Ухвала
від 21.09.2015 по справі 813/5156/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 У Х В А Л А

про заходи забезпечення позову

21 вересня 2015 року № 813/5156/15

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Хоми О.П.,

з участю секретаря судового засідання Павлішевського М.В.,

з участю представників позивача ОСОБА_1, ОСОБА_2,

розглянувши у попередньому судовому засіданні в м. Львові клопотання позивача про забезпечення позову у адміністративній справі за позовом Релігійної громади Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області до державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3, реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області про визнання дій протиправними,

в с т а н о в и в:

Релігійна громада Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області звернулася до суду з позовом до державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3, реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м.Мостиська Львівської області, в якому просить визнати протиправними та скасувати дії:

- державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3 про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані з припиненням юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області,

- державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3 про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані зізлиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворенняРелігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області.

15.09.2015 року (вх.№30385) позивачем подано клопотання про забезпечення позову шляхом заборони до вирішення даної справи по суті реєстраційній службіМостиського районного управління юстиції Львівської області та будь-яким третім особам вчиняти дії по внесенню змін у відомості про юридичну особу з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів, припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації, вносити записи про зміну місця находження, найменування юридичної особи, керівника юридичної особи, засновників (учасників)юридичної особи та інші записи і реєстраційні дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» та по внесенню відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі злиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом 34736320 і утворення Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів, припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації, вносити записи про зміну місця находження, найменування юридичної особи, керівника юридичної особи, засновників (учасників)юридичної особи та інші записи і реєстраційні дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців».

Необхідність вжиття заходів забезпечення позову в такий спосіб обґрунтована тим, що існує реальна загроза по ліквідації релігійної громади позивача, підтвердженням чого є відомості з Єдиного державного реєструюридичних осіб і фізичних осіб-підприємців, а також невиконання рішення Львівського окружного адміністративного суду, залишеного без змін ухвалою Львівського окружного адміністративного суду.

Представники позивача ОСОБА_1 таМалашівський Б.Ф. в судовому засіданні підтримала клопотання з мотивів, викладених у письмовому клопотанні. Додатково пояснили, що про внесення до Єдиного державного реєструюридичних осіб і фізичних осіб-підприємців відомостей про юридичну особу, що пов'язані з припиненням юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області,а також про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані зізлиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворенняРелігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області їм стало відомо під час апеляційного розгляду Львівським апеляційним адміністративним судом справи Львівського окружного адміністративного суду №813/801/15. Під час розгляду справи представники релігійної громади Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської областіКачмар Я.І. та ОСОБА_4 ствердили, що юридичну особу з такою назвою припинено, натомість 08.07.2015 року внесено відомості про юридичну особу релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської областіз кодом ЄДРПОУ 34736320. Вважають, що такі дії релігійної громади, інтереси якої представляє ОСОБА_5, та державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області на стадії, коли постанова Львівського окружного адміністративного суду №813/801/15 від 11.03.2015 року, яка була не на користь цієї релігійної громади, не набрала законної сили, свідчать про реальну загрозу ліквідації релігійної громади позивача. Просили клопотання задовольнити.

Суд, заслухавши доводи представників позивача, вивчивши матеріали справи, дійшов висновку наявність підставдля задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Підстави забезпечення позову визначені частиною першою статті 117 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), згідно якої такі допускаються судом, якщо існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, або захист цих прав, свобод та інтересів стане неможливим без вжиття заходів забезпечення позову, або для їх відновлення необхідно буде докласти значних зусиль та витрат, а також якщо очевидним є ознаки протиправності дії суб'єкта владних повноважень.

Частинами 3 та 4 статті 117 КАС України передбачено вичерпний перелік заходів забезпечення позову, якій не підлягає розширеному тлумаченню та які можуть бути застосовані судом за достатніх для цього підстав.

Предметом оскарження даного позову є дії державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3 про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані з припиненням юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області та про внесення відомостей про юридичну особу, що пов'язані зізлиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворенняРелігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області.

Зі змісту позовної заяви та ухвали Львівського апеляційного адміністративного суду від 01.09.2015 року № 876/3954/15, якою залишено без змін постанову Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15, вбачається, що між релігійними громадами Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області таУкраїнської православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області, починаючи з 1994 року, існують суперечки щодо реєстрації юридичної особи, вирішення яких відбувається в судовому порядку.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15 визнано протиправними дії державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_6 щодо залишення без розгляду документів, що подані Релігійною громадою Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області для проведення державної реєстрації змін о відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами до установчих документів про юридичну особу та для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування - релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області та для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом ЄДРПОУ23957456, найменування - Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області на Релігійну громаду Успенської Автокефальної православної церкви парафії Вознесіння Господнього м.Мостиська Львівської області, а також зобов'язано реєстраційну службуМостиського районного управління юстиції Львівської області повторно розглянути документи, що подані Релігійною громадою Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами до установчих документів про юридичну особу та для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування - релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області.

Ухвалою Львівського апеляційного адміністративного суду від 01.09.2015 року №876/3954/15 постанову Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15 залишено без змін.

Відповідно до положень частини п'ятої статті 254 КАС України постанова Львівського окружного адміністративного суду від 11.03.2015 року по справі №813/801/15 набрала законної сили 01.09.2015 року.

08.07.2015 року державним реєстратором реєстраційної службиМостиського районного управління юстиції Львівської області вчинено запис про припинення юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456.

Хронологічний аналіз дати запису про припинення юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 свідчить, що такий був вчинений державним реєстратором у період, коли судове рішення від 11.03.2015 року по справі №813/801/15 не набрало законної сили.

Позивачем до клопотання про забезпечення позову долучено акт проведення службового розслідування від 08.09.2015 року стосовно правомірності дій державних реєстраторів реєстраційної службиМостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_7 та ОСОБА_8 щодо внесення відомостей про Релігійну громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської областіз кодом ЄДРПОУ23957456.

Встановлені за результатами службового розслідування факти свідчать про допущені державними реєстраторами порушення вимогЗакону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців» при проведенні реєстраційних дій та необхідність вжиття заходів дисциплінарного впливу.

Вказане в сукупності дає підстави стверджувати про існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення в адміністративній справі, для відновлення яких необхідно буде докласти значних зусиль.

За таких обставин суд дійшов висновку про обґрунтованість клопотання та доцільність задоволення його у запропонований позивачем спосіб шляхом заборони до вирішення даної справи по суті вчиняти реєстраційні дії реєстраційній службі Мостиського районного управління юстиції Львівської області та іншим посадовим особам, які відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців»здійснюють державну реєстрацію юридичних осіб тафізичних осіб - підприємців.

Керуючись ст. ст. 117, 118, 121, 160, 165, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в :

Клопотання про забезпечення позову задовольнити.

Забезпечити адміністративний позов Релігійної громади Української Автокефальної православної церкви м. Мостиська Львівської області до державного реєстратора реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області ОСОБА_3, реєстраційної служби Мостиського районного управління юстиції Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Релігійна громада Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області про визнання дій протиправнимишляхом заборони до вирішення даної справи по суті реєстраційній службі Мостиського районного управління юстиції Львівської області та іншим посадовим особам, які відповідно до

Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців»; здійснюють державну реєстрацію юридичних осіб тафізичних осіб - підприємців, вчиняти дії по:

- внесенню змін у відомості про юридичну особу з кодом ЄДРПОУ 23957456, найменування Релігійна громада Української православної церкви - Київський патріархат в м.Мостиська Львівської області, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів, припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації, вносити записи про зміну місця находження, найменування юридичної особи, керівника юридичної особи, засновників (учасників)юридичної особи та інші записи і реєстраційні дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців»;

- внесенню відомостей про юридичну особу, що пов'язані зі злиттям юридичної особи з кодом ЄДРПОУ 23957456 з юридичною особою з кодом ЄДРПОУ 34736320 і утворення Релігійної громади Української православної церкви Київського патріархату парафії Покрова Пресвятої Богородиці м. Мостиська Львівської області, у тому числі проводити державну реєстрацію змін до установчих документів, припинення юридичної особи шляхом реорганізації або ліквідації, вносити записи про зміну місця находження, найменування юридичної особи, керівника юридичної особи, засновників (учасників)юридичної особи та інші записи і реєстраційні дії, передбачені Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців».

Виконання ухвали з питань забезпечення адміністративного позову здійснюється негайно в порядку, встановленому законом для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали апеляційної скарги, яка подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду першої інстанції, якщо інше не встановлено Кодексом адміністративного судочинства України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Оскарження ухвали не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Суддя ( п і д п и с ) Хома О.П.

Суддя Хома О.П.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50901822
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/5156/15

Ухвала від 31.10.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз В.Ф.

Ухвала від 28.09.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 12.09.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чумаченко Т.А.

Ухвала від 01.09.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 19.08.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 19.08.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Макарик Володимир Ярославович

Ухвала від 27.07.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

Ухвала від 04.07.2016

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Чумаченко Т.А.

Ухвала від 21.10.2015

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Яворський Іван Олександрович

Ухвала від 08.12.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Хома Олена Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні