Рішення
від 15.09.2015 по справі 202/2560/15-ц
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/2560/15-ц

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2015 року Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого судді - Шклярука Д.С.

при секретарі - Галаган А.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Дніпропетровську цивільну справу за позовом Моторного (транспортного) страхового бюро України до ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Автотрансервіс», про відшкодування в порядку регресу витрат, пов'язаних з виплатою страхового відшкодування, -

В С Т А Н О В И В :

До Індустріального районного суду м. Дніпропетровська звернулося Моторне (транспортне) страхове бюро України про стягнення солідарно з відповідачів ОСОБА_1, Товариства з обмеженою відповідальністю «Автотрансервіс», суми виплаченого страхового відшкодування в порядку регресу в сумі 20763,37 грн., посилаючись на те, що 16.12.2011 року з вини відповідача ОСОБА_1, який керував автомобілем НОМЕР_1, була скоєна дорожньо-транспортна пригода, в результаті якої був пошкоджений автомобіль «Chevrolet Aveo», державний номерний знак НОМЕР_2, під керуванням ОСОБА_2, який належить йому на праві власності.

Постановою Індустріального районного суду м. Дніпропетровськ від 25.01.2012 року ОСОБА_1 було визнано винним у ДТП.

Розмір завданих збитків за пошкоджений транспортний засіб, відповідно до висновку експерта складає 24 038,60 грн., в тому числі 20 % ПДВ.

Відповідач на дату дорожньо-транспортної пригоди не виконав вимогу Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» та не мав чинного договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

07.02.2012 року ОСОБА_2 скориставшись своїм правом передбаченим Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», подав відповідну заяву, як того вимагає ст.35 п.35.1 вказаного Закону, з метою отримання грошового відшкодування за матеріальну шкоду завдану відповідачем.

Відповідач відшкодування за завдану матеріальну шкоду добровільно не сплатив.

В зв'язку з настанням події, передбаченої ст.41 п.1 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України здійснило виплату відшкодування ОСОБА_2 в розмірі 20 032,17 грн . виходячи з наступного розрахунку: 24 038,60 грн. (розмір шкоди) - 4 006,43 грн. (20% ПДВ).

Крім того, МТСБУ понесло витрати на аварійного комісара в розмірі 731,20грн., а всього 20 763,37 грн. (20 032,17 грн. + 731,20 грн.).

Листами Моторне (транспортне) страхове бюро України зверталося до відповідача з проханням добровільно компенсувати завдані збитки, але нажаль сума відшкодування сплачена не була.

Моторне (транспортне) страхове бюро України відповідно до Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» здійснило відшкодування шкоди за водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо - транспортну пригоду і не мав договору обов'язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

ТОВ "АВТОТРАНСЕРВІС" (61099, м. Харків, вул. Свистунова, буд. 4, код 37659024) також має солідарно відповідати за позовом, так як ОСОБА_1 перебував у трудових відносинах з даною юридичною особою.

Представник позивача - Моторного (транспортного) страхового бюро України у судове засідання не з'явився, повідомлявся належним чином, надавав заяву, у якій позов підтримує, просить його задовольнити та розгляд справи проводити у відсутності представника, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідачі повідомлялися належним чином про місце та час розгляду справи, але в судове засідання не з'явилися, про причини неявки не повідомили, заперечень проти позову не надали, своїх представників до суду не направили, на підставі чого з урахуванням згоди позивача відповідно до ст. 224 ЦПК України справа підлягає розглядові судом з ухваленням даного рішення заочно.

Суд, вивчивши матеріали справи та дослідивши надані письмові докази, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

У судовому засіданні встановлено, що 16 грудня 2011 року, о 16:20 годині, по пр. Перемоги в м. Дніпропетровську, в районі е/о 264-А, сталася дорожньо-транспортна пригода за участі автомобілів «Mercedes-Bens», державний номерний знак НОМЕР_3, яким керував відповідач ОСОБА_1, та «Chevrolet Aveo», державний номерний знак НОМЕР_2, який знаходився під керуванням водія ОСОБА_2

ДТП сталася з вини відповідача ОСОБА_1, що підтверджується постановою Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 25 січня 2012 року по справі № 0417/3-93/12.

В результаті ДТП власникові автомобіля «Chevrolet Aveo», державний номерний знак НОМЕР_2, була завдана матеріальна шкода в розмірі 24 038,60 грн. (в т.ч. 20% ПДВ), що підтверджується висновком автотоварознавчого дослідження № Еф-034/12 від 22.12.2011 року.

Відповідно до ст.39 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України є єдиним об'єднанням страховиків, які здійснюють обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів за шкоду, заподіяну третім особам. Участь страховиків у МТСБУ є умовою здійснення діяльності щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

МТСБУ є непідприємницькою (неприбутковою) організацією і здійснює свою діяльність відповідно до Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», законодавства України та свого Статуту.

Основними завданнями МТСБУ є здійснення виплат із централізованих страхових резервних фондів компенсацій та відшкодувань на умовах, передбачених Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» (ст.39 ч.2.1. Закону).

Відповідно до ст.41 п.41.1 п.п. «а» Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», Моторне (транспортне) страхове бюро України за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Відповідно до ст.1.6. Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» власники транспортних засобів - юридичні та фізичні особи, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди, довіреності або правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах.

На момент ДТП керований відповідачем ОСОБА_1 автомобіль «Mercedes-Bens», державний номерний знак НОМЕР_3, не був забезпечений чинним договором (полісом) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів.

07 лютого 2012 року потерпілий ОСОБА_2 подав до позивача заяву в порядку ст.35 п. 35.1 Закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», з метою отримання грошового відшкодування за матеріальну шкоду завдану в наслідок ДТП.

Відповідно до ст.22 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна життю, здоров'ю та майну третіх осіб під час дорожньо-транспортної пригоди.

Ст. 29 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що у зв'язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов'язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованому у порядку, встановленому законодавством.

В зв'язку з настанням події, передбаченої ст. 41 п. 1 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України здійснило виплату відшкодування ОСОБА_2 в розмірі 20 032,17 грн ., виходячи з наступного розрахунку: 24 038,60 грн. (розмір шкоди) - 4 006,43 грн. (20% ПДВ).

Крім того, МТСБУ понесло витрати на аварійного комісара в розмірі 731,20грн., що підтверджується долученими до справи платіжними документами.

Отже, загальна сума, що підлягає стягненню становить 20 763,37 грн. (20 032,17 грн. + 731,20 грн.).

Відповідно до ст.1191 ЦК України та ст.38 п.2 ч. 1 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що особа, яка відшкодувала шкоду завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування.

Відповідно до ст.1191 ЦК України та ст.38 п.2 ч. 1 Закону України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» після проведення виплати у Моторного (транспортного) страхового бюро України виникло право зворотної вимоги до відповідача.

ОСОБА_1 на день ДТП мав роботу та працював водієм у ТОВ "АВТОТРАНСЕРВІС", що встановлено постановою Індустріального районного суду міста Дніпропетровська, проте, належними, допустимими та достатніми доказами не підтверджено, чи виконував водій ОСОБА_1 в момент ДТП свої трудові обов'язки водія зазначеного підприємства, чи керував він власним автомобілем, або ввіреним у його керування автомобілем ТОВ «АВТОТРАНСЕРВІС» тощо. Згідно протоколу про адміністративне правопорушення та адміністративного матеріалу № 0417/3-93/12 витребуваного судом з архіву, керований ОСОБА_1 автомобіль не належить ТОВ «АВТОТРАНСЕРВІС», а перебував у власності фізичної особи. Отже, враховуючи відсутність доказів, що б підтверджували вказані обставини, підстав для застосування ст. 1172 ЦК України та стягнення шкоди із підприємства на даний час немає.

Таким чином, відповідач ОСОБА_1, як особа, що спричинила завдання збитків та не застрахував цивільно-правову відповідальність, зобов'язаний відшкодувати позивачу в порядку регресу шкоду завдану власнику пошкодженого під час ДТП автомобіля «Chevrolet Aveo», державний номерний знак НОМЕР_2, в результаті зазначеної дорожньо-транспортної пригоди.

У відповідності до ст. 88 ЦПК України суд також вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України судовий збір.

В іншій частині позовних вимог необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10 , 11 , 79 , 88 , 209 , 212 , 214 , 215 , 218, 226-226 ЦПК України , ст.ст. 1191 ЦК України , Законом України «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов Моторного (транспортного) страхового бюро України - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України (код ЄДРПОУ 21647131) грошові кошти в розмірі понесених витрат в сумі 20763 (двадцять тисяч сімсот шістдесят три) грн. 37 коп .

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України (код ЄДРПОУ 21647131) 243,60 грн . в рахунок відшкодування витрат здійснених позивачем на сплату судового збору.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Заочне рішення набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого Цивільним процесуальним кодексом України.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, на рішення може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Суддя: Д.С. Шклярук

Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено01.10.2015
Номер документу51189954
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування в порядку регресу витрат, пов'язаних з виплатою страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —202/2560/15-ц

Рішення від 15.09.2015

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шклярук Д. С.

Ухвала від 21.07.2015

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шклярук Д. С.

Ухвала від 16.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кочкова Н. О.

Ухвала від 03.07.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Кочкова Н. О.

Ухвала від 05.05.2015

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шклярук Д. С.

Ухвала від 24.03.2015

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Шклярук Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні