Ухвала
від 18.09.2015 по справі 344/14062/15-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/14062/15-к

Провадження № 1-кс/344/3497/15

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2015 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про арешт тимчасово вилученого майна, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого послався на те, що Дане кримінальне провадження розслідується щодо невстановлених осіб, які вчинили фіктивне підприємництво, а саме створили суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) ТзОВ "Семикоз" з метою прикриття незаконної діяльності, а надалі, використовуючи банківський рахунок вказаного товариства, у період лютого-грудня 2013 року провели ряд фінансових операцій, пов`язаних із зняттям готівкових коштів через касу відділення №18 ПАТ "УкрСиббанк", які попередньо отримані на рахунок товариства від ТзОВ "Данверс", ТзОВ "ОСФЕ", ТзОВ "Гранд-Роял" та спрямовані на легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (приховування чи маскування джерел походження вказаних коштів). За узагальненими матеріалами Державної служби фінансового моніторингу України, джерелом походження коштів на рахунку ТОВ "Семикоз", були кошти отримані від ТОВ "Данверс", в якості оплати за шпали, однак у ході проведення слідчих (розшукових) дій не представилось можливим встановити місцезнаходження первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документах ТОВ "Данверс", які підтверджують проведення фінансово-господарських операцій з ТОВ "Семикоз". У свою чергу, джерелом походження коштів на рахунку ТОВ "Данверс" були кошти, отримані від ПП "Криворіжвентиляція", ПП "Кривбасспецпостач", ПАТ "Криворіжіндустрбуд" та ПП "Транзит Вест" в якості оплати за шпали та виконані роботи, однак відсутність складських приміщень та мала кількість працівників ТОВ "Данверс" ставлять під сумнів законність проведених операцій.

Водночас досудовим розслідуванням доведено, що службові особи підприємств "Криворіжвентиляція", "Кривбасспецпостач", "Криворіжіндустрбуд" причетні до діяльності "конвертаційного центру", що підтверджується матеріалами кримінального провадження.

16.09.2015 на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 01.09.2015 року проведено обшук за юридичною адресою ПП "Криворіжвентиляція" (код ЄДРПОУ 35459375), ПП "Кривбасспецпостач" (код ЄДРПОУ 33407639) та ПП "Транзит Вест" (код ЄДРПОУ 30735103), а саме: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Окружна 12 Г, де, з метою досягнення мети обшуку, а також попередження знищення та пошкодження предметів, речей, документів, що підтверджують злочинну діяльність посадових осіб, окрім предметів, зазначених в ухвалі слідчого судді Івано-Франківського міського суду, було виявлено та вилучено круглі печатки ТзОВ "Регіон Альянс" (код ЄДРПОУ 34014887) та ТзОВ "Стройтехнологія-С" (код ЄДРПОУ 34497063).

В даному випадку предмети та речі, які виявлено та вилучено в ході обшуку є виготовлені та використані як засоби вчинення кримінального правопорушення та зберегли на собі його сліди.

Так, під час обшуку вилучено ряд документів, які свідчать про взаємовідносини підприємств "Криворіжіндустрбуд", "Криворіжвентиляція" та "Кривбасспецпостач" з суб`єктами господарювання, печатки та штампи яких вилучено під час слідчої дії.

З огляду на це, орган досудового розслідування має достатні підстави вважати, що вказані печатки та штампи використані як засоби до вчинення злочинів у сфері господарської діяльності (фіктивного підприємництва, ухилення від сплати податків).

З метою повного, всебічного та неупередженого з`ясування всіх обставин кримінального провадження, проведення відповідних експертиз та досягнення дієвості у цьому провадженні, необхідно застосувати захід забезпечення кримінального провадження, у вигляді накладення арешту на майно, що послужать встановлення всіх фактів, що підлягають доказуванню в ході провадження, а також прийняття законного і обґрунтованого рішення для досягнення завдань даного кримінального провадження.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на викладені в ньому обставини. Просив клопотання задоволити.

Відповідно до ч.1 ст. 172 КПК України неприбуття власника майна у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Заслухавши учасників розгляду клопотання, дослідивши матеріали клопотання, вважаю наступне.

Клопотання, яке подане слідчим, відповідає вимогам ст. 171 КПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого можливості відчужувати певне його майно за ухвалою слідчого судді або суду до скасування арешту майна у встановлену цим Кодексом порядку. Відповідно до вимог цього Кодексу, арешт майна може також передбачати заборону для особи, на майно якої накладено арешт, іншої особи, у володінні якої перебуває майно, розпоряджатися будь-яким чином таким майном чи використовувати його.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України слідчий суддя накладає арешт на майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, зазначеним у ч. 2 ст. 167 цього Кодексу, згідно з якою тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, надані особі з метою схилити її до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; є предметом кримінального правопорушення, пов`язаного з їх незаконним обігом; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення.

Під достатніми даними для проведення тимчасового вилучення майна розуміються відомості, що містяться в показаннях свідків, потерпілих, підозрюваних, у протоколах слідчих дій, а також одержані в ході проведення негласних слідчих дій.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 167, 170-173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задоволити.

Накласти арешт на круглі печатки ТзОВ "Регіон Альянс" (код ЄДРПОУ 34914887) та ТзОВ "Стройтехнологія-С" (код ЄДРПОУ 34497063), які виявлено та вилучено в ході проведення обшуку юридичної адреси підприємств "Криворіжвентиляція", "Кривбасспецпостач" та "Транзит Вест".

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Івано-Франківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.09.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу50557635
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт тимчасово вилученого майна

Судовий реєстр по справі —344/14062/15-к

Ухвала від 18.09.2015

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Барашков В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні