Ухвала
від 24.04.2014 по справі 404/3505/14-к
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/3505/14-к

Номер провадження 1-кс/404/538/14

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 квітня 2014 року Слідчий суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання слідчого СВ Кіровоградського МВ УМВС України в Кіровоградській області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 12013120020005316, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.10.2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий СВ Кіровоградського МВ УМВС України в Кіровоградській області ОСОБА_4 за погодженням прокурора Прокуратури міста Кіровограда звернувся до Кіровського районного суду міста Кіровограда з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти які знаходяться на розрахунковому рахунку НОМЕР_1 відділення №2800 Одеської дирекції публічного акціонерного товариства «Банк Форум» по вулиці Канатна, 97 в місті Одеса. Вчинення такого заходу забезпечення обгрунтовує необхідністю огляду і визнанням по кримінальному провадженню грошових коштів в якості речових доказів, можливості забезпечення вимог по заявленому цивільному позову, вжиття дієвих заходів по збереженню предмета посягання та майна потерпілого, введенням у банківській установі тимчасової адміністрації.

У судовому засіданні ініціатор клопотання і прокурор клопотання підтримали. В обґрунтування вказали, що особа, яка представилася ОСОБА_5 , 16.10.2013 року від імені регіонального торгового представництва ТОВ Торговий Дім «Сокар Україна» в Кіровоградській області, уклав договір поставки № КД-01-2013 згідно якого ТОВ «Торговий ДІМ «Сокар Україна» продало, а ПП «Будсантех» купило дизельне пальне в кількості 91 350 літрів. Відповідно до вимог вищевказаного договору ПП «Будсантех» здійснило оплату товарно-матеріальних цінностей в сумі 805707 грн., здійснивши перерахування вказаної суми коштів на рахунок ТОВ «Торговий ДІМ «Сокар Україна» № НОМЕР_1 , відкритий у відділенні № 2800, «Одеська дирекція» ПАТ «Банк Форум», який розташований за адресою: м. Одеса, вул. Канатна 97. Безготівковий перерахунок вказаних коштів підтверджується платіжними дорученнями ПП «Будсантех» № 2392, від 17.10.2013 року та № 2394, від 18.10.2013 року. На теперішній час умови договору не виконані, кошти не повернуто. Частина перерахованих коштів залишається на розрахунковому рахунку, щодо яких і заявлено клопотання про арешт майна.

Вислухавши доводи учасників судового засідання, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню по наступним підставам:

З метою реального забезпечення виконання арешту майна, клопотання слідчого, про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, розглядається без повідомлення іншого володільця майна, їх захисника, представника чи законного представника. ( ч. 2 ст. 172 КК України ).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове позбавлення підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, можливості відчужувати певне його майно.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладено на нерухоме та рухоме майно, майнові права інтелектуальної власності, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковому вигляді, цінні папери, корпоративні права, які перебувають у власності підозрюваного, обвинуваченого або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Так, відповідно відомостей внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та матеріалів кримінального провадження і клопотання, службові особи потерпілої юридичної особи, будучи введеними в оману, виконуючи умови удаваної угоди, перерахували належні суб`єкту господарювання (цивільному позивачу) грошові кошти, частина з яких без достатніх правових підстав у теперішній час знаходитися на розрахунковому рахунку Торговий дім «Сокар Україна» у відділенні № 2800 «Одеської дирекції» ПАТ «Банк Форум», який був відкритий на підставі документів, які не відповідають дійсності, та були подані неналежною особою. Вказане твердження документально підтверджується як випискою з розрахункового рахунку згідно якого гроші в сумі 199202 гривні знаходяться на розрахунковому рахунку № НОМЕР_1 відкритому у відділенні №2800 «Одеська дирекція» ПАТ «Банк Форум», який розташований за адресою: м. Одеса, вул. Канатна 97. Доказом підроблення довіреності на право відкриття рахунку є той факт, що дата, серія і номер довіреності не співпадають, а Торговий дім «Сокар Україна» заперечив існування будь-яких договірних правовідносин з ПП «Будсантех».

Як свідчать матеріали клопотання, по кримінальному провадженню ПП «Будсантех» заявлений цивільний позов про відшкодування завданих кримінальним правопорушенням прямих дійсних матеріальних збитків на загальну суму 805707 грн., тобто грошова сума, на яку пропонується накласти арешт, співмірна з розміром заявлених позовних вимог про відшкодування шкоди від злочину і забезпечить: як завдання кримінального провадження, так і права потерпілого та цивільного позивача по справі ( ст. 2, 56, 61 КПК України ).

Орган досудового розслідування встановив наявність на розрахунковому рахунку, який був відкритий по підробленим документам, грошових коштів, які визнані слідчим предметом кримінального правопорушення (п. 3 ч. 1 ст. 167 КПК України), відтак існують підстави для тимчасового вилучення та накладення арешту на грошові кошти, тобто фактичного позбавлення осіб у володінні яких перебувають кошти, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися ними, оскільки щодо них є достатні підстави вважати, що вони є предметом кримінального правопорушення та одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них. ( ч. 2 ст. 167 КПК України).

Відповідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами в тому числі є предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом. Згідно п.1 ч.1 ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягають доказуванню у тому числі вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

З огляду на викладене зазначений залишок коштів на поточному рахунку НОМЕР_1 в сумі 199202 грн., являється речовим доказом по кримінальному провадженню, а тому виникла необхідність у поверненні вказаних коштів володільцю на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 і накладенні арешту на нього з метою подальшого забезпечення цивільного позову та відшкодування збитків спричинених ПП «Будсантех».

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КПК України завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження.

Згідно ст. 173 КПК України, слідчий суддя переконався, що відсутні негативні наслідки арешту майна для інших осіб, оскільки вказані кошти належать потерпілій стороні ПП «Будсантех». Отже, накладення арешту на кошти не призведе до зупинення або надмірного обмеження правомірної підприємницької діяльності інших осіб.

На підставі пунктів 5.1 та 5.3 Інструкції «Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» затвердженої постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22, передбачено, що відповідно до ст. 1071 Цивільного кодексу України кошти можуть бути списані з рахунку клієнта без його доручення на підставі рішення суду. Інший правовий механізм щодо повернення коштів володільцю, окрім прийняття рішення судом, застосувати не можливо.

ТОВ «Торговий ДІМ «Сокар Україна» не може списати кошти з р/р № НОМЕР_1 , оскільки він їм не належить та відкритий не уповноваженими особами шляхом використання недостовірних документів, з метою подальшого вчинення шахрайських дій, тобто вказані взаємовідносини підпадають під дію кримінального і кримінально процесуального законодавства.

Статтею 100 КПК України передбачено, що речові докази або документи (в даному випадку кошти), надані добровільно або на підставі судового рішення, зберігаються у сторони кримінального провадження, якій він наданий. Тобто на стадії досудового слідства арешт, як захід забезпечення, здатен забезпечити завдання кримінального провадження.

Крім того, слідством встановлено, що виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 14.03.2014 прийнято рішення №14 про запровадження тимчасової адміністрації тапризначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб натимчасову адміністрацію вПАТ «БАНК ФОРУМ».

Статтею 4 Законом України «Про гарантування вкладів фізичних осіб» встановлено, що основним завданням Фонду є забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку. Пунктом 4 ст. 36 вказаного закону встановлено, що початок дії тимчасової адміністрації (дія якої припиняє повноваження банківської установи) не є підставою для припинення, розірвання або невиконання договорів про надання послуг (виконання робіт), які забезпечують операційну діяльність банку.

Відповідно до п. п. 7.1.2, п.7.1 ст. 7 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» поточний рахунок - це рахунок, який відкривається банком

клієнту на договірній основі для зберігання коштів і здійснення

розрахунково - касових операцій за допомогою платіжних інструментів

відповідно до умов договору та вимог законодавства України. Кошти, які знаходяться на поточному рахунку є власністю суб`єкта підприємницької діяльності, якому банк надає послуги щодо зберігання і перерахунку коштів у безготівковому вигляді чи видачі вказаних коштів готівкою.

Тобто, кошти у безготівковому вигляді на вказаному вище р/р № НОМЕР_1 не являються коштами банку, його майном чи активами, оскільки банк надає в даному випадку послуги зберігання та використання коштів суб`єкта господарської діяльності на поточному рахунку.

Отже, враховуючи вказані вище обставини, обмеження виплат під час дії тимчасової адміністрації не поширюється на виплати, пов`язанні із забезпеченням його операційної діяльності по обслуговуванню поточного (розрахункового) рахунку клієнта суб`єкта господарської діяльності.

Згідно ст. 59 Закону України «Про банки та банківську діяльність» арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за постановою державного виконавця чи рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах клопотання вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані кошти, в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, у тому числі при забезпеченні цивільного позову та упередженні зникнення чи втрати речей на які було спрямоване кримінальне правопорушення, необхідно повернути з розрахункового рахунку № НОМЕР_1 залишок безготівкових коштів в сумі 199202 гривні володільцю - ПП «Будсантех» на розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , на який накласти арешт.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 170, 173, 309, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти в сумі 199 202 грн., які знаходяться на розрахунковому рахунку ПП «Будсантех» (ЄДРПОУ 31919793) № НОМЕР_2 відкритому у філії Кіровоградського РУ ПАТ КБ «ПРИВАТ БАНК» (МФО 323583) після їх надходження з р/р № НОМЕР_1 , відкритого на реквізити ТОВ «Торговий ДІМ «Сокар Україна» (ЄДРПОУ 37037544) у відділенні № 2800 «Одеської дирекції» ПАТ «Банк Форум».

Зобов`язати тимчасову адміністрацію ПАТ «БАНК ФОРУМ» розташовану в м. Києві бульвар Верховної Ради, 7 та службових осіб ПАТ «БАНК ФОРУМ» ( МФО 322948 м. Київ вул. Б. Хмельницького, 17/52 ) перерахувати кошти у безготівковому виді в сумі 199 202 гривні з р/р № НОМЕР_1 відкритого на реквізити ТОВ «Торговий ДІМ «Сокар Україна» у відділенні № 2800 «Одеської дирекції» ПАТ «Банк Форум» (МФО 322948, юридична адреса: м. Одеса, вул: Канатна 97) на розрахунковий рахунок відкритий ПП «Будсантех» (ЄДРПОУ 31919793) № НОМЕР_2 в філії Кіровоградського РУ ПАТ КБ «ПРИВАТ БАНК», МФО 323583.

Зобов`язати службових осіб філії Кіровоградського РУ ПАТ КБ «ПРИВАТ БАНК» (МФО 323583) здійснити заборону будь - якого використання та здійснення прибуткових та видаткових операції по перерахованим безготівковим коштам в сумі 199 202 грн. на розрахунковому рахунку ПП «Будсантех» (ЄДРПОУ 31919793) № НОМЕР_2 відкритому у вищевказаному відділенні банку.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Кіровоградської області протягом 5 днів з дня її оголошення. Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні ухвали - після постановлення ухвали апеляційним судом при відхиленні апеляції. Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна , мають право заявити до Кіровського районного суду міста Кіровограда клопотання про скасування арешту майна.

Суддя Кіровського районного суду м.Кіровограда ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.04.2014
Оприлюднено13.01.2023
Номер документу51032128
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 12013120020005316, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.10.2013 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —404/3505/14-к

Ухвала від 24.04.2014

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Завгородній Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні