Постанова
від 15.09.2015 по справі 802/2907/15-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

15 вересня 2015 р. Справа № 802/2907/15-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Вільчинського О.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України у Мурованокуриловецькому районі Вінницької області до товариства з обмеженою відповідальністю "1 Травня" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду управління Пенсійного фонду України у Мурованокуриловецькому районі Вінницької області (далі - УПФУ у Мурованокуриловецькому районі, позивач) з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "1 Травня" (далі - ТОВ "1 Травня", відповідач) про стягнення заборгованості.

Позов мотивований тим, що у відповідача наявна заборгованість з відшкодування до Пенсійного фонду України фактичних витрат з виплати та доставки пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах відповідно до п. "в" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2, за серпень 2015 року в сумі 1212,80 грн., яку відповідач в добровільному порядку не сплачує.

Представник позивача в судове засідання не прибув, натомість надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності (вх. № 26086 від 15.09.2015), в якій зазначив, що підтримує позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, письмових заперечень проти адміністративного позову не направив.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на вказані вимоги КАС України, враховуючи клопотання представника позивача та неприбуття належним чином повідомленого представника відповідача, суд дійшов висновку про можливість проведення судового розгляду справи у порядку письмового провадження, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд установив такі фактичні обставини.

ТОВ "1 Травня" зареєстроване в Мурованокуриловецькій районній державній адміністрації 19.02.2000 та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Мурованокуриловецькому районі за номером НОМЕР_1. Відповідно до пунктів 1, 2 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 №400/97-ВР відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування. З матеріалів справи суд установив, що у відповідача наявна заборгованість з відшкодування до Пенсійного фонду України фактичних витрат з виплати та доставки пенсій за віком, призначених відповідно п. "в" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2, за серпень 2015 року в сумі 1212,80 грн., яку відповідач в добровільному порядку не сплачує.

Визначаючись щодо позовних вимог, суд виходить з такого.

Абзац 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлю., що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування"

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", пункту 6.1 Розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663 (далі - Інструкція), відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які працювали або працюють на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 у розмірі 100 відсотків. Крім того, відповідно до вимог Інструкції, управлінням Пенсійного фонду України компенсовано витрати за доставку пенсій згідно тарифів, установлених Укрпоштою.

Таким чином, національним законодавством чітко визначені підстави та порядок відшкодування фактичних витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2.

Згідно з п. 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Відповідно до підпункту 6.4 пункту 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

За правилами, встановленими пунктом 6.8. Розділу 6 Інструкції, підприємства та організації зобов'язані щомісяця до 25-го числа вносити до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У зв'язку з невиконанням зазначених вимог Інструкції у відповідача виникла заборгованість з відшкодування до Пенсійного фонду України фактичних витрат з виплати та доставки пенсій за віком, призначених відповідно п. "в" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" громадянам ОСОБА_1 та ОСОБА_2, за серпень 2015 року в сумі 1212,80 грн. Обставини щодо наявності права на нарахування пільгових пенсій підтверджуються матеріалами справи.

Наявність заборгованості відповідача в розмірі 1212,80 грн. підтверджується розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, розрахунками ціни позову, повідомленням щодо відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій.

Станом на день розгляду справи доказів сплати заборгованості в добровільному порядку до суду не надходило.

Враховуючи встановлені судом обставини справи та зазначені положення національного законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, тому підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішений на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, відповідно до положень ст. 94 КАС України, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "1 Травня" (23432, Вінницька область, Мурованокуриловецький район, с. Вищеольчедаїв, вул. Леніна, буд. 1, р/р260095350 в ПАТ "Райффайзен банк "Аваль", МФО 380805, код ЄДРПОУ 03732011) на користь управління Пенсійного фонду України у Муровапокуриловецькому районі Вінницької області (23400, смт. Муровані Курилівці, вул. Леніна, 141, р/р25602323630103 у АТ "Ощадбанк", МФО 302076, код ЄДРПОУ 24901713) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за серпень 2015 року в сумі 1212 грн. 80 коп. (одна тисяча дванадцять гривень вісімдесят копійок).

Постанова набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Суддя Вільчинський Олександр Ванадійович

Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50608219
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/2907/15-а

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 03.10.2019

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Вільчинський Олександр Ванадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні