Постанова
від 16.02.2012 по справі 2а-1670/83/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/83/12

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Головко А.Б., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Миргородському районі Полтавської області до суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 про стягнення боргу по сплаті страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

06 січня 2012 року Управління Пенсійного фонду України в Миргородському районі Полтавської області звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи ОСОБА_1 про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків, посилаючись на те, що відповідачем у порушення вимог статей 11, 17, 18, 20, 106 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» не сплачено страхові внески в сумі 731 грн. 94 коп.

02 лютого 2012 року копія ухвали про відкриття скороченого провадження, що направлена на адресу відповідача, зазначену у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, повернута поштовою організацією до суду з відміткою "за зазначеною адресою не проживає", що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення.

З урахуванням частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України, поштове відправлення з копією ухвали про відкриття скороченого провадження вважається врученим відповідачу 02 лютого 2012 року. В строк, установлений частиною 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідачем не подано до суду заперечень проти позову.

Відповідно до п.3 ч.1 статті 11 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» платниками страхових внесків на загальнодержавне пенсійне страхування є фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), та члени сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Відповідно до п. 5 ст. 14 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» страхувальниками визначено - фізичних осіб - суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок).

Згідно до положень статті 15 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, які набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взяття їх на облік територіальним органом Пенсійного фонду.

Відповідно до статті 17 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати та сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до пп. 4 п. 8 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» в редакції Закону України "Про внесення змін до законів України "Про Державний бюджет України на 2010 рік" та Закону України "Про загально обов'язкове державне пенсійне страхування" від 08 липня 2010 року № 2461-VI фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), та члени сімей зазначених фізичних осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, на період дії законодавчих актів з питань особливого способу оподаткування сплачують страхові внески в порядку, визначеному цим Законом.

Сума страхового внеску встановлюється зазначеними особами самостійно для себе та членів їх сімей, які беруть участь у провадженні такими особами підприємницької діяльності та не перебувають з ними у трудових відносинах. При цьому сума страхового внеску з урахуванням частини фіксованого або єдиного податку, що перерахована до Пенсійного фонду України, повинна становити не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу та не більше розміру страхового внеску, обчисленого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, оподаткованого доходу (прибутку), загального оподаткованого доходу, з якої сплачуються страхові внески.

Відповідно абзацу дев'ятого статті першої Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» , мінімальний страховий внесок - сума коштів, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір страхового внеску, встановлених законом на день отримання заробітної плати (доходу)

Частиною третьою статті 20 Закону України В«Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхуванняВ» встановлено, що обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом, здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески. Обчислення територіальними органами Пенсійного фонду сум страхових внесків за минулі періоди провадиться виходячи з розміру страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону України В«Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхуванняВ» , страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідач зобов'язаний сплатити нараховані у порядку, визначеному п.п. 4 п. 8 розділу XV Закону України В«Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування В» , страхові внески за липень, серпень, вересень 2010 року - до 20 жовтня 2010 року, за жовтень, листопад, грудень 2010 року - до 20 січня 2011 року.

Згідно пп. 5.3.1 п. 5.3 розділу 5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, страхові внески нараховуються даних у річних розрахунках, звітах, даних у розрахунку авансових сум страхових внесків, даних річних розрахунків про нараховані та сплачені суми фіксованого розміру страхових внесків, отриманих від фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування своїх доходів, отриманих від податкових органів відомостей про результати перевірок діяльності таких осіб, що призвели до збільшення або зменшення розмірів страхових внесків.

Згідно п. 2 розділу ІІ Порядку формування та подання та страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загально обов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 05.11.2009 року №26-1, такий розрахунок подається один раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітнім періодом.

Відповідачем до 01.04.2011 року не подано до Управління пенсійного фонду України в Миргородському районі Полтавської області звіт за 2010 рік чим порушено п.6 ст. 21 Закону України В«Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхуванняВ» та пп.1 п. 1.3 Порядку формування та подання органам Пенсійного фонду України відомостей про застраховану особу, що використовуються в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, який затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 10.06.2004 року №7-6 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 10.08.2004 року за № 1000/9599.

Згідно розрахунку, наданого позивачем, за відповідачем рахується заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнодержавне пенсійне страхування за жовтень - грудень 2010 року у розмірі 731 грн. 94 коп.

Згідно п. 5.7 розділу 5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1, нараховані за відповідний базовий звітний період страхові внески сплачуються страхувальниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків. Страхувальники - фізичні особи, які не мають банківських рахунків, сплачують страхові внески шляхом готівкових розрахунків через банківські установи.

Відповідно до частини дванадцятої статті 20 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування В» страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану страхувальника.

Таким чином відповідач несвоєчасно сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України, у зв'язку з чим виникла заборгованість по сплаті страхових внесків станом на 01.11.2011 в сумі 731 грн. 94 коп.

Абзацом 8 частини третьої статті 106 Закону України В«Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування В» передбачено право органу Пенсійного фонду на звернення до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

З огляду на викладене, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 4 статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-162, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Миргородському районі до фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення боргу по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (код НОМЕР_1) на користь Управління Пенсійного фонду України у Миргородському районі (код ЄДРПОУ 22532453) борг по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 731 грн. 94 коп. (сімсот тридцять одна грн. дев'носто чотири копійки).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції.

Суддя А.Б. Головко

Дата ухвалення рішення16.02.2012
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50922319
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/83/12

Постанова від 16.02.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 10.01.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.Б. Головко

Ухвала від 10.01.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Головко А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні