Ухвала
від 17.06.2013 по справі 759/8961/13-к
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 1-кс/759/717/13

ун. № 759/8961/13-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 червня 2013 року слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва Макаренко В.В., при секретарі - Кузьменко М.В., розглянувши, внесене у кримінальному провадженні № 32013110080000071 клопотання старшим слідчим слідчого відділу ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС майором податкової міліції Гришиним О.М. і погоджене старшим прокурором прокуратури Святошинського району м. Києва радник юстиції Речицькою Н.А. про застосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді надання тимчасового доступу до інформації ТОВ «Астеліт» про зв'язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, з подальшим їх виготовленням на паперовому та електронному носії за телефонним номером: НОМЕР_1, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, та додані до клопотання матеріали і, перевіривши надані матеріали, заслухавши думку слідчого слідчого відділу ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС майора податкової міліції Гришина О.М.,

В С Т А Н О В И В:

17 червня 2013 року до Святошинського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого слідчого відділу ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС майора податкової міліції Гришина О.М. про застосування заходів забезпечення кримінального провадження шляхом надання тимчасового доступу до інформації ПрАТ "Київстар" про зв'язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, з подальшим їх виготовленням на паперовому та електронному носії за телефонним номером: НОМЕР_2

Дане клопотання обґрунтоване тим, що дані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні на стадії досудового розслідування, досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені слідством особи з метою здійснення фіктивного підприємництва, організували створення та зареєстрували ТОВ "Райкон" (код 38388160), ТОВ "Украгро-тек" (код ЄДРПОУ 36689634), ТОВ "Каліон" (код ЄДРПОУ 38323098), ТОВ "Дайджест капітал" (38348594), ТОВ "Капексбуд" (38510737), ТОВ "Вікторія Трейд Плюс" (38544293), та використовують дані підприємства в схемах ухилення від сплати податків та наданні послуг по мінімізації податкових зобов'язань реально діючим СПД, які зареєстровані в ДПІ Святошинського району м. Києва.

Також встановлено, що невстановлені слідством особи, які причетні до фіктивного підприємництва та створення ТОВ «Каліон» (код ЄДРПОУ 38323098) використовують мобільний телефон номер: НОМЕР_1, оператор ТОВ «Астеліт».

Правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність: кримінальне провадження № 32013110080000071 зареєстровано за фактом створення з метою прикриття незаконної діяльності ТОВ "Райкон" (код ЄДРПОУ 38388160) за ознаками складу злочину, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

Під час досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі документів (оригіналів та копій) у вигляді інформації, шляхом їх вилучення, які містять охоронювану законом таємницю, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, а саме в ТОВ «Астеліт» по телефонному номеру: НОМЕР_1, що надається на умовах контрактного сервісу чи передплаченого сервісу на електронних та паперових носіях із зазначенням базових станцій ТОВ «Астеліт», із обов'язковою прив'язкою до місцевості, в зоні якої вони знаходились на момент сеансів зв'язку та із зазначенням ІМЕІ телефонів, з яких були зроблені дані дзвінки, та документи щодо укладення договорів на контрактній основі зазначених абонентів (з додатками). Дані документи містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а саме завдяки ним можливо дослідити схему ухилення від сплати податків.

Також документи, з відомостями та інформацією, які знаходиться в оператора та провайдера телекомунікацій ТОВ «Астеліт», про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо, по телефонному номеру: НОМЕР_1 використовуватимуться як докази по кримінальному провадженню № 32013110080000071 та необхідні для встановлення схеми ухилення від сплати податків за участю суб'єктів підприємницької діяльності та осіб, причетних до вчинення зазначеного кримінального правопорушення, зв'язків та розподілу ролей, встановлення фактичного місцезнаходження складських приміщень, офісних приміщень, в яких готується в яких зберігається "чорнова" документація, з метою документування незаконної діяльності.

Слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити, посилаючись на обставини викладені в клопотанні.

Крім того, просив розглядати клопотання без виклику особи у володінні якої знаходяться документи, оскільки є достатні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення документів та інформації.

Враховуючи приписи ст. 107, ч. 2 ст. 163 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами та без виклику особи у якої можуть знаходитись документи, які необхідні слідству.

Досліджуючи вказане клопотання, заслухавши думку слідчого, суд бере до уваги наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 92 КПК України обов'язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого.

Судом встановлено, що 24 травня 2013 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження за № 32013110080000071, згідно витягу з кримінального провадження, в фабулі якого вказано, що 11 вересня 2012 року, невстановлені особи, з метою прикриття незаконної діяльності, створили суб'єкт підприємницької діяльності ТОВ "Райкон" (код ЄДРПОУ 38388160).

Згідно рапорту ст. оперуповноваженого ГВПМ ДПІ у Святошинському районі м. Києва капітана податкової міліції Глібічука В.В. в своїй злочинній діяльності працівниками ТОВ «Каліон» (код ЄДРПОУ 38323098) використовується мобільний телефонний номер: НОМЕР_1, який вказаний в реєстраційних даних підприємства та в документах податкової звітності, які подаються до ДПІ за місцем реєстрації.

Одночасно, в податковій декларації з податку на додану вартість за квітень 2013 року ТОВ «Каліон» (код ЄДРПОУ 38323098) вказано податкову адресу: м. Київ, вул. Героїв Дніпра, 20-А, телефон: НОМЕР_1, керівник та головний бухгалтер - ОСОБА_5

Згідно ст. 9 Закону України "Про телекомунікації", охорона таємниці телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передається технічними засобами телекомунікацій, та інформаційна безпека телекомунікаційних мереж гарантується Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. 34 вказаного Закону, інформація про споживача та про телекомунікаційні послуги, що він отримав, може надаватись у випадку і в порядку визначених законом. В інших випадках зазначена інформація можу поширюватися лише за наявності письмової згоди споживача.

Згідно ст.39 Закону України "Про телекомунікації", оператори телекомунікацій зобов'язані зберігати записи про надані телекомунікаційні послуги протягом строку позовної давності, визначеного законом, та надавати інформацію про надані телекомунікаційні послуги в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ч. 1 ст 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Частиною 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно з ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п.7 ст.162 КПК України інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо відноситься до інформації яка містить охоронювану законом таємницю та розкривається за рішенням суду.

Підсумовуючи викладене, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв'язку, враховуючи потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи абонентів телекомунікаційних послуг ТОВ «Астеліт», оскільки обладнання мобільного оператора зберігає інформацію про зв'язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, яке перебувало у зоні дії базових станцій, що надасть можливість досудовому слідству встановити суб'єктів підприємницької діяльності та осіб, причетних до вчинення зазначеного кримінального правопорушення, зв'язків та розподілу ролей, встановлення фактичного місцезнаходження складських приміщень, офісних приміщень, в яких готується та зберігається "чорнова" документація, з метою документування незаконної діяльності, схеми ухилення від сплати податків, зважаючи, що вказана інформація належить до охоронюваної законом таємниці, та приймаючи до уваги, що застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, є виправданим, оскільки має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, суд дійшов висновку, що вказане клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 92, 94, 107, 131, 132, 159-164, 369, 371, 372 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС майора податкової міліції Гришина О.М. - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ старшому слідчому СВ ДПІ у Святошинському районі м. Києва ДПС Гришину Олександру Миколайовичу до документів в оригіналах та копіях, з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю, в електронному та друкованому вигляді, по телекомунікаційним послугам, наданим ТОВ «Астеліт» по телефонному номеру: НОМЕР_1, що знаходяться в ТОВ «Астеліт» за адресою: м. Київ, вул. Солом'янська, 11А, а саме:

· документів в оригіналах та копіях, з інформацією, яка містить охоронювану законом таємницю на паперових та електронних носіях по телекомунікаційним послугам, наданим ТОВ «Астеліт» по телефонному номеру: НОМЕР_1, із зазначенням базових станцій ТОВ «Астеліт», із обов'язковою прив'язкою до місцевості, в зоні якої він знаходився на момент сеансів зв'язку (адреса розташування базової станції та азимут сигналу); зазначенням ІМЕІ телефонів, з яких були зроблені дані дзвінки; зазначенням телефонних номерів абонентів, з якими відбувались сеанси зв 'язку; дата, час початку та тривалість сеансів зв 'язку за період 01.01.2013 року по 31.05.2013 року.

· документів, у випадку укладення договору на контрактній основі абонента ТОВ «Астеліт» по телефонному номеру: НОМЕР_1 (договорів з додатками), послуги згідно яких надаються на умовах контрактного сервісу, з подальшим їх вилученням, за весь період обслуговування такого номеру.

Строк дії ухвали слідчого судді - 30 днів.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Святошинського районного суду В.В. Макаренко

Дата ухвалення рішення17.06.2013
Оприлюднено28.09.2015
Номер документу51112436
СудочинствоКримінальне
Сутьзв'язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг, з подальшим їх виготовленням на паперовому та електронному носії за телефонним номером: НОМЕР_1, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, та додані до клопотання матеріали і,

Судовий реєстр по справі —759/8961/13-к

Ухвала від 17.06.2013

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Макаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні