Рішення
від 12.10.2009 по справі 54/241-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

54/241-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" жовтня 2009 р.                                                            Справа № 54/241-09

вх. № 7479/4-54

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Білик В.В., дов. від 10.09.2009 року

 відповідача - 1. Маринушкіна Л.В., дов. № 08-11/3679/2-08 від 25.12.2008 року

                       2. не з'явився

розглянувши справу за позовом Фірми "Фокс" ТОВ, м. Харків  

до  1. Харківської міської  ради, м. Харків

      2. Виробничо-комерційного ТОВ "Глабс, ЛТД", м. Харків  

про розірвання договору оренди

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду з позовною заявою, в який просить суд розірвати договір № 1012 на право тимчасового користування землею на умовах оренди укладений між Харківською міською радою та виробничо-комерційним ТОВ "Глабс, ЛТД" 01.04.1997 року, зобов'язати Харківську міську раду повідомити Харківську регіональну філію ДП "Центр Державного земельного кадастру при Державному комітеті  України по земельних ресурсах" та ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова про розірвання землею на умовах оренди укладений 01 квітня 1997 року між Харківською міською радою та виробничо-комерційним ТОВ "Глабс, ЛТД".  

12 жовтня 2009 року від до канцелярії суду від позивача надійшла заява про зменшення позовних вимог (вх. 12435), в якій позивач відмовляється від п. 2 прохальної частини позовної заяви щодо зобов'язання Харківську міську раду повідомити Харківську регіональну філію ДП "Центр Державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" та ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова про розірвання землею на умовах оренди укладений 01 квітня 1997 року між Харківською міською радою та виробничо-комерційним ТОВ "Глабс, ЛТД", в іншій частині позовні вимоги просить суд задовольнити.

Враховуючи, що згідно статті 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі змінити підставу або предмет позову, збільшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог, суд приймає заяву позивача про зменшення позовних вимог як таку, що не суперечить інтересам сторін та діючому законодавству і продовжує розгляд справи з її урахуванням.

Представник позивача у судовому засіданні наполягає на задоволенні уточнених позовних вимог у повному обсязі.

Представник першого відповідача у судовому засіданні пояснив, що вважає за доцільне вирішення спору залишити на розсуд суду.

Представник другого відповідача у судове засідання не з'явився, своїм процесуальним правом на участь у справі не скористався, витребувані судом документи не надав, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про що свідчить поштове повідомлення № 5765068, яке отримане  другим відповідачем 13.10.2009 року.

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України, обов'язок доказування та надання доказів покладений на сторони, тому суд, відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, розглядає справу за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд встановив наступне.

01 квітня 1997 року було укладено договір № 1012на право тимчасового користування землею на умовах оренди між Харківською міською радою та Виробничо-комерційним товариством з обмеженою відповідальністю "ГЛАБС, ЛТД". Цей договір зареєстровано у виконавчому комітеті Харківської міської ради народних депутатів в книзі записів договорів на право тимчасового користування землею 12 квітня 1997 р. за № 1012.

Відповідно до предмету договору виконавчий комітет Харківської міської ради передав, а Виробничо-комерційне товариство з обмеженою відповідальністю "ГЛАБС, ЛТД" прийняв в тимчасове користування земельну ділянку, загальною площею 0,1215 га, що розташована за адресою: м. Харкові вулиця Клочківська, 370, строком на двадцять п*ять років. Дана земельна ділянка надана для експлуатації та обслуговування складського приміщення.

На земельній ділянці знаходиться об'єкт нерухомого майна - нежитлові приміщення в літ А-1. Умовами використання земельної ділянки передбачено, що вона передається в оренду для експлуатації та обслуговування складського приміщення. На час укладання Договору власником нежитлових приміщень для експлуатації та обслуговування яких була надана в оренду земельна ділянка був Виробничо-комерційне ТОВ "ГЛАБС, ЛТД".

01 жовтня 2004 року між Фірмою "Фокс" ТОВ (позивач) та Виробничо-комерційним ТОВ "ГЛАБС, ЛТД" (другий відповідач) був укладений нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, відповідно до умов якого другий відповідач  продав, позивач придбав у власність нежитлові приміщення 1-го поверху № 1-3 в літ. А-1 загальною площею 360,0 кв.м. у м. Харкові вулиця Клочківська, буд. 370.

30 березня 2005 року між Фірмою "Фокс" ТОВ (позивач) та Відкритим акціонерним товариством "ПАРК-АВТО"  був укладений нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу, відповідно до якого позивач придбав у власність нежитлові приміщення 1-го поверху № 4, 5; антресолі № 6 в літ. А-1, загальною площею 190,2 кв.м. у м. Харкові вулиця Клочківська, буд. 370.

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, позивач став власником всіх нежилих приміщень в літ А-1 у м. Харкові вулиця Клочківська, буд. 370.

Згідно до п.1 ч. 1 ст. 346 Цивільного кодексу України підставою припинення права власності є відчуження власником свого майна.                                    

З вище наведеного вбачається, що у другого відповідача припинилося право власності на нежитлові приміщення в літ. "А-1", розташовані в місті Харкові вул. Клочківська, буд. 370 у зв'язку з переходом речових прав на неї до позивача.

Згідно до ст. 120 Земельного кодексу України "До особи, яка придбала житловий будинок, будівлю або споруду, переходить право власності на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення, у розмірах, встановлених договором. Якщо житловий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, наданій у користування, то в разі їх відчуження до набувача переходить право користування тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування."

Таким чином, до нового власника нежитлових приміщень в літ. "А-1", розташованих в місті Харкові вул. Клочківська, буд. 370, окрім права власності на нерухоме майно перейшло й право користування земельною ділянкою під ними. Зазначене положення є підставою для припинення користування земельною ділянкою по вул. Клочківська, буд. 370 другим відповідачем, і відповідно, тягне за собою розірвання договору № 1012 на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 01 квітня 1997 року.

Відповідно до ст. 188 Господарського кодексу України зміна та розірвання господарських договорів в односторонньому порядку не допускаються, якщо інше не передбачено законом або договором. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну чи розірвання договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду. У разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни (розірвання) договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Матеріалами справи підтверджено, що у відповідності до пункту 53.1 Рішення Харківської міської ради від 10 вересня 2008 року за № 231/08 Фірмі "ФОКС" Товариству з обмеженою відповідальністю надано земельну ділянку по вулиці Клочківській, 370 загальною площею 0,3196 га в межах акту встановлення меж земельної ділянки на місцевості від 14 квітня 2006 року за № 750/06 для реконструкції нежитлової будівлі літ. А-1 під складські приміщення та будівництво гостьової автостоянки до 31 грудня 2010 року.

Згідно листа за № 4722/0/84-09 від 12 липня 2009 року Управління земельних відносин Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин для дострокового розірвання договору оренди землі № 1012 між першим відповідачем та другим відповідачем необхідно оформити угоду про розірвання. Для укладення такої угоди необхідно звернутись другому відповідачу до Управління земельних відносин Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин та надати документи, перелік яких вказано у вищевказаному листі.

На звернення позивача другий відповідач надав листа за № 20/01 від 20 січня 2005 року де він у зверненні до Управління земельних відносин Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин вважає Договір оренди № 1012 розірваним.

На теперішній час додаткова угода про розірвання Договору оренди № 1012 між відповідачами по справі неукладена.

Позивач вважає що це порушує його право на укладення з Харківською міською радою договору оренди земельної ділянки згідно Рішення Харківської міської ради від 10 вересня 2008 року за № 231/08. Таким чином, Позивач був вимушений звернутися до суду.

Керуючись вимогами пункту 3.2 Договору оренди, яким передбачено, землекористувач має право припинити дію договору в разі добровільної відмови.

Згідно листа Виробничо-комерційного товариства з обмеженою відповідальністю "ГЛАБС, ЛТД" за № 20/01 від 20 січня 2005 року до Управління земельних відносин Департаменту містобудування, архітектури та земельних відносин Виробничо-комерційне товариство з обмеженою відповідальністю "ГЛАБС, ЛТД" добровільно припинило дію Договору оренди № 1012.

Станом на день розгляду справи вищезазначений договір не розірвано. Отже, суд вважає, що перший відповідач безпідставно ухиляється від розірвання договору оренди землі.

Відповідно до ч. 3 ст. 653 ЦК України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

На підставі викладеного, суд вважає вимоги позивача щодо розірвання договору № 1012 на право тимчасового користування землею на умовах оренди, зареєстрованого в книзі записів договорів на право тимчасового користування 21 квітня 1997 року № 1012 між Харківською міською радою та Виробничо-комерційним товариством з обмеженою відповідальністю "ГЛАБС, ЛТД" такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги, що позивач в позовній заяві та судовому засіданні не наполягав на стягненні з відповідачів судових витрат, суд вважає, що витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на позивача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, статтями 1, 4, 12, 22, 33, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

  

ВИРІШИВ:

Прийняти заяву позивача про уточнення позовних вимог до розгляду.

Позов задовольнити.

Розірвати договір № 1012 на право тимчасового користування землею на умовах оренди, укладений між Харківською міською радою (61200, м. Харків, м-н Конституції, 7, код 24134490) та Виробничо-комерційним товариством з обмеженою відповідальністю "ГЛАБС, ЛТД" (61050, м. Харків, пл. Руднєва, 4, код 14061011).

Суддя                                                                                            

Повний текст судового рішення підписано 19.10.2009 року.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено22.10.2009
Номер документу5069152
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —54/241-09

Рішення від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хачатрян В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні