Ухвала
від 09.09.2015 по справі 200/17321/15-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-сс/774/1175/15 Справа № 200/17321/15-к Головуючий у 1 й інстанції - ОСОБА_1 Доповідач - ОСОБА_2

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 вересня 2015 року м. Дніпропетровськ

Колегія суддів Судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді-доповідача ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

при секретарі ОСОБА_5

за участю: прокурора ОСОБА_6

захисника адвоката ОСОБА_7

підозрюваного ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні Апеляційного суду Дніпропетровської області апеляційну скаргу захисника адвоката ОСОБА_7 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 21 серпня 2015 року про продовження строків застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту щодо підозрюваного:

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області, українця, гр-на України, освіта повна вища, не працюючого, одруженого, маючого на утриманні малолітню дитину, мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , (зареєстрованого там же по АДРЕСА_2 ) раніше не судимого:

підозрюваного у вчиненні кримінального злочину передбаченого ч.4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И Л А:

Ухвалою слідчого судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 21 серпня 2015 року було задоволено прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_9 про продовження застосування стосовно ОСОБА_10 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, та було продовжено йому застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту на два місяці, а саме: до 21 жовтня 2015 року, та продовжено покладення на нього обов`язків, а саме: прибувати до слідчого за первою вимогою; цілодобово не залишати місце постійного проживання АДРЕСА_1 без дозволу слідчого, прокурора або суду. Своє рішення слідчий суддя обґрунтовує наявністю достатніх підстав вважати, що ОСОБА_8 може переховуватися від органів досудового розслідування або суду, вчинити інше кримінальне правопорушення або перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, може негативно впливати на потерпілих та свідків з метою зміни ним свідчень на його користь, знищити, сховати, спотворити будь-яку з речей чи документів, що мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення. Крім того, прокурор довів про недостатність застосування більш м`яких запобіжних засобів.

Не погодившись з цією ухвалою, захисник адвокат ОСОБА_7 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 подала на неї апеляцію, у якій просить цю ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання прокурора відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_9 про продовження застосування стосовно ОСОБА_10 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, і продовжити строк застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_8 , поклавши на нього такі обов`язки: прибувати до слідчого за першою вимогою; не залишати місце постійного проживання АДРЕСА_1 без дозволу слідчого, прокурора або суду в період часу з 22-00 до 07-00 години. Свою апеляційну скаргу захисник обґрунтовує тим, що на даний час відсутні підстави тримати ОСОБА_8 під домашнім арештом цілодобово, так як ризики, на які посилається слідчий суддя в ухвалі нічим не підтверджені, а тяжкість злочину не може бути єдиною підставою для тримання під домашнім арештом цілодобово.

Заслухавши: суддю-доповідача; доводи захисника та підозрюваного, які підтримали доводи і вимоги апеляційної скарги; думку прокурора, який погодився з апеляційною скаргою захисника та просив її задовольнити,- дослідивши апеляцію та матеріали провадження, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга повинна бути залишена без задоволення, а ухвала слідчого судді - без змін з наступних підстав.

Відповідно доч. 6 ст. 181 КПК України, строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу. А в силу ст. 199 КПК України клопотання про продовження строку домашнього арешту має право подати прокурор, слідчий за погодженням з прокурором не пізніше ніж за п`ять днів до закінчення дії попередньої ухвали про домашній арешт до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування. Це клопотання повинно містити як відомості, зазначені у статті 184 цього Кодексу, а саме: 1) короткий виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, в якому підозрюється або обвинувачується особа; 2) правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 3) виклад обставин, що дають підстави підозрювати, обвинувачувати особу у вчиненні кримінального правопорушення, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини; 4) посилання на один або кілька ризиків, зазначених у статті 177 цього Кодексу; 5) виклад обставин, на підставі яких слідчий, прокурор дійшов висновку про наявність одного або кількох ризиків, зазначених у його клопотанні, і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини; 6) обґрунтування неможливості запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні, шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів; 7) обґрунтування необхідності покладення на підозрюваного, обвинуваченого конкретних обов`язків, передбачених частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу, - так і: 1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під домашнім арештом. Слідчий суддя зобов`язаний розглянути це клопотання до закінчення строку дії попередньої ухвали згідно з правилами, передбаченими для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу.

Під час апеляційного розгляду колегією суддів встановлено, що зазначені вище вимоги кримінального процесуального закону при розгляді клопотання прокурора слідчим суддею дотримані, а доводи захисника ОСОБА_7 , викладені в апеляційній скарзі щодо незаконності та необґрунтованості ухвали слідчого судді, є безпідставними.

Так, згідно матеріалам провадження, клопотання прокурора було подане до суду 20.08.2015 року, - тобто своєчасно. Під час судового розгляду слідчий суддя з`ясував, що наведені в клопотанні прокурора дані свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_8 кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 ч.4 КК України. При цьому, обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_8 у вчиненні вищезазначеного кримінального правопорушення, підтверджуються матеріалами кримінального провадження, на які вказано в клопотанні.

Перевіряючи доводи клопотання прокурора на предмет наявності ризиків, передбаченихст.177 КПК України, слідчий суддя правильно встановив, що доводи поданого клопотання є обґрунтованими, а заявлені ризики не зменшились та існують на даний час.

Відповідно дост. 178 КПК України,слідчий суддя врахував тяжкість покарання, що загрожує останньому у разі визнання його винним у вчиненні кримінальних правопорушень, таоб`єктивно дійшов правильного висновку про відсутність підстав для застосування більш м`якого запобіжного заходу.

Таким чином, колегія суддів, з врахуванням того, що у даному провадженні існують ризики, передбаченіст. 177 КПК України, а менш суворі запобіжні заходи не достатні для запобігання цих ризиків, приходить до висновку про те, що слідчим суддею правильно задоволено подане клопотання та продовжено строк домашнього арешту ОСОБА_8 до 21.10.2015 року.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що продовження строку домашнього арешту здійснено в межах досудового розслідування і не перевищує розумних меж. Рішення слідчого судді є обґрунтованим і відповідає вимогам кримінального процесуального закону. Порушень норм кримінального процесуального закону, які б могли стати підставою для скасування ухвали слідчого судді, не встановлено, а ухвала є законною, вмотивованою, обґрунтованою.

Тому у задоволенні вимог апеляційної скарги слід відмовити, а ухвалу слідчого судді - залишити без змін.

На підставі викладеного та керуючись ст. 177, 181, 184, 199, 407, 422 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу захисника адвоката ОСОБА_7 в інтересах підозрюваного ОСОБА_8 залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 21 серпня 2015 року про продовження строків застосування запобіжного заходу у виді домашнього арешту щодо підозрюваного ОСОБА_8 залишити без змін.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

--------------- ------------------ --------------

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення09.09.2015
Оприлюднено17.03.2023
Номер документу50991887
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —200/17321/15-к

Ухвала від 20.08.2015

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Шевцова Т. В.

Ухвала від 09.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кір'як А. В.

Ухвала від 09.09.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кір'як А. В.

Ухвала від 26.08.2015

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кір'як А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні