Постанова
від 11.01.2012 по справі 2а-1870/7495/11
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 січня 2012 р. Справа № 2a-1870/7495/11

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кунець О.М.

за участю:

секретаря судового засідання - Козир І.С.,

представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Сумської районної виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" про стягнення заборгованості в сумі 1861 грн. 44 коп. ,-

В С Т А Н О В И В:

Сумське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Сумської районної виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" про стягнення заборгованості в сумі 1861 грн. 44 коп. Свої вимоги мотивує тим, що 23.08.2011 р. виконавчою дирекцією Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було винесено рішення №732 про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, яким до ТОВ "Полюс" було застосовано пеню за несвоєчасну сплату страхових коштів в сумі 30 грн. 43 коп. та штраф за несвоєчасну сплату страхових коштів у розмірі 50% від суми несплачених у строк страхових коштів в розмірі 1652 грн. 62 коп., які в десятиденний термін від дня отримання рішення підлягають перерахуванню до Сумської міської виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду. Зазначене рішення в зазначений строк відповідачем не виконано, тому позивачем винесено рішення №796 від 16.09.2011 про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не повному обсязі коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, яким до відповідача застововано пеню за несвоєчасне повернення страхових коштів в сумі 10 грн. 08 коп. та штраф у розмірі 10% від суми несвоєчасно повернутих страхових коштів у сумі 168 грн.31 коп. Проте, відповідачем вказані суми сплачені не були. У зв'язку з зазначеним, позивач просить стягнути з відповідача суму заборгованості в розмірі 1861 грн. 44 коп.

В судовому засіданні, представник позивача - ОСОБА_1, позовні вимоги підтримала у повному обсязі, зазначивши, що заборгованість на момент розгляду справи відповідачем не погашена.

Представник відповідача, якому надсилалось повідомлення про день, час і місце розгляду справи за його останнім відомим місцем знаходження в судове засідання повторно не з'явився. Згідно довідки Укрпошти, конверт разом із судовою повісткою повернувся до суду у зв'язку із закінченням терміну зберігання. Відповідно до положень ч. 11 ст.35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. З огляду на вищезазначене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача належним чином для реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів. Про причини неявки, відповідач суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав. Крім того, клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надходило, тому суд визнає можливим справу розглядати без участі в судовому засіданні представника відповідача.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача та вивчивши матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного:

В судовому засіданні встановлено, що відповідач - ТОВ "Полюс", 04.02.1998 р. зареєстрований виконавчим комітетом Сумської міської ради як юридична особа та 07.06.2001 р. включений до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Зазначене підтверджує поясненнями представника позивача та копією довідки №2299 про включення до ЄДРПОУ /а.с.5/.

Статтею 27 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованнямВ» від 18.01.2001 року № 2240-ІІІ (надалі - Закон України №2240-ІІІ), визначено, що страхувальник зобов'язаний окрім іншого нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески; вести облік коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і своєчасно надавати органам Фонду встановлену звітність щодо цих коштів; допускати посадових осіб органів Фонду, органу державного нагляду, інших контролюючих органів до перевірок правильності обчислення та сплати страхових внесків, використання страхових коштів, надавати їм необхідні документи та пояснення з питань, що виникають під час перевірок; вести облік заробітної плати застрахованої особи та зберігати ці дані протягом строку, встановленого законодавством; надавати на вимогу застрахованої особи відомості щодо заробітної плати, суми сплачених страхових внесків тощо.

Органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів, є Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (стаття 9 Закону України №2240-ІІІ).

17 серпня 2011 року посадовою особою виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на підставі посвідчення №1246 від 15.08.2011р. з відома директора відповідача ОСОБА_2 проведено перевірку ТОВ "Полюс" з питань повноти нарахування, своєчасності перерахування та законності використання коштів Фонду, про що складено акт №05-10-2/81 від 17.08.2011 р. /а.с.6/. В ході перевірки виявлено несплачені в строк відповідачем страхові кошти (недоїмку) у сумі 3305 грн. 24 коп., чим порушено вимоги ч. 2 ст. 27, ч. 1 ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 р. №2240-ІІІ в редакції, що діяла до 01.01.2011 р.

Відповідно до п. 7 розділу VIII Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року. Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

Згідно п. 6 ч. 1 ст. 28 Закону України №2240-ІІІ в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, страхувальник має право накладати фінансової санкції та адміністративні штрафи, передбачені цим Законом та іншими актами законодавства.

Відповідно до абз. 2, 3 ч. 1 ст. 30 Закону України №2240-ІІІ в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі страхових коштів відповідно до частини першої статті 21 та статті 22 цього Закону на страхувальників та інших отримувачів коштів Фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів.

Одночасно на суми несвоєчасно повернутих або повернутих не в повному обсязі страхових коштів і штрафних санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

На підставі вищезазначеного акту та з урахуванням вищевказаних норм виконавчою дирекцією Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відносно ТОВ "Полюс" було винесене рішення про повернення страхових коштів та застосування фінансових санкцій за порушення законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності № 732 від 23.08.2011 року, згідно з яким до відповідача було застосовано пеню за несвоєчасну сплату страхових коштів в сумі 30 грн. 43 коп. та штраф за несвоєчасну сплату страхових коштів у розмірі 50% від суми несплачених у строк страхових коштів в сумі 1652 грн. 62 коп. /а.с.7/. Вказане рішення отримане уповноваженою особою відповідача 30.08.2011 року /а.с.10/.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 22 Закону України №2240-ІІІ в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, страхувальники, інші отримувачі коштів Фонду зобов'язані у десятиденний строк після отримання рішення органу Фонду про повернення коштів перерахувати страхові кошти, використані з порушенням встановленого порядку використання, а також фінансові санкції, визначені у статті 30 цього Закону. У разі якщо страхувальники та інші отримувачі страхових коштів вважають, що орган Фонду неправильно визначив суми страхових коштів, використаних з порушенням встановленого порядку, та фінансових санкцій чи прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, або виходить за межі його компетенції, такі страхувальники та інші отримувачі страхових коштів протягом десяти календарних днів з дня отримання такого рішення мають право в письмовій формі звернутися до зазначеного органу Фонду із скаргою про перегляд цього рішення. Орган Фонду зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом 20 календарних днів після отримання скарги страхувальника, іншого отримувача страхових коштів на їхню адресу поштою з повідомленням про вручення або надати під розписку. У разі якщо орган Фонду надсилає рішення про повну або часткову відмову у задоволенні скарги, страхувальники та інші отримувачі страхових коштів протягом десяти календарних днів з дня отримання відповіді мають право звернутися з повторною скаргою до органів Фонду вищого рівня або до суду.

Вищевказане рішення відповідач не оскаржував, однак кошти не сплатив.

Оскільки відповідачем у встановлений термін не були повернені кошти у розмірі 1683 грн. 05 коп., заступником директора виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності відносно ТОВ "Полюс" винесено рішення про застосування фінансових санкцій за несвоєчасне повернення або повернення не в повному обсязі коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №796 від 16.09.2011 року, яким до відповідача застосовані фінансові санкції в таких розмірах: пеня за несвоєчасне повернення страхових коштів в сумі 10 грн. 08 коп., штраф у розмірі 10% від суми несвоєчасно повернутих страхових коштів в сумі 168 грн. 31 коп. /а.с.8/.

Дане рішення було отримано уповноваженою особою відповідача 19.09.2011 р. /а.с.9/, але в установлений законом строк фінансові санкції в добровільному порядку сплачені не були. Крім того, оскарження вищезазначеного рішення ТОВ "Полюс" не проводилося.

Отже, загальна сума заборгованості ТОВ "Полюс" перед позивачем становить 1861 грн. 44 коп., що також підтверджується поясненнями представника позивача.

Частиною 2 статті 30 Закону України №2240-ІІІ в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин, встановлено, що не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Таким чином, враховуючи, що сума боргу відповідачем не була сплачена, заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" перед позивачем на момент розгляду справи по суті залишається не погашеною та становить 1861 грн. 44 коп., суд, приходить до висновку, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими і відповідно, підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі Сумської районної виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до Товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" про стягнення заборгованості в сумі 1861 грн. 44 коп. - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Полюс" (40034, м. Суми, вул. Черепіна, 54 "в", ід. код 23819151) грошові кошти в сумі 1861 грн. 44 коп. /одна тисяча вісімсот шістдесят одна грн. 44 коп./ на користь Сумської міської виконавчої дирекції Сумського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (40022, м. Суми, пл. Троїцька, 5), які перерахувати на р/р 25608129 в СОД "ОСОБА_3 ОСОБА_2", МФО 337483, код 24019122.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови складено 16.01.2012 року.

Суддя (підпис) О.М. Кунець

З оригіналом згідно

Суддя О.М. Кунець

Дата ухвалення рішення11.01.2012
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу50964568
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/7495/11

Постанова від 11.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Постанова від 11.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Постанова від 11.01.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 21.10.2011

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні