Постанова
від 02.07.2010 по справі 59/10/1570
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-59/10/1570

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 червня 2010 року м. Одеса

11год.44хв.

Зала судових засідань №28

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого - судді Аракелян М.М.

При секретарі - Жаворонковій М.О.

За участю сторін:

Від позивача: ОСОБА_1 -за довіреністю №55/01 від 05.01.2010р.

Від відповідача: ОСОБА_2 -керівник.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси до Громадської організації «Міський спортивний клуб «1000» про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшла адміністративна позовна заява Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси, в якій позивач просить суд стягнути з Громадської організації «Міський спортивний клуб «1000»заборгованість у розмірі 170грн, яка виникла згідно рішення №515 від 23.05.2006р. про застосування фінансових санкцій, у зв'язку з неподанням відповідачем розрахунків страхових внесків, у строки, визначені законодавством.

У судовому засіданні 29.06.2010р. представник відповідача зазначив, що строк подання розрахунку був ним пропущений лише на декілька днів, не заперечивши сам факт вчинення порушення. Також представник відповідача зазначив, що ГО «Міський спортивний клуб «1000»є громадською організацією, яка не повинна сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У судовому засіданні 29.06.2010р. представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Громадська організація «Міський спортивний клуб «1000»була зареєстрована Виконавчим комітетом Одеської міської ради народних депутатів, про що видано свідоцтво про реєстрацію об'єднання громадян №291 від 19.03.1997р., є юридичною особою, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи, Статутом відповідача та довідкою про включення до ЄДРПОУ.

Громадська організація «Міський спортивний клуб «1000»перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за №3005, що не заперечується відповідачем.

Рішенням №515 від 23.05.2006р. про застосування фінансових санкцій за неподання розрахунку сум страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування у строки, визначені законодавством, за квітень 2006р. на підставі п.5 ч.9 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» до відповідача застосовано фінансові санкції у розмірі 170грн. Примірник рішення отриманий відповідачем 23.05.2006р., що підтверджується підписом керівника -ОСОБА_2

Однак, ГО «Міський спортивний клуб «1000»у встановлений Законом строк визначені вказаним рішенням фінансові санкції не сплатило, в судовому порядку рішення не оскаржило, отже воно є чинним і підлягає виконанню.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.15 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» №1058-IV від 09.07.2003р. (надалі - Закон №1058) платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону. Страхувальники набувають статусу платників страхових внесків із дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду, а особи, визначені частиною першою статті 12 цього Закону, - з дня набрання чинності договором про їх добровільну участь.

Згідно з п.1 ч.1 ст.14 вказаного Закону страхувальниками є роботодавці -підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян , профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, придбали спеціальний торговий патент), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Відповідно до ст.19 Закону №1058 страхові внески до солідарної системи нараховуються для роботодавця -на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України „Про працюВ» , виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Пунктами 4, 6 ч.2 ст. 17 зазначеного Закону передбачено, що страхувальник зобов'язаний подавати звітність територіальним органам Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом; нараховувати, обчислювати і сплачувати у встановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно з п. 11.11 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003р. № 21-1, платники страхових внесків, зазначені в п.п.2.1.10 та п.п.2.1.2 п.2.1 цієї Інструкції, щомісяця складають у двох примірниках розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми грошових внесків за формою згідно з додатком 23 цієї Інструкції.

Відповідно до п.5 ч.9 ст.106 вказаного Закону виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників такі фінансові санкції за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з п.9.3.5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому складається рішення за формою згідно з додатком 17 цієї Інструкції. Підставою для прийняття відповідного рішення є акт про зазначене порушення, складений у довільній формі.

Відповідно до п.9.6 Інструкції суми штрафів, передбачених пунктами 9.3 та 9.4 цієї Інструкції, підлягають сплаті страхувальником чи банком, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення, або можуть бути оскаржені у цей самий строк до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного органу Пенсійного фонду, посадовими особами якого прийнято це рішення. В порушення цих положень законодавства відповідач суму штрафних санкцій не сплатив, при цьому правом оскарження рішення не скористався.

Не приймаються до уваги твердження відповідача, що громадська організація, не повинна сплачувати страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, з огляду на те, що вказане спростовується положеннями п.1 ч.1 ст.14 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , яким визначено коло страхувальників відповідно до цього Закону, до яких відносяться і об'єднання громадян.

Таким чином, станом на дату розгляду справи за ГО «Міський спортивний клуб «1000»обліковується заборгованість по сплаті штрафних санкцій у розмірі 170грн., що вбачається з наявної у матеріалах справи картки особового рахунку ГО «Міський спортивний клуб «1000»за період з 01.01.2004р. по 22.12.2009р.

Приймаючи до уваги вищевикладене, позовні вимоги Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси є обґрунтованими, відповідають закону і підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст. ст.158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси до Громадської організації «Міський спортивний клуб «1000» про стягнення заборгованості задовольнити.

Стягнути з Громадської організації «Міський спортивний клуб «1000» (65043, м.Одеса, вул.Світанку, 44, ідентифікаційний код 24770145, р/р 4700768 в Жовтневому відділенні УСБ, МФО 328038) на користь Управління Пенсійного фонду України у Київському районі м.Одеси (65121, м.Одеса, вул.Ільфа і Петрова, 4-А, код ЄДРПОУ 20990714, р/р 256013013695, МФО 328845 в Одеському обласному управлінні ВАТ «Державний ощадний банк») заборгованість по сплаті фінансових санкцій у розмірі 170 (сто сімдесят)грн.

Постанова може бути оскаржена шляхом подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений Кодексом адміністративного судочинства України, постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови складено та підписано 02.07.2010р.

Суддя М.М. Аракелян

02 липня 2010 року

Дата ухвалення рішення02.07.2010
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу50951113
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —59/10/1570

Постанова від 02.07.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 29.01.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

Ухвала від 12.01.2010

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Аракелян М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні