Постанова
від 23.09.2015 по справі 821/3005/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/3005/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Пекного А.С., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Цюрупинському районі Херсонської області до Комунального закладу "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради про стягнення боргу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

встановив:

Управління Пенсійного фонду України в м. Херсоні (далі - позивач, УПФУ) звернулось до Херсонського окружного адміністративного суду з позовом до Комунального закладу "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" (далі - відповідач, КЗ "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради), в якому просить стягнути заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за серпень 2015 р. в сумі 3927,28 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що на підприємстві працювали та вийшли на пенсію особи, які були зайняті повний робочий день на роботі зі шкідливими і важкими умовами праці на посаді, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п.п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Відповідач зобов'язаний відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату та доставку таким працівникам пільгової пенсії, однак не виконує свого обов'язку добровільно, а тому заборгованість по даних витратах за серпень 2015 р. в сумі 3927,28 грн. підлягає стягненню в судовому порядку.

Від позивача надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження, без участі представника.

Відповідач в судове засідання не прибув, надавши заяву про розгляд даної справи без участі представника, в порядку письмового провадження. Крім того, відповідач визнав позов в повному обсязі.

Статтею 122 КАС України передбачено, що особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає можливим розглянути справу в порядку письмового провадження.

Дослідивши наявні матеріали, об'єктивно оцінивши докази, що мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі виходячи із наступного.

Судом встановлено, що КЗ "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради зареєстровано в ЄДР 30.07.1999 р., є страхувальником та зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Цюрупинському районі Херсонської області.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем було направлено на адресу відповідача розрахунок фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»-«з» ст..13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», з червня 2015 р. по наступним пенсіонерам: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в загальній сумі 3927,28 грн.

Відповідачем не відшкодовані вказані витрати на виплату і доставку вказаної вище пенсії; до суду також не надано жодних доказів оплати вказаної заборгованості.

Вирішуючи даний спір суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-XII (далі - Закон №1788-XII), право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці при наявності пільгового стажу.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах" від 16 січня 2003 р. № 36 (далі по тексту - Списки) затверджено переліки виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, в особливо тяжких та особливо шкідливих, тяжких та шкідливих умовах, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно із п. 2 Розділу XV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058-ІV (далі-Закон № 1058-ІV) до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в Списках, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-ІV в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п.20 постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній" від 12 серпня 1993 р. № 637 спеціальний трудовий стаж для призначення пенсії за віком на пільгових умовах підтверджується записом у трудовій книжці, а за його відсутності - відповідною уточнюючою довідкою, виданою підприємством.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачем видана довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, відповідно до якої ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 мають право на пенсію на пільгових умовах відповідно до п. «б»-«з» ст.. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до Розділу XV Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-ІV (далі по тексту - Закон №1058-ІV) та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. №21-1 (далі по тексту - Інструкція) підприємства, що підтвердили наявність у працівника спеціального трудового стажу відповідно до записів у трудових книжках або виданих уточнюючих довідок, зобов'язані відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється у порядку, визначеному Інструкцією. Так, відповідно до п. 6 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах - у розмірі 100 відсотків.

Витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згідно п. 6.4 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

З матеріалів справи вбачається, що в серпні 2015 року позивачем проводилась виплата пільгових пенсій особам, які працювали в КЗ "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради. Відповідач використовував найманих працівників, у тому числі за професіями, стаж роботи за якими зараховується до спеціального стажу, що надає право на призначення пенсій на пільгових умовах відповідно пункту "б"-«з» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Зокрема,такими працівниками є: ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_4

Дослідивши співвідношення стажу роботи вищевказаних осіб та відсоткову частку плати КЗ "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради відповідно до ст.. 13 Закону №1788, судом встановлено, що частка відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, яка нарахована відповідачу по вказаним вище особам складає по 100,00%.

З наведеного вбачається, що загальна сума фактичних витрат на виплату та доставку пенсій по пенсіонерам КЗ "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради за серпень 2015 року становить 3927,28 грн., в тому числі розмір вказаних витрат по ОСОБА_1 складає 897,40 грн., по ОСОБА_2 - 1135,47 грн., по ОСОБА_3 - 840,92 грн. та по ОСОБА_4 - 1053,49 грн.

Таким чином, за відповідачем рахується відповідна заборгованість за серпень 2015 р. в сумі 3927,28 грн.

Відповідачем не надано жодних доказів сплати суми витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за серпень 2015 року в сумі 3927,28 грн.

Згідно із пп. 6.8, п. 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пп. 9 п. 4 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також у містах та районах, затвердженого постановою Пенсійного фонду України від 22.12.2014 року №28-2, управління Фонду відповідно до покладених на нього завдань, здійснює стягнення у передбаченому законодавством порядку своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум страхових внесків та інших платежів.

Враховуючи викладені вище обставини, а також не надання відповідачем будь-яких заперечень чи доказів, спростовуючих наведені позивачем обставини, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.112, 158 - 163, 167 КАС України, суд -

постановив :

Адміністративний позов - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Комунального закладу "Новомаячківський дитячий психоневрологічний санаторій "Надія" Херсонської обласної ради (ідентифікаційний код 01984085) на користь Управління Пенсійного фонду України в Цюрупинському районі заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за серпня 2015 року у сумі 3927 (три тисячі дев'ятсот двадцять сім) грн. 28 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Пекний А.С.

кат. 10.2.4

Дата ухвалення рішення23.09.2015
Оприлюднено29.09.2015
Номер документу51021952
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/3005/15-а

Ухвала від 23.09.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Постанова від 23.09.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

Ухвала від 02.09.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Пекний А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні