Рішення
від 14.09.2015 по справі 910/8173
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2015Справа №910/8173

Господарський суд міста Києва колегією суддів у складі головуючого судді Головіної К.І., суддів Смирнової Ю.М., Цюкало Ю.В., при секретарі судового засідання Мельник Ю.О., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Приватного підприємства "Столичні будинки"

до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача -

Публічне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" про визнання балансоутримувачем, зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників:

від позивача:Науменко С.В.- представник за довіреністю б/н від 18.03.2015 р. Стаховська І.А.- представник за довіреністю № 25 від 21.01.2015 р. Білан Т.В.- директор згідно статуту Прокопивнюк А.М. - представник за довіреністю № 161 від 02.06.2015 р. від відповідача:Науменко Н.Л. - представник за довіреністю б/н від 22.05.2015 р. Жорова Н.В.- представник за довіреністю б/н від 22.05.2015 р. Зінченко Б.П.- керівник згідно витягу з ЄДР від третьої особи:не з'явився

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2014 р. Приватне підприємство "Столичні будинки" (далі - ПП "Столичні будинки") звернулось до господарського суду міста Києва з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" (далі - ОСББ "Білицька,18") про зобов'язання вчинити певні дії.

В обгрунтування своїх вимог позивач зазначив, що в порушення вимог ст.ст. 11, 16 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» відповідач, як балансоутримувач, ухиляється від прийняття на власний баланс будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві.

У позові Приватне підприємство "Столичні будинки" просило суд:

- визнати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" балансоутримувачем житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві;

- зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" підписати з Приватним підприємством "Столичні будинки" акт прийняття - передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" у формі та порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Провадження у справі за вказаними вимогами порушено ухвалою господарського суду міста Києва від 06.05.2014 р. (суддя Бондаренко Г.П.), цією ж ухвалою до участі у справі залучено в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Публічне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" (далі - ПАТ "ХК "Київміськбуд").

Ухвалою господарського суду міста Києва від 03.06.2014 призначено колегіальний розгляд справи.

01.07.2014 р. провадження у справі було зупинено у зв'язку з призначенням судової будівельно-технічної експертизи.

У зв`язку із закінченням повноважень щодо здійснення правосуддя судді Бондаренко Г.П. справу було передано на повторний автоматичний розподіл, за результатами якого дана справа була передана судді Головіній К.І.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 18.05.2015 р. поновлено провадження за вказаною позовною заявою у зв'язку з наданням висновку експерта.

До початку розгляду справи по суті від позивача надійшла заява про уточнення позовних вимог, яку суд розцінює як заяву про зміну предмету позову.

У вказаній заяві позивач просить суд:

- визнати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" балансоутримувачем житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві;

- зобов'язати Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" підписати з Приватним підприємством "Столичні будинки" акт прийняття - передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" у формі та порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку», в редакції, наданій Приватним підприємством "Столичні будинки".

У судовому засіданні представники позивача підтримали та обґрунтували позовні вимоги, просили їх задовольнити в повному обсязі. Також подали клопотання про залучення до розгляду справи у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ПАТ «Київгаз», ПАТ «Київводоканал», АК «Київенерго», територіальне управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Київській області та м. Києві, головного державного інспектора відділу ліфтів Державної інспекції нагляду за об'єктами котлонагляду та підйомними спорудами Полякова О.С., у якому судом було відмовлено, з тих підстав, що зазначені особи не є сторонами спірних правовідносин, а ухвалене рішення по справі не вплине на їх права та обов'язки.

Представники відповідача проти позову заперечили, зазначили, що передача житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві на баланс ОСББ "Білицька,18" є неможливою, оскільки вказані дії повинні бути здійснені міською (районною) радою відповідним рішенням, як це передбачено частиною 4 статті 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку". Також вказали, що вимоги позивача щодо забов'язання відповідача підписати акт приймання-передачі на баланс вказаного житлового будинку суперечать нормам у Порядку передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521. Просили відмовити у задоволенні позову.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Публічне акціонерне товариство "Холдингова компанія "Київміськбуд" в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, через канцелярію суду подав письмові пояснення по справі, з яких вбачається, що ПАТ «ХК «Київміськбуд» у вирішенні спору покладається на розсуд суду.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що позовні вимоги задоволенню не підлягають з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, 31.07.2012 р. Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві було введено в експлуатацію житловий будинок № 18 по вул. Білицька у місті Києві, замовником вказаного об'єкта будівництва виступило ПАТ «ХК «Київміськбуд».

22.10.2012 р. вказаний житловий будинок № 18 від ПАТ «ХК «Київміськбуд» був переданий на обслуговування та в експлуатацію до ПП "Столичні будинки", що підтверджується актом приймання-передачі житлового комплексу з балансу на баланс від 22.10.2012 р.

Отже, на час розгляду справи ПП "Столичні будинки" є балансоутримувачем зазначеного будинку та несе відповідальність за належне утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території.

Також судом встановлено, що 30.09.2013 р. у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців було зареєстровано Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18", про що внесено відповідний запис № 10711020000031208. ОСББ було створено для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами відповідно до ст. 4 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Позивач, посилаючись на статтю 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", вважає, що ОСББ "Білицька,18" після набуття статусу юридичної особи повинна прийняти на власний баланс житловий будинок № 18 по вул. Білицька у місті Києві.

У судовому засіданні встановлено, що 07.10.2013 р. та 28.10.2013 р. листами № 4 та № 6 відповідач звернувся до ПП "Столичні будинки" з проханням надати інформацію та технічну документацію, що стосується житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві з метою подальшої передачі вказаного будинку на баланс та обслуговування ОСББ "Білицька,18".

У відповідь на вказані вимоги листом № 403 від 31.10.2013 р. позивач погодився на пропозицію відповідача, але тільки після надання останнім установчих документів ОСББ "Білицька,18" та рішення загальних зборів про передачу будинку на баланс відповідача.

Оскільки у подальшому сторони не досягли згоди щодо умов передачі будинку, позивач 29.11.2013 р. листом № 428 звернувся до Подільської районної в місті Києві державної адміністрації з проханням сприяти передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві на баланс відповідачу.

25.12.2013 р. в Подільській районній в місті Києві державній адміністрації з указаного питання відбулась нарада за участю представників ПП "Столичні будинки" та ОСББ "Білицька,18", на якій було прийнято рішення (оформлене протоколом від 25.12.2013 р.) про визначення переліку документів, необхідних для передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві, на баланс об'єднанню згідно з Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку».

На виконання рекомендацій Подільської районної в місті Києві державної адміністрації та вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521, наказом № 73-К ПП "Столичні будинки" створило комісію із числа своїх працівників щодо передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві на баланс ОСББ "Білицька,18".

Також 30.01.2014 р. було проведено засідання цієї комісії з питання прийому-передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві з балансу Приватного підприємства "Столичні будинки" на баланс Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18", на якому було прийнято рішення (оформлене протоколом від 30.01.2014 р.) про зобов'язання ПП "Столичні будинки" передати ОСББ "Білицька,18" технічну документацію, призначити технічний огляд електричних мереж, мереж водопостачання та водовідведення вказаного будинку. На цьому ж засіданні ПП "Столичні будинки" передало ОСББ "Білицька,18" частину документів, що стосуються житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві, про що свідчать акти прийому-передачі документів №№ 1-3.

03.02.2014 р. ПП "Столичні будинки" повідомило відповідача про дату обстеження активів житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві, яке відбудеться 07.02.2014 р., з метою подальшого підписання акту приймання-передачі даного будинку на баланс ОСББ "Білицька,18". Однак, 07.02.2014 р. комісією з представників ПП "Столичні будинки" був складений акт, яким засвідчено факт відмови представників ОСББ "Білицька,18" здійснювати огляд житлового будинку, у зв'язку з чим акт приймання-передачі житлового комплексу з балансу ПП "Столичні будинки" на баланс ОСББ "Білицька,18" підписаний не був.

Також позивач неоднаразово звертався до Подільської районної в місті Києві державної адміністрації (листи № 7 від 22.01.2014 р., № 23 від 23.01.2014 р., № 24 від 27.01.2014 р., № 44 від 03.02.2014 р.) стосовно неправомірних дій відповідача та сприяння державною адміністрацією у передачі вказаного житлового будинку на баланс ОСББ "Білицька,18".

У відповідь на вказані листи Подільська районна в місті Києві державна адміністрація листом № 106-1221 від 03.03.2014 р. повідомила відповідача, що житловий будинок № 18 по вул. Білицька у місті Києві знаходиться на балансовому утриманні та обслуговуванні ПП "Столичні будинки", а тому саме воно несе відповідальність за належне утримання та обслуговування даного будинку, його споруд та прибудинокової території. Питання щодо прийняття та передачі на баланс ОСББ "Білицька,18" вказаного будинку повинно вирішуватись у судовому порядку.

Враховуючи вищезазначене позивач звернувся з даним позовом до суду.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" об'єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (в редакції, що діяла станом на дату звернення позивача до суду) об'єднання після набуття статусу юридичної особи може прийняти на власний баланс весь житловий комплекс; за договором з попереднім власником залишити його балансоутримувачем усього житлового комплексу або його частини; укласти договір з будь-якою юридичною особою, статут якої передбачає можливість здійснення такої діяльності, про передачу їй на баланс усього житлового комплексу або його частини.

Згідно з ч. 4 ст. 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" у разі якщо у новозбудованому будинку власники квартир, приміщень протягом двох місяців після підписання акта державної приймальної комісії не створюють об'єднання і не приймають на баланс основні фонди, сільська, селищна, міська рада може своїм рішенням призначити балансоутримувача.

Як вбачається з матеріалів справи, житловий будинок по вул. Білицька, 18 в місті Києві за територіальністю належить до Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

Отже, враховуючи положення ч. 4 ст. 11 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" вчинити дії щодо призначення нового балансоутримувача (в даному випадку - ОСББ "Білицька,18") має саме Подільська районна в місті Києві державна адміністрація.

Разом з тим, у матеріалах справи відсутнє відповідне рішення Подільської районної в місті Києві державної адміністрації щодо визначення баласоутримувача житлового будинку по вул. Білицька, 18 в місті Києві, а тому вимоги позивача в частині зобов'язання ОСББ "Білицька,18" прийняти на свій баланс житловий будинок по вул. Білицька, 18 в місті Києві є передчасними, у зв'язку з чим підстав для задоволення позовних вимог в цій частині у суду немає.

Щодо вимоги позивача зобов'язати ОСББ "Білицька,18" підписати з Приватним підприємством "Столичні будинки" акт прийняття - передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві, у формі та порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521 «Про реалізацію Закону України «Про об 'єднання співвласників багатоквартирного будинку», в редакції позивача колегія суддів зазначає наступне.

Дійсно, процедура передачі житлового комплексу на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку регулюється Порядком передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2004 № 1521 (далі - Порядок).

Відповідно до п. 2 вказаного Порядку загальні збори ОСББ вирішують питання про прийняття житлового комплексу на баланс об'єднання; залишення житлового комплексу або його частини на балансі попереднього балансоутримувача (за умови укладення з ним відповідного договору); передачу житлового комплексу або його частини на баланс іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності, та укладення з цією юридичною особою відповідного договору.

Також згідно з абз. 4 п. 7.5 Статуту ОСББ "Білицька,18" прийняття рішень про прийняття на свій баланс багатоквартирного будинку або про укладання договору з юридичною особою про виконання функцій балансоутримувача багатоквартирного будинку належить до виключної компетенції загальних зборів членів об'єднання.

Відповідно до п. 3 Порядку для приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс утворюється відповідна комісія. У разі прийняття рішення про передачу житлового комплексу на баланс об'єднання утворюється комісія у складі представників попереднього балансоутримувача та об'єднання, а у разі прийняття рішення про передачу житлового комплексу або його частини на баланс іншої юридичної особи, статут якої передбачає можливість провадження такої діяльності, - у складі представників попереднього балансоутримувача, юридичної особи, на баланс якої передається майно, та об'єднання.

Як вже було становлено судом, наказом № 73-К ПП "Столичні будинки" створило передбачену Порядком комісію щодо передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві на баланс ОСББ "Білицька,18", але тільки із числа своїх працівників.

Відповідно до п. 4 Порядку комісія визначає технічний стан житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства та складає акт приймання-передачі згідно з додатком до цього Порядку.

Таким чином, акт приймання- передачі житлового комплексу чи його частини складає комісія після визначення технічного стану житлового комплексу. Разом з тим, матеріали справи не містять, а позивачем суду не надано доказів на підтвердження тієї обставини, що комісія у складі представників позивача та відповідача визначила технічний стан житлового комплексу за адресою: м. Київ вул. Білицька, 18.

При цьому, суд приймає до уваги висновок судової будівельної-технічної експертизи № 9610/14-42/9611/9612/14-43 від 30.04.2015 р., проведеної КНІДСЕ на вимогу суду, якою встановлено, що конструктивні елементи житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві та благоустрою прилягаючої території перебувають в доброму технічному стані.

Однак, вказані висновки експертів сторонами не були враховані при визначенні технічного стану будинку.

Крім того, відповідно до п. 5 Порядку передача житлового комплексу або його частини з балансу на баланс проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання.

Перелік документації, що підлягає передачі об 'єднанню, визначено п. 2.2 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства №13 від 02.02.2009 р.

Разом з тим, у матеріалах справи відсутні докази на підтвердження тієї обставини, що позивачем було передано ОСББ "Білицька,18" всю технічну документацію житлового комплексу за адресою: м. Київ вул. Білицька, 18. Зазначені обставини підтверджуються протоколами засідань комісії з прийому-передачі житлового комплексу від 07.02.2014 р., від 03.03.2014 р., актами невиконання умов протоколу засідання комісії від 07.02.2014 р., від 17.03.2014 р., актами невиконання графіку прийому-передачі від 17.02.2014 р., від 24.02.2014 р., листами направленими на адресу позивача № 6 від 28.10.2013 р., № 11 від 06.11.2013 р., № 27 від 27.12.2013 р., № 29 від 30.12.2013 р., № 30 від 30.12.2013 р., № 31 від 08.01.2014 р.

При цьому суд зазначає, що у зв 'язку з ненаданням проектно-технічної документації та документів стосовно будівництва житлового комплексу за адресою: м. Київ вул. Білицька, 18, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз не мав можливості провести експертне дослідження щодо відповідності технічної документації вимогам нормативно -правових актів в галузі будівництва, а також відповідності показників житлового комплексу, показникам, зазначеним у заяві про зміну позовних вимог, про що вказано у висновку судової будівельної-технічної експертизи № 9610/14-42/9611/9612/14-43 від 30.04.2015 р.

Враховуючи викладене та зважаючи на встановлені обставини у справі, колегія суддів приходить до висновку, що позивачем не було дотримано процедури передачі житлового комплексу по вул. Білицька, 18 у місті Києві на баланс ОСББ "Білицька,18", передбаченого Порядком передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2004 № 1521. А акт прийому-передачі вказаного житлового комплексу не відповідає вимогам вказаних нормативних актів, отже, позовні вимоги в частині зобов'язання ОСББ "Білицька,18" підписати з Приватним підприємством "Столичні будинки" акт прийняття - передачі житлового будинку № 18 по вул. Білицька у місті Києві у формі та порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 11.10.2002 р. № 1521 також задоволенню не підлягають.

При цьому колегія суддів вважає за необхідне зазначити, що з 01.07.2015 року (тобто на час розгляду справи) набрав чинності Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Вказаним Законом у Закон України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" внесено зміни та виключено статтю 11, якою передбачалась передача житлового комплексу на баланс об'єднанню та підписання відповідного акту приймання передачі у порядку, передбаченому Постановою Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2002 р. № 1521.

Згідно з ч. 7 ст. 1 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (в редакції, чинній на час розгляду справи) управитель багатоквартирного будинку - це фізична особа - підприємець або юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

Згідно зі ст. 12 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" (в редакції, чинній на час розгляду справи) управління багатоквартирним будинком здійснює об'єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об'єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об'єднання.

Таким чином, станом на час розгляду справи передача будинку на баланс об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку не передбачена законом.

Частиною другою та третьою статті 5 ЦК України визначено дію актів цивільного законодавства у часі, зокрема акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі, крім випадків, коли він пом'якшує або скасовує цивільну відповідальність особи. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов'язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Отже, виключення статті 11 із Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" змінили порядок управління багатоквартирним будинком та процедуру призначення управителя, ліквідувавши повністю поняття балансоутримування та балансоутримувача, у зв'язку з чим законодавство про призначення управителя багатоквартирного будинку, що діє станом на день прийняття рішення, не передбачає передачу та/або приймання на баланс об'єднання співвласників багатоквартирного будинку житлового комплексу, зокрема, житлового будинку по вул. Білицька, 18 у місті Києві на баланс ОСББ "Білицька,18" та підписання відповідного акту приймання-передачі.

Окрім усього, необхідно зазначити, що визнання відповідача балансоутримувачем - не відповідає положенням чинного законодавства щодо способу захисту інтересів позивача та не призведе до поновлення його права.

Позов - це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або оспорюваного субєктивного права та охоронюваного законом інтересу, яке здійснюється у визначеній законом процесуальній формі. Предмет позову це певна матеріально правова вимога позивача до відповідача, яка кореспондує зі способами захисту права, визначеними зокрема, ст. 16 ЦК України, ст. 20 ГК України. Підстава позову це фактичні обставини, на яких ґрунтується вимога позивача.

Обраний спосіб захисту має вирішувати питання про захист порушеного права та охоронюваного законом інтересу учасників господарських правовідносин, тобто ним мають усуватись перешкоди, які виникли на шляху здійснення особою, яка звернулась з позовом, свого права.

Суд зазначає, що такий спосіб захисту права, як визнання відповідачем балансоутримувачем багатоквартирного будинку, не є належним способом захисту порушеного права, оскільки він не передбачений ні загальними нормами цивільного законодавства, ні спеціальними.

Вимога про визнання відповідача балансоутримувачем багатоквартирного будинку, не призводить до поновлення порушених прав позивача. Вона не може бути предметом спору, самостійно розглядатися окремо в господарській справі. Вказана вимога є встановленням факту, що має юридичне значення. Ці факти можуть встановлюватись судами лише при існуванні та розгляді між сторонами спору про право цивільне. Його встановлення є елементом оцінки фактичних обставин справи та обґрунтованості вимог (Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 20.02.2007 року у справі № 24/174).

За таких обставин, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення позову.

Згідно зі ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати за позовом, які складаються із суми судового збору та витрат на оплату вартості судової експертизи, покладаються на позивача.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 32 - 35, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Відмовити у задоволенні позову Приватного підприємства "Столичні будинки" до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Публічного акціонерного товариства "Холдингова компанія "Київміськбуд" про визнання балансоутримувачем, зобов'язання вчинити певні дії.

Стягнути з Приватного підприємства "Столичні будинки" (03164, м. Київ, вул. Уборевича, 20, кв. 73, ідентифікаційний код 37588729) на користь Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Білицька,18" (04078, м. Київ, вул. Білицька, 18, ідентифікаційний код 38917766) вартість судової експертизи в розмірі 13 616 (тринадцять тисяч шістсот шістнадцять) грн. 40 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 14 вересня 2015 року.

Повний текст рішення підписаний 21 вересня 2015 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Головуючий суддя Головіна К.І.

Суддя Смирнова Ю.М.

Суддя Цюкало Ю.В.

Дата ухвалення рішення14.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50933092
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8173

Ухвала від 16.10.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зеленін В.О.

Ухвала від 03.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Рішення від 14.09.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 20.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 18.05.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні