію про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Отримавши вказані кошти на рахунки створених з метою прикриття незаконної діяльності підприємств ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, в лютому 2010 року зняли готівкою та за мінусом відсотків від вказаної суми, які останні залишали як винагороду за надання таких послуг, повернули засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2 разом з пакетом документів про реалізацію товарів, робіт, послуг.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, достовірно знаючи про те, що сума податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 196 451 000,0 грн., сформована незаконно, в період часу до 19.03.2010 року, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, яка не була обізнана зі злочинними намірами останніх, пакет документів (податкових накладних), щодо реалізації ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» для ТОВ „ПромоптторгВ» , товарів, робіт, послуг на загальну суму 982 255,0 грн., з якої ПДВ склав 196 451,0 грн..

ОСОБА_4, 19.03.2010 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Промоптторг», яке розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 1, не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, склала податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за лютий 2010 року, в якій в рядку «17» «Усього податкового кредиту» безпідставно зависила суму податкового кредиту на 196 451,0 грн. та заповнила додаток № 5 до податкової декларації, в який в розділі ІІ «Податковий кредит» відобразила операції з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», які надають право на формування податкового кредиту на суму ПДВ 196 451,0 грн..

Складені таким чином податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за лютий 2010 року та додаток № 5 до неї, ОСОБА_4, 19.03.2010 року, надала на підпис директору ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_5, яка не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ „Буд-вест-монтажВ» та ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», не маючи можливості це перевірити, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_2, підписала їх та скріпила відтиском печатки ТОВ „ПромоптторгВ» .

Внаслідок вчинення ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, таких дій, у ТОВ „ПромоптторгВ» в лютому 2010 року було незаконно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 196 451,0 грн..

22.03.2010 року ОСОБА_4, подала до ДПІ у м. Житомирі, яка розташована за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 2, податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за лютий 2010 року з додатками.

Таким чином, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за лютий 2010 року в сумі 196 451,0 грн. (207 553,0 грн.(податкове зобов'язання) - 720,0 грн.(законно сформований податковий кредит) - 10 382,0 грн.(самостійно задекларована сума ПДВ до сплати)).

В березні 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності засновник ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, здійснюючи таку діяльність разом з ОСОБА_3, діючи відповідно до попередньої змови, реалізував товарів (робіт, послуг) суб'єктам підприємницької діяльності (надалі СПД) України, що являються платниками податку на додану вартість (надалі ПДВ) на загальну суму 1 108 620,0 грн., з якої ПДВ склав 221 724,0 грн., що є податковим зобов'язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у СПД України, що являються платниками ПДВ на загальну суму 10 715,0 грн., з якої ПДВ склав 2 143,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений у відповідності з п.п. 7.7.1., п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року, як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового періоду склав 219 581,0 грн.(221 724,0 грн. - 2 143,0 грн.), який останній не мав намір сплачувати.

При цьому, ОСОБА_2, купуючи товари(роботи, послуги) у невстановлених досудовим слідством фізичних осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість, за готівкові кошти, без належних на те документів - податкових накладних у відповідності з вимогами пп. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість, про що йому також було достовірно відомо.

ОСОБА_2 діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно, протиправно, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, достовірно знаючи про те, що в березні 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності з продажу товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Промоптторг» виникло податкове зобов'язання з податку на додану вартість, яке необхідно було нарахувати та сплатити до державного бюджету в сумі 219 581,0 грн., а також знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, якій не було відомо про його злочинні наміри спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, вказівку про перерахування коштів в сумі 1 036 465,0 грн., та ПДВ - 207 293,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Бухгалтер підприємства ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_4, якій не було відомо про те, що ТОВ «Промоптторг» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг та яка не мала можливості перевірити даний факт, перерахувала кошти в сумі 1 036 465,0 грн., та ПДВ - 207 293,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» № 260053016814, відкритому в АТ «Банк «Нацiональнi інвестиції».

Особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою пособництва засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, знаходячись у невстановленому слідством місці, в період часу з 01.03.2010 року по 19.03.2010 року, виготовили пакет документів, які надають право на формування податкового кредиту до яких внесли завідомо недостовірні дані про реалізацію ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» товарів, робіт, послуг для ТОВ «Промоптторг», на загальну суму 1 036 465,0 грн., які за невстановлених слідством обставин було підписано від імені уповноваженої особи ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» і скріплено печаткою підприємства, а саме:

- податкова накладна № 347 від 01.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 238 023,48 грн., в тому числі ПДВ - 39 670,58 грн.;

- податкова накладна № 348 від 01.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 108 622,21 грн., в тому числі ПДВ - 18 103,70 грн.;

- податкова накладна № 349 від 05.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 177 200,04 грн., в тому числі ПДВ - 29 533,34 грн.;

- податкова накладна № 350 від 09.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 68 850,36 грн., в тому числі ПДВ - 11 475,06 грн.;

- податкова накладна № 351 від 12.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 302 462,78 грн., в тому числі ПДВ - 50 410,46 грн.;

- податкова накладна № 352 від 19.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 260 707,66 грн., в тому числі ПДВ - 43 451,28 грн.;

- податкова накладна № 353 від 19.03.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 87 891,47 грн., в тому числі ПДВ - 14 648,58 грн..

При цьому, при складанні податкової декларації по податку на додану вартість ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за березень 2010 року, особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй виду законної, відобразили інформацію про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Отримавши вказані кошти на рахунок створеного з метою прикриття незаконної діяльності підприємства ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, в березні 2010 року зняли готівкою та за мінусом відсотків від вказаної суми, які останні залишали як винагороду за надання таких послуг, повернули засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2 разом з пакетом документів про реалізацію товарів, робіт, послуг.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, достовірно знаючи про те, що сума податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 207 293,0 грн., сформована незаконно, в період часу до 15.04.2010 року, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, яка не була обізнана зі злочинними намірами останніх, пакет документів (податкових накладних), щодо реалізації ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» для ТОВ „ПромоптторгВ» , товарів, робіт, послуг на загальну суму 1 036 465,0 грн., з якої ПДВ склав 207 293,0 грн..

ОСОБА_4, 15.04.2010 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Промоптторг», яке розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 1, не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, склала податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за березень 2010 року, в якій в рядку «17» «Усього податкового кредиту» безпідставно зависила суму податкового кредиту на 207 293,0 грн. та заповнила додаток № 5 до податкової декларації, в який в розділі ІІ «Податковий кредит» відобразила операції з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», які надають право на формування податкового кредиту на суму ПДВ 207 293,0 грн..

Складені таким чином податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за березень 2010 року та додаток № 5 до неї, ОСОБА_4, 15.04.2010 року, надала на підпис директору ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_5, яка не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_2, підписала їх та скріпила відтиском печатки ТОВ „ПромоптторгВ» .

Внаслідок вчинення ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, таких дій, у ТОВ „ПромоптторгВ» в березні 2010 року було незаконно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 207 293,0 грн..

15.04.2010 року ОСОБА_4, подала до ДПІ у м. Житомирі, яка розташована за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 2, податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за березень 2010 року з додатками.

Таким чином, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за березень 2010 року в сумі 207 293,0 грн.(221 724,0 грн.(податкове зобов'язання) - 2 143,0 грн.(законно сформований податковий кредит) - 12 288,0 грн.(самостійно задекларована сума ПДВ до сплати)).

В квітні 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності засновник ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, здійснюючи таку діяльність разом з ОСОБА_3, діючи відповідно до попередньої змови, реалізував товарів (робіт, послуг) суб'єктам підприємницької діяльності (надалі СПД) України, що являються платниками податку на додану вартість (надалі ПДВ) на загальну суму 1 156 090,0 грн., з якої ПДВ склав 231 218,0 грн., що є податковим зобов'язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у СПД України, що являються платниками ПДВ на загальну суму 3 690,0 грн., з якої ПДВ склав 738,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений у відповідності з пп. 7.7.1., п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року, як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового періоду склав 230 480,0 грн.(231 218,0 грн. - 738,0 грн.), який останній не мав намір сплачувати.

При цьому, ОСОБА_2, купуючи товари(роботи, послуги) у невстановлених досудовим слідством фізичних осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість, за готівкові кошти, без належних на те документів - податкових накладних у відповідності з вимогами п.п. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість, про що йому також було достовірно відомо.

ОСОБА_2 діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно, протиправно, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, достовірно знаючи про те, що в квітні 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності з продажу товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Промоптторг» виникло податкове зобов'язання з податку на додану вартість, яке необхідно було нарахувати та сплатити до державного бюджету в сумі 230 480,0 грн., а також знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, якій не було відомо про його злочинні наміри спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, вказівку про перерахування коштів в сумі 1 088 650,0 грн., та ПДВ - 217 730,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Бухгалтер підприємства ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_4, якій не було відомо про те, що ТОВ «Промоптторг» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг та яка не мала можливості перевірити даний факт, перерахувала кошти в сумі 1 088 650,0 грн., та ПДВ - 217 730,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» № 260053016814, відкритому в АТ «Банк «Нацiональнi інвестиції».

Особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою пособництва засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, знаходячись у невстановленому слідством місці, в період часу з 01.04.2010 року по 26.04.2010 року, виготовили пакет документів, які надають право на формування податкового кредиту до яких внесли завідомо недостовірні дані про реалізацію ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» товарів, робіт, послуг для ТОВ «Промоптторг», на загальну суму 1 088 650,0 грн., які за невстановлених слідством обставин було підписано від імені уповноваженої особи ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» і скріплено печаткою підприємства, а саме:

- податкова накладна № 600 від 01.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 243 491,71 грн., в тому числі ПДВ - 40 581,95 грн.;

- податкова накладна № 602 від 01.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 64 991,45 грн., в тому числі ПДВ - 10 831,91 грн.;

- податкова накладна № 603 від 12.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 244 026,80 грн., в тому числі ПДВ - 40 671,13 грн.;

- податкова накладна № 604 від 12.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 74 703,20 грн., в тому числі ПДВ - 14 450,53 грн.;

- податкова накладна № 605 від 19.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 377 579,59 грн., в тому числі ПДВ - 62 929,93 грн.;

- податкова накладна № 606 від 20.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 91 613,42 грн., в тому числі ПДВ - 15 268,90 грн.;

- податкова накладна № 607 від 26.04.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 209 973,83 грн., в тому числі ПДВ - 34 995,64 грн..

При цьому, при складанні податкової декларації по податку на додану вартість ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за квітень 2010 року, особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй виду законної, відобразили інформацію про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Отримавши вказані кошти на рахунок створеного з метою прикриття незаконної діяльності підприємства ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, в квітні 2010 року зняли готівкою та за мінусом відсотків від вказаної суми, які останні залишали як винагороду за надання таких послуг, повернули засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2 разом з пакетом документів про реалізацію товарів, робіт, послуг.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, достовірно знаючи про те, що сума податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 217 730,0 грн., сформована незаконно, в період часу до 20.05.2010 року, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, яка не була обізнана зі злочинними намірами останніх, пакет документів (податкових накладних), щодо реалізації ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» для ТОВ „ПромоптторгВ» , товарів, робіт, послуг на загальну суму 1 088 650,0 грн., з якої ПДВ склав 217 730,0 грн..

ОСОБА_4, 20.05.2010 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Промоптторг», яке розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 1, не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, склала податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за квітень 2010 року, в якій в рядку «17» «Усього податкового кредиту» безпідставно зависила суму податкового кредиту на 217 730,0 грн. та заповнила додаток № 5 до податкової декларації, в який в розділі ІІ «Податковий кредит» відобразила операції з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», які надають право на формування податкового кредиту на суму ПДВ 217 730,0 грн..

Складені таким чином податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за квітень 2010 року та додаток № 5 до неї, ОСОБА_4, 20.05.2010 року, надала на підпис директору ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_6, яка не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_2, підписала їх та скріпила відтиском печатки ТОВ „ПромоптторгВ» .

Внаслідок вчинення ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, таких дій, у ТОВ „ПромоптторгВ» в квітні 2010 року було незаконно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 217 730,0 грн..

20.05.2010 року ОСОБА_4, подала до ДПІ у м. Житомирі, яка розташована за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 2, податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за квітень 2010 року з додатками.

Таким чином, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за квітень 2010 року в сумі 217 730,0 грн.(231 218,0 грн.(податкове зобов'язання) - 738,0 грн.(законно сформований податковий кредит) - 12 750,0 грн.(самостійно задекларована сума ПДВ до сплати)).

В травні 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності засновник ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_2, здійснюючи таку діяльність разом з ОСОБА_3, діючи відповідно до попередньої змови, реалізував товарів (робіт, послуг) суб'єктам підприємницької діяльності (надалі СПД) України, що являються платниками податку на додану вартість (надалі ПДВ) на загальну суму 1 369 015,0 грн., з якої ПДВ склав 273 803,0 грн., що є податковим зобов'язанням та придбав товарів (робіт, послуг) у СПД України, що являються платниками ПДВ на загальну суму 3 635,0 грн., з якої ПДВ склав 727,0 грн., що є податковим кредитом.

Податок на додану вартість, який належало сплатити до бюджету, обчислений у відповідності з пп. 7.7.1., п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року, як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податкового періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового періоду склав 273 076,0 грн.(273 803,0 грн. - 727,0 грн.), який останній не мав намір сплачувати.

При цьому, ОСОБА_2, купуючи товари(роботи, послуги) у невстановлених досудовим слідством фізичних осіб, які не являлись платниками податку на додану вартість, за готівкові кошти, без належних на те документів - податкових накладних у відповідності з вимогами пп. 7.4.5. п.7.4. ст.7 Закону України „Про податок на додану вартістьВ» № 168/97 від 03.04.1997 року (зі змінами та доповненнями), згідно якого не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв'язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями, був позбавлений права на отримання кредиту з податку на додану вартість, про що йому також було достовірно відомо.

ОСОБА_2 діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3, та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно, протиправно, переслідуючи мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, достовірно знаючи про те, що в травні 2010 року внаслідок здійснення фінансово-господарської діяльності з продажу товарів(робіт, послуг) у ТОВ «Промоптторг» виникло податкове зобов'язання з податку на додану вартість, яке необхідно було нарахувати та сплатити до державного бюджету в сумі 273 076,0 грн., а також знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, якій не було відомо про його злочинні наміри спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, вказівку про перерахування коштів в сумі 1 289 210,0 грн., та ПДВ - 257 842,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг», на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за начебто придбання товарів (робіт, послуг).

Бухгалтер підприємства ТОВ «Промоптторг» ОСОБА_4, якій не було відомо про те, що ТОВ «Промоптторг» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг та яка не мала можливості перевірити даний факт, перерахувала кошти в сумі 1 289 210,0 грн., та ПДВ - 257 842,0 грн., з банківського рахунку, який належить ТОВ «Промоптторг» № 26003027967702, відкритому в АКІБ "УКРСИББАНК", на банківський рахунок, який належить задіяному в злочинній схемі та створеному з метою прикриття незаконної діяльності підприємству ТОВ „ВВ-Інформ-групВ» № 260053016814, відкритому в АТ «Банк «Нацiональнi інвестиції».

Особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою пособництва засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, в умисному ухиленні від сплати податків у великих розмірах, достовірно знаючи про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» будь-яких товарів, робіт чи послуг і вказана операція має безтоварний характер, знаходячись у невстановленому слідством місці, в період часу з 05.05.2010 року по 25.05.2010 року, виготовили пакет документів, які надають право на формування податкового кредиту до яких внесли завідомо недостовірні дані про реалізацію ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» товарів, робіт, послуг для ТОВ «Промоптторг», на загальну суму 1 289 210,0 грн., які за невстановлених слідством обставин було підписано від імені уповноваженої особи ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» і скріплено печаткою підприємства, а саме:

- податкова накладна № 722 від 11.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 160 340,84 грн., в тому числі ПДВ - 26 723,47 грн.;

- податкова накладна № 723 від 17.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 218 458,90 грн., в тому числі ПДВ - 36 409,82 грн.;

- податкова накладна № 721 від 11.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 209 815,55 грн., в тому числі ПДВ - 34 969,26 грн.;

- податкова накладна № 719 від 05.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 584 055,54 грн., в тому числі ПДВ - 97 342,59 грн.;

- податкова накладна № 720 від 05.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 21 030,49 грн., в тому числі ПДВ - 3 505,08 грн.;

- податкова накладна № 724 від 20.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 136 861,16 грн., в тому числі ПДВ - 22 810,19 грн.;

- податкова накладна № 725 від 25.05.2010 року, ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», на загальну суму 216 489,52 грн., в тому числі ПДВ - 36 081,59 грн..

При цьому, при складанні податкової декларації по податку на додану вартість ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» за травень 2010 року, особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, діючи умисно, протиправно, з метою прикриття незаконної діяльності та надання їй виду законної, відобразили інформацію про наявність податкових зобов'язань, які виникли в результаті начебто проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ „ПромоптторгВ» .

Отримавши вказані кошти на рахунок створеного з метою прикриття незаконної діяльності підприємства ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», особи відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, в травні 2010 року зняли готівкою та за мінусом відсотків від вказаної суми, які останні залишали як винагороду за надання таких послуг, повернули засновнику ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2 разом з пакетом документів про реалізацію товарів, робіт, послуг.

Продовжуючи свою злочинну діяльність направлену на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, ОСОБА_2, діючи за змовою з ОСОБА_3, достовірно знаючи про те, що сума податкового кредиту з податку на додану вартість в розмірі 257 842,0 грн., сформована незаконно, в період часу до 20.06.2010 року, надав бухгалтеру підприємства ОСОБА_4, яка не була обізнана зі злочинними намірами останніх, пакет документів (податкових накладних), щодо реалізації ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» для ТОВ „ПромоптторгВ» , товарів, робіт, послуг на загальну суму 1 289 210,0 грн., з якої ПДВ склав 257 842,0 грн..

ОСОБА_4, 20.06.2010 року, перебуваючи в приміщенні офісу ТОВ «Промоптторг», яке розташоване за адресою: м. Житомир, вул. Київська, 1, не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, склала податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за травень 2010 року, в якій в рядку «17» «Усього податкового кредиту» безпідставно зависила суму податкового кредиту на 257 842,0 грн. та заповнила додаток № 5 до податкової декларації, в який в розділі ІІ «Податковий кредит» відобразила операції з придбання товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп», які надають право на формування податкового кредиту на суму ПДВ 257 842,0 грн..

Складені таким чином податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за травень 2010 року та додаток № 5 до неї, ОСОБА_4, 20.06.2010 року, надала на підпис директору ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_6, яка не відаючи про злочинні наміри ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3, спрямовані на умисне ухилення від сплати податків у великих розмірах, а також про те, що ТОВ „ПромоптторгВ» не придбавало товарів (робіт, послуг) у ТОВ «ВВ-Інформ-Груп» та не маючи можливості це перевірити, діючи відповідно до вказівки ОСОБА_2, підписала їх та скріпила відтиском печатки ТОВ „ПромоптторгВ» .

Внаслідок вчинення ОСОБА_2, який діяв за змовою з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, таких дій, у ТОВ „ПромоптторгВ» в травні 2010 року було незаконно сформовано податковий кредит з податку на додану вартість в сумі 257 842,0 грн..

21.06.2010 року ОСОБА_4, подала до ДПІ у м. Житомирі, яка розташована за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 2, податкову декларацію з податку на додану вартість ТОВ „ПромоптторгВ» за травень 2010 року з додатками.

Таким чином, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, умисно ухилився від сплати податку на додану вартість за травень 2010 року в сумі 257 842,0 грн.(273 803,0 грн.(податкове зобов'язання) - 727,0 грн.(законно сформований податковий кредит) - 15 234,0 грн.(самостійно задекларована сума ПДВ до сплати)).

Всього, за період 2010 року, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ „ПромоптторгВ» , умисно, безпідставно, шляхом незаконного завищення податкового кредиту, ухилився від сплати ПДВ на загальну суму 879 316,0 грн. (196 451,0 грн. + 207 293,0 грн. + 217 730,0 грн. + 257 842,0 грн.), що в 2 023 раз перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян (879 316,0/434,5).

Всього за період 2009-2010 років, засновник ТОВ „ПромоптторгВ» ОСОБА_2, діючи відповідно до попередньої змови з ОСОБА_3 та з особами відносно яких кримінальну справу виділено в окреме провадження, при проведенні фінансово-господарської діяльності від імені ТОВ „ПромоптторгВ» , умисно, безпідставно, шляхом незаконного завищення податкового кредиту, ухилився від сплати ПДВ на загальну 1 383 052,0 грн. (503 736,0 + 879 316,0), що в 3 688 раз перевищує встановлений законом неоподаткований мінімум доходів громадян (1665+2023).

Своїми умисними діями, які виразились в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчиненими особою, яка зобов'язана їх сплачувати, які призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах, вчиненими за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, вчинили злочин, передбачений ч. 2 ст. 212 КК України.

Обвинувачені на досудовому слідстві визнали свою винність в інкримінованих їм діях, окрім того вона відповідно до постанов підтверджена і певними доказами: показами свідків, письмовими доказами.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання слідчого, щодо звільнення обвинувачених від кримінальної відповідальності у зв'язку з повним відшкодуванням завданих збитків до притягнення осіб до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 212 ч. 4 КК України.

Обвинувачені та захисник підтримали подання.

Стаття 212 ч. 4 КК України зазначає, що особа, яка вперше вчинила діяння, передбачені частиною першою та другою цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори (обов'язкові платежі), а також відшкодувала шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

4 липня 2011 року було порушено кримінальну справу відносно ОСОБА_2 та ОСОБА_3 за ознаками складу злочину, передбаченому ст. 212 ч. 2 КК України (т. 18 а.с. 34), з вказаною постановою ОСОБА_2 та ОСОБА_3 були ознайомлені в той же день.

18.07.2011 року ОСОБА_2 було пред'явлено обвинувачення (т. 18 а.с. 41) та ОСОБА_3 (т. 18 а.с. 76).

Проте вказана у постанові про порушення справи сума спричиненої державі шкоди у наслідок несплати податків ще 23.02.2011 року була відшкодована шляхом перерахування до бюджету в сумі 1383052 грн. (т. 1 а.с. 46), тобто обвинувачені до притягнення до кримінальної відповідальності сплатили усі обов'язкові платежі добровільно, окрім того вперше вчинили діяння, передбачені ст. 212 КК України, а тому вони можуть бути звільненні від кримінальної відповідальності за вчинення ними злочину, передбаченому ст. 212 ч. 2 КК України.

Керуючись ст.ст. 237, 244, 245 КПК України, ст. 212 ч. 4 КК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити відповідно до ст. 212 ч. 4 КК України від кримінальної відповідальності ОСОБА_2, ОСОБА_3 та закрити провадження у справі по обвинуваченню у скоєнні злочину, передбаченого ст. 212 ч. 2 КК України.

Скасувати запобіжний захід - підписку про невиїзд.

Суддя Н.А.Гулак

Дата ухвалення рішення12.09.2011
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50542084
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1-п-793/11

Постанова від 12.12.2011

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Тюлюнова В. Г.

Постанова від 26.12.2011

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Постанова від 12.09.2011

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Гулак Н. А.

Постанова від 22.12.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Мусулевський Я. А.

Постанова від 13.12.2011

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Рабець М. Д.

Постанова від 03.10.2011

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Чернієнко С. А.

Постанова від 22.11.2011

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Олійник М. В.

Постанова від 20.12.2011

Кримінальне

Алуштинський міський суд Автономної Республіки Крим

Гордєйчик Т. Ф.

Постанова від 15.09.2011

Кримінальне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Чуприна А. П.

Постанова від 20.10.2011

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Федосенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні