Постанова
від 14.09.2015 по справі 921/819/15-г/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"14" вересня 2015 р.Справа № 921/819/15-г/11 Іменем України

Постанова

Боржник: Чортківське будинкоуправління №2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини районуМО України Вул. Галицька,1,Тернопіль,46002

Суддя: Сидорук А.М.

За участю представників:

Боржника: ОСОБА_1 - заст.. голови ліквідаційної комісії

Кредиторів: ОСОБА_2 - юрисконсульт ОСОБА_3 районного центру зайнятості

Міністерства оборони України: ОСОБА_4, юрисконсульт

Суть справи: Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. С. Бандери, 54 А, м. Чортків, Тернопільської області, ідентифікаційний код 25749970 звернулось до господарського суду Тернопільської області із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі є встановлена під час роботи ліквідатора недостатність вартості майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 19 серпня 2015 року заяву ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. Галицька,1, м. Тернопіль; юридична адреса: вул. С.Бандери, 54А, м. Чортків, Тернопільської області прийнято до розгляду; підготовче засідання призначено на 02 вересня 2015 року..

Ухвалою господарського суду Тернопільської області від 02.09.2015р. порушено провадження у справі про банкрутство ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. С.Бандери, 54А, м. Чортків, Тернопільської області, ідентифікаційний код 25747970; справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 14 вересня 2015 року на 14 год. 15 хв. за участю представника боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Представник боржника в судовому засіданні підтримав подану ним заяву та просить суд визнати його банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Представник Міністерства оборони України пояснив суду, що наказом Міністерства оборони України № 320 від 09 червня 2011 року "Про ліквідацію Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України" діяльність будинкоуправління № 2 припинено шляхом ліквідації. На даний час підприємство не здійснює діяльності, не має у власності майнових та грошових активів.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника боржника, представника Міністерства оборони України, судом встановлено наступне:

Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. С. Бандери, 54 А, м. Чортків, Тернопільської області, ідентифікаційний код 25749970 є державною установою, підпорядкованою Міністерству оборони України, складовою частиною Збройних Сил України, зареєстроване як юридична особа ОСОБА_3 районною державною адміністрацією Тернопільської області 30.09.1999 р..

Відповідно до частини 2 статті 41 Господарського процесуального кодексу України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно зі статтею 105 Цивільного кодексу України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

За приписами ч. 1,8 ст. 111 ЦК України з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

За змістом частини 5 статті 60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, вбачається, що ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується, і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом державної податкової служби, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

З матеріалів даної справи вбачається, що відповідно до наказу Міністерства оборони України № 320 від 09 червня 2011 року "Про ліквідацію Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України" діяльність будинкоуправління № 2 припинено шляхом ліквідації.

Відповідно до вимог ст.22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформація про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України рішення щодо припинення юридичної особи була опублікована в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації - Бюлетені державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 199 (34) 2011 рік.

Крім цього, боржником до ОСОБА_3 ОДПІ ДФС у Тернопільській області подано заяву Форми № 8-ОПП про припинення платника податків № 14/2605 від 31 грудня 2014 року.

Відповідно до поданих боржником документів, Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України має заборгованість на загальну суму 89 642 грн. 26 коп., перед УПФ України в ОСОБА_3 районі Тернопільської області в сумі 65 146 грн. 48 коп. (лист № 3751/10 від 26.09.2014 р. УПФ України в ОСОБА_3 районі), ОСОБА_3 районним центром зайнятості на суму 7 187 грн. 90 коп. (лист № 06/1832 від 26.09.2014 р. ОСОБА_3 РЦЗ), Фондом соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відділення виконавчої дирекції фонду в ОСОБА_3 і Заліщицькому районах Тернопільської області на суму 2 763 грн. 86 коп. ( лист № 14/3 від 14.10.2014 р. Фонду соцстраху від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань), Тернопільським обласним комунальним підприємством теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго" на суму 12 504 грн. 02 коп. (лист № 2353/01 від 23.10.2014 р. КП "Тернопільтеплокомуненерго" ), ОСОБА_3 ОДПІ Головного управління ДФС України у Тернопільській області в сумі 2 040 грн. 00 коп. (лист № 298/10/23-014 від 27.01.2015 р.).

Відповідно до спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 19 серпня 2015 року відносно ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. С.Бандери, 54А, м. Чортків, Тернопільської області, ідентифікаційний код 25747970, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців міститься інформація про те, що керівник юридичної особи - ОСОБА_5 - голова комісії з припинення або ліквідатор.

11 серпня 2015 року головою ліквідаційної комісії ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України було прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, майна якого недостатньо для задоволення вимог кредиторів, щодо визнання боржника, який ліквідується, банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

У відповідності до ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності); під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі; в інших випадках, передбачених цим Законом.

За результатами проведеної роботи ліквідатором складено проміжний ліквідаційний баланс станом на 26.11.2014 року.

Відповідно до поданих боржником доказів, за ОСОБА_3 будинкоуправлінням № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України відсутні майно, грошові кошти.

Стаття 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначає, що банкрутство - визнана господарським судом неспроможність боржника відновити свою платоспроможність за допомогою процедур санації та мирової угоди і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Законом, грошові вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури.

З огляду на фінансове становище боржника, розмір його грошових зобов'язань, господарський суд прийшов до висновку, що Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України неспроможне відновити свою платоспроможність та задовольнити вимоги кредиторів не інакше як через застосування ліквідаційної процедури і ліквідаційна процедура має проходити в межах провадження в справі про банкрутство в господарському суді.

Відповідно до приписів п. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Частиною 2 статті 95 Закону передбачено, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Згідно ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Враховуючи викладене, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури строком на 12 місяців.

Вирішуючи питання щодо призначення ліквідатора банкрута, судом встановлено наступне:

Відповідно до ст. 40 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Законом , з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено цим Законом

Згідно із положеннями ст. 95 Закону суд призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Як вбачається з матеріалів справи, заявником до заяви про порушення справи про банкрутство долучено клопотання про призначення ліквідатором ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України голову ліквідаційної комісії майора ЗС України ОСОБА_5, с.Варваринці Теребовлянського району Тернопільської області.

В судовому засіданні представник боржника підтримав подане клопотання та просить суд його задовольнити.

Враховуючи викладене, господарський суд призначає ліквідатором ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. Галицька,1, м. Тернопіль; юридична адреса: вул. С. Бандери, 54 А, м. Чортків, Тернопільської області, ідентифікаційний код 25749970 - ОСОБА_5, с.Варваринці Теребовлянського району Тернопільської області , ідентифікаційний номер 272120752.

Згідно ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 37-48, 95 Закону України В«Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Чортківське будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України, вул. Галицька,1, м. Тернопіль; юридична адреса: вул. С. Бандери, 54 А, м. Чортків, Тернопільської області, ідентифікаційний код 25749970 , - визнати банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру банкрута: ОСОБА_3 будинкоуправління № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України строком на 12 місяців з дня винесення постанови та ліквідатором банкрута призначити ОСОБА_5, с.Варваринці Теребовлянського району Тернопільської області, ідентифікаційний номер 272120752.

3. Скасувати арешти, накладені на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном боржника ОСОБА_6 нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

4. Відповідно до вимог ст.38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов'язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури н офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет.

5. Згідно ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

Граничний строк на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника - 14 жовтня 2015 року.

6. Ліквідатору боржника ОСОБА_5 після завершення всіх розрахунків з кредиторами та здійснення ліквідаційної процедури скласти звіт про свою діяльність та ліквідаційний баланс підприємства-банкрута, подати їх до господарського суду для подальшого розгляду і затвердження.

7. З дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури господарська діяльність банкрута завершується закінченням технологічного циклу з виготовлення продукції у разі можливості її продажу за виключенням укладення та виконання договорів, що мають на меті захист майна банкрута або забезпечення його збереження (підтримання) у належному стані, договорів оренди майна, яке тимчасово не використовується, на період до його продажу в процедурі ліквідації тощо; строк виконання всіх грошових зобов'язань банкрута вважається таким, що настав; у банкрута не виникає жодних додаткових зобов'язань (у тому числі зі сплати податків і зборів (обов'язкових платежів)), крім витрат, безпосередньо пов'язаних із здійсненням ліквідаційної процедури; припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; відомості про фінансове становище банкрута перестають бути конфіденційними чи становити комерційну таємницю; продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Законом; скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника; накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

8. Постанову надіслати боржнику ОСОБА_3 будинкоуправлінню № 2 Тернопільської квартирно-експлуатаційної частини району МО України за адресами: м.Тернопіль, вул..Галицька, 1 та м.Чортків Тернопільської області, вул..С.Бандери, 54А; Відділу державної виконавчої служби ОСОБА_3 районного управління юстиції, м.Чортків Тернопільської області; Реєстраційній службі ОСОБА_3 районного управління юстиції Тернопільської області, м. Чортків Тернопільської області, вул..Шевченка, 40; Міністерству оборони України, 03168, м.Київ, Повітрофлотський проспект, 6; Управлінню Пенсійного фонду України в ОСОБА_3 районі Тернопільської області, м.Чортків, вул..Шевченка, 34; Фонду соціального захисту від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відділення виконавчої дирекції фонду в ОСОБА_3 і Заліщицькому районах Тернопільської області; м.Чортків, вул..Залізнична, 62а; ОСОБА_3 районному центру зайнятості, м.Чортків, вул.Хічія, 1; Тернопільському обласному комунальному підприємству теплових мереж "Тернопільтеплокомуненерго", м.Тернопіль, вул. Київська, 3А; ліквідатору ОСОБА_5, с.Варваринці Теребовлянського району Тернопільської області.

Суддя А.М. Сидорук

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50663113
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/819/15-г/11

Ухвала від 07.10.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 30.08.2016

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 21.12.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 24.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 13.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 10.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 03.11.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

Ухвала від 21.10.2015

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Сидорук А.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні