Рішення
від 17.09.2015 по справі 904/6262/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

15.09.15р. Справа № 904/6262/15

За позовом Департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

Комунального підприємства "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

до Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС", м. Дніпропетровськ

про стягнення заборгованості 24 658,73 грн. за договором оренди нерухомого майна

Суддя Бєлік В.Г.

Представники:

від позивача: ОСОБА_1 представник за довіреністю №698 від 28.04.2015р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Департамент корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради та Комунальне підприємство "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради звернулись до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" про:

- стягнення з Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" на користь Департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради заборгованості з орендної плати у розмірі 9 072,98 грн. та пені - 1 283,91грн.;

- стягнення з Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" на користь Комунального підприємства "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради заборгованості з орендної плати у розмірі 12 930,17 грн. та пені - 1 371,67 грн.;

- розірвання договору № 289-ДКП/14 від 01.10.2014 р. оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади;

- виселення Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" з нежитлового приміщення загальною площею 171,3 кв.м., розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, б.65, блок 3, на першому поверсі 16-ти поверхового будинку.

Позов мотивовано тим, що в порушення вимог діючого законодавства та умов укладеного між Департаментом корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради (Орендодавець) та Підприємством об'єднанням громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" (Орендарем) договору № 289-ДКП/14 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста від 01.10.2014р. не сплачувалась орендна плата у встановленому обсязі до міського бюджету та балансоутримувачу, що призвело до звернення позивача до суду.

Представник відповідача в дане судове засідання не з'явився, про час і місце судового засідання повідомлений судом належним чином за адресою, зазначеною в позовній заяві.

Клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю участі у справі представника відповідача до суду не надходило.

Неприбуття у судове засідання представника відповідача за викладених обставин не є перешкодою для розгляду справи.

Суд вважає за можливе розглянути дану справу по суті за наявними в ній матеріалами відповідно до ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини рішення відповідно до ч.2 ст. 85 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників позивача, господарський суд, -

В С Т А Н О В И В :

Між Департаментом корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради (Орендодавець) та Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" (Орендарем) укладений договір № 289-ДКП/14 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста від 01.10.2014р.

Відповідно до п.1.1. договору з метою ефективного використання комунального майна Орендодавець на підставі рішення міської ради від 21.03.07 № 41/11 із змінами та доповненнями передає, а Орендар приймає в строкове платне користування комунальне нерухоме майно не житлові приміщення - (надалі - об'єкт оренди) загальною площею 171,3 кв.м., розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, б.65, блок 3, на першому поверсі 16-ти поверхового будинку, вартість якого, згідно з незалежною оцінкою становить 722169,00 грн. без ПДВ, що перебуває на балансі Комунального підприємства "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради, під використання для розміщення підприємства, створеного організацією інвалідів. Використання об'єкту оренди не за цільовим призначенням забороняється.

Строк дії договору оренди визначений п.10.1 договору з 01.10.2014 р. по 15.09.2017р. включно.

Вказані умови не суперечать ч.2 ст.17 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який регулює спірні відносини ("У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором").

На виконання умов договору оренди позивачем передано обумовлене договором нерухоме майно в користування відповідачу за актом прийому-передачі від 01.10.2014р. (а.с.20).

Розмір орендної плати і порядок розрахунків між сторонами встановлені розділом 3 договору № 289-ДКП/14 оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста від 01.10.2014р., а саме: розрахунок орендної плати здійснюється за Методикою розрахунку порядку використання плати за оренду комунального нерухомого майна, затвердженої міською радою, при цьому орендна ставка за використання комунального нерухомого майна, встановлена згідно з Протоколом № 28/14 від 19.09.2014 р. засідання комісії з проведення конкурсів на право оренди об'єктів нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста (п. 3.1. договору).

Відповідно до п. 3.2. договору розмір орендної плати відповідно до розрахунку орендної плати, що є невід'ємною частиною цього договору, становить 1 819,88 грн. без ПДВ /базова за серпень місяць 2014 рік/.

Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється згідно з чинним законодавством та в повному обсязі спрямовується Орендарем на рахунок балансоутримувача.

Орендна плата за перший місяць оренди визначається шляхом коригування розміру орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за період з першого числа наступного за базовим місяця до останнього числа першого місяця оренди починаючи з вересня місяця 2014 р.

У платіжному дорученні обов'язково зазначити: номер договору оренди, дату укладення та назву орендаря.

За користування об'єктом оренди орендар сплачує орендну плату, яку спрямовує:

- 50% від загальної суми орендної плати у розмірі 909,94 грн. до загального фонду міського бюджету;

-50% від загальної суми орендної плати у розмірі 909,94 грн. на рахунок балансоутримувача об'єкта оренди (п.3.3. договору).

Згідно ст.18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", який регулює спірні відносини, орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі. При цьому згідно ч.1 ст.19 цього Закону орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до п. 3.4. договору орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць з урахуванням індексу інфляції за поточний місяць.

Орендна плата сплачується орендарем щомісяця у термін не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним, і не залежить від наслідків господарської діяльності орендаря ( п. 3.5. договору).

Відповідно до п.12.5. договору, у випадку припинення дії цього Договору орендна плата сплачується Орендарем до дати фактичного повернення об'єкта оренди за актом приймання - передачі.

Відповідач в період з 15.11.2014р. по 19.06.2015р., тобто з моменту укладення договору до моменту звернення позивача до суду, орендну плату не сплачував.

Відповідно ст. 610, ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Отже, відповідач порушив прийняті на себе зобов'язання зі своєчасної оплати орендних платежів.

Позивачі просять суд стягнути з відповідача заборгованість за фактичне користування об'єктом оренди у розмірі 9 072,98 грн. на користь позивача-1 та 12 930,17 грн. - на користь позивача-2,

Відповідач в судове засідання не з'явився, відзиву на позов не надав, доказів сплати суми боргу повністю або частково також суду не надано.

За таких обставин, позовні вимоги в частині стягнення орендної плати підлягають задоволенню у сумах, визначених позивачами, а саме у розмірі 9 072,98 грн. на користь позивача-1 та 12 930,17 грн. - на користь позивача-2.

Згідно зі ст. 611 Цивільного кодексу України, наслідком порушення зобов'язання є, зокрема, сплата неустойки.

Відповідно до статті 549 цього Кодексу, під неустойкою (штрафом, пенею), розуміється грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Відповідно до п. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконане.

Відповідно до п. 9.2 договору за несвоєчасну сплату суми орендної плати орендар зобов'язаний сплатити пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від несплаченої суми орендної плати за кожен день прострочення платежу за весь період існуючої заборгованості у співвідношенні, визначеному у п. 3.3. цього договору.

Враховуючи, визначення у договорі як період заборгованості весь час її існування, обмеження періоду нарахування пені зазначені у п. 6 ст. 232 ГК України не застосовуються, тому позивачі правомірно розрахували пеню на користь:

- позивача-1 за період прострочення з 15.11.2014 р. по 19.06.2015р. у розмірі 1 283,91 грн. та

- позивача-2 за період з 16.11.2014 р. по 30.06.2015 р. у розмірі 1 371,67 грн.

Але, при перевірці розрахунків пені, судом встановлений більший розмір, ніж позивачі просять стягнути, однак, враховуючи, що суд не може вийти за межі позовних вимог, до стягнення підлягає пеня у розмірах, визначених позивачами.

Крім того, позивачі просять розірвати договір оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста, а також примусово виселити відповідача з об'єкта оренди.

Відповідно до ч. 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

За правилами ст.27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Як зазначалось раніше період, за який відповідач не сплачував орендну плату, становить вісім місяців, з 16.11.2014 р. по 30.06.2015р., що є підставою для дострокового розірвання договору.

Виходячи з викладеного, приймаючи до уваги законодавчо встановлені наслідки невиконання стороною договірних зобов'язань, фактичні обставини справи, а також відсутність доказів погашення відповідачем заборгованості за весь час користування об'єктом оренди, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу витрати пов'язані з розглядом справи при задоволенні позову покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Розірвати договір № 289-ДКП/14 від 01.10.2014 р. оренди нерухомого майна, що належить до комунальної власності територіальної громади міста.

Стягнути з Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Мечникова, 16, код ЄДРПОУ 36053895) на користь Департаменту корпоративних прав та правового забезпечення Дніпропетровської міської ради (49000, м. Дніпропетровськ, просп. Карла Маркса, 75, код ЄДРПОУ 37454258) заборгованості з орендної плати у розмірі 9 072,98 грн., 1 283,91 грн. - пені, судового збору у розмірі 4 263,00 грн.

Видати наказ.

Стягнути з Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Мечникова, 16, код ЄДРПОУ 36053895) на користь Комунального підприємства "Бюро обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю" Дніпропетровської міської ради (49000, м. Дніпропетровськ, вул. Мечникова, 6, код ЄДРПОУ 03341763) заборгованості з орендної плати у розмірі 12 930,17 грн., 1 371,67 грн. - пені.

Видати наказ.

Виселити Підприємства об'єднання громадян "Дніпропетровське підприємство інвалідів "ТЕХНОПОЛІС" (49070, м. Дніпропетровськ, вул. Мечникова, 16, код ЄДРПОУ 36053895) з нежитлового приміщення загальною площею 171,3 кв.м., розташованого за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Робоча, б.65, блок 3, на першому поверсі 16-ти поверхового будинку.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.84 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Дніпропетровського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено

21.09.2015р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення17.09.2015
Оприлюднено30.09.2015
Номер документу51036432
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості 24 658,73 грн. за договором оренди нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —904/6262/15

Рішення від 17.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 01.09.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

Ухвала від 17.07.2015

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бєлік Вікторія Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні