Постанова
від 16.09.2010 по справі б-24/195-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про визнання боржника банкрутом

"16" вересня 2010 р. Справа № Б-24/195-09

вх. № 9912/2-24

Суддя господарського суду Плахов О.В.

при секретарі судового засідання Лиховид Д.О.

За участю представників сторін:

представник кредитора (голови комітету кредиторів) ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН» - ОСОБА_2, довіреність б/н від 15.09.2010 р.;

представник кредитора ДПІ у Комінтернівському районі м. Харкова ОСОБА_1, довіреність № 16538/10110-012 від 17.11.2009 р.

розпорядник майна: арбітражний керуючий ОСОБА_3 (ліцензія серії АВ № 456511 від 12.05.2009 р.

Розглянувши справу за заявою ВАТ "Полтавський хлібокомбінат", м. Полтава

до ТОВ "Євро-Хліб", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від "08" лютого 2010 р. було відкладено проведення засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи прийнята постанова про визнання його банкрутом та відкрита ліквідаційна процедури, чи припинено провадження по справі про банкрутство на "10" березня 2010 р. об 11:45 год.

Ухвалою від "17" лютого 2010 року було затверджено реєстр вимог кредиторів, призначено проведення зборів кредиторів на "26" лютого 2010 року.

Цією ж ухвалою та ухвалою від 19 квітня 2010 р. зобов'язано розпорядника майна, керівника підприємства боржника, кредиторів боржника, відповідно до ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провести збори кредиторів, де вирішити питання, передбачені вказаною статтею Закону, у тому числі, утворити комітет кредиторів і прийняти обґрунтоване рішення про відкриття процедури санації боржника, про відкриття ліквідаційної процедури, чи про підписання мирової угоди з посиланням на фактичні обставини, що привели до прийняття такого рішення. Прийняте кредиторами або комітетом кредиторів обґрунтоване рішення, разом з протоколом загальних зборів кредиторів і протоколом засідання комітету кредиторів, зобов'язано надати суду для подальшого прийняття судом відповідного рішення.

У зв'язку із апеляційним оскарженням кредиторами - ТОВ "Рай Ленд", м. Київ та ДПІ у Комінтернівському районі м. Харкова ухвали господарського суду від 17.02.2010 р., матеріали справи № Б-24/195-09 було направлено до Харківського апеляційного господарського суду Харківської області, а судове засідання, призначене на "10" березня 2010 року, не відбулося.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від "7" квітня 2010 року апеляційні скарги ТОВ "Рай Ленд", м. Київ та ДПІ у Комінтернівському районі м. Харкова на ухвалу господарського суду Харківської області від "17" лютого 2010 р. було залишено без задоволення, а справу направлено на подальший розгляд до господарського суду Харківської області.

У зв'язку із поверненням матеріалів судової справи №-24/195-09, Господарський суд Харківської області ухвалою від 19 квітня 2010 року призначив проведення засідання суду, на якому буде винесено Ухвалу про санацію боржника чи прийнята Постанова про визнання його банкрутом та відкрита ліквідаційна процедури, чи припинено провадження по справі про банкрутство до слухання на "25" травня 2010 року о 10:30 год.

Судове засідання 25 травня 2010 року не відбулося у зв'язку із касаційним оскарженням ДПІ у Комінтернівському районі м. Харкова та направленням матеріалів справи № Б-24/195-09 до Вищого господарського суду України.

Постановою Вищого господарського суду України від 28 липня 2010 року касаційну скаргу ДПІ у Комінтернівському районі м. Харкова залишено без задоволення, а ухвалу господарського суду Харківської області від 17.02.2010 р та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 07.04.2010 р. в частині відмови в задоволенні клопотання про зупинення провадження по справі № Б-24/195-09 залишено без змін.

У зв'язку із поверненням матеріалів судової справи №-24/195-09, Господарський суд Харківської області ухвалою від "02" вересня 2010 року призначив проведення засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника чи прийнята постанова про визнання його банкрутом та відкрита ліквідаційна процедури, чи припинено провадження по справі про банкрутство, на "16" вересня 2010 р. о 10:00 год., а також зобов'язав розпорядника майна, керівника підприємства боржника, кредиторів, боржника надати докази виконання ухвали суду від 19 квітня 2010 р.

ТОВ «Промінь-лан» звернулося до господарського суду з клопотанням про заміну приватного сільськогосподарського підприємства «ПРОМІНЬ» на товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОМІНЬ-ЛАН» як кредитора у справі № Б-24/195-09 про банкрутство ТОВ «ЄВРО-ХЛІБ» у зв'язку зі реорганізацією даного підприємства шляхом перетворення.

З доданих до клопотання документів вбачається, що 30 квітня 2010 р. загальними зборами учасників (протокол № 1) було прийнято рішення про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Промінь-лан» шляхом перетворення ПСП «ПРОМІНЬ». В протоколі зазначено, що ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН» приймає всю сукупність майнових та інших прав та обов'язків ПСП «ПРОМІНЬ». Аналогічне положення відображено в статуті ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН».

Таким чином, ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН» є повним правонаступником всіх прав та обов'язків ПСП «ПРОМІНЬ».

З наданого ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН» витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» вбачається, що заміна свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи і державне реєстрація реорганізації ПСП «ПРОМІНЬ» в ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН» були здійснені 13.05.2010 р. місцезнаходження та ідентифікаційний код підприємства залишилися незмінними.

Частиною 1 ст. 25 ГПК України встановлено, що в разі вибуття однієї з сторін у спірному або встановленому рішенням господарського суду правовідношенні внаслідок реорганізації підприємства чи організації господарський суд здійснює заміну цієї сторони її правонаступником, вказуючи про це в рішенні або ухвалі. Усі дії, вчинені в процесі до вступу правонаступника, є обов'язковими для нього в такій же мірі, в якій вони були б обов'язковими для особи, яку він замінив.

Враховуючи зазначене, суд вважає, що клопотання ТОВ «ПРОМІНЬ-ЛАН» відповідає вимогам законодавства і підлягає задоволенню.

Кредитори виконали вимоги суду, провели збори кредиторів, обрали комітет кредиторів і прийняли рішення про застосування до боржника ліквідаційної процедури та про призначення ліквідатора. Також, голова комітету кредиторів звернувся до суду із клопотанням про визнання боржника банкрутом та застосування до нього процедури ліквідації, призначення ліквідатором арбітражного керуючого ОСОБА_3 та затвердження йому оплати послуг арбітражного керуючого в розмірі 2-х мінімальних заробітних плат, встановлених чинним законодавством України, на місяць. Протокол зборів кредиторів і протокол засідання комітету кредиторів з викладенням підстав, що привели до прийняття такого рішення, надані суду.

Розглянувши надані суду протоколи загальних зборів кредиторів і засідання комітету кредиторів, вислухавши пояснення розпорядника майна, голови комітету кредиторів, заслухавши звіт розпорядника майна про фінансовий стан підприємства, суд встановив, що розпорядником майна разом із керівником боржника було здійснено інвентаризацію майна боржника.

Інвентаризація була здійснена комісією у складі директора ТОВ «ЄВРО-ХЛІБ» (інші матеріально-відповідальні особи на підприємстві відсутні) і розпорядника майна боржника.

У зв'язку з відсутністю у боржника на час проведення інвентаризації основних засобів, запасів, товарно-матеріальних цінностей і коштів в касі відповідні акти інвентаризації не складалися.

В ході інвентаризації було складено тільки акт № 1 інвентаризації розрахунків з покупцями, постачальниками та іншими дебіторами і кредиторами, за даними якої дебіторська заборгованість становить 18 753 268,68 грн., а сума кредиторської - 16 694 344,46 грн.

Інвентаризацію було здійснено із дотриманням вимог чинного законодавства.

На виконання ухвали господарського суду Харківської області, постановленої в підготовчому засіданні господарського суду Харківської області по даній справі, в газеті «Голос України» було опубліковано оголошення про порушення господарським судом Харківської області справи про банкрутство ТОВ «ЄВРО-ХЛІБ».

За результатами розгляду вимог кредиторів, які в установлений Законом строк надійшли до господарського суду Харківської області та боржника, розпорядником майна було складено відповідний реєстр.

Також розпорядником майна боржника було здійснено аналіз фінансової, господарської і інвестиційної діяльності боржника.

За результатами аналізу було встановлено наступне.

Боржник, здебільшого, здійснював діяльність з придбання і продажу зернових культур та продуктів їх переробки.

Наприкінці 2008 р. підприємство пошти повністю припинило здійснення своєї основної діяльності у зв'язку з втратою господарських зв'язків з постачальниками та покупцями продукції та загальним уповільненням ділової активності на ринках, в яких діяло підприємство.

Всі наявні у підприємства кошти йшли на погашення заборгованості за кредитом АБ «Індустріалбанк», що не дозволяло підприємству здійснити закупівлю товарів з метою їх подальшого продажу та отримання прибутку або налагодити господарські відносини.

В той же час підприємство було позбавлене можливості залучення кредитних коштів у зв'язку з повним припиненням кредитування банківськими установами.

У підприємства відсутні основні засоби.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) протягом досліджуваного періоду постійно зменшувався. Так в 2008 р. даний показник становив 28074,00, за 9 місяців 2009 р. - 0,00 тис. грн., а в 4 кварталі 2009 р. - 6383,70 тис. грн., але не від основної діяльності, а за рахунок продажу оборотних та необоротних активів підприємства.

Протягом досліджуваного періоду діяльність підприємства була збитковою. Збитки підприємства за 2008 р. склали 1505,00 тис. грн., а за 2009 р. 5305,20 тис. грн., що призвело до зменшення власного капіталу з 7467,00 тис. грн. до 1147,70 тис. грн.

Дані фінансового аналізу свідчать, що погіршення фінансового становища підприємства пов'язано з незалежними від підприємства фактичними обставинами.

Дебіторська заборгованість підприємства збільшилася, оскільки особи, що придбали активи боржника, на даний час не розрахувалися з підприємством.

На даний час дебіторська заборгованість, яка становить 18 753 268,68 грн., є єдиним активом підприємства.

У боржника відсутня фактична можливість погасити вимоги кредиторів не внаслідок змін в балансі підприємства, які сталися протягом досліджуваного періоду, а внаслідок того, що дебітори підприємства не виконують своїх зобов'язань.

Зазначені обставини виникли не внаслідок дій службових осіб підприємства, а у зв'язку із зовнішніми факторами.

Коефіцієнт поточної ліквідності боржника протягом досліджуваного періоду був менше нормативного значення і мав тенденцію до зниження (1,17 в 2008 р., 1,06 в 2009 р. норма - 1,5).

Інші показники фінансового стану підприємства на час здійснення аналізу мали такі значення: коефіцієнт абсолютної ліквідності (платоспроможності) - 0,00011 в 2008 р. і 0,00008 в 2009 р. (норма 0,2 - 0,35), коефіцієнт фінансової автономії - 0,294 в 2008 р. і 0,060 в 2009 р. (норма 0,5), коефіцієнт фінансової залежності в 2008 р. становив 3,40, а в 2009 р. - 16,74 (норма 2), коефіцієнт концентрації позикового капіталу за досліджуваний період зріс з 0,71 до 0,94 (норма < 0,5), коефіцієнт співвідношення позикових та власних коштів також за вказаний час зріс з 2,40 до 15,74, що свідчить про значну і зростаючу залежність підприємства від позикового капіталу, коефіцієнт забезпечення власними засобами з 2008 р. зменшився з 0,15 до 0,06 (при нормі 0,1), поточна платоспроможність підприємства протягом всього досліджуваного періоду мала від'ємне значення (-16533,00 тис. грн., -16514,90 тис. грн., -18060,70 тис. грн., коефіцієнт Бівера в 2008 р. становив (-0,111), а в 2009 р. - (-0,328) (норма > 0,2), рентабельність сукупного капіталу за два останні роки також мала від'ємне значення з тенденцією до збільшення (з -5,93% до -30,88%).

Протягом досліджуваного періоду діяльності підприємство-боржник відчувало нестачу оборотних засобів, мало низькі показники фінансової стійкості і високу залежність від позикового капіталу.

Результати аналізу свідчать, що з моменту створення підприємство характеризувалося ознаками поточної неплатоспроможності, а його діяльність була збитковою.

Фінансовий стан підприємства відповідає законодавчому визначенню боржника, який неспроможний виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами, оскільки протягом всього періоду, що аналізувався, в нього мають місце ознаки неплатоспроможності з тенденцією до поглиблення. Підприємство мало сталі тенденції до погіршення його фінансового становища.

В ході здійснення аналізу фінансово-господарської діяльності боржника також було досліджено питання наявності ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства чи приховування банкрутства.

За результатами аналізу не виявлено ознак зазначених правопорушень.

На даний час відсутність основних засобів, власного виробництва, усталеної ділової репутації, а також значний податковий борг, виключають можливість здійснення інвестицій в підприємство-боржника, а також роблять невигідним положення підприємства на товарному ринку. Пропозиції щодо санації боржника від кредиторів або від потенційних інвесторів не надходили.

Вищевикладене свідчить про неможливість погашення вимог кредиторів без реалізації активів підприємства, що можливе у випадку застосування ліквідаційної процедури.

З моменту здійснення публікації про порушення провадження у справі про банкрутство пропозицій від потенційних інвесторів не надходило.

Також розпорядником майна надано суду письмові пояснення та документи, які свідчать, що вимоги ТОВ «Євро-Хліб» щодо сплати дебіторської заборгованості в сумі 18685116,03 грн. є погашеними у зв'язку з недостатністю майна дебітора- банкрута у відповідності з ч. 6 ст. 31 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Таким чином, на даний час у банкрута недостатньо активів для задоволення вимог кредиторів.

Викладене свідчить про дуже важкий фінансовий стан підприємства і неможливість відновлення підприємницької діяльності.

У судовому засіданні "16" вересня 2010 року представник голови комітету кредиторів підтримав заявлене клопотання, та пояснив, що на засіданні комітету кредиторів, що відбулося "20" серпня 2010 року кредиторами було прийнято рішення про затвердження розміру оплати послуг арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справі про банкрутство ТОВ «ЄВРО-ХЛІБ», в сумі двох мінімальних заробітних плат, встановлених законодавством, за кожний місяць виконання ним своїх обов'язків.

Інших пропозицій від кредиторів ні під час проведення засідання комітету кредиторів, ні в судовому засіданні 16 вересня 2010 р. не надійшло.

Суд вважає за можливе задовольнити заявлене головою комітету кредиторів клопотання про затвердження розміру оплати послуг арбітражного керуючого.

За тими обставинами, що фінансовий стан підприємства за час, що пройшов з моменту порушення провадження по справі і введення мораторію, не поліпшується, підприємницька діяльність підприємства не поновлена, на засіданні комітету кредиторів кредитори прийшли до висновку про необхідність визнання боржника банкрутом, та керуючись ст.ст. 3-1, 22-25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Замінити приватне сільськогосподарське підприємство «ПРОМІНЬ» (код ЄДРПОУ 03771608, с. Весела Долина Полтавської області) на товариство з обмеженою відповідальністю «ПРОМІНЬ-ЛАН» (код ЄДРПОУ 03771608, с. Весела Долина Полтавської області) як кредитора у справі № Б-24/195-09 про банкрутство ТОВ «ЄВРО-ХЛІБ» (код ЄДРПОУ 31069633, м. Харків).

2. Визнати юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю «ЄВРО-ХЛІБ», код ЄДРПОУ 31069633, свідоцтво про державну реєстрацію серії А00 № 683973, зареєстроване 06.07.2000 р. виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Полтавської області, реєстраційний номер юридичної особи ЄДР 10005772667, місцезнаходження: 61035, Харківська обл., місто Харків, вулиця Каштанова, будинок 29, банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

3. З дня прийняття постанови підприємницька діяльність банкрута припиняється, строк виконання всіх грошових зобов'язань, та зобов'язань щодо сплати податків і обов'язкових платежів вважається таким, що настав, припиняється нарахування неустойки, процентів та інших економічних санкцій по всіх видах заборгованості, вимоги за зобов'язаннями банкрута, що виникли під час проведення процедур банкрутства, пред'являються в межах ліквідаційної процедури. Керівник банкрута звільняється з роботи у зв'язку з банкрутством підприємства, про що робиться запис у його трудовій книжці. Припиняються повноваження органів управління банкрута і повноваження власників майна.

4. Скасовуються арешти, що накладені на майно боржника, і інші обмеження щодо розпорядження майном боржника. Накладання нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

5. Призначити ліквідатором банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_3, ліцензія серії АВ № 456511 від 12 травня 2009 р., адреса: 61124, АДРЕСА_1.

6. Затвердити розмір оплати послуг арбітражного керуючого ОСОБА_3, ліцензія серії АВ № 456511 від 12 травня 2009 р., у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю «ЄВРО-ХЛІБ», код ЄДРПОУ 31069633, м. Харків, в сумі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним своїх обов'язків.

7. Зобов'язати ліквідатора відповідно до п. 3, 5 ст. 23 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" в п'ятиденний строк опублікувати відомості про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закрити всі рахунки банкрута в установах банку і відкрити або переоформити один основний рахунок для проведення розрахунків з кредиторами, виконати інші дії, передбачені ст. 25-34 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" і надавати щоквартально комітету кредиторів, а суду щомісячно звіти про хід ліквідаційної процедури, про фінансове становище і майно боржника станом на день відкриття ліквідаційної процедури, використання коштів боржника.

8. Зобов'язати ліквідатора в строк до „16" вересня 2011 року виконати ліквідаційну процедуру, надати суду обґрунтований звіт про виконану роботу, всі докази, що свідчать про виконання ліквідаційної процедури, у тому числі, акти інвентаризації майна, акти оцінки майна, звіт про виплачені кредиторам кошти, договори купівлі-продажу майна банкрута, довідки установ банку про закриття рахунків банкрута, копію повідомлення органу державної податкової служби про закінчення ліквідаційної процедури, копію повідомлення Пенсійного фонду і копію повідомлення центру зайнятості про закінчення ліквідаційної процедури, довідку архіву про прийняття документів, які підлягають довгостроковому зберіганню, довідку органів внутрішніх справ про прийняття печаток і штампів банкрута, оригінали установчих документів і свідоцтва про державну реєстрацію, ліквідаційний баланс, докази, що свідчать про стягнення дебіторської заборгованості, або докази що свідчать про неможливість стягнення дебіторської заборгованості, довідку банку про рух грошових коштів по ліквідаційному рахунку за весь час роботи ліквідатора, баланси підприємства за весь час роботи ліквідатора та ліквідаційний баланс, протоколи засідань комітету кредиторів і протоколи загальних зборів кредиторів, затверджений комітетом кредиторів звіт про оплату послуг, відшкодування витрат ліквідатора, інші документи, що свідчать про виконану ліквідатором роботу по ліквідації банкрута.

9. Постанову суду членам комітету кредиторів, боржнику, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору, Комінтернівському ВДВС Харківського МУЮ.

Суддя Плахов О.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено24.09.2015
Номер документу50707812
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —б-24/195-09

Ухвала від 13.03.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 18.03.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пуль О.А.

Ухвала від 07.10.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 01.12.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Постанова від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 02.09.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 17.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

Ухвала від 08.02.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Плахов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні