Рішення
від 12.10.2009 по справі 37/243-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

37/243-09

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" жовтня 2009 р.                                                            Справа № 37/243-09

вх. № 6739/5-37

Суддя господарського суду  

при секретарі судового засідання

за участю представників сторін:

позивача - Мироненко С.М. за довіреністю № б/н від 15.06.2009 р.;

 відповідача - 1. не з"явився; 2. не з"явився; 3. Ярова Л.Л. за довіреністю № 01-28/99 від 15.01.2009 р.;

3-ї особи : Коритцев Г.І. за довіреністю № 4 від 27.07.2009 р.,

розглянувши справу за позовом ТОВ "Завод покрівельних матеріалів "Акваізол", с. Подвірки  

до  1. Солоницівської селищної ради, смт. Солоницівка

2.  Комунального підприємства "Дергачівське міжрайонне БТІ", м. Дергачі

3. Дергачівської районної адміністрації, м. Дергачі    3-я особа на стороні відповідачів, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Інспекція державного архітектурно - будівельного контролю у Харківській області, м. Харків

про визнання права власності та зобов'язання зареєструвати право власності

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Завод покрівельних матеріалів "Акваізол" (позивач) звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до 1. Солоницівської селищної ради, 2. Комунального підприємства "Дергачівське міжрайонне БТІ", 3. Дергачівської районної адміністрації (відповідачі) про визнання за позивачем права власності на: нежитлову будівлю для зберігання мінеральної посипки літ. "А-1" загальною площею 1744,2 кв.м., що знаходиться за адресою: вул. Свердлова, № 47-б/2 в с. Подвірки Дергачівського району Харківської область; на прохідну літ. "У-1" загальною площею 22,9 кв. м., що знаходиться за адресою: вул. Свердлова, № 45д в с. Подвірки Дергачівського району Харківської області; на гараж літ. "Ф-1" загальною площею 282,6 кв. м., що знаходиться за адресою: вул. Свердлова № 45д в с. Подвірки Дергачівського району Харківської області. Також, позивач просить суд зобов'язати КП "Дергачівське міжрайонне БТІ" зареєструвати право власності на зазначені об'єкти.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 21.09.09 р. було залучено до участі у справі  в якості 3-ї особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Інспекцію державного архітектурно-будівельного контролю у Харківській області.

Перший та другий відповідачі,  наданими до матеріалів справи заявами, позов визнали та просили суд розглянути справу за відсутності їх представників.

Третій відповідач  та представник 3-ї особи відзиви на позов не надали, але в судовому засіданні проти заявлених вимог заперечували, посилаючись на порушення позивачем встановленого порядку вирішення питань, пов*язаних із самочинним будівництвом.

Дослідивши надані документи та докази, визнавши їх достатніми для розгляду справи по суті, вислухавши пояснення уповноважених представників сторін, судом встановлено наступне.

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯБ № 205014 від 23.12.04 р., який зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею за № 8, позивач є власником земельної ділянки площею 3,6681 га, розташованої на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області, цільове призначення якої – промисловість по виробництву будівельних матеріалів.

Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 640222 від 06.10.05 р., виданим на підставі договору купівлі-продажу земельних ділянок від12.07.05 р. за реєстровим  № 498, підтверджено право власності позивача на земельну ділянку площею 0,4112 га, розташовану на території Солоницівської селищної ради Дергачівського району Харківської області за межами населеного пункту, цільове призначення якої -  промисловість по виробництву будівельних матеріалів ( за винятком будівельних майданчиків). Акт зареєстровано в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею  за № 020569300002.

26.12.07 р. Солоницівською селищною радою позивачу було видано свідоцтво про право власності на нерухоме майно – будівлю та ємкості для безтарного зберігання мінеральної посипки, розташовані за адресою Харківська область, Дергачівський район, с. Подвірки, вул. Свердлова, № 47-б/2, яке було у встановленому порядку зареєстроване КП „Дергачівське міжрайонне бюро технічної інвентаризації” 10.01.08 р. за № 17317022.

У виконання розпорядження Дергачівської районної державної адміністрації № 1503 від 11.11.08 р., позивач отримав дозвіл на розміщення прибудови до будівлі складу для збереження мінеральної посипки для цеху м*яких покрівельних матеріалів, прохідної та гаражу біля села Подвірки,  Солоницівської селищної ради, вул. Свердлова № 47-б/2 за межами населеного пункту Дергачівського району Харківської області.

Згідно ст. 95 Земельного кодексу України, землекористувач має право самостійно господарювати на земельній ділянці, споруджувати житлові будинки, виробничі та інші будівлі і споруди, тобто, самостійно використовувати одержану у встановленому порядку земельну ділянку, за умови збереження її цільового призначення.

Відповідно до ст. 42 Конституції України, кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Реалізуючи свої правомочності власника, позивач  19.06.08 р. звернувся до  відділу  містобудування та архітектури Дергачівської райдержадміністрації та до  КП „Архітектурне бюро Дергачівського району за підготовкою  містобудівного обгрунтування розміщення прибудови до будівлі складу для зберігання мінеральної посипки для цеху м*яких покрівельних матеріалів, прохідної та гаражу, розташованого в сел. Подвірки, по вул. Свердлова, № 47- б/2, Дергачівського району, Харківської області, яке було виготовлено та видано позивачу в вересні 2008 р.

18.08.08 р. Дергачівською СЕС  було затверджено висновок № 56 щодо вибору (відведення) земельної ділянки під забудову будівлі складу для збереження мінеральної посипки для цеху м*яких покрівельних матеріалів, прохідної та гаражу біля села Подвірки Солоницівської селищної ради, вул. Свердлова № 45.

Як свідчать матеріали справи, позивачем, за рахунок власних коштів, з метою подальшого розвитку підприємницької діяльності та на підставі розробленої згідно будівельних норм і висновків районних служб проектно-кошторисної документації, було виконано будівництво складу для збереження мінеральної посипки для цеху м*яких покрівельних матеріалів, прохідної та гаражу.

Будівництво зазначених об*єктів було здійснено з дотриманням будівельних, санітарно-гігієнічних, пожежно-технічних норм, стандартів та правил, що підтверджено висновками про технічний стан будівельних конструкцій будівлі складу для зберігання мінеральних посипок, прохідної та гаражу, наданими Українським Державним інститутом по проектуванню заводів важкого машинобудування „Укрдіпроважмаш”(ліц. Серія АА № 775285).

Відповідно до даних висновків, загальний стан будівель знаходиться у нормальному стані, технічні умови для їх зведення виконані з додержанням  ДБН, будівлі відповідають пожежним та санітарним нормам, придатні до подальшої експлуатації за призначенням,  процент готовності складає 100%.

Крім того, факт  дотримання пожежно-технічних норм та правил при спорудженні спірних об*єктів нерухомості підтверджується експертним висновком ГУ МНС України у Харківській області № 140 від 22.08.08 р.

Комунальним підприємством „Дергачівське міжрайонне бюро технічної інвентаризації” було здійснено технічну інвентаризацію  складу для збереження мінеральної посипки, розташованого по вул.  Свердлова, 47-б/2 в сел. Подвірки, Дергачівського району, Харківської області,  прохідної та гаражу, розташованих по вул. Свердлова, 45д, в сел. Подвірки, Дергачівського району, Харківської області та виготовлено технічні паспорти, відповідно до яких загальна площа  будівлі для збереження мінеральної посипки літ. „А-1” складає 1744,2 кв.м.,  прохідної  літ. „У-1” складає 22,9 кв.м. та гаражу літ.”Ф-1” – 282,6 кв.м.

Згідно зазначених документів, всі об*єкти нерухомості були ідентифіковані як об*єкти завершеного будівництва.

Судом з*ясовано, що вищезазначені об*єкти нерухомості не порушують ні особистих, ні майнових прав інших осіб, вони відповідають санітарним, технічним і пожежним нормам.

Як встановлено ст. 415 ЦК України, землекористувач має право власності на будівлі, споруджені на земельній ділянці, переданій йому для забудови.

Відповідно до ст. 317 ЦК України,  власнику належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном, що передбачає юридичну можливість власника панувати над нею, здійснювати щодо неї свою волю, використовувати корисні можливості майна та можливість встановлювати, змінювати, припиняти його юридичну долю.

Стаття 319 ЦК України дає власникові майна право володіти, користуватись та розпоряджатись своїм майном на власний розсуд.  Тобто, власник має право здійснювати свої правомочності за власною волею та не зобов*язаний отримувати на це  дозвіл інших осіб.

Статтею 4 Закону України „Про власність” передбачено право власника, на свій розсуд володіти, користуватись та розпоряджатись належним йому майном.  Вланик має право вчиняти  щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.  Він може використовувати майно для здійснення господарської  на іншої, не забороненої законом діяльності.

Згідно ст. 320 ЦК України, власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Проте, будь-які законодавчі обмеження щодо можливості користування реконструйованими будівлями відсутні.

Згідно ст. 331 ЦК України, право власності на новостворену річ набувається особою, яка її створила, якщо законом або договором не встановлено інше.

Стаття 328 ЦК України визнає право власності набутим, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Стаття 41 Конституції України гарантує всім непорушність права власності, як і ст. 321 ЦК України, згідно якої, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права або обмежений у його здійсненні.

Згідно ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об*єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до ст. 32 ГПК України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд, у визначеному законом порядку, встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги щодо визнання права власності на нежитлові будівлі є правомірними і підлягають задоволенню.

Позовна вимога в частині зобов*язання КП «Дергачівське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» зареєструвати за позивачем право власності на нерухоме майно підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, в зв*язку з чим, провадження у справі в цій частині підлягає припиненню.

У задоволення заяви позивача, відповідно до чинного господарського процесуального законодавства, судові витрати покладаються на нього.

Керуючись ст.ст. 41, 124, 129 Конституції України, ст.ст. 32, 33, 43, 44-49, 82-85 ГПК України, ст.ст. 317, 319, 320, 321, 328, 331, 332 ЦК України, ст. 4 Закону України „Про власність”, суд

  

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ТОВ «Завод покрівельних матеріалів «Акваізол» ( 62371, Харківська обл., Дергачівський район, с. Подвірки, вул. Свердлова, 47-б, код 31466053) право власності на нежитлову будівлю для зберігання мінеральної посипки літ. «А-1», загальною площею 1744,2 кв.м., розташовану за адресою:  вул. Свердлова, № 47-б/2 в с. Подвірки Дергачівського району Харківської області; прохідну літ. «У-1» загальною площею 22,9 кв.м., що знаходиться за адресою: вул. Сврдлока № 45-д в с. Подвірки, Дергачівського району Харківської області; гараж літ. «Ф-1» загальною площею 282,6 кв.м., що знаходиться за адресою: вул. Свердлова № 45-д в с. Подвірки, Дергачівського району Харківської області.

В частині позовних вимог до КП «Дергачівське міжрайонне бюро технічної інвентаризації» провадження у справі припинити.

Суддя                                                                                            

Рішення підписано 15 жовтня 2009 року.

Дата ухвалення рішення12.10.2009
Оприлюднено22.10.2009
Номер документу5070164
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —37/243-09

Рішення від 12.10.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Інте Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні