Постанова
від 11.09.2015 по справі 823/2431/15
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2015 року справа № 823/2431/15

м. Черкаси

08 год. 20 хв.

Суддя Черкаського окружного адміністративного суду Гарань С.М., перевіривши матеріали адміністративного позову Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Черкаській області до релігійної громади християнської церкви повного Євангелія «Благодать» про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством,

ВСТАНОВИВ:

Смілянська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Черкаській області звернулась до суду з позовом про припинення юридичної особи громади християнської церкви повного Євангелія «Благодать» (ідентифікаційний код - 25770101), що не пов'язане з банкрутством.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач більше року не подає органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності, що відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» є підставою для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством.

Ухвала про відкриття скороченого провадження від 21.08.2015 була направлена відповідачу за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 20700, АДРЕСА_1.

У строк, наданий судом в ухвалі про відкриття скороченого провадження (строк до 04.09.2015), відповідач не надіслав на адресу суду заперечення на позовну заяву. Таким чином, з урахуванням вимог п.3 ч.5 ст. 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України справа розглядається протягом трьох днів по закінченню семиденного строку з дати, якою суд обумовив закінчення терміну на подання заперечень.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач зареєстрований суб'єктом господарювання 10.12.1999, за ідентифікаційним кодом - 25770101, що підтверджується копією витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та перебуває на обліку в органах доходів і зборів, як платник податків і зборів з 23.02.2000 за № 1-О (а.с.6, 15-17).

Частиною 8 ст.19 Господарського кодексу України передбачено обов'язок усіх суб'єктів господарювання, відокремлених підрозділів юридичних осіб, виділених на окремий баланс, вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Підпунктом 16.1.3 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України, в свою чергу визначено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Разом з тим, в порушення вищезазначених правил здійснення господарської діяльності, відповідач востаннє подавав звітність (податковий звіт про використання коштів неприбутковими установами та організаціями за ІІІ квартали 2010) до податкового органу 08.11.2010, що підтверджується відповідною довідкою наявною в матеріалах справи (а.с.7).

Крім цього, матеріалами справи також встановлено, що станом на 07.08.2015 відповідач не має заборгованості перед бюджетом зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів).

Частиною 2 ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» № 755-IV від 15.05.2003 р., що є спеціальним в частині регулювання відносин, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців, в свою чергу, визначено, що неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону є однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Відповідно до ч.1 ст.238 Господарського кодексу України, за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб'єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно ст.247 Господарського кодексу України, у випадках, встановлених законом, до суб'єкта господарювання може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді його ліквідації за рішенням суду.

Пунктом 67.2. ст.67 Податкового кодексу України визначено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до органів доходів і зборів податкових декларацій та документів фінансової звітності більше року, вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення такого суб'єкта господарювання.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163, 183 2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу релігійну громаду християнської церкви повного Євангелія «Благодать», ідентифікаційний код - 25770101.

Копію постанови надіслати державному реєстратору реєстраційної служби Смілянського міськрайонного управління юстиції Черкаської області для виконання обов'язків, визначених ст.38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців».

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги в порядку, передбаченому ст.ст.185-187 Кодексу адміністративного судочинства України. Строк для подання апеляційної скарги обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя С.М. Гарань

Дата ухвалення рішення11.09.2015
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50687735
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2431/15

Постанова від 11.09.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

Ухвала від 21.08.2015

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

С.М. Гарань

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні