Ухвала
від 08.11.2011 по справі 5019/2240/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" листопада 2011 р. Справа № 5019/2240/11

За позовом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 ОСОБА_3»

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Чабельський гранітний кар'єр»

про стягнення в сумі 437343 грн. 07 коп.

Суддя Мамченко Ю. А.

Представники:

від позивача: представник ОСОБА_4 (довіреність №09-09/11 від 09.09.2011 року);

відповідача: представник не з'явився.

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу України роз'яснені.

Відводи з підстав, передбачених статтею 20 ГПК України, відсутні.

Протокол судового засідання складено відповідно до статті 81 1 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 ОСОБА_3»звернулося до господарського суду з позовом про стягнення з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Чабельський гранітний кар'єр»заборгованість по Договору фінансового лізингу №L2484-05/08 від 14.05.2008 року в розмірі 437343 грн. 07 коп.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, відзиву на позов не подав, вимог не заперечив. Причин неявки в судове засідання не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи не подав. Ухвала суду про відкладення розгляду справи направлена відповідачу за адресою: 34553, Рівненська обл., Сарненський р-н., с.Ясногірка повернулась до суду з відміткою відділення поштового зв'язку «За зазначеною адресою не проживає».

Згідно із наявного в матеріалах справи витягу з ЄДРПОУ ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Чабельський гранітний кар'єр»знаходиться за адресою: 34553, Рівненська обл., Сарненський р-н., с.Ясногірка.

Керуючись ст.75 ГПК України суд вважає за можливе розглянути справу та вирішити справу без участі представника відповідача за наявними у справі матеріалами.

Вивчивши подані позивачем письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ:

14.05.2008 pоку між ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 ОСОБА_3»(далі - Лізингодавець) та ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Чабельський гранітний кар'єр»(далі - Лізингоодержувач) укладений договір фінансового лізингу №L2484-05/08 (далі - Договір), згідно п.1.1 Договору Лізингодавець на підставі договору купівлі-продажу (поставки) зобов'язався придбати у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної експлуатації, у тимчасове володіння та користування за плату майно, найменування, технічний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого визначаються в Специфікації (Додаток №2 до Договору), а Лізингоодержувач зобов'язується прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього Договору.

Відповідно до п.1.2 Договору строк лізингу складається з періодів лізингу, зазначених в графіку лізингових платежів (додаток №1 до Договору), та не може бути менше одного року. Додаток №1 до Договору - Графік лізингових платежів (надалі - Графік) є його невід'ємною частиною, у відповідності з п.9.3 Договору.

Пунктами 4.1 Договору встановлено, що лізингові платежі складаються з авансового лізингового платежу та поточних лізингових платежів, що включають суму, яка відшкодовує частину вартості Предмета лізингу та комісію Лізингодавця. Розмір поточного лізингового платежу за певний період лізингу зазначається в Графіку.

Згідно з Загальними умовами фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) (надалі за текстом - Загальні умови) Лізингоодержувач сплачує поточні лізингові платежі щомісяця авансом до 8 числа поточного місяця на підставі рахунку Лізингодавця, направленого на вказану в Договорі електронну адресу Лізингоодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку. При чому, у разі неотримання рахунку Лізингодавця до 5 числа поточного місяця Лізингоодержувач зобов'язаний звернутися до Лізингодавця та отримати свій рахунок самостійно.

В цьому випадку Лізингоодержувач зобов'язаний оплатити рахунок до 10 числа поточного місяця (п.5.3 Загальних умов).

З пункту 5.4 Загальних умов вбачається, що Лізингоодержувач сплачує поточні лізингові платежі починаючи з першого періоду лізингу. При цьому, першим періодом лізингу вважається календарний місяць, що слідує за місяцем в якому Предмет лізингу був переданий Лізингоодержувачу за Актом приймання-передачі. Зазначені у Графіку порядкові номери періодів лізингу відповідають календарним місяцям, які слідують за першим періодом лізингу в прямому порядку.

Відповідно п.4.9 Договору, для розрахунку розміру лізингових платежів у гривні Сторони обрали валюту - долар США.

Відповідно до графіку Сторони погодили, що коригування (зміна) розміру лізингових платежів за відповідні лізингові періоди здійснюється за правилами пунктів 6.1.1.-6.1.5. Загальних умов.

Відповідно до п.6.1 Загальних умов Лізингодавець має право в односторонньому порядку змінити суму лізингових платежів у наступних випадках (включаючи, але не обмежуючись).

Відповідно до п.6.1.1. у випадку зміни встановленого на день укладення Договору розміру ставки EURIBOR на період 1 місяць (якщо в п.4.9 Договору Сторони обрали валюту - Євро) або розміру ставки USD LIBOR 1 на період 1 місяць (якщо в п. 4.9. Договору сторони обрали валюту - долар США), розмір комісії змінюється пропорційно за кожний з періодів лізингу починаючи з такого чергового періоду лізингу.

Відповідно до п.6.1.2. у випадку зміни чинного законодавства щодо лізингової діяльності Лізингодавця, системи оподаткування, розміру податків, зборів, обов'язкових платежів, пов'язаних з Предметом лізингу та/або виконанням Лізингодавцем своїх обов'язків за Договором.

Відповідно до п.6.1.3. у разі перевищення розміру комісії Лізингодавця за Договором над подвійною обліковою ставкою Національного банку України, встановленою на день нарахування такої комісії за період, який минув з дня нарахування попереднього лізингового платежу за цим Договором, розраховану від вартості Предмета лізингу, комісія у складі лізингового платежу підлягає збільшенню на суму, яка дорівнює розміру ПДВ за ставкою 20%, нарахованому на таке перевищення.

Відповідно до п.6.1.4. у випадку зміни на день складання рахунку за відповідний лізинговий період встановленого Національним Банком України курсу гривні до зазначеної в п.4.9 Договору валюти по відношенню до визначеного в п.2 Графіку курсу, лізингові платежі змінюються пропорційно зміні курсу гривні до такої визначеної в Договорі валюти.

Відповідно до п.6.1.5. в інших випадках, визначених Договором та додатками до нього, в тому числі у разі виникнення у Лізингодавця додаткових витрат, які виникли в період дії цього Договору та пов'язані з ним.

Відповідно до п.6.2 Загальних умов змінений за правилами п.6.1 Загальних умов розмір лізингових платежів зазначається у відповідному рахунку Лізингодавця та підлягає сплаті Лізингоодержувачем у безспірному порядку.

Таким чином, у випадку зміни встановленого Національним Банком України курсу гривні до іноземної валюти, а також ставки фінансування на період 1 місяць відбувається зміна розміру, визначених у Графіку лізингових платежів. Розрахована таким чином сума підлягає сплаті Лізингоодержувачем.

На виконання укладеного Договору ТОВ «ОСОБА_2 ОСОБА_3»передало, а ТОВ «Чабельський гранітний кар'єр»прийняло на умовах фінансового лізингу Предмет лізингу, що підтверджується актом приймання-передачі від 10 листопада 2008 року.

Відповідно до п.1.1. Договору та 8.1.4 Загальних умов встановлено, що Лізингоодержувач зобов'язався своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Пунктом 6.1. Договору передбачено, що Лізингодавець (ТОВ «ОСОБА_2 ОСОБА_3») має право достроково, в односторонньому порядку розірвати цей Договір та вилучити у Лізингоодержувача Предмет лізингу у безспірному порядку, зокрема, у випадку не сплати лізингових платежів, прострочення яких становить більше 30 днів.

Відповідно до ч.2 ст.7 Закону України «Про фінансовий лізин»лізингодавець має право відмовитися від договору лізингу та вимагати повернення предмета лізингу від Лізингоодержувача у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо Лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить більше 30 днів.

Також, п.4. ч.1 ст.10 Закону України «Про фінансовий лізинг»встановлює, що Лізингодавець має право вимагати розірвання договору та повернення предмета лізингу у передбачених законом та договором випадках.

Листом вих. №1097-06/09 ТОВ «ОСОБА_2 ОСОБА_3»повідомило ТОВ «Чабельський гранітний кар'єр»про відмову від договору та вимагало у добровільному порядку передати предмет лізингу.

26.06.2009 року Лізингоодержувач повернув, а ТОВ «ОСОБА_2 ОСОБА_3»прийняло Предмет лізингу.

Відповідно до п.6.4. Договору у разі припинення або розірвання цього Договору та/або вилучення Предмета лізингу всі витрати, пов'язані з вилученням Предмета лізингу та його подальшою реалізацією здійснюються за рахунок Лізингоодержувача або відшкодовуються Лізингодавцю Лізингоодержувачем в повному обсязі.

Згідно п.п.8.1.17 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) у разі дострокового припинення Договору Лізингоодержувач зобов'язаний сплатити Лізингодавцю платежі, визначені п.п.10.3.2. цих Загальних умов.

Пунктом 10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) встановлено, що у разі дострокового припинення Договору Лізингоодержувач зобов'язаний сплатити Лізингодавцю наступні платежі: 1) комісію за дострокове припинення Договору в розмірі 2% від суми непогашеної вартості Предмету лізингу; 2) нараховані за Договором штрафні санкції (штраф, пеня); 3) суми, які відшкодовують витрати Лізингодавця та не були сплачені Лізингоодержувачем; 4) заборгованість по поточних лізингових платежах та нарахованих штрафних санкціях; 5) суму непогашеної вартості Предмету лізингу, зазначену в Графіку для лізингового періоду, в якому має місце дострокове припинення Договору, та змінену за визначеними в п.3 Графіку правилами.

В наслідок дострокового припинення Договору, за умовами розділу 10 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) відповідачеві був виставлений рахунок №L2484-05/08/rl від 30.03.2010 року на загальну суму 437343,07 грн. до складу якого входить розрахована сума комісії лізингодавця без ПДВ - 2% за дострокове розірвання Договору, нараховані штрафні санкції, додаткові витрати за договором, сума непогашеної вартості Предмету лізингу, змінена за правилами Графіку, заборгованість за виставленими рахунками на дату вилучення, відсотки за користування грошима. Тобто рахунок № L2484-05/08/rl від 30.03.2010 року повністю складається із платежів, визначених в п.10.3 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору).

Рахунок №L2484-05/08/rl від 30.03.2010 року на загальну суму 437343,07 грн. складається з нижчезгаданих складових.

Відшкодування частини вартості Предмета лізингу (сума непогашеної вартості) в розмірі 670793,40 грн.. У даній складовий зазначено суму непогашеної вартості Предмету лізингу (остаточна вартість згідно бухгалтерського обліку), зазначену в Графіку для лізингового періоду, в якому має місце дострокове припинення Договору. Договір фінансового лізингу був укладений на 40 періодів (тобто 40 місяців). В період дії цього Договору ТОВ «ОСОБА_2 ОСОБА_3»було виставлено рахунки-фактури за 1-7 періоди: листопад 2008 року - грудень 2009 року (остання цифра у виставленому рахунку співпадає з періодом лізингу, за який виставлений рахунок). Для відшкодування частини вартості предмету лізингу у відповідності із Графіком лізингових платежів були виставлені рахунки-фактури за період дії договору грудень 2008 року - червень 2009 року. Відповідно до Графіку платежів сума, що ставилася в погашення вартості Предмета лізингу підлягала сплаті Лізингоодержувачем становила 12452,18 грн.. Таким чином, протягом 1-7 періоду лізингу сума, що ставилася в погашення вартості Предмета лізингу становить 12452,18 грн.х7 = 87165,26 грн.. Згідно договору, за інші періоди рахунки не були виставлені внаслідок припинення Договору, отже частина вартості предмету лізингу, яка мала б бути сплачена згідно Графіку, повинна бути відшкодована. СНВГ = ВПЛ (1082798,09 грн. згідно п.3.1) - АЛ (324839,43 грн., згідно п.1 Графіку) - ПВПЛР (згідно виставлених рахунків-фактур за 1-7 періоди дії договору, загальна сума -87165,26 грн.) = 670793,40 грн., де СНВГ - сума непогашеної вартості згідно Графіку, ВПЛ - вартість предмету лізингу, АЛ - аванс Лізингоодержувача, ПВПЛР - погашення вартості Предмету лізингу у виставлених рахунках.

Відшкодування частини вартості Предмета лізингу (сума курсової різниці) в розмірі 297994,69 грн.. Згідно із п.10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) до сплати підлягає сума непогашеної вартості Предмету лізингу, змінена за визначеними в Графіку правилами. У Графіку зазначено, що коригування (зміна) розміру лізингових платежів відбувається за правилами п.п.6.1.1.-6.1.5. Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору). Дані пункти Договору встановлюють, що у випадку зміни встановленого Національним Банком України курсу гривні до іноземної валюти, а також ставки фінансування на період 1 місяць відбувається зміна розміру, визначених у Графіку лізингових платежів. Розрахована таким чином сума підлягає сплаті Лізингоодержувачем. У даному пункті рахунку відображено сума індексації, як різниця індексованої остаточної вартості та остаточної вартості згідно бухгалтерського обліку. При цьому під індексацією слід розуміти співвідношення платежу початкового курсу валютної v, договору фінансового лізингу та курсу долару США, встановленого НБУ на день виставлення останнього періодичного рахунку. З урахуванням того, що на день укладення Договору курс долару США складав 5,56013 грн., на день виставлення останнього періодичного платежу складав 7,6185 грн., то курсова різниця складає: КР з ПДВ = СНВГ (670793,40 грн. - п.1 рахунку)/ 5,56013х7,6185 - СНВГ(670793,40 грн. - п. 1 рахунку) х 1,2 = 297994,69 Де КР - сума курсової різниці, СНВГ - сума непогашеної вартості згідно Графіку. Отже пункти 1 и 2 рахунку повністю відповідають пункту 10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу, згідно з частиною 5 якого Лізингоодержувач повинен сплатити суму непогашеної вартості Предмету лізингу, зазначену в Графіку для лізингового періоду, в якому має місце дострокове припинення Договору, та змінену за визначеними в Графіку правилами.

Комісія Лізингодавця з ПДВ (2% за дострокове розірвання договору фінансового лізингу) в розмірі 23250,91 грн.. Даний платіж передбачений п.10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору). Розрахований за наступною формулою: КЛ = 2%/100%х( КР + СНВГ)х 1.2 = 2%/100%х(670793,40+297994,69 грн.)х1,2 = 23250,91 грн. де КЛ - комісія Лізингодавця; КР - сума курсової різниці; СНВГ - сума непогашеної вартості згідно Графіку.

Комісія лізингодавця без ПДВ (заборгованість по виставленим рахункам на дату вилучення) в сумі 66640,23 грн..

Відшкодування вартості Предмета лізингу (заборгованість по виставленим рахункам на дату вилучення) в сумі 127119,14 грн..

Зазначені у цих пунктах платежі повинні бути відшкодовані у відповідності з п.10.3 Загальних умов фінансового лізингу. Сума цих платежів складає заборгованість по поточних лізингових платежах.

Оскільки Лізингоодержувач належним чином не виконував Договір, у нього виникла заборгованість по лізинговим платежам за виставленими рахунками у розмірі 127119,14 грн. за період лютий 2009 року - червень 2009 року (3- 7 періоди лізингу).

Пеня (заборгованість по виставленим рахункам) в сумі 4921,20 грн.. Зазначений платіж повинен бути відшкодований у відповідності з ч.4 п.10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу.

Згідно п.5.1 Договору за несвоєчасну сплату будь-якого платежу (його частини) за Договором Лізингоодержувач сплачує Лізингодавцю пеню у розмірі 0,5% від суми простроченого платежу за кожний день прострочення, починаючи з п'ятого дня прострочення виконання грошового зобов'язання.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Стаття 611 Цивільного кодексу України передбачає, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки встановлені договором або законом.

Згідно ст.549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

В результаті несвоєчасної оплати лізингових платежів Лізингоодержувачу були виставлені наступні рахунки на сплату пені на загальну суму 4921,20 грн..

Додаткові витрати з ПДВ (заборгованість по виставленим рахункам) - 1219,20 грн.. Для компенсації витрат, пов'язаних з вчинення виконавчого напису Лізингоодержувачу був виставлений рахунок №L2484-05/08/дод від 19-06-2009 на суму 1219,20. грн.. Факт понесення витрат підтверджується наступним: актом приймання-передачі наданих послуг від 17.06.2009 року, копія рахунку №129 від 17.06.2009 року, платіжне доручення №24602 від 18.06.2009 року. Додаткові витрати з ПДВ (суми, які відшкодовують витрати Лізингодавця та не були сплачені Лізингоодержувачем) в сумі 38742,96 грн..

Згідно п.п.8.1.17, п.п.10.3.2. Загальних умов фінансового лізингу (додаток №4 до Договору) у разі дострокового припинення Договору Лізингоодержувач зобов'язаний сплатити Лізингодавцю суми, які відшкодовують витрати Лізингодавця та не були сплачені Лізингоодержувачем.

Пунктом 6.4 Договору передбачено, що у разі припинення або розірвання цього Договору всі витрати, пов'язані з вилученням предмета лізингу здійснюються за рахунок Лізингоодержувача або відшкодовуються Лізингодавцю Лізингоодержувачем в повному обсязі.

Понесені витрати Позивачем підтверджується складаються з наступних витрат: консультаційні послуги у розмірі 7000,00 грн., що підтверджується наступним: платіжне доручення № 24377 від 05.06.2009 року, акт від 30.06.2009 року про надання послуг №12, ремонт Предмету лізингу 2016,00 грн., що підтверджується рахунком №ЗКМ-0000473 від 09.02.2010 року, Актом виконаних робіт №КМ-0000133 від 11.02.2010 року, платіжним дорученням №30423 від 22.02.2010 року, замовлення-наряд №ЗКМ-0000473 від 09.02.2010 року, перевезення Предмету лізингу 9300,00 грн., що підтверджується: рахунком-фактурою №СФ-0000044 від 15.02.2010 року, актом №ОУ-0000044 здачі-прийняття робіт (надання послуг) від 15.02.2010 року, заявкою №100210, угодами про зарахування зустрічних вимог №1-5 від 14.04.2010 року, зберігання Предмета лізингу у розмірі 5371,67 грн.: 73,33 грн., що підтверджується актом б/н за лютий 2010 року, рахунком №14 від 11.02.2010 року, платіжним доручення № 30556 від 26.02.2010 року, 206,67 грн., що підтверджується актом б/н за грудень 2009 року, рахунком № 123 від 30.12.2009 року, платіжним доручення №29389 від 29.12.2009 року, 206,67 грн., що підтверджується актом № 11 за січень 2010 року, рахунком № 07 від 04.01.2010 року, платіжним доручення № 29801 від 22.01.2010 року, 4685,00 грн., що підтверджується актом б/н від 30.10.2009 року, рахунком №106 від 30.10.2009 року, платіжним доручення № 28330 від 18.11.2009 року, 200,00 грн., що підтверджується актом №11 за листопад 2009 року, рахунком №114 від 30.11.2009 року, платіжним доручення №28821 від 04.12.2009 року, витрати по страхуванню Предмета лізингу у розмірі 4263,33 грн.: 2336,07 грн., що підтверджується рахунком-фактурою №211.0194516-3 від 12.02.2010 року, додатковою угодою № 1 від 12.02.2010 року, платіжним дорученням № 306628 від 02.03.2010 року, 963,63 грн., що підтверджується рахунком-фактурою №211.0194516-3,4 від 05.11.2009 року, страховим свідоцтвом № 211.0194516-3 від 05.11.2009 року, платіжним дорученням № 28099 від 06.11.2009 року, 963,63 грн., що підтверджується рахунком-фактурою №211.0194516-3-7(02) від 21.01.2010 року, страховим свідоцтвом №211.0194516-3 від 05.11.2009 року, платіжним дорученням № 29882 від 28.01.2010 року.

Відшкодування частини вартості Предмета лізингу (вартість продажу Предмета лізингу). Відповідно до п.10 Рахунку від суми пунктів 1-8 Рахунку віднімається сума відшкодування частини вартості предмета лізингу (вартість продажу Предмета лізингу ) у розмірі 795128,73 грн.. 17.02.2010 року ТОВ «ОСОБА_2 ОСОБА_3»було укладено контракт №ER2484-05/08/1, відповідно до якого позивач продав Предмет лізингу. При цьому, ціна реалізації становила 73500 Євро. Відповідно сума заборгованості відповідача була зменшена на суму грошових коштів, отриманих від реалізації Предмета лізингу.

Комісія лізингодавця з ПДВ (відсотки за користування грошима з 26.06.2009 року по 30.03.2010 року) в сумі 68430,30 грн..

Лізингоодержувач оплату згідно рахунку № L2484-05/08/rl від 30-03-2010 року не провів. На момент розгляду справи борг відповідача перед позивачем становить 437343 грн. 07 коп..

В матеріалах справи відсутні докази погашення відповідачем боргу в розмірі 437343 грн. 07 коп.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства; крім того підставами виникнення цивільних прав та обов’язків, зокрема є завдання майнової (матеріальної) шкоди.

Відповідно до ст.509 ЦК України, - зобов’язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов’язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку.

Зобов’язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ст.526 ЦК України).

Згідно ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Згідно ст.806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі). До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЗУ «Про фінансовий лізинг»передбачено, що сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором.

Відповідно до п.3 ч.2 ст.11 ЗУ «Про фінасовий лізинг»лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

З огляду на зазначене та враховуючи, що борг відповідача перед позивачем на час прийняття рішення не оплачений, його розмір підтверджується матеріалами справи, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача основного боргу в сумі 437343 грн. 07 коп., є доведеними, обґрунтованими, відповідачем не спростовані, а відтак підлягають задоволенню з покладенням на відповідача витрат по сплаті держмита та витрат по оплаті інформаційно-технічних послуг по забезпеченню судового процесу.

Керуючись ст.49, ст.ст.82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «Чабельський гранітний кар'єр» (34553, Рівненська обл., Сарненський р-н., с.Ясногірка, код ЄДРПОУ 34784568, р/р 260067883 в Рівненській обласній філії АТ «ОСОБА_2 ОСОБА_3», МФО 333227) на користь ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю «ОСОБА_2 ОСОБА_3» (04073, м.Київ, просп.Московський, 9, корп. 5 п/р НОМЕР_1 в АТ «ОСОБА_5 ОСОБА_3», МФО 300335, код ЄДРПОУ 34480657) 437343 грн. 07 коп. заборгованості за Договором фінансового лізингу №L2484-05/08 від 14.05.2008 року, 4373 грн. 43 коп. державного мита та 236 грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Мамченко Ю. А.

Повний текст рішення суддею підписаний "14" листопада 2011 року < Текст > < Текст > < Текст >

Дата ухвалення рішення08.11.2011
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50660595
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/2240/11

Ухвала від 08.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Судовий наказ від 25.11.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 25.10.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні