Постанова
від 23.08.2011 по справі 2а-1870/5621/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 серпня 2011 р.                                                             Справа № 2a-1870/5621/11

Сумський окружний адміністративний суд в особі судді Шевченко І.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Сумирайтепломережа" про стягнення фінансових санкцій ,-

В С Т А Н О В И В:

Сумське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі по тексту –позивач, СОВ Фонду соціального захисту інвалідів) звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сумирайтепломережа" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "Сумирайтепломережа") 9719грн.23коп. адміністративно-господарських санкцій, пеню в розмірі 75грн. 92коп., а також судові витрати по справі. Свої вимоги мотивує тим, що відповідач, всупереч вимог ст. 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»(далі по тексту –Закон), маючи середньооблікову чисельність працюючих інвалідів менше ніж встановлено нормативом, передбаченим ст. 19 даного Закону, не сплатив у передбаченому Законом розмірі до 16.04.2011року 9719грн.23коп. адміністративно-господарських санкцій. За порушення строків сплати адміністративно-господарських санкцій була нарахована пеня в розмірі 75грн. 92коп. На момент звернення з позовом до суду заборгованість відповідачем сплаченою не була.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надав суду клопотання, в якому позовні вимоги підтримав в повному обсязі, справу просив розглядати в його відсутності (а.с.13).

Представник відповідача, повідомлений належним чином про час і місце розгляду справи (а.с.12), в судове засідання не з'явився, про причини неявки, всупереч вимог ч.2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог на адресу суду не надсилав.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які приймають участь у справі, фіксування судового засідання по справі за допомогою звукозаписувального пристрою згідно ст.ст. 12, 41 КАС України не здійснюється.

Перевіривши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне позов задовольнити частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 4 Закону діяльність держави щодо інвалідів виявляється у створенні правових, економічних, соціально-побутових і соціально-психологічних умов для задоволення їх потреб у відновленні здоров'я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності.

Статтею 18 Закону передбачено обов'язок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують найману працю, (до них відноситься і відповідач –ТОВ "Сумирайтепломережа") виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Статтею 19 Закону для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. Підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, самостійно розраховують кількість робочих місць для працевлаштування інвалідів відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті, і забезпечують працевлаштування інвалідів. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Як встановлено судом та вбачається з поданого звіту від 01.01.2011року (а.с.7), середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу підприємства у 2010 році становила 13 осіб.

Таким чином, відповідно до ст.19 Закону, норматив числа робочих місць для працевлаштування інвалідів для відповідача, повинна становити 1 робоче місце.

Однак, фактично у 2010 році, як встановлено судом та підтверджується дослідженими матеріалами справи (а.с.7), на підприємстві не працювало жодної особи, якій відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність.

Згідно ч.ч.1,4 ст. 20 Закону підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менше ніж установлена нормативами зазначеними вище, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарській санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Адміністративно-господарські санкції розраховуються та сплачуються підприємствами, установами, організаціями, у тому числі підприємствами, організаціями громадських організацій інвалідів, фізичними особами, зазначеними в частині першій цієї статті, самостійно в строк до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цього Закону.

Судом встановлено, що в 2010 році відповідач з офіційною заявкою до центру зайнятості про направлення на їх підприємство - ТОВ "Сумирайтепломережа" для працевлаштування інвалідів не звертався, звіти не подав (а.с.5), зазначені дії на переконання суду свідчать про не вжиття усіх необхідних заходів, визначених ст. 18 Закону, для недопущення господарського правопорушення, а тому ТОВ "Сумирайтепломережа" зобов'язано було перерахувати позивачу у встановлений строк передбачені Законом адміністративно-господарські санкції за нестворене робоче місце у розмірі 9719грн.23коп. (19438грн.46коп.(середньорічна заробітна плата штатного працівника)/2*1 (кількість незайнятих робочих місць, призначених для забезпечення працевлаштування інвалідів).

Згідно ст. 20 Закону, порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Судом встановлено, що за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій, з врахуванням вищезазначених вимог, відповідачу була нарахована пеня в розмірі 75грн. 92коп. (а.с.4)

Враховуючи, що відповідачем сума адміністративно-господарських санкцій в розмірі 9719грн.23коп.та пеня –75грн. 92коп. в порушення вимог Закону, станом на момент розгляду не погашені, що підтверджується дослідженими матеріалами справи(а.с.4,13), доказів погашення боргу відповідачем надано не було, суд, зважаючи на норми ст.19,20 Закону, приходить до висновку, що вимоги позивача в частині стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Що стосується вимог про стягнення судових витрат, у зв'язку з ненаданням відповідних доказів таких витрат та згідно зі ст. 94 КАС України, суд вважає за необхідне в їх задоволенні відмовити.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до товариства з обмеженою відповідальністю "Сумирайтепломережа" про стягнення фінансових санкцій –задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сумирайтепломережа" (код 34135001, с.Косівщина, вул.Шкільна,16а, Сумська область, Сумський район, 42342) на користь Сумського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (код14004771, м.Суми, вул.Горького, 2, 40004, ГУДКУ у Сумській області, рах.31212230700002, МФО 837013, код 23636315) 9719грн.23коп. заборгованості зі сплати адміністративно-господарських санкцій, 75грн. 92коп. пені за порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій, разом стягнути 9795грн.15коп.

В задоволенні інших позовних вимог відмовити за їх безпідставністю.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя                               (підпис)                     І.Г. Шевченко

          З оригіналом згідно

          Суддя                                                                       І.Г. Шевченко

Дата ухвалення рішення23.08.2011
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50628555
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/5621/11

Постанова від 23.08.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Ухвала від 08.08.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

Постанова від 23.08.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

І.Г. Шевченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні