Постанова
від 15.02.2012 по справі 2а-1670/177/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/177/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Головка А.Б.,

при секретарі - Ковальові Д.О.,

за участю:

прокурора - Мисник А.А.,

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом прокурора Полтавського району Полтавської області в інтересах держави в особі Полтавського обласного центру зайнятості, Полтавського районного центру зайнятості до Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64)" про відшкодування коштів, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Полтавського району Полтавської області в інтересах держави в особі Полтавського обласного центру зайнятості, Полтавського районного центру зайнятості звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64)" про відшкодування коштів в сумі 1964 грн. 42 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що після звільнення ОСОБА_2 із Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64) Полтавським районним центром зайнятості їй надано статус безробітного з виплатою допомоги по безробіттю та для подальшого працевлаштування здійснено підвищення кваліфікації ОСОБА_2 у ВАТ "Полтавахіммаш", витрати на яке становили 1 106 грн. 90 коп. Крім того, ОСОБА_2 під час професійного навчання Полтавським районним центром зайнятості виплачена матеріальна допомога в сумі 857 грн. 52 коп. На підставі статті 26 Закону України В«Про зайнятість населенняВ» понесені Полтавським обласним центром зайнятості витрати на навчання та витрати Полтавського районного центру зайнятості на виплату матеріальної допомоги підлягають стягненню з відповідача.

В судовому засіданні прокурор підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити в повному обсязі.

Представник позивача - Полтавського районного центру зайнятості в судовому засіданні підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Суд, заслухавши пояснення представника прокурора та представника позивача, вивчивши та дослідивши матеріали справи, дійшов до висновку про наявність підстав для часткового задоволення позовних вимог з огляду на наступне.

Судом встановлено, що Полтавський районний центр зайнятості згідно наданих повноважень та завдань здійснив витрати на підвищення кваліфікації ОСОБА_2, звільненої з Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64)", в розмірі 1 106 грн. 90 коп. та виплатив їй матеріальну допомогу в період підвищення кваліфікації в розмірі 857 грн. 52 коп.

Згідно з приписами частини 2 пункту 4 статті 26 Закону України В«Про зайнятість населенняВ» , якщо протягом двох років, які передують вивільненню, працівник не мав можливості підвищити свою кваліфікацію чи одержати суміжну професію за попереднім місцем роботи і якщо при працевлаштуванні йому необхідно підвищити кваліфікацію або пройти професійну перепідготовку, то витрати на ці заходи проводяться за рахунок підприємства, установи, організації, з яких вивільнено працівника.

Як свідчать матеріали справи, за два роки перед вивільненням з Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64)" ОСОБА_2 не підвищувала кваліфікацію та не отримувала суміжну професію.

Відповідно до статті 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації застрахованим особам за направленням державної служби зайнятості виплачується в розмірах, передбачених статтями 22 і 23 цього Закону, і не підлягає зменшенню. Порядок надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики за погодженням з правлінням Фонду.

Згідно затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 року № 308 Порядку надання матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, пунктом 29 передбачено, що виплата матеріальної допомоги у період професійного навчання, оплата проїзду до місця професійного навчання та у зворотному напрямку, проживання здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Аналізуючи наведені правові норми, суд дійшов до висновку, що витрати, затрачені на підвищення кваліфікації проводяться на підставі Закону України В«Про зайнятість населенняВ» за рахунок підприємства, а матеріальна допомога у період професійної підготовки виплачується на підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" проводиться за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

З урахуванням викладеного, суд дійшов до висновку, що витрати на підвищення кваліфікації ОСОБА_2, вивільненої відповідачем, в розмірі 1 106 грн. 90 коп. підлягають стягненню з відповідача на користь Полтавського обласного центру зайнятості та позов в цій частині підлягає задоволенню. В задоволенні решти позовних вимог слід відмовити, оскільки матеріальна допомога в розмірі 857 грн. 52 коп. у період професійної підготовки вивільненого працівника виплачується на підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" та проводяться за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно зі статтею 121 Конституції України функції представництва інтересів громадян або держави в суді у випадках, визначених законом, покладено на систему органів прокуратури України. Також, повноваження прокурора на звернення до суду в інтересах держави передбачені статтею 60 Кодексу адміністративного судочинства України, статтею 36-1 Закону України В«Про прокуратуруВ» від 05.11.1991 року №1789.

Таким чином, позовні вимоги прокурора Полтавського району Полтавської області в інтересах держави в особі Полтавського обласного центру зайнятості, Полтавського районного центру зайнятості до Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64) про відшкодування коштів підлягають частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 94, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов прокурора Полтавського району Полтавської області в інтересах держави в особі Полтавського обласного центру зайнятості, Полтавського районного центру зайнятості до Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64)" про відшкодування коштів задовольнити частково.

Стягнути з Державного підприємства "Полтавської виправної колонії управління державного департаменту України з питань виконання покарань у Полтавській області (№ 64)" (ідентифікаційний код 08680655) на користь Полтавського обласного центру зайнятості витрати на навчання в сумі 1 106 грн. 90 коп. (одна тисяча сто шість гривень 90 копійок).

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 20 лютого 2012 року.

Суддя А.Б. Головко

Дата ухвалення рішення15.02.2012
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50922179
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/177/12

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Постанова від 15.02.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Постанова від 22.05.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Зеленський В.В.

Ухвала від 05.04.2012

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Зеленський В.В.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Головко А.Б.

Ухвала від 17.01.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Головко А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні