Постанова
від 17.08.2012 по справі 2а-1670/4707/12
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2012 року м. ПолтаваСправа № 2а-1670/4707/12

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Ясиновського І.Г.,

при секретарі - Ворошилові Ю.В.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Буровик" про стягнення штрафної санкції, -

В С Т А Н О В И В:

16 липня 2012 року Полтавське територіальне управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватне акціонерне товариство " Буровик " про стягнення штрафної санкції в розмірі 1700 грн, посилаючись на порушення відповідачем вимог законодавства України про цінні папери щодо неподання до Полтавського територіального управління ОСОБА_2 довідки про зміни в складі посадових осіб та фахівців товариства, що безпосередньо здійснюють діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

Представник позивача у судовому засідання вимоги позовної заяви підтримав, просив їх задовольнити.

Відповідач явку уповноваженого представника у судове засідання не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив, про час, дату і місце судового розгляду повідомлявся належним чином та своєчасно.

Відповідно до положень частини четвертої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За викладених обставин, суд вважає за можливе провести розгляд справи за даної явки та на підставі наявних у ній доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Робочою групою Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 19 грудня 2011 року проведено перевірку ПАТ «Буровик»та встановлено, що відповідач не подав до Полтавського територіального управління ОСОБА_2 довідки про зміни в складі посадових осіб та фахівців товариства, що безпосередньо здійснюють діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, що є порушенням вимог п. 9.5. гл. 3 Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затверджених рішенням ДКЦПФР від 26.05.2006 № 348.

Відповідно до п. 3 гл. 3 Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів ліцензіат протягом строку діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів зобов'язаний повідомляти ОСОБА_2 про всі зміни даних, зазначених у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії .

Згідно положень п. 9.5. гл. 3 Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів у разі виникнення таких змін ліцензіат зобов'язаний протягом двадцяти робочих днів подати до ОСОБА_2 (із зазначенням структурного підрозділу центрального апарату ОСОБА_2, який здійснював розгляд документів на видачу ліцензії, для емітентів - із зазначенням територіального органу ОСОБА_2 за їх місцезнаходженням) відповідне повідомлення в письмовій формі та документи, які підтверджують зазначені зміни, а саме: довідку про зміни в складі керівних посадових осіб та фахівців ліцензіата (його відокремленого підрозділу), що безпосередньо здійснюють діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, за встановленою ОСОБА_2 формою довідки про керівних посадових осіб та фахівців заявника (ліцензіата), що безпосередньо здійснюють професійну діяльність на фондовому ринку та сертифіковані в установленому порядку, яка додавалась ним до заяви про видачу ліцензії, з доданням копій відповідних сертифікатів, засвідчених підписом керівника та печаткою ліцензіата (у разі призначення нового керівника та фахівців ліцензіата або отримання нових сертифікатів працюючими фахівцями (у тому числі керівником).

Статтею 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»передбачена відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів.

Відповідно до положень пункту 7 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", за неподання, подання не в повному обсязі інформації та/або подання недостовірної інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку передбачена відповідальність у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 12 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" штрафи, передбачені статтею 11 цього Закону, накладаються Головою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, членом ОСОБА_2 та уповноваженими Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку посадовими особами після розгляду матеріалів, які засвідчують факт правопорушення.

Про вчинення правопорушення, зазначеного у статті 11, уповноваженою особою Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, яка його виявила, складається акт, який разом з поясненнями керівника, іншої відповідальної посадової особи та документами, що стосуються справи, протягом трьох робочих днів направляється посадовій особі, яка має право накладати штраф.

Посадова особа Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку приймає рішення про накладення штрафу протягом 10 робочих днів після отримання документів, зазначених у частині другій цієї статті. Рішення про накладення штрафу оформляється постановою, що надсилається юридичній особі, на яку накладено штраф, та банківській установі, в якій відкрито поточний рахунок цієї юридичної особи.

05 січня 2012 року уповноваженою особою ОСОБА_2 ОСОБА_1 складений акт №1-ПО про правопорушення на ринку цінних паперів, в якому зафіксоване відповідне правопорушення.

05 січня 2012 року Полтавським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесена постанова про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів.

За результатами розгляду справи відповідно до постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів №1-ПО від 16 січня 2012 року на ПАТ «Буровик»накладено штрафну санкцію у розмірі 1700 грн. (100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Як встановлено судом, згідно довідки Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 13.07.2012 року №49, на час розгляду справи відповідачем не сплачено у добровільному порядку суму санкцій у розмірі 1700 грн.

Відносини, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження професійної діяльності на фондовому ринку, з метою забезпечення відкритості та ефективності функціонування фондового ринку регулює Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок»№3480-IV від 23.02.2006 року.

Відповідно до частини другої статті 6 цього Закону Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює повноваження через центральний апарат і свої територіальні органи.

Статтями 1, 2 цього ж Закону визначено, що державне регулювання ринку цінних паперів - це здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері; державне регулювання ринку цінних паперів здійснюється з метою: реалізації єдиної державної політики у сфері випуску та обігу цінних паперів та їх похідних; створення умов для ефективної мобілізації та розміщення учасниками ринку цінних паперів фінансових ресурсів з урахуванням інтересів суспільства; одержання учасниками ринку цінних паперів інформації про умови випуску та обігу цінних паперів, результати фінансово-господарської діяльності емітентів, обсяги і характер угод з цінними паперами та іншої інформації, що впливає на формування цін на ринку цінних паперів; забезпечення рівних можливостей для доступу емітентів, інвесторів і посередників на ринок цінних паперів; гарантування прав власності на цінні папери; захисту прав учасників фондового ринку; інтеграція в європейський та світовий фондові ринки; дотримання учасниками ринку цінних паперів вимог актів законодавства; запобігання монополізації та створення умов розвитку добросовісної конкуренції на ринку цінних паперів; контролю за прозорістю та відкритістю ринку цінних паперів.

Повноваження Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлені статтею 8 названого Закону і передбачають, зокрема, право Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку здійснювати контроль за достовірністю і розкриттям інформації, що надається емітентами та особами, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, і саморегулівними організаціями, та її відповідністю встановленим вимогам (пункт 8); накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів (пункт 14).

Пунктом 14 статті 8 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»встановлено, що Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що вимоги Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Буровик" про стягнення штрафної санкції в розмірі 1700 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Приватного акціонерного товариства "Буровик" про стягнення штрафної санкції задовольнити.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства "Буровик" (36002, м. Полтава, вул. Сосюри, 60, код ЄДРПОУ 01039926) на користь Полтавського територіального управління Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (36014, м. Полтава, вул. Жовтнева, 45) штраф в розмірі 1700грн. 00 коп. (одна тисяча сімсот гривень 00 копійок) на рахунок одержувача: код ЄДРПОУ 38019510 ГУДКСУ у Полтавській області на р/р 31115106700002 в УДКСУ у м. Полтаві Полтавської області, МФО 831019, по коду бюджетної класифікації 21081100 символу 106 "Адміністративні штрафи та інші санкції"

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання апеляційної скарги до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд.

Повний текст постанови виготовлено 22 серпня 2012 року.

Суддя І.Г. Ясиновський

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.08.2012
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу50963499
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/4707/12

Ухвала від 31.07.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Постанова від 17.08.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 31.07.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

Ухвала від 17.07.2012

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

І.Г. Ясиновський

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні