Постанова
від 22.09.2015 по справі 809/3408/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" вересня 2015 р.                                                   Справа № 809/3408/15

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Мигалюка Ю.В., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Надвірнянському районі Головного управління ДФС в Івано-Франківській області до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Журавлина" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Надвірнянському районі Головного управління ДФС в Івано-Франківській області звернулася до суду з адміністративним позовом до Сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Журавлина" про припинення юридичної особи. Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач протягом року не подавав органам державної податкової служби документів податкової звітності відповідно до закону, заборгованості до бюджету немає, а тому у відповідності до вимог частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" підлягає припиненню.

25.08.2015 року судом відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі та на виконання вимог частини 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачу за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, направлено копію ухвали про відкриття скороченого провадження, а також інформацію про права та обов'язки та запропоновано у десятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали подати заперечення проти позову або заяву про визнання позову. 04.09.2015 року дані матеріали повернулися на адресу суду з відміткою працівника поштового зв'язку "за зазначеною адресою не проживає".

Відповідно до вимог ч. 8 ст. 35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

У відповідності до вимог пункту 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів – у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Враховуючи те, що відповідачем не було подано до суду заперечення проти заявленого позову, а також те, що справа розглядається судом не за місцезнаходженням відповідача, поданий позов підлягає розгляду в строк, визначений пунктом 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши матеріали справи у порядку скороченого провадження, дослідивши наявні докази, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, тому позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив "Журавлина" зареєстрований як юридична особа та перебуває на податковому обліку як платник податків у Державній податковій інспекції у Надвірнянському районі.

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 ст.16 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011 року, встановлено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Довідкою позивача № 2348/10 від 13.08.2015 року підтверджено, що позивач не подає податкову звітність більш ніж протягом року, а саме з 01.01.2012 року, та підтверджується відсутність заборгованості до бюджету (с.5).

Підпунктом 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відповідно до вимог частини 1 статті 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців" підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Таким чином, суд дійшов висновку, що неподання відповідачем органам державної податкової служби податкових декларацій більш ніж протягом року у відповідності до вимог абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” є підставою для припинення юридичної особи.

Відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Таким чином, суд зазначає, що позивач наділений правом звертатися до суду із позовною заявою про припинення даної юридичної особи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обгрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Згідно абзацу 9 частини 1 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження виконуються негайно.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст.ст.11, 71, 86, 160, 162, 183-2, 256 КАС України, суд,-

                                                   ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу – Сільськогосподарський обслуговуючий кооперативу "Журавлина" (код ЄДРПОУ 37383439, вул. Грушевського, будинок 52, с.Тисменичани, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, 78410).

Відповідно до ч.1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців" після набрання постановою законної сили, направити її копію державному реєстратору Реєстраційної служби юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців для вчинення дій щодо державної реєстрації припинення у встановленому законом порядку.

Постанову допустити до негайного виконання.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку і строки, визначені ст.254 КАС України.

Постанова складена 22.09.2015 року о 08:35 год.

          

          

Суддя:                                                                                                    Мигалюк Ю.В.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50901361
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/3408/15

Постанова від 22.09.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

Ухвала від 25.08.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Мигалюк Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні