Постанова
від 26.10.2011 по справі 2а-3205/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" жовтня 2011 р.                               Справа № 2a-3205/11/0970

м. Івано-Франківськ

          Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

          Судді Кишинського М.І.

          при секретарі Дякун М.М.

          за відсутності сторін.

          розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

          за позовом: Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі

          до відповідача: Тисменицького Водоканалізаційного підприємства

          про стягнення заборгованості в сумі 19110,44 грн,-

ВСТАНОВИВ:

          

Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі (надалі–позивач) звернулося в суд з адміністративним позовом доТисменицького Водоканалізаційного підприємства (надалі–відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 19110,44 грн.

          Позовні вимоги вмотивовані тим, що відповідно до звіту поданого до управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі, відповідач задекларував єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підлягав сплаті за червень 2011 року в сумі 19110,44 грн. Однак, в порушення вимог статей 6 та 9 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” відповідачем вищезазначену суму єдиного внеску не сплачено.

          Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак на адресу суду направив заяву про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

          Представник відповідача в судове засідання не з'явився. Поштове повідомлення з поштовою відміткою «за закінченням терміну зберігання»повернулося на адресу суду разом з ухвалою про відкриття провадження у даній справі та повісткою про виклик до суду. Відповідно до змісту частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

          Розглянувши позовну заяву, дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази, суд приходить до висновку, що позов обґрунтований та підлягає до задоволення з наступних підстав.

          Як вбачається з матеріалів справи та встановлено в судовому засіданні, що відповідач по справі зареєстревоаний Тисменицькою районною державною адміністрацією, як суб'єкт підприємницької діяльності-юридична особа та являється платником єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

          Згідно статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

          Відповідно до статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

          Єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі–єдиний внесок)–консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування (стаття 1 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”далі –Закон).

          Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”платниками єдиного внеску є: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно–правовими договорами (крім цивільно–правового договору, укладеного з фізичною особою–підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

          Відповідно до частини 2 статті 6 Закону платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

          Положенням частини 8 статті 9 Закону України передбачено, що платники єдиного внеску зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за відповідний базовий звітний період, не пізніше 20 числа місяця, що настає за базовим звітним періодом.

          Частиною 12 статті 9 Закону встановлено, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

          Як вбачається з матеріалів справи, у відповідача станом на момент розгляду справи наявна заборгованість перед управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі за період з 21 липня 2011 року по 02 серпня 2011 року в сумі 19110,44 грн. Крім того, згідно поданого відповідачем звіту до управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі, відповідач задекларував єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що підлягав сплаті за червень 2011 року в сумі 19110,44 грн. Однак, в порушення вимог статей 6 та 9 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування” відповідачем вищезазначену суму єдиного внеску не сплачено.

          Підстави для звільнення позивача від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відсутні та суду не доведені.

          Таким чином, заборгованість відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому району зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування становить 19110,44 грн., що підтверджується довідкою про борг та та звітом про нарахування сум єдиного внеску.

          Зважаючи на те, що позивачем на момент розгляду даної адміністративної справи, не подано доказів сплати заборгованості в сумі 19110,44 грн., та не спростовано дану заборгованість, суд вважає, що позов обґрунтований та підлягає до задоволення.

          На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 <Текст >Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

                                                   ПОСТАНОВИВ:

          Позов задовольнити повністю.

          Стягнути з Тисменицького Водоканалізаційного підприємства (77400, вул.Галицька 41, м.Тисмениця, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ 30895033) на користь управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі заборгованість в сумі 19110 (дев'ятнадцять тисяч сто десять) гривень, 44 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

          

          Суддя:                                                             Кишинський М.І.

          

          Постанова складена в повному обсязі 01 листопада 2011 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.10.2011
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50948871
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3205/11/0970

Постанова від 26.10.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

Ухвала від 10.10.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Кишинський М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні