Постанова
від 15.03.2012 по справі 2а-1870/1341/12
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 березня 2012 р. Справа № 2a-1870/1341/12

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кунець О.М.

за участю секретаря судового засідання - Козир І.С.,

представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції в місті Суми до товариства з обмеженою відповідальністю "СП Діалог-Медіа" про стягнення податкового боргу в сумі 1009 грн. 14 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція в м. Суми (далі по тексту - позивач, ДПІ в м. Суми) звернулася до суду з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "СП Діалог-Медіа" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "СП Діалог-Медіа"), в якому просить стягнути з рахунків у банках, обслуговуючих відповідача та готівки, що належить такому платнику податків, податковий борг по штрафним санкціям з податку на додану вартість у сумі 1009 грн. 14 коп.

Свої вимоги позивач мотивує тим, що відповідач зареєстрований як юридична особа та перебуває на податковому обліку у ДПІ в м. Суми як платник податків та обов'язкових платежів до бюджету. В порушення вимог чинного податкового законодавства щодо своєчасності сплати податків та зборів у відповідачу нараховані штрафні санкції з податку на додану вартість на суму 1009 грн. 14 коп. ДПІ в м. Суми, у зв'язку з несплатою відповідачем податкового боргу в установлені законом строки, вживались заходи щодо стягнення заборгованості, а саме відповідачу направлялася податкова вимога, проте вони не призвели до погашення боргу. Посилаючись на вказані обставини та ст. 95 Податкового кодексу України, позивач просить суд стягнути з відповідача податковий борг у сумі - 1009 грн. 14 коп. за рахунок коштів на рахунках у банкх, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податків.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, зазначивши, що заборгованість на момент розгляду справи відповідачем не погашена.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про день, час і місце розгляду справи повідомлявся належним чином /а.с.20/. Про причини неявки, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог та клопотань про відкладення розгляду справи до суду не надсилав, тому суд визнає можливим справу розглядати без участі в судовому засіданні представника відповідача.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню в повному обсязі, виходячи з наступного:

В судовому засіданні встановлено, що відповідач - ТОВ "СП Діалог-Медіа", 24.11.2003 р. зареєстрований як юридична особа та перебуває на обліку у ДПІ в м. Суми як платник податків Зазначене підтверджується поясненнями представника позивача та матеріалами справи, зокрема, копією витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців /а.с.9-10/.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», завданнями органів державної податкової служби, зокрема, є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

Відповідно до пунктів 1, 2, 11 статті 10 вищевказаного Закону, державні податкові інспекції в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції здійснюють контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків та зборів (обов'язкових платежів); забезпечують облік платників податків, інших платежів, правильність обчислення і своєчасність надходження цих податків, платежів, а також здійснюють реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів; подають до судів позови до підприємств, установ, організацій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без установлених законом підстав, а також про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахунок їх майна.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011р., визначено, що органи державної податкової служби, окрім іншого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п.п. 20.1.18. п. 20.1. ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до абз. 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Таким чином, позивач є органом державної влади, уповноваженим здійснювати функцію контролю за визначенням та сплатою платником податків, повноваження якого на звернення до суду із позовом про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків прямо передбачено законом.

Статтею 67 Конституції України передбачено обов'язок платників податків сплачувати податки і збори.

Згідно п. 16.1.3 та п. 16.1.4. ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до пп. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно п. 15.1. ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Судом встановлено, що ТОВ "СП Діалог-Медіа" є платником податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України і станом на 20.01.2012 року за відповідачем рахується податкова заборгованість у розмірі 1009 грн. 14 коп. по штрафним санкціям з податку на додану вартість.

Дана заборгованість виникла на підставі наступного.

Податковий борг по штрафним санкціям визначено у податковому повідомленні-рішенні від 26.08.2011 р. №0007771503/0/68370 /а.с.15/, яке прийнято на підставі акту перевірки від 19.08.2011 р. №6239/15-319/23602481 /а.с.11/, у відповідності з вимогами ст.123 Податкового кодексу України в сумі 1020 грн.

Відповідно до акту від 08.10.2011 р. № 1932/15-319/37186059 про неможливість вручення податкового повідомлення-рішення від 26.08.11 р. №0007771503/0/68370, відповідачу надсилалось податкове повідомлення-рішення за останнім відомим її місцезнаходженням, але лист не був вручений платнику та повернутий до ДПІ в м. Суми за закінченням терміну зберігання /а.с.14/.

Згідно п. 58,3 ст. 58 Податкового кодексу України у разі коли пошта не може вручити платнику податків податкове повідомлення-рішення або податкові вимоги, або рішення про результати розгляду скарги через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб, їх відмову прийняти податкове повідомлення-рішення або податкову вимогу, або рішення про результати розгляду скарги, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, податкове повідомлення-рішення або податкова вимога, або рішення про результати розгляду скарги вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

У зв'язку з частковою сплатою сума штрафних санкцій з податку на додану вартість складає 1009 грн. 14 коп.

Штрафна санкція була застосована до відповідача у відповідності з вимогами п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України за неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків) платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення.

Відповідно до п. 56.1. ст.. 56 Податкового кодексу України, рішення, прийняті контролюючим органом, можуть бути оскаржені в адміністративному або судовому порядку.

Оскільки оскарження податкового повідомлення-рішення 26.08.2011 року №0007771503/0/68370 платником податку не проводилося, тому у розумінні вимог Податкового кодексу України грошове зобов'язання являється узгодженим.

Відповідно до п. 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На виконання вказаної норми закону та з метою погашення податкового боргу, позивачем 24.10.2011 р. було виставлено відповідачу податкову вимогу за №1468 /а.с.8/, в якій визначено суму податкового боргу за узгодженими грошовими зобов'язаннями. Дану вимогу було надіслано відповідачу 02.11.2011 року, про що свідчить квитанція відділення поштового зв'язку /а.с.8/.

Однак, вказані вище заходи не привели до погашення податкового боргу за узгодженим податковим зобов'язанням і станом на день розгляду справи сума податкової заборгованості відповідача складає 1009 грн. 14 коп., що підтверджується поясненнями представника позивача та розрахунком заборгованості /а.с.5/.

Таким чином, враховуючи, що сума податкового боргу відповідачем не була сплачена, заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "СП Діалог-Медіа" перед позивачем на момент розгляду справи по суті залишається не погашеною та становить 1009грн. 14 коп., суд, приходить до висновку, що вимоги позивача є правомірними, обґрунтованими і відповідно, підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

обмеженою відповідальністю "СП Діалог-Медіа" про стягнення податкового боргу в сумі 1009 грн. 14 коп. -задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "СП Діалог-Медіа" (40030, Сумська область, м. Суми, площа Незалежності, 1, ід. код 32602481) за рахунок коштів у банках, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податкіцв на користь Державного бюджету м. Суми р/р 31111029700002, ГУДКСУ в Сумській області, МФО 837013, код одержувача 23636315 податковий борг по податку на додану вартість у сумі 1009грн. 14 коп. /одна тисяча дев'ять грн. 14 коп./.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст постанови виготовлений 19.03.2012 року.

Суддя (підпис) О.М. Кунець

З оригіналом згідно

Суддя О.М. Кунець

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2012
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51020740
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1870/1341/12

Постанова від 15.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Постанова від 15.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Постанова від 15.03.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 21.02.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 21.02.2012

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні