Постанова
від 21.09.2015 по справі 818/3081/15
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2015 р. Справа №818/3081/15

Суддя Сумського окружного адміністративного суду Соп'яненко О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Повного товариства "Ломбард ОСОБА_1 і компанія" про стягнення коштів,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач звенувся до суду з позовом, мотивуючи вимоги тим, що за порушення відповідачем законодавства у сфері фінансових послуг до нього було застосовано штраф в сумі 17000 грн. В добровільному порядку відповідачем сума боргу не сплачена. Тому позивач просить стягнути з відповідача вказану суму.

Відповідачу у відповідності з приписами ст. 183-3 КАС України надсилалась копія ухвали про відкриття скороченого провадження, однак до суду повернувся конверт у зв'язку з відсутністю адресата за місцем реєстрації.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню. Судом встановлено, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, було проведено перевірку відповідача та встановлено неподання ним звітних даних за 2014 рік. За результатом перевірки складено акт про правопорушення законодавства про фінансові послуги від 02.04.2015р. №28/16/03-ФК (а.с.10).

На підставі вказаного акту позивачем винесена постанова від 15.04.2015 року. №28/16/03/01-ФК про застосування до ПТ "Ломбард ОСОБА_1 і компанія" штрафної санкції у загальному розмірі 17000 грн. (а.с.11).

Листами від 03.04.2015 року та від 16.04.2015 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг направила на адресу відповідача акт про правопорушення та постанову про накладення штрафу (а.с.10,12,13).

Статтею 14 Закону України В«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послугВ» встановлено, що фінансова установа зобов'язана вести облік своїх операцій та надавати звітність відповідно до вимог законів та нормативно-правових актів державних органів з питань регулювання діяльності фінансових установ та ринків фінансових послуг.

Відповідачем не подані звітні дані за 2014 рік у строки, встановлені Нацкомфінпослуг, чим порушені вимоги пункту 2.1, розділу 2 Порядку Порядку складання та подання звітності ломбардами до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 04.11.2014 року № 2740.

Статтею 39 Закону України В«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послугВ» передбачено, що у разі порушення законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність з надання фінансових послуг, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, застосовує заходи впливу відповідно до закону.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, обирає та застосовує заходи впливу на основі аналізу даних та інформації стосовно порушення, враховуючи наслідки порушення та наслідки застосування таких заходів.

Згідно п.3 ч.1 ст.40 Закону України В«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послугВ» , національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, може накладати штрафи в розмірах, передбачених статтями 41 і 43 цього Закону у якості заходу впливу.

Частиною 2 зазначеної статті встановлено, що порядок та умови застосування заходів впливу встановлюються законами України та нормативно-правовими актами національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Пунктом 2 частини 1 статті 41 Закону України В«Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послугВ» передбачено застосування національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг), до яких належить і відповідач, штрафних санкцій за неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації - у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому, згідно ч.3 ст.41 зазначеного Закону, штрафи, накладені національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, стягуються у судовому порядку.

Відповідачем не надано доказів оскарження вищезазначеної постанови та доказів сплати штрафних санкцій. Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне стягнути з Повного товариства "Ломбард ОСОБА_1 і компанія" штраф у сумі 17000 грн.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг до Повного товариства "Ломбард ОСОБА_1 і компанія" про стягнення коштів - задовольнити.

Стягнути з Повного товариства "Ломбард ОСОБА_1 і компанія" (вул. Соборна, буд.32, м. Суми, Сумська область, 40032, код ЄДРПОУ 38136229) до Державного бюджету України на рахунок територіального управління Державної казначейської служби України за місцем знаходження платника на балансовий рахунок 3111 В«Надходження до загального фонду державного бюджетуВ» , код бюджетної класифікації за доходами 21081100 В«Адміністративні штрафи та інші санкціїВ» , символ звітності 106) штраф в розмірі 17000 грн. (сімнадцять тисяч грн.).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) О.В. Соп'яненко

З оригіналом згідно

Суддя О.В. Соп'яненко

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50904584
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/3081/15

Постанова від 21.09.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

Ухвала від 28.08.2015

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.В. Соп'яненко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні