Постанова
від 28.01.2010 по справі 2а-10595/09/2670
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 січня 2010 року 11:16 № 2а-10595/09/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючої судді Власенкової О.О., при секретарі судового засідання Чернишевій О.В. вирішив адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва (далі - позивач) до відповідача Приватного підприємства "Ремпобутіндустрія-П" (далі - відповідач, ПП "Ремпобутіндустрія-П") про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, за участю представників сторін:

від позивача: не прибув;

від відповідача: не прибув

Обставини справи:

Позивач - Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою до відповідача - ПП Ремпобутіндустрія - П , в якій просить стягнути з відповідача заборгованість у розмірі 8 991 грн. 61 коп. на користь Управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва.

Надалі позивач зменшив розмір позовних вимог та просив стягнути з відповідача 6 790 грн. 61 коп.

Через канцелярію суду 05 січня 2010 року від позивача надійшло клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , що підтверджується довідкою з ЄДРПОУ, однак, всупереч, Закону не сплачує належним чином страхові внески до Пенсійного фонду України.

Згідно з пунктом 6 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески нараховані за відповідний базовий період (базовим звітним періодом для роботодавців підприємств, установ та організацій, створеним відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання є календарний місяць) не пізніше ніж через 20 календарних днів з дня закінчення цього періоду.

Відповідно до пункту 8 постанови Пенсійного фонду України "Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України" суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначеними положеннями цієї Інструкції, у тому числі обчислені органами Пенсійного фонду, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосування фінансових санкцій.

Відповідач заперечення на позов не надав, в судове засідання представника не направив, хоча про дату час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

На підставі частини 3 статті 160 КАС України у судовому засіданні 28 січня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідач є платником внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі -Закон) та статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", про що свідчить картка особового рахунку.

Відповідно до статті 1 Закону страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно з частиною 3 статті 18 Закону страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до частини 6 статті 20 Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Частиною 2 статті 20 зазначеного Закону встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Згідно з частиною 12 статті 20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

В силу частини 2 статті 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій. Частиною 3 цієї ж норми Закону встановлено, що територіальні органи Пенсійного фонду за формою і в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про їх сплату. Протягом 10 робочих днів з дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Як вбачається з особового рахунку відповідача та корінця вимоги від 08 травня 2009 року № Ю-1307 його заборгованість щодо сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування становить 8 991 грн. 61 коп. (недоїмка по страхових внесках).

Відповідач станом на 04 січня 2010 року сплатив 2 201 грн. у зв`язку з цим заборгованість по вимозі від 08 травня 2009 року № Ю-1307 складає 6 790 грн.61 коп.

Доказів, які б свідчили про погашення вказаної суми у повному розмірі недоїмки на день розгляду справи або ж спростували доводи позивача про існування недоїмки суду не подано.

Враховуючи викладене суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача -суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись статтями 71, 161-163 КАС України, статтями 1, 18, 20 та 106 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" та статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Окружний адміністративний суд міста Києва,

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.Стягнути з Приватного підприємства Ремпобутіндустрія - П (03115, місто Київ, вул.Верховинна, 18, кв. 65, код ЄДРПОУ 33238527) на користь управління Пенсійного фонду України в Святошинському районі міста Києва (03148, місто Київ, вул.Корольова, 5-А, код ЄДРПОУ 22869431, р/р НОМЕР_1 в Головному управлінні Ощадбанку по місту Києву та Київській області, МФО 322669) суму несплачених страхових внесків (недоїмку) на державне пенсійне страхування в розмірі 6 790 грн. 61 коп. (шість тисяч сімсот дев`яносто гривень шістдесят одна копійка).

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Постанова суду може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції шляхом подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються Київському апеляційному адміністративному суду через Окружний адміністративний суд міста Києва.

Суддя О.О. Власенкова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.01.2010
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50793464
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-10595/09/2670

Постанова від 28.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Власенкова О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні