Рішення
від 14.09.2015 по справі 916/2858/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" вересня 2015 р.Справа № 916/2858/15

За позовом : Селянського (фермерського) господарства "КЄФ"

До відповідача : Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА"

про визнання особи такою, що вийшла зі складу учасників (співзасновників)товариства та зобов'язання здійснити реєстрацію змін до установчих документів

Суддя Д'яченко Т.Г.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1, представник за довіреністю

Від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Позивач - Селянське (фермерське) господарство "КЄФ" звернувся до господарського суду Одеської області з заявою, в якій з урахуванням уточнень від 11.09.2015р., просить суд зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" здійснити реєстрацію змін до установчих документів, у зв'язку з виходом Селянського (фермерського) господарства "КЄФ" зі складу учасників (співучасників) Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА".

Відповідач в ході розгляду справи позовні вимоги визнав у повному обсязі, що вбачається з письмового відзиву на позовну заяву від 03.08.2015р. та доповнень до письмового відзиву від 07.09.2015р., наданих до матеріалів справи.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив.

Як вбачається з положень п. 1.1 статуту Селянського (фермерського) господарства "КЄФ", зареєстрованого 19.02.1993р. рішенням Лиманської сільської ради Татарбунарського району, Селянське (фермерське) господарство "КЄФ" є юридичною особою, яка організована на праві володіння, використання та оренди землі, на підставі сімейно-трудового об'єднання або окремого громадянина, що виступають у якості товаровиробника сільськогосподарської продукції.

Відповідно до даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 30.06.2015р. Селянське (фермерське) господарство "КЄФ" перебуває у стані припинення за рішенням засновників від 28.01.2015р.

Як вбачається з письмових пояснень представника позивача, господарська діяльність Селянським (фермерським) господарством "КЄФ" фактично не здійснюється в підтвердження чого до матеріалів справи було залучено копію довідки АБ „УкргазбанкВ» у м. Татарбунари від 25.05.2015р. № 05-205/15/09 про закриття поточного банківського рахунку, копію довідки Головного управління статистики в Одеській області від 26.05.2015р. № 37-01-35/435 про відсутність підприємства позивача у в каталозі за статистичними звітностями ф. №10 мех. „Наявність сільськогосподарської техніки в сільськогосподарських підприємствахВ» та ф. №2-тр „Звіт про роботу автотранспортуВ» .

Відповідно до положень статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" в редакції від 23 травня 1993 р. співзасновниками товариства були: СП „АкцентВ» , АКБ „ГрадобанкВ» , СЕНПК „УрожайВ» , ФГ "КЄФ", ФГ „ОСОБА_2Й.В» .

З урахуванням даних витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 06.08.2015р. до складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" входять: Товариство з обмеженою відповідальністю „АкцентВ» , розмір внеску до статутного капіталу - 2грн., АКБ „ГрадобанкВ» , розмір внеску до статутного капіталу 1 грн., СФГ "КЄФ", розмір внеску до статутного фонду - 2 грн.

14 лютого 2015 р. СФГ "КЄФ" звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" із заявою про необхідність скликання загальних зборів Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" з питання виходу СФГ "КЄФ" зі складу учасників товариства. Як вбачається з пояснень представника відповідача, викладених у письмовому відзиві, заява учасника товариства СФГ "КЄФ" про скликання та проведення загальних зборів товариства про вихід позивача зі складу учасників була отримана відповідачем, однак заявника було проінформовано про те, що скликання зборів ускладнюється нездійсненням господарської діяльності товариством та неможливістю одночасно зібрати усіх учасників товариства для проведення загальних зборів.

07 серпня 2015 р. СФГ "КЄФ" звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" із заявою про вихід зі складу учасників товариства, в якій повідомлялось про свій вихід зі складу учасників товариства. Вказана заява була надіслана на юридичну адресу Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА", в підтвердження чого до матеріалів справи залучено копію поштової квитанції та опис вкладення поштової кореспонденції. Як вбачається з пояснень представника відповідача, факт отримання заяви відповідачем не заперечується.

Позовні вимоги обґрунтовані гарантованим діючим законодавством правом позивача на вихід зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" та направлено на реалізацію такого права шляхом зобов'язання відповідача здійснити реєстрацію відповідних змін до установчих документів, пов'язаних з виходом Селянського (фермерського) господарства "КЄФ" зі складу учасників (співучасників) Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА".

Суд, розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, проаналізувавши норми чинного законодавства, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України учасники господарського товариства мають право у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом вийти у встановленому порядку з товариства.

Згідно до положень ст. 10 Закону України „Про господарські товаристваВ» учасники товариства мають право вийти в установленому порядку з товариства.

Відповідно до ч. 1 ст. 148 Цивільного кодексу України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право вийти з товариства, повідомивши товариство про свій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлений статутом.

Як вбачається з положень статуту Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" інший строк виходу зі складу учасників товариства не передбачено.

Як встановлено судом, 14 лютого 2015 р. та 07 серпня 2015 р. Селянське (фермерське) господарство "КЄФ" зверталося до відповідача із заявою про вихід зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА". Як вбачається з пояснень представника відповідача, заява учасника товариства СФГ "КЄФ" про вихід зі складу учасників була отримана товариством.

Таким чином, на думку суду, позивачем дотримано передбаченого діючим законодавством порядку виходу зі складу учасників товариства.

З урахуванням п. 3.5 Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. № 04-5/14 „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" право учасника товариства на вихід з товариства не залежить від згоди товариства чи інших його учасників.

Згідно до п. 28 Постанови Пленуму Верховного суду України від 24.10.2008 р. № 13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорівВ» відповідно до ЦК та Закону про господарські товариства учасник ТОВ чи ТДВ вправі у будь-який час вийти з товариства незалежно від згоди інших учасників та самого товариства. Вихід зі складу учасників товариства не пов'язується ні з рішенням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства . У зв'язку з цим, моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку. Положення установчих документів, які обмежують чи забороняють право на вихід учасника з товариства, є незаконними.

Тобто, у даному випадку, одностороннє волевиявлення учасника товариства СФГ "КЄФ", гарантоване йому положеннями діючого законодавства, було направлено на вихід зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТАВ» та реалізоване у першій заяві від 14.02.2015р. фактично, з урахуванням вимог ч. 1 ст. 148 Цивільного кодексу України, 14 травня 2015 р.

Таким чином, на думку суду, з 14 травня 2015 р. СФГ "КЄФ" вибуло зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТАВ» , а у Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТАВ» виникло зобов'язання, зокрема, приведення статутних документів у відповідність до фактичного складу учасників товариства.

Як вбачається з положень ст. ст. 15, 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Враховуючи те, що вимоги позивача не суперечать положенням закону та направлені на реалізацію свого права на вихід зі складу учасників товариства, суд вважає заявлені вимоги Селянського (фермерського) господарства "КЄФ" такими, що підлягають задоволенню із зобов'язанням відповідача здійснити реєстрацію відповідних змін до установчих документів, пов'язаних з виходом Селянського (фермерського) господарства "КЄФ" зі складу учасників (співучасників) Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА".

На підставі ст. ст. 44, 49 ГПК України, враховуючи подане Селянським (фермерським) господарством "КЄФ" письмове клопотання про покладення судових витрат по сплаті судового збору у справі на позивача, витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити.

2.Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА" (68141, Одеська область, Татарбунарський район, с. Лиман, вул. Чапаєва, 34; код 20941354) здійснити реєстрацію змін до установчих документів, у зв'язку з виходом Селянського (фермерського) господарства "КЄФ" (68141, Одеська область, Татарбунарський район, с. Лиман, вул. Миру, 107, код 21014744) зі складу учасників (співучасників) Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробничий Південний центр "ЕЛІТА".

Повний текст рішення складено та підписано 15.09.2015 року.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Т.Г. Д'яченко

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50660308
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/2858/15

Рішення від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 09.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 05.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

Ухвала від 16.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні