Ухвала
від 12.11.2014 по справі 760/24393/14-к
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

№1-кс-760-6615-14

№760-24393-14-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12. 11. 2014 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Солом`янського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором прокуратури Солом`янського району м. Києва ОСОБА_4 - про надання дозволу на обшук в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12014100090003359 від 24.04.2014 за ст. 172 ч.1, ст. 190 ч.1, ст. 191 ч.1, ст. 364 ч.1 КК України,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Солом`янського РУ ГУ МВС України в м. Києві ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про проведення обшуку приміщень Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центру мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) за адресою м. Київ, проспект Комарова, 3 в тому числі приміщень які орендує ПрАТ СК «Сатіс» (код ЄДРПОУ 22963118) з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення шляхом вилучення певної документації.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав наведених в клопотанні.

Заслухавши слідчого, вивчивши матеріали клопотання і кримінального провадження, вважаю, що клопотання не підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З матеріалів клопотання вбачається, що в провадженні слідчого відділу Солом`янського РУ ГУМВС України в м. Києві перебувають кримінальні провадженні за ст. 172 ч.1, ст. 190 ч.1, ст. 191 ч.1, ст. 364 ч.1 КК України, які об`єднані під єдиним реєстраційним номером № 12014100090003359, щодо вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центру мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) ( далі КМКОЛ «ЦМХО» ) розташованої за адресою м. Київ, проспект Комарова, 3.

Підставами для початку кримінальних проваджень стали чисельні звернення працівників лікарні «Центру мікрохірургії ока» її пацієнтів та хворих, народних депутатів України, безпосереднє виявлення злочинів працівниками правоохоронних та контролюючих органів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що головний лікар Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Цент мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) ОСОБА_5 діючи умисно, з корисливих мотивів діючи в інтересах третіх осіб, надав усну вказівку лікарям про необхідність здійснення оплати за лікування, через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» (код ЄДРПОУ 22963118), а не до каси лікарні, у зв`язку з чим вартість медичних послуг для пацієнта (хворого) перевищує у 3-4 рази.

Крім того, Головний лікар КМКОЛ ЦМХО ОСОБА_5 грубо порушує трудові права працівників вищевказаної установи ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , шляхом безпідставного притягнення до дисциплінарної відповідальності та погроз подальшого звільнення вищевказаних працівників.

Так службові особи КМКОЛ «ЦМХО» спільно з іншими особами (керівники та засновники комерційних структур) впровадили протиправну схему оплати фізичними особами (пацієнтами) операцій через підконтрольну страхову компанію ПрАТ «СК Сатіс» (код ЄДРПОУ 22963118, м. Київ, вул. Саперно-Слобідська, 22) повз касу комунальної установи, внаслідок чого загальна вартість медичного лікування необгрунтовано завищується, а суми коштів у вигляді різниці між завищеною і фактичною вартістю лікування обготівковуються шляхом проведення безтоварних операцій та розподіляються між організаторами і учасниками протиправної схеми.

Встановлено, що фактично пацієнт укладає договір співстрахування добровільного медичного страхування (надалі - договір страхування) в ПрАТ «СК Сатіс» після консультації у лікаря, за його наполяганням та після призначення операції, що свідчить про те, що страховий випадок мав місце ще до того як пацієнт оформив договір медичного страхування саме в ПрАТ «СК Сатіс». Встановлено, що альтернативної оплати за операцію в КМКОЛ «ЦМХО» окрім як укладання договору з ПрАТ «СК Сатіс» не існує, за винятком одиничних випадків, які мають місце для привілейованих пацієнтів за безпосередньо вказівки головного лікаря.

Встановлено, що лікарями КМКОЛ «ЦМХО» пацієнтам призначається відповідне лікування (хірургічне або лазерне оперативне втручання), що оформлюється направленням до вказаної ПрАТ «СК Сатіс» із зазначенням нозології (процедури лікування) і відповідних наборів медичних засобів та медикаментів для операції. Вказаний у направленні діагноз та набір для проведення операції зашифровується відповідним кодовим позначенням з метою унеможливлення самостійного вирахування пацієнтом лікарні реальної вартості лікування та його калькуляції.

В договорі страхування вказано, що страховим випадком є звернення застрахованої особи (пацієнта) до медичного закладу (КМКОЛ «ЦМХО») для отримання медичної допомоги (лікування з необхідним забезпеченням засобами медичного призначення та медикаментами).

Згідно зазначеного договору страхування у випадку настання страхового випадку (захворювання), яке фактично вже настало до укладання договору страхування так як пацієнт прийшов на консультацію до лікаря вже маючи певне захворювання очей, ПрАТ «СК Сатіс» (Страховик 1) оплачує вартість проведення вказаної операції (лікування) вигодонабувачу (КМКОЛ «ЦМХО») без вартості медичних засобів і медикаментів, відповідний ризик має перестраховуватись в ПрАТ СК «Дніпроінмед» (код ЄДРОПУ 21870998, Страховик 2), по документах від імені обох страхових компаній діє ФОП ОСОБА_9 (код НОМЕР_1 ) у якості страхового агента, а постачання медичних засобів та медикаментів для лікування має здійснюватись ТОВ «Аптека24» (код ЄДРПОУ 36573533) та ТОВ «Фармцентр» (код ЄДРПОУ 31112809) через ТОВ «НВП «Еліпорт» (код ЄДРПОУ 25271071), яке визначено в договорі страхування як асистуюча компанія що надає асиситуючі послуги по забезпеченню засобами медичного призначення застрахованої особи - страхувальника (пацієнта) у випадку настання страхового випадку. Складські приміщення ТОВ «НВП «Еліпорт» розташовані на території лікарні, де службовими особами і співробітниками ТОВ «НВП «Еліпорт» формуються відповідні набори для операцій.

Таким чином, фактично договори на медичне страхування по вказаній вище схемі укладаються після настання страхового випадку, що відповідно до ст. 29 Закону України «Про страхування» є підставою для визнання такого договору недійсним.

Крім того, з`ясовано, що вказаному вище договорі страхування визначено, що страховий платіж сплачується застрахованою особою частинами, як правило в три етапи. При цьому, сума яка сплачується в день укладання договору фактично дорівнює вартості операції та необхідних медичних засобів, а інші страхові платежі не вносяться застрахованою особою до страховою компанії в подальшому так як операція проводиться протягом 2-3 тижнів та пацієнт фактично не інформується щодо необхідності їх сплати. Викладені обставини додатково підтверджують фактичне укладання договорів страхування до вказаній схемі виключно з метою оплати вартості операції та медичних засобів для неї повз касу КМКОЛ «ЦМХО».

Оплачений для операцій медичний набір (визначені в договорі засоби медичного призначення і медикаменти) в день операції після надання квитанції доставляється медперсоналом безпосередньо до операційної та пацієнт його фактично не бачить, в той же час складові компоненти окрім лінзи та шовного матеріалу практично не використовуються (у середньому в набор входить 6-7 найменувань).

Вартість одно такого медичного пакету складає від 900 грн. до 19000 грн. (в залежності від категорії операції, її складності, обраної пацієнтом лінзи - кристаллика, тощо).

З загальної суми внесених коштів пацієнтом по каси ПРАТ «СК Сатіс» (10-15 тисяч грн. в середньому за операцію) відповідно до умов договору страхування не більше 30% має надходити на рахунки КМКОЛ «ЦМХО» у якості оплати за проведення операції, інші кошти у розмірі не більше 70% коштів перераховуються переважно на рахунки ТОВ «НВП «Еліпорт», а також ТОВ «Аптека24», ТОВ «Фармцентр», інших підприємств, за постачання вказаних вище медичних засобів, медикаментів, препаратів і матеріалів для проведення операцій.

Підприємства підконтрольні організаторам вказаної схеми та здійснюють постачання медичних препаратів і матеріалів для проведення операцій по цінах у 2-4 рази вище ринкових. Різниця грошових коштів між фактичною вартістю поставки та ринковими цінами обготівковуються шляхом проведення фіктивних господарських операцій, в тому числі з підконтрольними організаторам та учасникам протиправної схеми ТОВ «Парк «Київська Русь» (код ЄДРПОУ 36890816), ПП «Фінвест» (код ЄДРПОУ 33737873), ТОВ «Трест «Магістер» (код ЄДРПОУ 24079727), ТОВ «Трейдер К» (код ЄДРПОУ 37334596), ТОВ «Транс-Магістер» (код ЄДРПОУ 31087590), ТОВ «ТМСофт» (код ЄДРПОУ 33348317), ТОВ «ТМСофтПлюс» (код ЄДРПОУ 35464898), ТОВ «Град Кия» (код ЄДРПОУ 33787615), ТОВ транспортно-експедиційна компанія «Транс «Магістер» (код ЄДРПОУ 31087590), інші (встановлюються), з подальшим розподіленням коштів між учасниками протиправної схеми.

Встановлено, що більшу частину компонентів наборів для операцій, в тому числі найбільш вартісні - інтраокулярні лінзи, ТОВ «НВП «Еліпорт» купує у ТОВ «Медична компанія «Медікус» (код ЄДРПОУ 21584181, м. Київ, вул. Бажова, 12). Встановлено, що вартість товарів (інтраокулярні лінзи, віскоеластичні розчини, інтраокулярні розчини, тощо), які ТОВ «НВП Еліпорт» купує у ТОВ «Медична компанія «Медікус» в 2-4 рази менше вартості цих же самих медичних засобів, які в подальшому закладаються службовий особами ТОВ «НВП «Еліпорт» у загальну вартості медичного набору для відповідної операції в КМКОЛ «ЦМХО» та відповідно включаються до загальної вартості надання медичних послуг (лікування (операція) з необхідним забезпеченням засобами медичного призначення та медикаментами).

Впровадження даної протиправної схеми фактично суперечить положенню про ЦМХО (статут затверджений розпорядженням голови КМДА № 388 від 01.04.1997 року -п. 2.2 - «одним із предметів діяльності є надання платної медичної допомоги населенню на госпрозрахункових засадах») та фактично сприяє виведення потенційного доходу даного комунального закладу в «тіньовий» обіг.

Таким чином, учасники протиправної схеми із числа службових осіб і співробітників КМКОЛ «ЦМХО», ПрАТ «СК Сатіс», ТОВ «НВП «Еліпорт», інших невстановлених осіб, фактично заволодівають коштами фізичних осіб пацієнтів шляхом обману, а саме шляхом завишення вартості лікування за рахунок штучного завищення вартості медичних засобів та медикаментів, вартість яких становить 70% загальної вартості лікування.

Допитана як свідок ОСОБА_7 , пояснила, що вона перебуває на посаді завідуючого відділення офтальмоонкології та реконструктивно-пластичної офтальмохірургії Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Цент мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534). Так з 2011 року головним лікарем ОСОБА_5 на нараді було оголошено персоналу про необхідність проведення операцій, консультацій тільки після попередньої оплати через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс». У зв`язку з появою ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» ціни на лікування порівнюючі з іншими медичними закладами завищені в декілька разів. Так згідно прайсу постачальника ТОВ «Медікус» вартість штучного кришталика коштує 590-1200 гривень, а враховуючи, що всі оплати відбуваються через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс», то за ці самі кришталики пацієнт сплачує від 9000 до 18.000 гривень. Крім того, тендерні закупівлі, кожного року виграють одні і тіж фірми.

Допитана як свідок ОСОБА_8 , яка перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_10 , яка перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_11 , яка перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_6 , який перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_12 , який перебуває на посаді лікаря офтальмолога Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) надала аналогічні показання.

Допитаний як свідок ОСОБА_13 пояснив, що 05.06.2014 у зв`язку з погіршенням зору він звернувся до "Центру мікрохірургії ока" розташованого за адресою м. Київ, проспект Комарова, 3, де йому було поставлено діагноз «Незріла катаракта» та повідомили, що згідно вказівки головного лікаря оплата за операцію проводиться через стахову компанію ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс», де він змушений був заплатити 9890,00.

Допитана як свідок ОСОБА_14 надала аналогічні показання, щодо обовязкової оплати за лікування через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» .

Допитана як свідок ОСОБА_15 надала аналогічні показання, щодо обовязкової оплати за лікування через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» .

Допитаний як свідок ОСОБА_16 надала аналогічні показання, щодо обовязкової оплати за лікування через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» .

Допитаний як свідок ОСОБА_17 надала аналогічні показання, щодо обовязкової оплати за лікування через ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» .

Вивченням рахунків лікарні "Центру мікрохірургії ока" за період з 2010-2014 рік встановлено страхові відшкодування ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» на суму від 10.000 гривень до 100.000 гривень. На запит про роз`яснення таких відшкодувань з лікарні "Центру мікрохірургії ока" отримана формальна відповідь без роз`яснення та додатків матеріалів. Таким чином у слідства виникають сумніви, щодо законності таких відшкодувань.

Вході досудового розслідування в порядку ст. 93 КПК України до Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) неодноразово направлялися запити про отримання інформації, що стосується матеріалів кримінального провадження, однак керівництвом клініки відповіді ігнорувались або надавались в не повному обсязі.

Згідно договору оренди ПАТ «Страхова Компанія» Сатіс» орендує приміщення на території Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) за адресою м. Київ, проспект Комарова, З

Підстави для обшуку є наявні в кримінальному провадженні матеріали відомості та відмова службових осіб надавати інформацію в порядку ст. 93 КПК України, що має значення для вказаного кримінального провадження.

Приміщення Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) за адресою м. Київ, проспект Комарова, 3 належать до комунальної власності територіальної громади м. Києва і знаходяться на балансі Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока».

Таким чином слідством здобуто достатньо підстав вважати, що службові особи Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центру мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534) діючи умисно з корисливих мотивів вчиняють дії направлені на особисте збагачення, а отже здобуто достатньо відомостей, про те, що знаряддя кримінального правопорушення, а також інші предмети та документи, що мають значення для розкриття правопорушення знаходяться у приміщенні Київської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока» (код ЄДРПОУ 05389534), де і планується проведення обшуку, а проведення інших слідчих, процесуальних дій ( тимчасовий доступ до речей, направлення запиту в порядку ст. 93 КПК України тощо) може зашкодити збирання доказів та призвести до їх знищення, умисної втрати тощо службовими особами.

В зв`язку із зазначеним слідчий просив про задоволення клопотання.

Дослідивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя приходить до висновку що у клопотанні слід відмовити повністю з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Як зазначено в ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Так, згідно ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У разі ж невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, відповідно до ч.1 ст. 166 КПК України, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Разом з цим, слідчим до клопотання не надано доказів наявності ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, а також доказів щодо відмови виконання ухвали, або не можливості виконання слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, у зв`язку з чим підстав для надання дозволу на проведення обшуку не вбачається, оскільки слідчий звернувся з даним клопотанням передчасно.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 234, 235, 372 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий судя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.11.2014
Оприлюднено13.01.2023

Судовий реєстр по справі —760/24393/14-к

Ухвала від 12.11.2014

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Бобровник О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні