Ухвала
від 24.02.2011 по справі 12/104
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 12/104 Головуючий у 1-й інстанції: Пилипенко О.Є.

Суддя-доповідач: ОСОБА_1

У Х В А Л А

Іменем України

"24" лютого 2011 р. м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Губської О.А.

суддів Ключкович В.Ю., Борисюк Л.П.

при секретарі Франчук О.П.

за участю позивача за первісним позовом ОСОБА_2

представника відповідача за первісним позовом ОСОБА_3

представник Садівниче товариство «Міраж» ОСОБА_4

представника третьої особи

на стороні відповідача ОСОБА_5

Представник ОК «ОСОБА_6 садівниче

товариство «Міраж» ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційні скарги Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж», ОСОБА_2 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва 18 листопада 2010 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_6 міської державної адміністрації, треті особи: Садівниче товариство «Міраж», Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»та Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»до ОСОБА_2, ОСОБА_6 міської державної адміністрації про перегляд справи №12/104 за нововиявленими обставинами, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_6 міської державної адміністрації про зобов'язання вчинити певні дії, а саме: зобов'язання відповідача переоформити та надати обслуговуючому кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»державний акт на право приватної власності на земельну ділянку для ведення колективного садівництва загальною площею - 31, 47 га в районі селища ОСОБА_8, квадрати 68-НФ, 64-Н, відповідно до рішень виконавчого комітету ОСОБА_6 народних депутатів від 02 липня 1991 року №14/1384, від 04 лютого 1992 року №6/570 та акту про відвід меж лінії ділянки в натурі від 02 березня 1992 року.

Третя особа із самостійними вимогами -обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»заявила вимоги про зобов'язання ОСОБА_6 міської державної адміністрації оформити та надати кооперативу державний акт на право приватної власності на землю для ведення колективного садівництва загальною площею - 31, 47 га в районі селища ОСОБА_8, квадрати 68-НФ, 64-Н.

Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 23 червня 2008 року у задоволенні позову ОСОБА_2 відмовлено, позов обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»- задоволено частково, зобов'язано ОСОБА_6 міську державну адміністрацію вчинити дії відповідно до законодавства України щодо оформлення та видачі Обслуговуючому кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»акта про право приватної власності на земельну ділянку загальною площею 31,47 га в м. Севастополь, в районі селища ОСОБА_8, квадрати 68-НФ, 64-Н, в решті позовних вимог Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»- відмовлено.

ОСОБА_6 міська державна адміністрація звернулась до окружного адміністративного суду м. Києва з заявою про перегляд за нововиявленими обставинами вищезазначеної постанови мотивуючи тим, що Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»не є правонаступником садівничого товариства «Міраж»та не має прав на земельну ділянку загальною площею - 31, 47 га в районі селища ОСОБА_8, квадрати 68-НФ, 64-Н.

Постановою окружного адміністративного суду м.Києва від 18 листопада 2010 року постанову Окружного адміністративного суду від 23.06.2008 року скасовано. Прийнято нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог за первісним позовом ОСОБА_2 та третьої особи із самостійними вимогами на предмет спору обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж» відмовлено.

Не погоджуючись з постановою судом першої інстанції ОСОБА_2 та Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»подали апеляційні скарги, в яких, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального права просили оскаржувану ухвалу скасувати, а провадження по справі закрити.

В судове засідання з'явилися позивач ОСОБА_2 та представник Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж», які підтримали апеляційні скарги та просили їх задовольнити.

В судове засідання з'явився представник відповідача, представник садівничого товариства «Міраж»та його представник, які заперечували проти задоволення апеляційних скарг, просили відмовити у їх задоволенні, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

В судове засідання представник Качинської селищної ради не з'явився, хоча він був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, колегія суддів вважає за можливе розглянути справу у порядку ст. 196 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, позивача, представника відповідача, представників третіх осіб, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, постанова суду -без змін з таких підстав.

Суд першої інстанції прийшов до висновку про задоволення заяви про перегляд справи за нововиявленими обставинами, оскільки подані учасниками судового процесу докази є істотними для справи обставинами, які не були відомі відповідачу за первісним позовом. Так, істотними обставинами для перегляду рішення у справі є те, що земельна ділянка, відносно якої були заявлені позовні вимоги ОСОБА_2 та Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»знаходиться у постійному користуванні Садівничого товариства «Міраж»на підставі державного акту від 17.01.1994 р. Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»не є правонаступником Садівничого товариства «Міраж»та не має прав на спірну земельну ділянку. Крім того, ОСОБА_6 міська державна адміністрація не має повноважень щодо розпорядження даною земельною ділянкою.

З таким рішенням суду колегія суддів погоджується, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 заявив позов про зобов'язання відповідача переоформити та надати Обслуговуючому кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»державний акт на право приватної власності на земельну ділянку для ведення колективного садівництва загальною площею - 31,47 га в районі селища ОСОБА_8, квадрати 68-НФ, 64-Н, відповідно до рішень виконавчого комітету ОСОБА_6 ради народних депутатів від 02.07.1991 р. № 14/1384, від 04.02.1992 р. № 6/570 та акту про відвід меж лінії ділянки в натурі від 02.03.1992 р.

Третьою особою заявлено вимоги про зобов'язання ОСОБА_6 міської державної адміністрації оформити та надати Кооперативу державний акт на право приватної власності на земельну ділянку для ведення колективного садівництва загальною площею - 31,47 га в районі селища ОСОБА_8, квадрати 68-НФ, 64-Н.

Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»звернувся до Голови ОСОБА_6 міськдержадміністрації з листом від 19.01.2007 р. вих. № 1/07, в якому просить переоформити та надати новий державний акт на право приватної власності на вищевказану земельну ділянку.

Відповідно до вимог ст.ст. 22, 23 Земельного кодексу УССР від 18.12.1990 р. № 561-XII (зі змінами), право власності на землю або право користування наданою земельною ділянкою виникає після встановлення землевпорядними організаціями меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що підтверджує це право. Право власності або право постійного користування землею посвідчується державними актами, які видаються і реєструються сільськими, селищними, міськими, районними радами народних депутатів.

Так, судом першої інстанції встановлено, що Кооперативом громадян «Міраж»(попередник Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж») не було виконано п. 2 рішення виконкому ОСОБА_6 міської ради народних депутатів від 04.02.1992 р. № 6/570 щодо складення державного акту на право володіння землею через бюро раціонального використання земель міськвиконкому в передбаченому законом порядку.

Відповідно до рішення виконкому Качинської селищної ради народних депутатів від 13.01.1993 р. № 1/8 «Про реєстрацію садово - городничого товариства «Міраж»в селі Кача та надання йому земельної ділянки» земельна ділянка площею 31,47 га була надана садово-городничому товариству «Міраж»у колективну власність.

На підставі вищевказаного рішення землекористувачу 17 січня 1994 року був виданий державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 31,3748 га. Акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №002/93.2.

Однією з підстав для перегляду рішення за нововиявленими обставинами відповідачем зазначено те, що Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»не є правонаступником садівничого товариства «Міраж», у користуванні якого знаходиться земельна ділянка площею 31,3748 га та встановлено факт існування іншої юридичної особи з такою назвою.

Відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 № 039296 садівниче товариство «Міраж»було зареєстровано 11.06.1991 р. на підставі рішення виконкому Нахімовської районної ради народних депутатів № 10/402 за ідентифікаційним кодом юридичної особи 3456647 за номером запису про включення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру 10781200000001439.

Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж» зареєстроване рішенням виконавчого комітету Нахімовської районної ради народних депутатів м.Севастополя від 07.06.1991 р. №10/402 під назвою садівниче товариство «Міраж». Державну реєстрацію до установчих документів Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж» проведено 15 вересня 2006 року.

У свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи серії А01 №039299 обслуговуючому кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»надано ідентифікаційний код юридичної особи 34556647, місцезнаходження -Нахімовський район м.Севастополь селище ОСОБА_8.

Відповідно до Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи серії А 01 № 274241 Садівниче товариство «Міраж»було зареєстровано 13.01.1993 р. на підставі рішення виконавчого комітету Качинської селищної ради народних депутатів від 13.01.1993 р. № 1/8 за ідентифікаційним кодом юридичної особи 24510071, номером запису про включення відомостей про Юридичну особу до Єдиного державного реєстру 10781070001002592. Свідоцтво замінено 17.09.2008 р. у зв'язку зі зміною місцезнаходження юридичної особи, місцезнаходження юридичної особи - 99814 м. Севастополь, селище міського типу Кача, АДРЕСА_1.

Таким чином, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що власником спірної земельної ділянки є Садівниче товариство «Міраж»(код ЄДРПОУ 24510071), якому було виділено земельну ділянку площею 31,47 га згідно рішення виконкому Качинської селищної ради народних депутатів від 13.01.1993 р. № 1/8.

Відповідно до ч. З ст. 140 Конституції України, місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи.

Частина 1 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»передбачає, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до п.12 розділу X Перехідних положень Земельного кодексу України, до розмежування земель державної та комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів-відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ст. 12 Земельного кодексу України, розпорядження землями територіальних громад належить до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідно до п. 2 рішення виконавчого комітету Качинської селищної ради народних депутатів від 13.01.1993 р. № 1/8 земельна ділянка площею 31,47 га знаходиться у с. Орловка, тобто на території Качинської селищної ради.

Таким чином, колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції, що повноваження ОСОБА_6 міської державної адміністрації щодо розпорядження спірною земельною ділянкою належить до відання Качинської селищної ради.

Оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, та враховуючи всі наведені обставини, колегія суддів дійшла висновку, що позовні вимоги ОСОБА_2 та Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»задоволенню не підлягають, а отже суд першої інстанції правомірно задовольнив заяву про перегляд справи за нововиявленими обставинами та відмовив у задоволенні позовних вимог.

Доводи апеляційних скарг висновків суду першої інстанції не спростовують і апеляційним судом відхиляються.

Відповідно до ст. 200 КАС України - суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Оскільки судове рішення ухвалене судом першої інстанції відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права, на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин в справі, підтвердженими доказами, а доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, то колегія суддів апеляційної інстанції підстав для його скасування не вбачає.

Керуючись ст.ст. 160, 197, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд

У Х В А Л И В :

Апеляційні скарги Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж», ОСОБА_2 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва 18 листопада 2010 року у справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_6 міської державної адміністрації, треті особи: Садівниче товариство «Міраж», Обслуговуючий кооператив «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж»та Обслуговуючого кооперативу «ОСОБА_6 садівниче товариство «Міраж» до ОСОБА_2, ОСОБА_6 міської державної адміністрації про перегляд справи №12/104 за нововиявленими обставинами -залишити без задоволення , а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва -без змін .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складання ухвали в повному обсязі, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя Губська О.А.

Суддя Ключкович В.Ю.

Суддя Борисюк Л.П.

Повний текст ухвали виготовлено 28.02.2011

СудКиївський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.02.2011
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу50971531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —12/104

Ухвала від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 24.02.2017

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Ухвала від 24.02.2011

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Судовий наказ від 11.02.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Судовий наказ від 11.02.2011

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 29.11.2010

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Френдій Н.А.

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Бутирський Андрій Анатолійович

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Крейбух О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні