Рішення
від 16.09.2015 по справі 910/19823/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/19823/15 16.09.15 р.

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОСТІР ЮРИДИЧНИЙ ТА

ПОДАТКОВИЙ КОНСАЛТИНГ"

до Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та кредит"

про стягнення 80 000,00 грн.

Суддя Зеленіна Н.І.

При секретарі судового засідання Пархоменко Ю.Л.,

за участю представників сторін:

від позивача: Гордіюк І.І. за довіреністю № б/н від 02.09.2015 р.;

від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ПРОСТІР ЮРИДИЧНИЙ ТА ПОДАТКОВИЙ КОНСАЛТИНГ" звернулось до господарського суду міста Києва з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "Банк "Фінанси та кредит" про стягнення 80 000,00 грн.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 04.08.2015 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 03.09.2015 р.

02.09.2015 р. від позивача через відділ діловодства суду надійшли додаткові документи по справі.

У судовому засіданні 03.09.2015 р. представник позивача подала клопотання про продовження строку вирішення спору у справі на 15 днів.

Ухвалою від 03.09.2015 р. продовжено строк вирішення спору у справі на 15 днів, розгляд справи відкладено на 16.09.2015 р.

У судовому засіданні 16.09.2015 р. представник позивача підтримала позовні вимоги у повному обсязі.

Представник відповідача у судове засідання повторно не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позовну заяву та витребуваних судом матеріалів не надав; про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується наявними у матеріалах справи повідомленнями про вручення поштової кореспонденції. Жодних заяв, клопотань через відділ діловодства суду від відповідача не надходило.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за наявними в ній матеріалами у відповідності до вимог ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні 16.09.2015 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

16.07.2014 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "ПРОСТІР ЮРИДИЧНИЙ ТА ПОДАТКОВИЙ КОНСАЛТИНГ" (надалі - позивач, Клієнт) та Публічним акціонерним товариством "Банк "Фінанси та Кредит" (надалі - відповідач, Банк) укладено договір банківського вкладу «Класичний» № 1824 (надалі - Договір), з подальшими змінами та доповненнями.

Пунктами 1.1. - 1.5. Договору визначено, що Клієнт надає Банку суму грошових коштів, надалі «Вклад», у тимчасове користування на умовах терміновості, платності та зворотності, а Банк виплачує Клієнту таку суму та проценти, нараховані на неї. Вклад складається з вкладних траншів, що розміщені Клієнтом згідно з умовами цього Договору. Вкладний транш є сумою грошових коштів, що переказана Клієнтом на вкладний рахунок в порядку та на умовах, передбачених цим Договором та додатками, укладеними в рамках цього Договору і які є його невід'ємною частиною, надалі «Додатки». Цей Договір діє до « 15» липня 2015 року. Внесення коштів на вкладний рахунок відбувається протягом строку дії цього Договору. В Додатках, які укладаються Сторонами на підставі цього Договору, визначаються наступні умови: номер транзитного рахунку, який відкривається Клієнту для розміщення Вкладного траншу; сума коштів, які перераховуються на вкладний рахунок (сума Вкладного траншу); строк, на який розміщується Вкладний транш; процентна ставка, яка нараховується на Вкладний транш; термін виплати процентів; інші умови. Для обліку Вкладу Банк відкриває Клієнту вкладний рахунок №2610814744304 (для обліку короткострокових коштів в національній валюті), у Філії "Центральне РУ" AT "Банк "Фінанси та Кредит", код банку 300937, (код ЄДРПОУ одержувача 37163927). Перерахування Вкладного траншу на вкладний рахунок здійснюється Клієнтом зі свого поточного рахунку шляхом зарахування коштів через транзитний рахунок, що вказаний у відповідному Додатку.

Відповідно до п. п. 2.1. - 2.6. Договору, на суму Вкладу в розрізі Вкладних траншів Банк нараховує проценти, розмір яких обумовлюється Сторонами в Додатках, що є невід'ємною частиною цього Договору. Проценти за коштами Клієнта в національній валюті України нараховуються за методом факт/факт (фактична кількість днів у місяці і році). Проценти за цим Договором нараховуються лише на залишок грошових коштів на вкладному рахунку. Нараховані проценти не збільшують розмір Вкладу. Нарахування процентів за Вкладом проводяться від дня, наступного за днем надходження Вкладного траншу у Банк, до дня, який передує його поверненню Клієнту або списанню з рахунка Клієнта, відповідно до строку Вкладного траншу, що вказаний у відповідному Додатку. Порядок виплати процентів обумовлюється Сторонами в Додатку, який є невід'ємною частиною цього Договору. Сторони домовились, що Банк залишає за собою право переглядати процентні ставки за цим Договором з урахуванням зміни кон'юнктури ринку грошових ресурсів. Сторони домовились, що при зміні процентних ставок по Вкладу Банк інформує Клієнта рекомендованим листом з повідомленням. Якщо після отримання листа протягом 5 (п'яти) банківських днів Клієнт не повідомляє Банк про розірвання цього Договору, Банк проводить нарахування процентів за новими ставками. У разі незгоди Клієнта із зміною процентних ставок, він повідомляє Банк протягом вищевказаного терміну про розірвання цього Договору, Сторони його розривають, а Клієнту виплачується Вклад і нараховані проценти згідно зі ставками, що встановлені цим Договором. При цьому Банк повертає грошові кошти протягом 2 (двох) банківських днів після дати дострокового розірвання Договору. Нарахування процентів з дати дострокового розірвання Договору до дати Фактичного повернення Вкладу Банком не проводиться.

Пунктами 3.1., 3.2. Договору встановлено, що при закінченні строку розміщення Вкладного траншу повернення Вкладного траншу здійснюється Банком шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Клієнта, що вказаний в розділі 7 цього Договору. Повернення Вкладного траншу може бути здійснено також на інший поточний вказаний в листі Клієнта про повернення коштів. При настанні терміну, вказаного в п. 1.3. цього Договору, може бути продовжений за згодою Сторін шляхом укладання відповідного Договору.

Додатком № 1824-1 від 16.07.2014 р. (з подальшими змінами) до Договору сторони домовились, що сума грошових коштів у розмірі 50 000,00 грн. надана Клієнтом Банку на строк до 17.03.2015 р.

Додатком № 1824-2 від 18.08.2014 р. (з подальшими змінами) до Договору встановлено, що сума грошових коштів у розмірі 30 000,00 грн. надана Клієнтом Банку на строк до 17.03.2015 р.

Зобов'язанням, згідно ст. 509 Цивільного кодексу України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 1058 Цивільного кодексу України за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором. Договір банківського вкладу, в якому вкладником є фізична особа, є публічним договором (стаття 633 цього Кодексу). До відносин банку та вкладника за рахунком, на який внесений вклад, застосовуються положення про договір банківського рахунка (глава 72 цього Кодексу), якщо інше не встановлено цією главою або не випливає із суті договору банківського вкладу.

Стаття 1060 Кодексу передбачено, що договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад). Договором може бути передбачено внесення грошової суми на інших умовах її повернення. За договором банківського вкладу на вимогу банк зобов'язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. Умова договору банківського вкладу на вимогу про відмову від права на одержання вкладу на першу вимогу є нікчемною. За договором банківського строкового вкладу банк зобов'язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із спливом строку, визначеного у договорі банківського вкладу. Повернення вкладникові банківського строкового вкладу та нарахованих процентів за цим вкладом на його вимогу до спливу строку або до настання інших обставин, визначених договором, можливе виключно у випадках, якщо це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. Якщо вкладник не вимагає повернення суми строкового вкладу зі спливом строку, встановленого договором банківського вкладу, або повернення суми вкладу, внесеного на інших умовах повернення, після настання визначених договором обставин договір вважається продовженим на умовах вкладу на вимогу, якщо інше не встановлено договором.

Статтею 1074 Цивільного кодексу України встановлено, що обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду або в інших випадках, встановлених законом, а також у разі зупинення фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, передбачених законом.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено обов'язковість договору для виконання сторонами.

В силу положень ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За правилами ст. 610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач розмістив в установі відповідача вклади на суму 50 000,00 грн. та 30 000,00 грн., на строк до 17.03.2015 р.

18.03.2015 р. позивач звернувся до відповідача з листом про повернення вкладних коштів № 358, отриманим Банком 19.03.2015 р., у якому позивач просив повернути суму вкладу у розмірі 80 000,00 грн. на рахунок, відкритий в ПАТ «Укрексімбанк», проте відповідач жодних дій із повернення коштів не вчинив.

Відповідно до ст. 1073 Цивільного кодексу України, у разі несвоєчасного зарахування на рахунок грошових коштів, що надійшли клієнтові, їх безпідставного списання банком з рахунка клієнта або порушення банком розпорядження клієнта про перерахування грошових коштів з його рахунка банк повинен негайно після виявлення порушення зарахувати відповідну суму на рахунок клієнта або належного отримувача, сплатити проценти та відшкодувати завдані збитки, якщо інше не встановлено законом.

Згідно зі ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідачем жодних доказів на спростування тверджень та доводів позивача у встановленому законодавством порядку не надано.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином та у встановленому законом порядку відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтею 124 Конституції України, статтями 4 3 , 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Банк «Фінанси та Кредит» (04050, м. Київ, вул. Артема, буд. 60, ЄДРПОУ 09807856) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОСТІР ЮРИДИЧНИЙ ТА ПОДАТКОВИЙ КОНСАЛТИНГ" (03179, м. Київ, вул. Ушакова, буд. 14, кв. 130; код ЄДРПОУ 37163927) 80 000 (вісімдесят тисяч) грн. 00 коп. та 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено 21.09.2015 р.

Суддя Н.І. Зеленіна

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.09.2015
Оприлюднено25.09.2015
Номер документу50910535
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/19823/15

Рішення від 16.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 03.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

Ухвала від 04.08.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Зеленіна Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні