Постанова
від 23.09.2015 по справі 820/10215/15
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

23 вересня 2015 р. № 820/10215/15

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Зінченка А.В.

розглянувши у порядку письмового провадження справу за поданням Дергачівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна» про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Дергачівська об'єднана державна податкова інспекція ГУ ДФС у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з поданням до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна», в якому просить суд стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 36931,90 грн.

Свій позов він обґрунтував тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна» має податковий борг зі сплати штрафних санкцій за порушення норм регулювання обігу готівки в розмірі 36931,90 грн.

Відповідачем заборгованість добровільно не сплачена, а тому ДПІ просить стягнути вказаний борг в примусовому порядку.

В судове засідання представник позивача не прибув, але надав до суду клопотання, в якому подання підтримав та просив позов задовольнити в повному обсязі, а також просив справу розглядати за його відсутності.

В судове засідання представник відповідача не прибув, про час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином, а тому суд приходить до висновку про розгляд справи за його відсутності..

Згідно ч. 8 ст. 183-3 КАС України розгляд подання відбувається за участю органу державної податкової служби, митного органу, що його вніс, та платника податків, стосовно якого його внесено.

Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає розгляду подання.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи вищевикладене, суд відповідно до ст. 128 КАС України ухвалив проводити судовий розгляд справи в порядку письмового провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню, та встановив наступні обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна» перебуває на податковому обліку в Дергачівській об'єднаній державній податковій інспекції ГУ ДФС у Харківській області.

Підприємство - відповідач має податковий борг у сумі 36931,90 грн.

Судом встановлено, що Дергачівською ОДПІ було складено акт про результати документальної планової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна», з питань дотримання вимог податкового законодавства за період з 01.04.2011 року по 31.12.2012 року, валютного та іншого законодавства за період з 01.04.2011 року по 31.12.2012 року №127/20-11-22-02-32938541 від 27.02.2014 року,.

В ході перевірки встановлено, що ТОВ «Агромашхолдинг-Україна» здійснювало видачу готівки працівникам згідно видаткових касових ордерів, видаткових відомостей та касової книги, які не підтверджені підписом одержувачів, що є порушенням вимог п.3.5. глави 3 Постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в України» від 15.12.2004 року №637, так як згідно авансових звітів та посвідчення про відрядження вказані працівники знаходились у відрядженні, довіреності на отримання грошей іншій особі не надавались.

Встановлено, що відповідно ВКО №71 від 04.07.12 року отримувач ОСОБА_1. отримав кошти в сумі 1500,00 грн. 06.07.2012 року, не підтверджується його підписом, чим порушено п.2.8. глави 2 Положення №637.

В зв'язку з тим, що для виведення залишку готівки в касі не приймаються видаткові документи, в яких видача готівки з каси не підтверджена підписом одержувача та кошти були отримані не в день виписки видаткового касового ордеру або видаткової відомості, тобто на кінець робочого дня були залишені в касі підприємства встановлено перевищення ліміту каси в перевіряємому періоді на загальну суму 36931,90 грн.

На підставі акта перевірки №127/20-11-22-02-32938541 від 27.02.2014 року, Дергачівською ОДПІ винесено податкове повідомлення-рішення №0000192202 від 19.03.2014 року, яке надіслано поштою для узгодження платнику податків.

Дане податкове повідомлення-рішення №0000192202 було оскаржено ТОВ «Агромашхолдинг-Україна» до суду. Але рішенням суду, яке набрало законної сили в задоволенні адміністративного позову було відмовлено, а рішення залишено без змін.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожний зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Суд зазначає, що перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства визначено Податковим Кодексом України.

Разом з тим, згідно п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. Порядок вручення податкового повідомлення-рішення передбачений п. 58.3 ст. 58 Податкового кодексу України, який передбачає, що податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її законному представникові або надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого її місцезнаходження фізичної особи з повідомленням про вручення. У такому самому порядку надсилаються податкові вимоги та рішення про результати розгляду скарг.

У зв'язку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання Дергачівською ОДПІ відповідачу 23.07.2015 року було направлено податкову вимогу на суму боргу № 901-25 від 15.07.2015 року.

Відповідно до п. 95.1 та п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Згідно п.п. 95.3, 95.4 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зазначена норма Податкового кодексу України кореспондує з пунктом третім частини першої статті 183-3 КАС України, відповідно до якого провадження у справах за зверненням органів державної податкової служби при здійсненні ними передбачених законом повноважень здійснюється на підставі подання таких органів щодо стягнення коштів за податковим боргом.

Виходячи з вищевикладеного суд приходить до висновку, що вказана заборгованість підлягає стягненню в судовому порядку.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 160, 161, 162, 163, 183-3 КАС України,-

ПОСТАНОВИВ:

Подання Дергачівської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна» про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з розрахункових рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «Агромашхолдинг-Україна» (код 32938541) заборгованість перед бюджетом в розмірі 36 931 (тридцять шість тисяч дев'ятсот тридцять одну) грн. 90 коп.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційного адміністративного суду через X шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня отримання подачею її копії до апеляційної інстанції.

Суддя А.В. Зінченко

Дата ухвалення рішення23.09.2015
Оприлюднено29.09.2015
Номер документу50964838
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/10215/15

Постанова від 23.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 21.09.2015

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні