Постанова
від 23.07.2009 по справі 2а-758/09/2470
ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

Іменем України

23 липня 2009 р. м. Чернівці Справа № 2а-758/09/2470

9 год.20 хв.

Чернівецький окружний адміністративний суд в скла ді:

головуючого судді: Левиць кого В.К.,

при секретарі судового зас ідання: Герасиму Андрію Штеф ановичу

за участю сторін:

від позивача - представн ик управління Пенсійного фон ду України в Першотравневому районі м. Чернівці Чорней М.Г . (доручення №125/01 від 24.04.2009р.);

від відповідача - директор Товариства з обмеженою відп овідальністю Виробничо-коме рційна фірма «Юпітер» Пінкас А.П.,

розглянув у від критому судовому засіданні а дміністративну справу за поз овом управління Пенсійного ф онду України в Першотравнево му районі м. Чернівці до Това риства з обмеженою відповіда льністю Виробничо-комерційн а фірма «Юпітер» про стягнен ня заборгованості по відшкод уванню фактичних витрат на в иплатута доставку пенсій,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в Першотравн евому районі м. Чернівці звер нулось з позовом до Товарист ва з обмеженою відповідальні стю Виробничо-комерційної фі рми «Юпітер» про стягнення з аборгованості по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій, призн ачених відповідно до п. “б”, “з ” ст. 13 Закону України «Про пен сійне забезпечення» в сумі 30 23,37 грн.

Позов мотивовано тим, що за відповідачем рахується забо ргованість зі сплати фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій в сумі 302 3,37 грн. Оскільки заборгованіс ть в добровільному порядку в ідповідачем не сплачена, поз ивач звернувся до суду з вимо гою про стягнення вказаної з аборгованості.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав та просив суд задовольни ти його у повному обсязі, поси лаючись на обставини, виклад ені в позовній заяві.

Представник відповідача в судовому засіданні проти по зову заперечував, мотивуючи це тим, що громадянину ОСОБ А_1 призначено пенсію згідн о ст. 100 Закону України «Про пен сійне забезпечення», а відта к виплачені позивачем пільго ві пенсії не підлягають відш кодуванню. Вказує, що пільгов а пенсія вказаній особі приз начено незаконно, а рішення с удів про призначення йому пі льгової пенсії винесено без участі товариства.

Заслухавши пояснення стор ін, розглянувши матеріали сп рави, встановивши фактичні о бставини в справі, на яких ґру нтуються позовні вимоги, дос лідивши та оцінивши надані д окази в сукупності, проаналі зувавши законодавство, яке р егулює спірні правовідносин и, суд дійшов висновку, що адмі ністративний позов підлягає задоволенню повністю з наст упних підстав.

Відповідно до ст. 1 Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання» відповідач є платником страхових внесків - відрахув ань на соціальне стра хуванн я та збору на загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування. Таким чи ном, відповід но до п. 1 ст. 1 Закону України «П ро збір на обов'язкове держав не пен сійне страхування» ві дповідач зобов' язаний спла чувати страхові внески до Пе нсійного фонду України.

Відповідно до п. 2 розділу XV П ерехідних положень Закону Ук раїни «Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання» та Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», відп овідач зобов'язаний вносити плату, що покриває фактичні в итрати на виплату і доставку пільгових пенсій до Пенсійн ого Фонду України.

Згідно п. 2 розділу XV Перехідн их положень Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» п ідприємства та організації з коштів, призначених на оплат у праці, вносять до пенсійног о фонду плату, що покриває фак тичні витрати на виплату і до ставку пенсій особами, які бу ли зайняті повний робочій де нь на підземних роботах, на ро ботах з особливо шкідливим і особливо важкими умовами пр аці за списком № 1 та інших роб отах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2, з атверджених Кабінетом Мініс трів України, та за результат ами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсій за віком на пільгових умовах або за ви слугу років.

Згідно із розрахунками фак тичних витрат на виплату і до ставку пенсій, призначених в ідповідно до ч. 2 Прикінцевих п оложень Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування» в ча стині пенсій, призначених ві дповідно до пунктів «б»-«з» с т. 13 Закону України «Про пенсі йне забезпечення» відповіда ч не здійснював відшкодуванн я фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій в період з 01.04.2008 р. по 25.06.2009 р. в результаті чого за ним утворилася заборгованість в розмірі 3023,37 грн.

Відповідно до п. п. 6.4, 6.5, 6.8 Інстр укції про порядок обчислення і сплати страхувальниками т а застрахованими особами вне сків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня до Пенсійного фонду Украї ни, №21-1 від 19.12.2003 року та зареєстр овану у Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663, розмі р сум до відшкодування на пот очний рік визначається відді лами доходів органів Пенсійн ого фонду України щорічно по відомленнях про розрахунок с ум фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій, призначених відповідно до ч 2 Прикінцевих положень За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилають ся підприємствам до 20 січня по точного року та протягом 10 дні в з новопризначених пенсій. Р озрахунки складаються на під ставі відомостей відділів з призначення пенсій органів П енсійного фонду України, які подаються до 1 січня поточног о року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призн ачення нової пенсії. Підприє мства щомісяця до 25 числа внос ять до Пенсійного фонду Укра їни зазначених в повідомленн і місячну суму фактичних вит рат на виплату та доставку пе нсій, призначених на пільгов их умовах.

Статтею 17 Закону України «П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування» вс тановлено обов' язок страху вальника виконувати вимоги, передбачені цим Законом, а та кож нормативно-правовими акт ами, прийнятими відповідно д о цього Закону. Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 64 цього Закону управл іння Пенсійного фонду має пр аво стягувати з платників ст рахових внесків несплачені с уми.

З матеріалів справи вбачає ться, що позивачем було нарах овано та виплачено пільгову пенсію (список №2) громадянин ові ОСОБА_1 за період з 01.04.2008 р. по 25.06. 2009 р., що підтверджується розрахунками суми боргу з ві дшкодування фактичних витра т, актом звірки за № 107 від 12.05.2009 р. та випискою про рух коштів на рахунку ОСОБА_1

Таким чином, борг відповіда ча по сплаті фактичних витра т на виплату та доставку пенс ій призначених на пільгових умовах в сумі 3023,37 грн. підтверд жується наявними в матеріала х справи доказами.

Доводи відповідача не беру ться до уваги судом з наступн их підстав.

Згідно ст. 100 Закону України « Про пенсійне забезпечення» о собам, які працювали до введе ння в дію цього Закону на робо тах із шкідливими і важкими у мовами праці, передбачених р аніше діючим законодавством , пенсії за віком призначають ся на таких умовах: особам, які мають на день введення в дію ц ього Закону повний стаж на за значених роботах, що давав пр аво на пенсію на пільгових ум овах, пенсії в розмірах, перед бачених цим Законом, признач аються відповідно до вимог з а віком і стажем, встановлени х раніше діючим законодавств ом.

Тобто, призначення пільгов ої пенсії за ст. 100 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я» можливе лише в тому випадк у, якщо громадяни працювали в иключно до введення в дію цьо го Закону на роботах із шкідл ивими і важкими умовами прац і, натомість пільгову пенсію громадянинові ОСОБА_1 при значено на підставі судових рішень Першотравневого райо нного суду м. Чернівці від 18.04.2005 р. та ухвалою Апеляційного су ду Чернівецької області від 12.10.2005 р., які вступили в законну с илу.

Крім того, суд не бере до ува ги доводи відповідача стосов но не проведення атестації р обочих місць, оскільки пільг ову пенсію громадянинові О СОБА_1 призначено на підста ві судових рішень, які є обов' язкові до виконання на терит орії України.

На підставі викладеного, ке руючись ст. ст. 158, 160 - 167 КАС Укра їни, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов управління Пенсійного фонд у України в Першотравневому районі м. Чернівці до Товарис тва з обмеженою відповідальн істю Виробничо-комерційна фі рма «Юпітер» про стягнення з аборгованості по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату та доставку пенсій задов ольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з об меженою відповідальністю Ви робничо-комерційна фірма «Юп ітер» (58027, м. Чернівці, вул. Прутс ька, будинок 18, р/р 26004318826258 у ЧЦВ «П ромінвестбанк», МФО 356163, код за ЄДРПОУ 14272736) на користь управлі ння Пенсійного фонду України в Першотравневому районі м. Ч ернівці заборгованість у роз мірі 3023,37 грн.

Постанова, набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо таку з аяву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, встановлений цим К одексом, постанова суду перш ої інстанції набирає законно ї сили після закінчення цьог о строку.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Львівського апеляційного а дміністративного суду протя гом десяти днів з дня складан ня її в повному обсязі за прав илами, встановленими ст. ст. 185-1 87 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції з аяви про апеляційне оскаржен ня з наступним поданням прот ягом 20 днів апеляційної скарг и. Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться у строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Повний текст постанови виг отовлено 28 липня 2009 р.

Суддя В.К. Левицький

Дата ухвалення рішення23.07.2009
Оприлюднено12.11.2009
Номер документу5085441
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-758/09/2470

Постанова від 23.07.2009

Адміністративне

Чернівецький окружний адміністративний суд

Левицький В.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні