Рішення
від 14.09.2015 по справі 916/3143/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"14" вересня 2015 р.Справа № 916/3143/15

За позовом: Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (м.Дніпропетровськ);

До відповідача: приватного підприємства "САВ ОСОБА_1" (м. Одеса);

про стягнення 26736,04грн.

Суддя Волков Р.В.

Представники:

Від позивача: ОСОБА_2 (за довіреністю )

Від відповідача: не з`явився.

СУТЬ СПОРУ: Публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" (далі - Позивач, ОСОБА_3) звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до приватного підприємства "САВ ОСОБА_1" (далі - Відповідач, Клієнт) про стягнення за договором банківського обслуговування від 16.03.2011 р. заборгованості за кредитом - 10000 грн., заборгованості по процентам за користування кредитом - 8495,99 грн., суми пені - 6350,05 грн., заборгованості по комісії за користування кредитом - 1890 грн.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, про поважність причин відсутності не повідомив, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

У судовому засіданні від 14.09.2015р. проголошено вступну та резолютивну частини рішення суду в порядку ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

16.03.2011 між Публічним акціонерним товариством комерційним банком "ПРИВАТБАНК" та відповідачем підписано заяву на відкриття рахунку та заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг (далі - Заява).

Так, згідно заяви Клієнт приєднався до „ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг" (далі - ОСОБА_3), ОСОБА_4, що розміщені в мережі Інтернет на сайті банку, які разом із Заявою складають договір банківського обслуговування б/н від 16.03.2011р. (далі - Договір) та взяв на себе зобов'язання виконувати умови Договору.

Згідно договору Клієнту було встановлено кредитний ліміт (далі - ОСОБА_5), на поточний рахунок № 26000060118930 в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_4 і Клієнта (системи клієнт-банк, Інтернет клієнт-банк, sms-повідомлення або ін.), що визначено і врегульовано „Умовами та правилами надання банківських послуг".

Відповідно до п.3.2.1.1.16 ОСОБА_3 при укладанні договорів та угод, або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання Клієнта до „ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг" (або у формі „Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки", або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк / інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), ОСОБА_3 і Клієнт допускають використання підписів Клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований ОСОБА_4 через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі Клієнта з правом "першого" підпису. Підписання договорів та угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Згідно п. 3.2.1.1.1 ОСОБА_3 ОСОБА_5 на поточний рахунок надається на поповнення оборотних коштів і здійснення поточних платежів Клієнта, в межах ОСОБА_5. Про розмір ОСОБА_5 повідомляє Клієнта на свій вибір або в письмовій формі, або через встановлені засоби електронного зв'язку ОСОБА_4 та Клієнта.

Кредит надається в обмін на зобов'язання Клієнта щодо його повернення, сплати відсотків та винагороди (п.3.2.1.1.3 ОСОБА_3).

Розділом 3.2.1.4 ОСОБА_3 встановлений порядок розрахунків за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку Клієнта при закритті банківського дня Клієнт виплачує відсотки, виходячи з відсоткової ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована відсоткова ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнуління дебетового сальдо в одну з дат до 25-го числа поточного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 1-го до 20-го (включно) числа поточного місяця або до 25-го числа наступного місяця, якщо дебетове сальдо на поточному рахунку утворилося з 21-го до кінцевого числа поточного місяця, розрахунок відсотків здійснюється за відсотковою ставкою в розмірі 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості (п.3.2.1.4.1.1 ОСОБА_3).

У випадку необнуління дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнулінню, на протязі 90 днів з кінцевої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, Клієнт сплачує ОСОБА_4 за користування кредитом відсотки в розмірі 36% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнулінню (п.3.2.1.4.1.2 ОСОБА_3).

У разі непогашення кредиту впродовж 90 днів з дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнулінню, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання Клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними. При порушенні Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань Клієнт сплачує ОСОБА_4 відсотки за користування кредитом у розмірі 56% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення Клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права ОСОБА_4 на встановлення іншого терміну повернення кредиту, передбаченого Умовами та правилами надання банківських послуг, Клієнт сплачує ОСОБА_4 пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення, виходячи з 360 днів у році. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань (п.3.2.1.4.1.3 ОСОБА_3).

Згідно п. 3.2.1.4.9 ОСОБА_3 розрахунок відсотків за користування кредитом проводиться щодня, починаючи з моменту утворення на поточному рахунку дебетового сальдо при закритті банківського дня, за кількість днів користування кредитними коштами, виходячи з 360 днів у році. Розрахунок відсотків проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом, на суму залишку заборгованості за кредитом. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування відсотків не включається. Нарахування відсотків здійснюється в дату сплати. При несплаті винагороди, відсотків у відповідні їм дати сплати, вони вважаються простроченими (п.3.2.1.4.10 ОСОБА_3).

Відповідно до п. 3.2.1.5.1. ОСОБА_3 при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п.3.2.1.2.2.2, 3.2.1.4.1, 3.2.1.4.2, 3.2.1.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п.3.2.1.1.8, 3.2.1.2.2.3, 3.2.1.2.3.4, винагороди, передбаченої п.п.3.2.1.2.2, 3.2.1.4.4, 3.2.1.4.5, 3.2.1.4.6 ОСОБА_3, Клієнт виплачує ОСОБА_4 за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу. А в разі реалізації ОСОБА_4 права на встановлення іншого строку повернення кредиту, Клієнт сплачує ОСОБА_4 пеню у розмірі, зазначеному в п.3.2.1.4.1.3 ОСОБА_3 від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Згідно п.3.2.1.2.3.4 ОСОБА_3 має право при порушенні Клієнтом будь-якого із зобов'язань, передбаченого Умовами, змінити умови кредитування - вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі шляхом подання відповідного повідомлення.

Позивач направив Відповідачу претензію про погашення простроченої заборгованості за Договором, однак відповіді не отримав.

Таким чином, Публічне акціонерне товариство комерційний банк „ПРИВАТБАНК", у зв'язку із неналежним виконанням Відповідачем своїх зобов'язань щодо своєчасної сплати по кредиту та відсотках позивачу, просить суд стягнути з приватного підприємства "САВ ОСОБА_1" заборгованість за кредитом - 10000 грн., заборгованісті по процентам за користування кредитом - 8495,99 грн., суму пені - 6350,05 грн., заборгованість по комісії за користування кредитом - 1890 грн.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права в разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

За положеннями до ч.ч.1, 2 ст.11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість сторін, спрямована на встановлення , зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно ст.627 ЦК України, відповідно до ст.6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як вже зазначалось, 16.03.2011р. відповідачем підписано заяву про відкриття рахунку та заяву про приєднання до умов та правил надання банківських послуг, згідно якої Відповідач приєднався та погодився з Умовами та правилами надання банківських послуг (які розміщені в мережі Інтернет на сайті банку www.privatbank.ua), Тарифами банку, які разом із заявою складають договір банківського обслуговування б/н від 16.03.2011р. та взяв на себе зобов'язання виконувати умови договору.

Відповідно до ст. 639 ЦК України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Стаття 1054 ЦК України визначає, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Пунктом 1 ст. 1048 ЦК України встановлено, що позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюється договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Статтями 525, 526 ЦК України встановлено, що зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а при відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до п.1 ст.530 ЦК України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як встановлено судом, Позивач свої зобов'язання щодо видачі кредиту виконав у повному обсязі. Однак, відповідачем були порушені умови договору щодо своєчасного погашення кредиту та відсотків, що підтверджується випискою по рахунку відповідача.

У зв'язку із неналежним виконанням Відповідачем своїх зобов'язань за Договором щодо своєчасного повернення кредиту Позивачу, відповідно до п. 3.2.1.2.3.4 ОСОБА_3 має право вимагати від Клієнта дострокового повернення кредиту, сплати відсотків за його користування, виконання інших зобов'язань за кредитом в повному обсязі.

Крім того, позивачем заявлено до стягнення з відповідача 6350,05 грн. пені.

У відповідності до приписів ст. 546 ЦК України виконання зобов'язань може забезпечуватись неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Так, п.1 ст.547 ЦК України встановлено, що правочин, щодо забезпечення виконання зобов'язання вчиняється у письмовій формі.

Відповідно до п.п.1, 2, 3 ст.549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Статтею 253 ЦК України визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Виходячи зі змісту зазначених норм, початком для нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання є день, наступний за днем, коли воно мало бути виконано.

Так, Позивачем розраховано до стягнення з відповідача пеню з урахуванням вимог ч.6 ст.232 ГК України, з огляду на положення п.3.2.1.5.7 „ОСОБА_3 та правил надання банківських послуг", яким сторонами обумовлено п'ятирічний строк нарахування пені, у зв'язку з чим позовна вимога позивача про стягнення з відповідача 6350,05 грн. пені є обгрунтованою та підлягає задоволенню.

Згідно ст.32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Статтею 33 ГПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом (ст.43 ГПК України).

Під час розгляду справи Відповідачем не надано доказів виконання умов договору щодо своєчасного погашення кредиту та відсотків по кредиту.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі, а саме підлягає стягненню 10000 грн. - заборгованість за кредитом, 8495,99 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 6350,05 грн. - пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором, 1890 грн. - заборгованість по комісії за користування кредитом.

Судові витрати по сплаті судового збору згідно ст.ст. 44, 49 Господарського процесуального Кодексу України покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.6, 11, 15, 16, 253, 256, 258, 525, 526, 530, 546, 547, 549, 626, 627, 639, 1048, 1054, Цивільного Кодексу України, ст.ст.223,232 Господарського Кодексу України, ст.ст. 32-34, 43, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з приватного підприємства "САВ ОСОБА_1" (65122, АДРЕСА_1, код ЄДРПОУ 35302274) на користь Публічного акціонерного товариства комерційного банку "ПРИВАТБАНК" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 50, код ЄДРПОУ 14360570), 10000/десять тисяч/грн. заборгованості за кредитом, 8495/вісім тисяч чотириста дев`яносто п`ять/грн. 99коп. заборгованості по процентам за користування кредитом, 6350/шість тисяч триста п`ятдесят/грн. 05коп. пені за несвоєчасність виконання зобов'язань за договором, 1890/одна тисяча вісімсот дев`яносто/грн. заборгованості по комісії за користування кредитом, 1827/одна тисяча вісімсот двадцять сім/грн. витрат на сплату судового збору.

Рішення господарського суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду, яка подається через місцевий господарський суд протягом 10-денного строку з моменту складення та підписання повного тексту рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо не буде подано апеляційну скаргу. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 21 вересня 2015 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50911436
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 26736,04грн

Судовий реєстр по справі —916/3143/15

Рішення від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 21.08.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 30.07.2015

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні