Ухвала
від 26.03.2007 по справі 45/88
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

45/88

                                ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ  

                                  83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

                                                            У  Х  В  А  Л  А  

26.03.07 р.                                                                               Справа № 45/88           

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД,

                    ЄДРПОУ 02133610, м.Донецьк

до відповідача 1: Організації орендарів “Ремпобуттехніка”, ЄДРПОУ 33821968,   

                             м.Донецьк

до відповідача 2: Товариства з обмеженою відповідальністю “Донецьк Медіа”,

                               ЄДРПОУ 13539278, м.Донецьк

про вжиття заходів до забезпечення позову

Головуючий суддя    Плотніцький Б.Д.

Суддя                              Мартюхіна Н.О.  

Суддя                             Новікова Р.Г.

Представники:

від позивача:

від відповідача 1:

від відповідача 2:

В засіданні суду брали участь

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк, звернувся до господарського суду з позовною заявою до відповідача 1, Організація орендарів “Ремпобуттехніка”, м.Донецьк, до відповідача 2, Товариство з обмеженою відповідальністю “Донецьк Медіа”, м.Донецьк, про стягнення з відповідача 1 грошових коштів в сумі 89070,00 грн.

До позовної заяви Товариством з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк  надане клопотання про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом:

- накладення арешту на грошові кошти в сумі 89070,00 грн., що знаходяться на розрахункових рахунках відповідача 1;

- встановлення заборони відповідачу 1 та компетентним органам здійснювати дії, пов'язані з реорганізацією та ліквідацією відповідача 1;

- встановлення заборони Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області здійснювати державну реєстрацію змін до статутних документів відповідача 1;

- встановлення заборони Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області вносити до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про ліквідацію або реорганізацію юридичної особи відповідача 1 та будь-які зміни у відомості про юридичну особу – відповідача 1;

- встановлення заборони відповідачу 1 вносити зміни до статутних документів та реєструвати їх;

- встановлення заборони відповідачу 1 здійснювати дії, направлені на відчудження його майна, на яке за рішенням суду може бути звернено стягнення.

В обґрунтування вказаного клопотання Товариство з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк посилається на невиконання відповідачем 1 рішення господарського суду Донецької області від 05.09.2006р. по справі №44/276пн, згідно з яким стягнено з відповідача 1 на користь позивача грошові кошти в сумі 118690,00 грн.

Крім цього, як вказує позивач, на момент пред'явлення позову по цій справі відповідачем 1 здійснюються дії, направлені на ліквідацію юридичної особи ОО "Ремпобуттехніка".

Відповідно до ст.66 Господарського процесуального кодексу України заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з ініціативи господарського суду як гарантія реального виконання рішення суду.

За приписом ст.67 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується, зокрема, накладанням арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; забороною відповідачеві вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; забороною відповідачеві вчиняти певні дії, забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета позову.

Згідно з роз'ясненнями 02-5/611 від 23.08.94р. Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову" умовою застосування заходів  до забезпечення позову є достатньо обгрунтоване припущення, що майно, яке є у відповідача на момент пред'явлення позову до нього, може зникнути, зменшитись за кількістю або погіршитись за якістю на момент виконання рішення.

У позовному провадженні при накладанні арешту на грошові суми відповідача слід обмежувати піддані арешту кошти розміром суми позову та можливих судових витрат. Накладення господарським судом арешту на рахунки боржника чинним законодавством не передбачене.

При вивченні позову та наданих до нього документів, враховуючи вимоги ст.319 Цивільного кодексу України, згідно з якими власник самостійно володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, суд дійшов висновку, що невжиття заходів до забезпечення позову у вигляді накладення арешту на грошові кошти в сумі 89070,00 грн., що знаходяться на розрахункових рахунках ОО "Ремпобуттехніка", дійсно може утруднити та зробити неможливим виконання судового рішення по справі №45/88, внаслідок чого клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк в цій частині вимог підлягає задоволенню.

За змістом ст.104 Цивільного кодексу України в результаті передання юридичною особою всього майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття,  приєднання, поділу, перетворення), юридична особа припиняється.

Як встановлено судом, згідно з наданим до матеріалів справи витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців Організація орендарів "Ремпобуттехніка" перебуває у процесі припинення.

На підставі викладеного, враховуючи, що здійснення відповідачем 1, направлених на його ліквідацію або реорганізацію, може призвести до неможливості виконання судового рішення про стягнення з відповідача 1 грошових коштів, клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк в частині встановлення заборони відповідачу 1 здійснювати дії, направлені на реорганізацію та ліквідацію ОО "Ремпобуттехніка" є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

При цьому, клопотання в частині встановлення заборони компетентним органам здійснювати дії, направлені на реорганізацію та ліквідацію ОО "Ремпобуттехніка", підлягає залишенню без задоволення, враховуючи невизначеність позивачем кола осіб, відносно яких судом має бути встановлена заборона на вчинення певних дій.

За приписом ст.6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців проводить державний реєстратор.

За висновками суду, встановлення заборони Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області здійснювати державну реєстрацію змін до статутних документів відповідача 1; вносити до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про ліквідацію або реорганізацію юридичної особи відповідача 1 та будь-які зміни у відомості про юридичну особу – відповідача 1, безпосередньо пов'язане з предметом позову, враховуючи, що виключення відповідача 1 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців фактично призведе до неможливості розгляду спору по цій справі по суті та суттєво утруднить виконання судового рішення.

За таких обставин, враховуючи надані законом Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради повноваження, суд дійшов висновку, що невжиття заходів до забезпечення позову у вигляді встановлення заборони Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області здійснювати державну реєстрацію змін до статутних документів відповідача 1; встановлення заборони Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області вносити до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про ліквідацію або реорганізацію юридичної особи відповідача 1 та будь-які зміни у відомості про юридичну особу – відповідача 1, може зробити неможливим виконання рішення суду по цій справі, у зв'язку з чим клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк в цій частині вимог також підлягає задоволенню.

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Ремпобуттехніка” ЛТД, м.Донецьк в частині встановлення заборони відповідачу 1 вносити зміни до статутних документів та реєструвати їх є безпідставним, враховуючи фактичне задоволення судом заяви про встановлення заборони Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області вносити до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про ліквідацію або реорганізацію юридичної особи відповідача 1.

Одночасно, встановлення судом заборони відповідачу 1 здійснювати дії, направлені на відчудження його майна, на яке за рішенням суду може бути звернено стягнення, за висновками суду, не пов'язане з предметом позовних вимог по цій справі (тобто, позивачем не обґрунтовано наявності зв'язку між таким заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги).

За таких обставин, керуючись ст.66, п.п.1, 2, 3 ч.2 ст.67 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                         УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ремпобуттехніка" ЛТД, м.Донецьк без номера та дати, яке додане до позовної заяви, задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти в сумі 89070 грн. 00 коп., що знаходяться на розрахункових рахунках Організації орендарів “Ремпобуттехніка” (83062 м.Донецьк, пр.Ленініський, 4а, рах.№260031461 у ВАТ КБ „Промекономбанк” м.Донецьк, МФО 334992, ЄДРПОУ 33821968).

Заборонити Організації орендарів “Ремпобуттехніка” (83062 м.Донецьк, пр.Ленініський, 4а, рах.№260031461 у ВАТ КБ „Промекономбанк” м.Донецьк, МФО 334992, ЄДРПОУ 33821968) здійснювати дії, пов'язані з реорганізацією та ліквідацією Організації орендарів “Ремпобуттехніка” (83062 м.Донецьк, пр.Ленініський, 4а, рах.№260031461 у ВАТ КБ „Промекономбанк” м.Донецьк, МФО 334992, ЄДРПОУ 33821968).

Заборонити Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області здійснювати державну реєстрацію змін до статутних документів Організації орендарів “Ремпобуттехніка” (83062 м.Донецьк, пр.Ленініський, 4а, рах.№260031461 у ВАТ КБ „Промекономбанк” м.Донецьк, МФО 334992, ЄДРПОУ 33821968).

Заборонити Управлінню державної реєстрації Виконавчого комітету Донецької міської ради Донецької області вносити до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців запис про ліквідацію або реорганізацію юридичної особи Організації орендарів “Ремпобуттехніка” (83062 м.Донецьк, пр.Ленініський, 4а, рах.№260031461 у ВАТ КБ „Промекономбанк” м.Донецьк, МФО 334992, ЄДРПОУ 33821968) та будь-які зміни у відомості про юридичну особу – Організації орендарів “Ремпобуттехніка” (83062 м.Донецьк, пр.Ленініський, 4а, рах.№260031461 у ВАТ КБ „Промекономбанк” м.Донецьк, МФО 334992, ЄДРПОУ 33821968).

В задоволенні решти клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ремпобуттехніка" ЛТД, м.Донецьк без номера та дати, яке додане до позовної заяви, відмовити.

Головуючий суддя                                                                                                              

Суддя      Мартюхіна Н.О.

Суддя                                                                                        Новікова Р.О.

Дата ухвалення рішення26.03.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу508310
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/88

Ухвала від 29.03.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 10.09.2008

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Синиця О.Ф.

Рішення від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Балац С.В.

Ухвала від 03.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Джарти В.В.

Постанова від 15.01.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 28.11.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Рішення від 16.07.2008

Господарське

Господарський суд Харківської області

Калініченко Н.В.

Постанова від 27.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Ухвала від 17.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Заріцька А.О.

Постанова від 13.08.2007

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Могилєвкін Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні