Ухвала
від 25.03.2009 по справі 4/269б/66б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ С УД УКРАЇНИ

УХВАЛА

25 березня 2009 р. № 4/269б/66б

Вищий господарськ ий суд України у складі колег ії суддів:

Ткаченко Н.Г. - головуючо го

Білошкап О.В.

Яценко О.В.

розглянувши касаційну ска ргу ОСОБА_1

на ухвалу господарського суду Черн ігівської області від 29.05.2008 р.

у справі

господарського суду № 4/269б/66

Чернігівської області

за заявою

до Варвинської міжрайонної державної податкової інспек ції, смт. Варва

Відкритого акціонерного т овариства "Срібнянський Райа грохім", смт. Срібне

про визнання банкрутом

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся чер ез місцевий господарський су д до Вищого господарського с уду України з касаційною ска ргою на ухвалу про ліквідаці ю Відкритого акціонерного то вариства "Срібнянський Райаг рохім" у справі № 4/269б/66.

Зі змісту поданої касацій ної скарги вбачається, що О СОБА_1 оскаржує ухвалу гос подарського суду Чернігівсь кої області від 29.05.2008 у справі № 4/269б/66, оскільки він є акціонеро м боржника.

Згідно з ст. 1 ГПК України пра во на звернення до господарс ького суду мають підприємств а та організації, що звертают ься за захистом своїх поруше них або оспорюваних прав і ох оронюваних законом інтересі в.

Відповідно до підпункту 4.4 р ішення Конституційного Суду України від 1 грудня 2004 року № 18- рп/2004 акціонер може захищати с вої безпосередні права чи ох оронювані законом інтереси ш ляхом звернення до суду у вип адку їх порушення, оспорюван ня чи невизнання самим акціо нерним товариством, учаснико м якого він є, органами чи інши ми акціонерами цього товарис тва; порядок судового захист у порушених будь-ким, у тому чи слі третіми особами, прав чи о хоронюваних законом інтерес ів акціонерного товариства, які не можуть вважатися тото жними простій сукупності інд ивідуальних охоронюваних за коном інтересів його акціоне рів, визначається законом.

Статтею 150 Конституції Укра їни передбачено, що рішення К онституційного Суду України є обов'язковими до виконання на території України і, відпо відно, до застосування судам и загальної юрисдикції при в ирішенні підвідомчих їм спор ів.

У відповідності з ст. 107 ГПК У країни право подати касаційн у скаргу на рішення місцевог о суду, що набрало законної си ли, мають сторони у справі, а т акож особи, яких не було залуч ено до участі у справі, якщо су д прийняв рішення, що стосуєт ься їх прав і обов'язків.

Згідно з ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" учасники пр овадження у справі про банк рутство - сторони, арбітражн ий керуючий (розпорядник м айна, керуючий санацією, лік відатор), власник майна (орган , уповноважений управляти ма йном) боржника, а також у вип адках, передбачених цим Зако ном, інші особи, які беруть уч асть у провадженні у справі п ро банкрутство, Фонд держав ного майна України, держа вний орган з питань банкрут ства, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників бо ржника, уповноважена особа а кціонерів або учасників т овариств з обмеженою чи додатковою відповідальніс тю.

Учасники господарського т овариства можуть бути учасни ками справи про банкрутство, якщо вони матимуть статус бу дь-якої з зазначених осіб.

З тексту касаційної скарги випливає , що ОСОБА_1 не є у повноваженою особою акціоне рів боржника.

ОСОБА_1 у розумінні Закон у України "Про господарські т овариства" є лише власником ч астини корпоративних прав, а не власником майна боржника . Таким чином, ОСОБА_1 не має відношення до жодної з перел ічених у ст. 1 Закону категорій осіб, які є учасниками провад ження у справі про банкрутст во, а відтак в прийнятті касац ійної скарги належить відмов ити .

Керуючись ст.ст.86, 1113 Господар ського процесуального кодек су України, суд

У Х В А Л И В :

Відмовити ОСОБА_1 в прийнятті касаційної скарги на ухвалу господарського су ду Чернігівської області від 29.05.2008 у справі № 4/269б/66.

Головуючий Н.Г. Ткаченко

Судді О.В. Білошкап

О.В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення25.03.2009
Оприлюднено30.11.2009
Номер документу5112579
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/269б/66б

Ухвала від 25.03.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 29.05.2008

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

Ухвала від 19.05.2008

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Тимченко М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні