Ухвала
від 12.11.2014 по справі 760/24408/14-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№ 760-24408-14-к

1-кс-760-6621-14

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12. 11. 2014 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого Солом`янського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_2 , погоджене старшим прокурором прокуратури Солом`янського району м. Києва ОСОБА_3 - про тимчасовий доступ до речей і документів, на підставі матеріалів досудового розслідування за № 12014100090003359 від 24.04.2014 за ст. 172 ч.1, ст. 190 ч.1, ст. 191 ч.1, ст. 364 ч.1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, яке обґрунтовується тим, що в провадженні слідчого відділу Солом`янського РУ ГУМВС України в м. Києві перебувають кримінальні провадженні за ст. 172 ч.1, ст. 190 ч.1, ст. 191 ч.1, ст. 364 ч.1 КК України, які об`єднані під єдиним реєстраційним номером № 12014100090003359, щодо вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ( далі КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ) розташованої за адресою АДРЕСА_1 .

Підставами для початку кримінальних проваджень стали чисельні звернення працівників лікарні «Центру мікрохірургії ока» її пацієнтів та хворих, народних депутатів України, безпосереднє виявлення злочинів працівниками правоохоронних та контролюючих органів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що головний лікар Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів діючи в інтересах третіх осіб, надав усну вказівку лікарям про необхідність здійснення оплати за лікування, через ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), у зв`язку з чим вартість медичних послуг для пацієнта (хворого) перевищує у 3-4 рази.

Так службові особи КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » спільно з іншими особами (керівники та засновники комерційних структур) впровадили протиправну схему оплати фізичними особами (пацієнтами) операцій через підконтрольну страхову компанію ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ) повз касу комунальної установи, внаслідок чого загальна вартість медичного лікування необґрунтовано завищується, а суми коштів у вигляді різниці між завищеною і фактичною вартістю лікування обготівковуються шляхом проведення безтоварних операцій та розподіляються між організаторами і учасниками протиправної схеми.

Встановлено, що фактично пацієнт укладає договір співстрахування добровільного медичного страхування (надалі договір страхування) в ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » після консультації у лікаря, за його наполяганням та після призначення операції, що свідчить про те, що страховий випадок мав місце ще до того як пацієнт оформив договір медичного страхування саме в ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». Встановлено, що альтернативної оплати за операцію в КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » окрім як укладання договору з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не існує, за винятком одиничних випадків, які мають місце для привілейованих пацієнтів за безпосередньо вказівки головного лікаря.

Встановлено, що лікарями КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » пацієнтам призначається відповідне лікування (хірургічне або лазерне оперативне втручання), що оформлюється направленням до вказаної ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » із зазначенням нозології (процедури лікування) і відповідних наборів медичних засобів та медикаментів для операції. Вказаний у направленні діагноз та набір для проведення операції зашифровується відповідним кодовим позначенням з метою унеможливлення самостійного вирахування пацієнтом лікарні реальної вартості лікування та його калькуляції.

Відповідно до отриманих даних, вказівки лікарям та відповідним службовим особам КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » направляти пацієнтів, які потребують оперативного втручання, для оплати операцій лише до каси ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (розташована в приміщенні КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), а не до каси КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », надав безпосередньо головний лікар ОСОБА_4 , що одночасно контролюється його заступниками, а також начальниками відділень за його вказівкою як головного лікаря.

В договорі страхування вказано, що страховим випадком є звернення застрахованої особи (пацієнта) до медичного закладу (КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») для отримання медичної допомоги (лікування з необхідним забезпеченням засобами медичного призначення та медикаментами).

Згідно зазначеного договору страхування у випадку настання страхового випадку (захворювання), яке фактично вже настало до укладання договору страхування так як пацієнт прийшов на консультацію до лікаря вже маючи певне захворювання очей, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (Страховик 1) оплачує вартість проведення вказаної операції (лікування) вигодонабувачу (КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ») без вартості медичних засобів і медикаментів, відповідний ризик має перестраховуватись в ПрАТ СК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРОПУ НОМЕР_3 , Страховик 2), по документах від імені обох страхових компаній діє ФОП ОСОБА_5 (код НОМЕР_4 ) у якості страхового агента, а постачання медичних засобів та медикаментів для лікування має здійснюватись ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), яке визначено в договорі страхування як асистуюча компанія що надає асиситуючі послуги по забезпеченню засобами медичного призначення застрахованої особи страхувальника (пацієнта) у випадку настання страхового випадку. Складські приміщення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » розташовані на території лікарні, де службовими особами і співробітниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » формуються відповідні набори для операцій.

Таким чином, фактично договори на медичне страхування по вказаній вище схемі укладаються після настання страхового випадку, що відповідно до ст. 29 Закону України «Про страхування» є підставою для визнання такого договору недійсним.

Крім того, з`ясовано, що вказаному вище договорі страхування визначено, що страховий платіж сплачується застрахованою особою частинами, як правило в три етапи. При цьому, сума яка сплачується в день укладання договору фактично дорівнює вартості операції та необхідних медичних засобів, а інші страхові платежі не вносяться застрахованою особою до страховою компанії в подальшому так як операція проводиться протягом 2-3 тижнів та пацієнт фактично не інформується щодо необхідності їх сплати. Викладені обставини додатково підтверджують фактичне укладання договорів страхування до вказаній схемі виключно з метою оплати вартості операції та медичних засобів для неї повз касу КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Оплачений для операцій медичний набір (визначені в договорі засоби медичного призначення і медикаменти) в день операції після надання квитанції доставляється медперсоналом безпосередньо до операційної та пацієнт його фактично не бачить, в той же час складові компоненти окрім лінзи та шовного матеріалу практично не використовуються (у середньому в набор входить 6-7 найменувань).

Вартість одно такого медичного пакету складає від 900 грн. до 19000 грн. (в залежності від категорії операції, її складності, обраної пацієнтом лінзи кристаллика, тощо).

З загальної суми внесених коштів пацієнтом по каси ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (10-15 тисяч грн. в середньому за операцію) відповідно до умов договору страхування не більше 30% має надходити на рахунки КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у якості оплати за проведення операції, інші кошти у розмірі не більше 70% коштів перераховуються переважно на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », а також ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », інших підприємств, за постачання вказаних вище медичних засобів, медикаментів, препаратів і матеріалів для проведення операцій.

Підприємства підконтрольні організаторам вказаної схеми та здійснюють постачання медичних препаратів і матеріалів для проведення операцій по цінах у 2-4 рази вище ринкових. Різниця грошових коштів між фактичною вартістю поставки та ринковими цінами обготівковуються шляхом проведення фіктивних господарських операцій, в тому числі з підконтрольними організаторам та учасникам протиправної схеми ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ транспортно-експедиційна компанія « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), інші (встановлюються), з подальшим розподіленням коштів між учасниками протиправної схеми.

Встановлено, що більшу частину компонентів наборів для операцій, в тому числі найбільш вартісні інтраокулярні лінзи, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » купує у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 , АДРЕСА_3 ). Встановлено, що вартість товарів (інтраокулярні лінзи, віскоеластичні розчини, інтраокулярні розчини, тощо), які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » купує у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » в 2-4 рази менше вартості цих же самих медичних засобів, які в подальшому закладаються службовии особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » у загальну вартості медичного набору для відповідної операції в КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та відповідно включаються до загальної вартості надання медичних послуг (лікування (операція) з необхідним забезпеченням засобами медичного призначення та медикаментами).

Впровадження даної протиправної схеми фактично суперечить положенню про ЦМХО (статут затверджений розпорядженням голови ІНФОРМАЦІЯ_16 № 388 від 01.04.1997 року п. 2.2 «одним із предметів діяльності є надання платної медичної допомоги населенню на госпрозрахункових засадах») та фактично сприяє виведення потенційного доходу даного комунального закладу в «тіньовий» обіг.

Таким чином, учасники протиправної схеми із числа службових осіб і співробітників КМКОЛ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », інших невстановлених осіб, фактично заволодівають коштами фізичних осіб пацієнтів шляхом обману, а саме шляхом завишення вартості лікування за рахунок штучного завищення вартості медичних засобів та медикаментів, вартість яких становить 70% загальної вартості лікування.

Допитана як свідок ОСОБА_7 , пояснила, що вона перебуває на посаді завідуючого відділення офтальмоонкології та реконструктивно-пластичної офтальмохірургії Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ). Так з 2011 року головним лікарем ОСОБА_4 на нараді було оголошено персоналу про необхідність проведення операцій, консультацій тільки після попередньої оплати через ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». У зв`язку з появою ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ціни на лікування порівнюючі з іншими медичними закладами завищені в декілька разів. Так згідно прайсу постачальника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » вартість штучного кришталика коштує 590-1200 гривень, а враховуючи, що всі оплати відбуваються через ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », то за ці самі кришталики паціент сплачує від 9000 до 18.000 гривень. Крім того, тендерні закупівлі, кожного року виграють одні і тіж фірми.

Допитана як свідок ОСОБА_8 , яка перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_9 , яка перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_10 , яка перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_11 , який перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_12 , який перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_13 пояснив, що 05.06.2014 у зв`язку з погіршенням зору він звернувся до " ІНФОРМАЦІЯ_1 " розташованого за адресою АДРЕСА_1 , де йому було поставлено діагноз «Незріла катаракта» та повідомили, що згідно вказівки головного лікаря оплата за операцію проводиться через стахову компанію ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », де він змушений був заплатити 9890,00.

Допитана як свідок ОСОБА_14 надала аналогічні показання.

Допитана як свідок ОСОБА_15 надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_16 надав аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_17 надав аналогічні показання.

В ході досудового розслідування з метою, отримання доказів та перевірки наявних доказів, а також проведення судово-економічної експертизи виникла необхідність у тимчасовому доступі з подальшим вилученням до документів, що стосуються банківського рахунку № НОМЕР_17 відкритого ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » МФО НОМЕР_18 , а саме:

- підписів власника рахунку № НОМЕР_17 , а також, копій паспортів, доручень, заяв, договорів, додатків до договорів, анкет, протоколів, актів, розпоряджень, довідки, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшої зміни поточних даних) закритті рахунку № НОМЕР_17 ;

- документів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № НОМЕР_17 з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

- договори щодо РКО та надання послуг „ клієнт банк з зазначенням місця встановлення, заявки на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги власником рахунку № НОМЕР_17 ;

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками банку банківських операцій по рахунку № НОМЕР_17 , а саме реєстр фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу), тощо;

- заяв на зняття грошових коштів, заяв на переведення на інший рахунок, заяв на обмін валюти, видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою, доручень, інших документів, з рахунку № НОМЕР_17 з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

- документів щодо придбання власником банківських карток по рахунку № НОМЕР_17 , та видачі співробітниками банку чекових книжок;

- банківської виписки (роздруківку руху коштів) по рахунку № НОМЕР_17 - (в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу) з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

Вищевказана інформація в документах знаходиться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » МФО НОМЕР_18 .

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація в документах, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » МФО НОМЕР_18 , має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, а також отримати можливість тимчасового їх вилучення, в зв`язку з чим слідчий просив про задоволення клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив про його задоволення.

Вивчивши матеріали клопотання і кримінального провадження, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Вважаю за можливе розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, до яких просить надати доступ слідчий.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 ч. 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно з ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1. перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2. самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3. не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому Солом`янського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_2 або за його дорученням співробітникам Солом`янського РУ ГУ МВС України в м. Києві тимчасовий доступ до документів з можливістю тимчасового вилучення, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » МФО НОМЕР_18 , а саме:

-підписів власника рахунку № НОМЕР_17 , а також, копій паспортів, доручень, заяв, договорів, додатків до договорів, анкет, протоколів, актів, розпоряджень, довідки, інших документів, які надавались банку та були складені і підписані сторонами при відкритті, обслуговуванні (подальшої зміни поточних даних) закритті рахунку № НОМЕР_17 ;

-документів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахунку № НОМЕР_17 з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

-договори щодо РКО та надання послуг «клієнт банк» з зазначенням місця встановлення, заявки на надання зазначеної послуги та документів щодо встановлення (перевірки) зазначеної послуги власником рахунку № НОМЕР_17 ;

-документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками банку банківських операцій по рахунку № НОМЕР_17 , а саме реєстр фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторинг, анкети клієнта (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу), тощо;

-заяв на зняття грошових коштів, заяв на переведення на інший рахунок, заяв на обмін валюти, видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою, доручень, інших документів, з рахунку № НОМЕР_17 з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки;

- документів щодо придбання власником банківських карток по рахунку № НОМЕР_17 , та видачі співробітниками банку чекових книжок;

-банківської виписки (роздруківку руху коштів) по рахунку № НОМЕР_17 - (в друкованому та електронному вигляді, з зазначенням призначення платежу; повних даних платника та отримувача з зазначенням коду, номеру рахунку та МФО банківської установи; конкретного часу та дати платежу; номеру платіжного документу з дня відкриття рахунку по день проведення виїмки.

При відсутності вище перелічених документів, зазначити письмово про причину ненадання документів.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.11.2014
Оприлюднено13.01.2023

Судовий реєстр по справі —760/24408/14-к

Ухвала від 12.11.2014

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні