Постанова
від 15.09.2015 по справі 813/3855/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2015 року № 813/3855/15

о 18 год., 24 хв. м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, суддя Гавдик З.В., секретар судового засідання Палюк М.М., розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу за адміністративним

позовом Дрогобицького міжрайонного прокурора, представник - Турчин І.Я. до Дрогобицької міської ради, представник - не прибув про скасування рішення № 1601 від 07.05.2015 року

ВСТАНОВИВ:

Дрогобицький міжрайонний прокурор звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Дрогобицької міської ради про скасування рішення відповідача за № 1601 від 07.05.2015 року «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що прокурор самостійно визначає підстави для представництва в судах, форму його здійснення і може здійснювати представництво на будь-якій стадії судочинства в порядку, передбаченому процесуальним законом. 05.06.2015 року в Дрогобицький МВ ГУМВСУ у Львівській області надійшло звернення голови ГО «Воля України» Єлізарової О.О. з приводу протиправних дій посадових осіб Дрогобицької міської ради, а саме - підроблення рішення №1601 від 07.05.2015 року, яким ТОВ «ІНСІЛ Дрогобич» надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки міськземфонду орієнтовною площею 19 га у кварталі забудови М-16 на вул. Наливайка-Гайдамацькій для будівництва сміттєпереробного заводу.

З витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців вбачається, що станом на 07.05.2015 за ідентифікаційним кодом № 22410796 значиться юридична особа з найменуванням: ТОВ «ЧЕГАС» (юридична адреса: 82200, Львівська область, м. Трускавець, вул. Дрогобицька, 33). Основний вид діяльності даної юридичної особи - 46.39 - неспеціалізована торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Станом на 02.06.2015 року по тому ж ідентифікаційному коду юридичної особи № 22410796 значиться вже інша юридична особа - ТОВ «ІНСІЛ ДРОГОБИЧ» (юридична адреса: 82200, Львівська область, м. Дрогобич, вул. П.Орлика, 15) - з іншим переліком засновників.

За змістом Витягу виявлено, що внесено зміни до відомостей про юридичну особу, а саме зміна керівника, зміна складу підписантів, зміна повного найменування, зміна скороченого найменування, зміна місцезнаходження, зміна складу та інформації про засновників, зміна видів діяльності, зокрема, основний вид діяльності - 38.21 - оброблення та видалення безпечних відходів. Вказані зміни внесені 15.05.2015, 20.05.2015 та 02.06.2015 відповідно.

Відповідно 07.05.2015 року спірним рішенням надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою неіснуючій на той час юридичній особі, а саме ТОВ «ІНСІЛ Дрогобич», чим порушено вимоги ст. 5 Закону України «Про оренду землі».

Прокурор в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суд адміністративний позов задоволити повністю.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суд адміністративний позов прокурора задоволити повністю.

Відповідач прибуття повноважного представника в жодне судове засідання не забезпечив, причини неприбуття не повідомив, заперечення на позовну заяву не подав, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення за № 02151875, № 02190463, № 02228681.

Заслухавши обґрунтування прокурора, безпосередньо, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив:

07.05.2015 року відповідачем прийнято рішення за № 1601 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки», в якому зазначено: розглянувши клопотання юридичної особи про надання згоди на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки відповідно до Земельного кодексу України та керуючись п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відповідачем вирішено надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки міськземфонду товариству з обмеженою відповідальністю «ІНСІЛ Дрогобич» земельну ділянку орієнтовною площею 19 га у кварталі забудови М-16 на вул. Наливайка - Гайдамацькій, для будівництва об'єкту забезпечення життєдіяльності населеного пункту (міста Дрогобича) сміттєпереробного заводу, з подальшим облаштуванням котельні. Юридичній особі, вказаній у цьому рішенні звернутись до суб'єкта господарювання, що є виконавцем робіт із землеустрою, згідно із законом, для розроблення проекту землеустрою. Рішення чинне протягом року з дня його прийняття.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України«Про місцеве самоврядування в Україні» із змінами і доповненнями, Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» із змінами і доповненнями, Земельним кодексом України, КАС України.

Згідно ст. 19 Конституції України, правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно п. 34. ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання: вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Згідно ст. 123 ЗК України, особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього ж Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Згідно ст. 18 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, то третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними.

Якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою, крім випадків, коли третя особа знала або могла знати ці відомості.

Відомості, що містяться у Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи, або її відокремленого підрозділу, фізичної особи - підприємця під час провадження ними господарської діяльності, а також для відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Стаття 70 КАС України встановлює правила належності доказів, які визначають об'єктивну можливість доказу підтверджувати обставину, що має значення для вирішення справи, а також правила допустимості доказів, що визначають легітимну можливість конкретного доказу підтверджувати певну обставину у справі. Предметом доказування, згідно з ч. 1 ст. 138 КАС України, є обставини (факти), якими обґрунтовуються позовні вимоги чи заперечення та які належить встановити при ухваленні судового рішення у справі.

Судом враховуються обґрунтування позовних вимог прокурором, оскільки 07.05.2015 року на пленарному засіданні 61 сесії шостого скликання Дрогобицької міської ради, розглядалося питання про виділення земельної ділянки для будівництва сміттєпереробного заводу компанії «IHSIL».

За результатами розгляду вищевказаного питання, Дрогобицькою міською радою оприлюднене рішення від 07.05.2015 року №1601 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки». Зазначеним рішенням надано дозвіл ТОВ «ІНСІЛ Дрогобич» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки міськземфонду орієнтовною площею 19 га у кварталі забудови М-16 на вул. Наливайка-Гайдамацькій для будівництва об'єкту забезпечення життєдіяльності населеного пункту (міста Дрогобича) сміттєпереробного заводу, з подальшим облаштуванням котельні.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на 07.05.2015 року за ідентифікаційним кодом № 22410796 значилася юридична особа з найменуванням: ТОВ «ЧЕГАС» (юридична адреса: 82200, Львівська область, м.Трускавець, вул.Дрогобицька, 33). Основний вид діяльності даної юридичної особи - 46.39 - неспеціалізована торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Станом на 02.06.2015 року по цьому ж ідентифікаційному коду юридичної особи № 22410796 значиться вже інша юридична особа - ТОВ «ІНСІЛ ДРОГОБИЧ» (юридична адреса: 82200, Львівська область, м. Дрогобич, вул. П.Орлика, 15) - з іншим переліком засновників.

Зміни до вказаних відомостей про юридичну особу, а саме зміна керівника, зміна складу підписантів, зміна повного найменування, зміна скороченого найменування, зміна місцезнаходження, зміна складу та інформації про засновників, зміна видів діяльності, зокрема, основний вид діяльності - 38.21 - оброблення та видалення безпечних відходів, внесені 15.05.2015, 20.05.2015 та 02.06.2015 року відповідно.

Вказані відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Відомості, що містяться у Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи під час провадження нею господарської діяльності.

Відповідно 07.05.2015 року спірним рішенням Дрогобицька міська рада надала дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки міськземфонду орієнтовною площею 19 га для будівництва сміттєпереробного заводу неіснуючій на той час юридичній особі, а саме ТОВ «ІНСІЛ Дрогобич», чим порушено вимоги ст. 5 Закону України «Про оренду землі», згідно якої орендарями землі можуть бути громадяни і юридичні особи України, іноземні юридичні особи та ст.2 Земельного кодексу України, якою встановлено, що суб'єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади.

Крім цього, згідно ч. 2 ст. 116 та ч. 2 ст. 123 Земельного кодексу України, юридична особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього ж Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Вищенаведене свідчить про протиправність спірного рішення Дрогобицької міської ради №1601 від 07.05.2015 «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки».

Таким чином, позовні вимоги прокурора є обґрунтованими і підтверджені належними та допустимими доказами, відтак підлягають задоволенню повністю.

Згідно ст. 49, 70 КАС України, сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, а відтак зобов'язані обґрунтовувати належність та допустимість доказів для підтвердження своїх вимог або заперечень.

Розподіл судових витрат згідно ст. 94 КАС України не застосовується, оскільки позивач звільнений від сплати судового збору на підставі п. 18 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Керуючись ст.ст. 69, 70, 159-163, 167 КАС України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Адміністративний позов задоволити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення Дрогобицької міської ради № 1601 від 07.05.2015 року «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки».

Постанова суду першої інстанції може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Згідно ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього ж Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова суду першої інстанції, набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 254 КАС України.

Постанова складена у повному обсязі 21.09.2015 року.

Суддя Гавдик З.В.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50949912
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/3855/15

Постанова від 15.09.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 24.07.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 24.07.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні