Ухвала
від 16.09.2015 по справі 906/1318/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"16" вересня 2015 р. Справа № 906/1318/15.

Господарський суд Житомирській області у складі судді Омельяна О.С. за участю секретаря судового засідання Варянка О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні позовну заяву і додані до неї матеріали

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Овруцькому районі Житомирської області (ідентифікаційний код 20405087, місцезнаходження: 11101, Житомирська область, м. Овруч, вул. Леніна, 12);

до Публічного акціонерного товариства Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" (ідентифікаційний код 00191879, місцезнаходження: 11100, Житомирська область, Овруцький район, смт. Першотравневе, вул. Леніна, 1);

про стягнення 22680,81 грн.

за участю представників:

- від позивача: ОСОБА_1Г, дор. №88/01 від 08.01.2015

- від відповідача: не з"явився,

встановив:

позивач звернувся до господарського суду Житомирської області з позовом про стягнення з відповідача заборгованості з фактичних витрат, які виникли за період з 01.05.2015 по 25.08.2015, на виплату і доставку пенсій колишнім працівникам відповідача, які працювали на посадах із шкідливими і небезпечними умовами праці згідно списку №1 на суму 6808,83 грн. та списку №2 на суму 15871,98 грн.

До початку розгляду справи 16.09.2015 до суду від ліквідатора ПАТ Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" арбітражного керуючого ОСОБА_2 надійшло письмове клопотання №16/09/15-2 від 16.09.2015 у якому він просить відкласти розгляд справи та зобов"язати позивача надіслати на адресу ліквідатора позовну заяву з доданими до неї документами.

У судовому засіданні представник позивача надав письмові пояснення по справі, у яких зазначив, що постанова про визнання відповідача - ПАТ Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" банкрутом до УПФУ в Овруцькому районі Житомирської області надійшла 08.09.2015, а тому у зв"язку з відсутністю постанови про визнання банкрутом відповідача на момент підготовки позовної заяви, позивач звернувся із позовною заявою до суду.

Також представник позивача надав суду усні пояснення, які за змістом відповідають наданим до суду письмовим поясненням.

Згідно ст. 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), про офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство розпорядник майна повідомляє суд, який розглядає позовні вимоги конкурсних кредиторів до боржника. Цей суд (суди) після офіційного оприлюднення відповідного оголошення має зупинити позовне провадження та роз'яснити позивачу зміст частини четвертої статті 23 цього Закону, зазначивши про це в ухвалі або в протоколі судового засідання.

Якщо позивач не звернувся у тридцятиденний строк з дня офіційного оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство із заявою про визнання його грошових вимог до боржника у справі про банкрутство, суд, який розглядає позовну заяву, після закінчення тридцятиденного строку з моменту офіційного оприлюднення поновлює позовне провадження та відмовляє у задоволенні позову.

У разі звернення позивача із заявою про визнання його грошових вимог до боржника у справі про банкрутство після винесення ухвали господарського суду за результатами розгляду цих вимог позовне провадження підлягає припиненню на підставі пункту 2 частини першої статті 80 Господарського процесуального кодексу України.

Якщо у порушенні провадження у справі про банкрутство відмовлено або провадження у справі про банкрутство припинено, позовне провадження підлягає поновленню і позов розглядається по суті.

Відповідно до п.п. 14, 29 Інформаційного листа Вищого господарського суду України №01-06/606/2013 від 23.03.2013, стаття 17 Закону застосовується з урахуванням положень частини четвертої ст. 83 Закону. Зокрема, відмова в позові може мати місце після винесення господарським судом ухвали про припинення провадження у справі про банкрутство на підставі п.п. 4-7 ч. 1 ст. 83 Закону, у зв'язку із чим позовне провадження підлягає зупиненню відповідчно до ч. 1 ст. 79 ГПК України.

Після оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом поточні вимоги (грошові вимоги, що виникли під час проведення процедур банкрутства), стають конкурсними вимогами та можуть бути заявлені згідно з частиною першою статті 38 Закону.

Заяви з такими грошовими вимогами надсилаються кредиторами безпосередньо до господарського суду, який призначає їх до розгляду в судовому засіданні. Відповідно до Закону України "Про судовий збір" зазначені заяви оплачуються судовим збором.

Розгляд грошових вимог кредиторів у ліквідаційній процедурі здійснюється господарським судом в тому ж порядку, що і грошових вимог, заявлених на підставі статті 23 Закону. За результатами розгляду грошових вимог кредиторів господарський суд заново затверджує реєстр вимог кредиторів (з урахуванням визнаних конкурсних вимог) та зобов'язує ліквідатора сформувати представницькі органи кредиторів (збори кредиторів та комітет кредиторів) у порядку, передбаченому статтею 26 Закону. Подальший рух справи в ліквідаційній процедурі має відбуватися тільки за участю новостворених представницьких органів кредиторів. Зокрема, це стосується переходу з ліквідаційної процедури до процедури санації або затвердження мирової угоди, прийняття рішення щодо реалізації активів банкрута, надання оцінки діяльності ліквідатора, затвердження звіту ліквідатора.

Законом обмежено строк подання заяв кредиторів, грошові вимоги яких виникли під час проведення процедур банкрутства, двома місяцями з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Такі грошові вимоги включаються до четвертої черги, за винятком грошових вимог, черговість задоволення яких визначена Законом [забезпечені вимоги; вимоги щодо виплати заробітної плати; вимоги щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) тощо] та грошових вимог, що становлять штрафні санкції, які підлягають включенню у відповідну чергу. Вимоги кредиторів, які у встановлений строк не звернулися до господарського суду, погашаються в шосту чергу.

У судовому засіданні оглянуто матеріали справи №№ 906/1821/13 порушеної за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Унікредит Лізинг" до Публічного акціонерного товариства Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" про визнання банкрутом та встановлено, що постановою суду від 20.08.2015 Публічне акціонерне товариство Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3.

Пунктом 9 резолютивної частини вказаної постанови суду визначено оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет повідомлення у справі №906/1821/13 про визнання банкрутом Публічного акціонерного товариства Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" (Житомирська область, Овруцький район, смт. Першотравневе, код 00191879).

До матеріалів справи №906/1318/15 зі справи №906/1821/13 долучені наступні копії: ухвали про порушення провадження у справі про банкрутство від 04.02.2014, постанови про визнання банкрутом Публічного акціонерного товариства Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит" від 20.08.2015 та повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

У відповідності до ст. 17 Закону, у судовому засіданні, судом позивачу роз'яснено, що відповідно до ч. 1 ст. 38 Закону, вимоги за зобов"язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, можуть пред"являтися тільки в межах ліквідаційної процедури протягом двох місяців з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Кредитори, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними, а їх вимоги погашаються в шосту чергу в ліквідаційній процедурі.

Відповідно до ч. 1 ст. 79 ГПК України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.

З підстав викладеного та з огляду на те, що згідно із Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" задоволення поточних вимог кредиторів здійснюється у визначеному вказаним Законом порядку, позивачу у судовому засіданні роз'яснено порядок звернення із заявою з поточними вимогами до суб'єкта господарювання, визнаного банкрутом, а також, що за змістом вказаного Закону передбачено необхідність зупинення позовного провадження в разі порушення справи про банкрутство юридичної особи, яка є боржником та офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, для забезпечення повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи, господарський суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі до усунення підстав зупинення.

Керуючись ст.ст. 22, 79, 86 ГПК України, ст.ст. 17, 23, 38, 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд

ухвалив:

1. Провадження у справі №906/1318/15 зупинити до усунення підстав зупинення, згідно матеріалів справи №906/1821/13 про банкрутство Публічного акціонерного товариства Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат "Кварцит".

2. Зобов'язати позивача повідомити суд про усунення обставин, які зумовили зупинення провадження у справі (про наслідки звернення із заявою про визнання його грошових вимог до боржника у справі про банкрутство).

3. Копію ухвали направити позивачу та відповідачу.

Ухвала набирає законної сили та її може бути оскаржено у визначеному Господарським процесуальним кодексом України порядку

Суддя ОСОБА_4

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення16.09.2015
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50688651
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1318/15

Рішення від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 15.03.2018

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 19.07.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 08.07.2016

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 16.09.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

Ухвала від 31.08.2015

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Омельян О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні