Постанова
від 15.09.2015 по справі 813/4707/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2015 року                                                   № 813/4707/15

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді – Потабенко В.А.,

за участю секретаря судового засідання – Бігуна Н.Т.,

з участю:

представника позивача – не прибув,

представника відповідача – не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові адміністративну справу за позовом відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Львові до приватного підприємства "ГАЛИЦЬКА ЗІРКА" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків, –

ВСТАНОВИВ:

відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Львові (далі – ВВД ФСС НВ у м. Львові, позивач) звернулося до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до приватного підприємства "ГАЛИЦЬКА ЗІРКА" (далі – ПП "ГАЛИЦЬКА ЗІРКА", відповідач) про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в розмірі 661,10 грн.

Представник позивача в судове засідання не прибув, 15.09.2015 року подав через канцелярію суду клопотання за вх. № 30231, в якому зазначив, що адміністративний позов підтримує в повному обсязі та просить проводити розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, причин неявки та відношення до позову суду не повідомив. На адресу суду від відповідача повернувся конверт з судовою кореспонденцією з відміткою органу поштового зв'язку "за закінченням терміну зберігання", однак враховуючи те, що конверт скеровувався на юридичну адресу відповідача, що зазначена в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (згідно довідки № 1066, а.с. 7), а саме: 79491, м. Львів, смт Брюховичі, вул. Незалежності України, 43/1, суд вважає, що відповідач належним чином, в силу приписів ст.ст. 33-35 Кодексу адміністративного судочинства України (далі – КАС України) повідомлений про час та місце розгляду справи та, відповідно до ст. 71 КАС України, дану справу можливо розглядати за його відсутності на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали та з'ясувавши дійсні обставини по справі, суд дійшов висновку, що позов слід задовольнити повністю, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ПП "ГАЛИЦЬКА ЗІРКА", код ЄДРПОУ 23271256, зареєстроване за адресою: 79491, м. Львів, смт. Брюховичі, вул. Незалежності України, 43/1.

Згідно звіту щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів за ІV квартал 2010 року, який ПП "ГАЛИЦЬКА ЗІРКА" самостійно було подано позивачу, заборгованість відповідача зі сплати страхових внесків становить 661,10 грн.

Тобто, відповідач у вищезазначеному звіті самостійно визначив суму заборгованості за страховими внесками, що належить сплатити, однак добровільно не сплатив.

У зв'язку з чим, 13.08.2015 року на адресу відповідача скеровувалася претензія за вих. № 2096/05 про погашення заборгованості зі сплати страхових внесків у розмірі 661,10 грн.

Станом на дату розгляду даної справи, заборгованість відповідачем не погашена та становить 661,10 грн.

Вирішуючи дану адміністративну справу, суд виходив з наступного.

Преамбулою Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI передбачено, що даний Закон визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

У відповідності до абз. 6 п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюються фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Згідно з ч. 1 ст. 55 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" 23.09.1999 року № 1105-XIV, який визначав правову основу, економічний механізм та організаційну структуру загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які призвели до втрати працездатності або загибелі застрахованих на виробництві, спори щодо визначення класу професійного ризику виробництва, а також щодо розміру шкоди та прав на її відшкодування, накладення штрафів та з інших питань вирішуються в судовому порядку.

Згідно з п.п. 2.1 п. 2 Постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 року № 31 Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду та надання страхувальниками за підсумками 2010 року розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду і відомості розподілу чисельності працівників, річного фактичного обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності здійснюються відповідно до Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду від 12.07.2007 року № 36, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 року за № 867/14134.

Відповідно до преамбули вказаної Інструкції, вона визначає порядок узяття на облік та набуття роботодавцями статусу страхувальників, обчислення і сплати страхових внесків до Фонду підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності і господарювання, виду діяльності, галузевої належності, фізичними особами - підприємцями, фізичними особами, які використовують працю найманих працівників, а також добровільно застрахованими особами, порядок обліку та витрачання страхових коштів, здійснення платежів, ведення бухгалтерського обліку і звітності.

В п. 4.12 ч. 1 даної Інструкції, страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки. Не внесені страхувальниками у встановлений строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством, з нарахуванням пені. (п. 5.1 ч. 1 Інструкції).

Беручи до уваги те, що відповідач зобов'язаний був сплачувати внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, свого обов'язку у встановлені законодавством строки не виконав, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню в розмірі 661,10 грн.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судовий збір стягненню з відповідача не підлягає.

Керуючись ст.ст. 7-14, 18, 19, 69-71, 86, 94, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства "ГАЛИЦЬКА ЗІРКА" (код ЄДРПОУ 23271256, що знаходиться за адресою: 79491, м. Львів, смт. Брюховичі, вул. Незалежності України, 43/1) в користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань в м. Львові (код ЄДРПОУ 25258840, що знаходиться за адресою: 79032, м. Львів, вул. Пасічна, 102) заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 661 (шістсот шістдесят одна) гривня 10 коп.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови виготовлений 18.09.2015 року.

Суддя Потабенко В.А.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50619934
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4707/15

Ухвала від 29.03.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні