Ухвала
від 20.01.2010 по справі 15/99-1820
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"20" січня 2010 р.Справа № 15/99-1820 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув матеріали справи

За позовом: Прокурора м. Тернополя в інтересах держави, бул. Шевченка, 7, м. Тернопіль, 46000 в особі Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, вул. За Рудкою, 33, м. Тернопіль, 46000

до відповідача: Відкрите акціонерне товариство "Кредитпромбанк" в особі Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк", вул. К.Левицького, 55а, м. Львів.

про стягнення штрафу за правопорушення у сфері містобудування.

За участю представників сторін:

прокурора: Ковальчук Оксана Романівна, посвідчення № 36

позивача: не з'явився;

відповідача: старший спеціаліст ОСОБА_1, довіреність № 698 від 24.10.08 р.

начальник групи по роботі з проблемною заборгованістю ОСОБА_2 - довіреність № 420 від 28.09.09р..

Суть справи:

Прокурор м. Тернополя, бульв. Шевченка, 7, м. Тернопіль, звернувся з позовом в інтересах держави в особі Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, вул. За Рудкою, 33, м. Тернопіль, до Відкритого акціонерного товариства "Кредитпромбанк" в особі Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк", вул. К.Левицького, 55а, м. Львів, про стягнення штрафу за правопорушення у сфері містобудування.

Ухвалою від 21.10.2009р. матеріали справи передано за підсудністю (місцезнаходженням юридичної особи) в господарський суд м. Києва.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 16.11.2009р. матеріали справи передано за підсудністю до господарського суду Тернопільської області.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, причини неявки суду не повідомив.

11.12.2009р. за клопотанням прокурора № 10596 від 27.11.2009р. проведено заміну відповідача, а саме: з Відкритого акціонерного товариства "Кредитпромбанк" в особі Тернопільського центрального відділення Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк", вул. Танцорова, 14, м. Тернопіль, на Відкрите акціонерне товариство "Кредитпромбанк" в особі Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк", вул. К.Левицького, 55а, м. Львів.

В розпочатому судовому засіданні учасникам судового процесу роз’яснено їх права та обов’язки, передбачені ст. ст. 20, 22, 29, 81 1 ГПК України.

За відсутності клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснювалася.

Прокурор в засіданні 20.01.2010р. заявив усне клопотання про надіслання справи за підсудністю в господарський суд Львівської області.

Представники сторін щодо заявленого клопотання заперечень не подали.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши помічника прокурора, пояснення представників сторін, судом встановлено:

На підставі наказу № 21 від 06.04.2009р. "Про проведення позапланової перевірки" працівниками інспекції держархбудконтролю у Тернопільській області було проведено позапланову перевірку Тернопільського центрального відділення Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк" по вул. Танцорова,14, у м. Тернополі, де встановлено порушення експлуатації приміщення реконструйованого під відділення банку, без прийняття їх в експлуатацію приймальною комісією.

За вказане порушення постановою № 09-18/09 від 14.04.2009 р. інспекцією було накладено штрафні санкції в сумі 35.840 грн., за стягненням яких в примусовому порядку остання звернулася з позовом до господарського суду Тернопільської області.

Частиною 2 статті 15 ГПК України (територіальна підсудність) визначено, що справи у спорах, які виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав розглядаються господарським судом за місцезнаходженням відповідача.

В порядку ч. 1 ст. 17 ГПК України, у разі, коли справа не підсудна даному господарському суду, матеріали справи надсилаються господарським судом за встановленою підсудністю не пізніше п'яти днів з дня надходження позовної заяви або винесення ухвали про передачу справи.

Недотримання місцевими судами правил територіальної підсудності, відповідно до змісту ст. 104, 111-10 ГПК України, є безумовною підставою для скасування прийнятих ним рішень.

У відповідності до Роз’яснення президії Вищого арбітражного суду України від 28.07.1994р. № 02-5/492 "Про участь в арбітражному процесі відособлених підрозділів юридичних осіб" у випадках коли відособленим підрозділам, створеним юридичними особами, статутом, положенням або дорученням надане право здійснювати в господарському суду повноваження сторони у справі, такі відособлені підрозділи мають право від імені юридичної особи вживати заходи досудового врегулювання спору, подавати в господарський суд позови, надсилати відзиви на позовні заяви, звертатись із заявою про перевірку рішення, ухвали, постанови суду у порядку нагляду, здійснювати інші процесуальні дії. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відособлений підрозділ, і стягнення здійснюється господарським судом з юридичної особи або на її користь.

Відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність" банк має право відкривати філії та представництва на території України в разі його відповідності вимогам щодо відкриття філій та представництв, встановленим нормативно-правовими актами Національного банку України. Відомості про філії та представництва банків Національний банк України включає до Державного реєстру банків на підставі письмового повідомлення банку.

Ст. 95 Цивільного кодексу України вказує, що філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Як вбачається із доданого до справи витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 812815 Львівська філія Відкритого акціонерного товариства "Кредитпромбанк" включена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Враховуючи, що місцезнаходженням юридичної особи Відкритого акціонерного товариства "Кредитпромбанк" в особі Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк" (відповідача у справі), є вул. К.Левицького, 55а, м. Львів, суд у відповідності до ст. 17 ГПК України вважає за необхідне передати матеріали справи за підсудністю.

Тому, згідно з ст. 17 ГПК України, матеріали справи слід надіслати за встановленою підсудністю до господарського суду Львівської області.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 15, 17, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Матеріали справи № 15/99-1820 за позовом Прокурора м. Тернополя в інтересах держави, бульв. Шевченка, 7, м. Тернопіль, в особі Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Тернопільській області, вул. За Рудкою,33, м. Тернопіль, до Відкритого акціонерного товариства "Кредитпромбанк" в особі Львівської філії ВАТ "Кредитпромбанк", вул. К.Левицького, 55а, м. Львів, про стягнення штрафу за правопорушення у сфері містобудування, передати за підсудністю до господарського суду Львівської області.

2.Копію ухвали надіслати сторонам та прокурору м. Тернополя.

3.На ухвалу суду особи, які беруть участь у справі мають право подати апеляційну скаргу.

Суддя Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.01.2010
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50937215
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/99-1820

Ухвала від 20.01.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні