Ухвала
від 15.09.2015 по справі 757/33070/15-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/33070/15-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2015 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Києві провадження за клопотанням старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 про накладення арешту,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим із старшим прокурором відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Головним слідчим управлінням МВС України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32015100110000073 від 31.03.2015, за ознаками злочинів, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 205, ч.1 ст. 209-1, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 20122015 років група невстановлених осіб діючи за попередньою змовою на території м. Києва в порушення ст. 81, 87, 89 Цивільного Кодексу України, ст. 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України та ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осібпідприємців, створили та придбали ряд суб`єктів господарської діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, яка направлена на здійснення незаконних фінансово-господарських операцій по переводу безготівкових коштів у готівку, з використанням поточних розрахункових рахунків зазначених підприємств відкритих в ПАТ «Вернум Банк», формування витрат та податкового кредиту для інших суб?єктів підприємницької діяльності без фактичного здійснення господарських операцій з продажу (придбання) товарів (виконання робіт, надання послуг), документального оформлення безтоварних операцій.

Разом з тим, в ході досудового розслідування встановлено, що в період 2014-2015 років ОСОБА_5 отримував доходи від ряду податкових агентів ТОВ «СімбестікТехнолоджис», ТОВ «НетСістемс», ТОВ «Ес Пі Девелопмент», ТОВ «Стандартлес ІТ», ТОВ «Топ ІтЛаб», ТОВ «КволітіСістемс», ТОВ «НС-Код», ТОВ «Гамма Софт ЛТД», ТОВ «Веб Ікс Трейд», ТОВ «Редстрім», ТОВ «Сістем Про консалтинг», ТОВ «Смарт СісітемТехнолоджіс», ТОВ «Креатім-С», ТОВ «Нетсервіс Онлайн», ТОВ «Смарттехком», ТОВ «Сфотеріум», за начеб то виконані роботи в адресу зазначених компаній, в той же час, як будь-яких доходів від підприємства ТОВ «НіксСолюшенс ЛТД» - основного замовникаробіт, взагалі не отримував.

З метою встановлення осіб, які причетні до реєстрації та діяльності вищезазначених фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності, а також з метою встановлення осіб, які здійснюють вищезазначену незаконну діяльність проведено ряд слідчих дій та оперативнотехнічних заходів, за результатами яких встановлено, що службові особи ТОВ «НіксСолюшнс ЛТД», з метою штучної мінімізації валових доходів підконтрольної групи підприємств, які надають послуги у сфері оброблення даних та комп`ютерного програмування ТОВ «Ай Пі Експорт» (ЄДРПОУ 39351021), ТОВ «ВЕБ Ікс Трейд» (ЄДРПОУ 39350981), ТОВ «ВЕБ Технології» (ЄДРПОУ 38496964), ТОВ «Гамма Софт ЛТД» (ЄДРПОУ 39291633), ТОВ «ДЕВ Експертс» (ЄДРПОУ 39397031), ТОВ «Ес Пі Девелопмент» (ЄДРПОУ 39060224), ТОВ «КволітіСістемс» (ЄДРПОУ 38635051), ТОВ «Креатім С» (ЄДРПОУ 39291675), ТОВ «НетСістемс» (ЄДРПОУ 38496959), ТОВ «Нетсервіс Онлайн» (ЄДРПОУ 38634524), ТОВ «НС Код» (ЄДРПОУ 39060329), ТОВ «Редстрім» (ЄДРПОУ 39397092), ТОВ «СЕО Бізнес Солюшнс» (ЄДРПОУ 39350824), ТОВ «Смарттехком» (ЄДРПОУ 38634990), ТОВ «Стандартлес ІТ» (ЄДРПОУ 39060292), ТОВ «Софтеріум» (ЄДРПОУ 39283177), ТОВ «Смарт СістемТехнолоджис» (ЄДРПОУ 38634519), ТОВ «СімбестікТехнолоджис» (ЄДРПОУ 38634985), ТОВ «Сістем Про Консалтинг» (ЄДРПОУ 39396979), ТОВ «ТОП Ітлаб» (ЄДРПОУ 39060402) та з метою конвертації безготівкових коштів у готівку в період 2014-2015 років використовуючи за попередньою змовою з невстановленими особами банківські рахунки, відкриті в установі ПАТ «Вернум Банк», здійснювали перерахування грошових коштів на суму понад 90 млн.грн., на реквізити підставних фізичних-осіб підприємців, не причетних до функціонування рахунків в установі ПАТ «Вернум Банк» та не освідомлених про злочинні наміри організаторів.

В подальшому, з грошовими коштами, отриманими внаслідок умисного ухилення від сплати податків, що надходили протягом 2014-2015 років на рахунки підставних фізичних-осіб підприємців в установі ПАТ «Вернум Банк», невстановленими особами вчинялись фінансові операції з перерахування вказаних коштів на рахунки фізичних осіб з послідуючим зняттям через банкомати та термінали фінансових установ на загальну суму 90 млн.грн..

В даній злочинній схемі по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг зазначені вище підприємства посідають місце «транзитних», являючись проміжною ланкою у ланцюгу по перерахуванню грошових коштів на рахунки зазначених у клопотанні фізичних осіб-підприємців,не причетних до функціонування рахунків в установі ПАТ «Вернум Банк».

Вказана злочинна схема забезпечує незаконне виведення безготівкових коштів підприємств у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, що призводить до ненадходження податків до бюджету держави.

У зв`язку з викладеним, на даний час у кримінальному провадженні зібрано достатньо доказів та встановлені підстави, які свідчать що група невстановлених осіб з метою штучної мінімізації податкових зобов`язань ряду підприємств ТОВ «Ай Пі Експорт», ТОВ «ВЕБ Ікс Трейд», ТОВ «ВЕБ Технології», ТОВ «Гамма Софт ЛТД», ТОВ «ДЕВ Експертс», ТОВ «Ес Пі Девелопмент», ТОВ «КволітіСістемс», ТОВ «Креатім С», ТОВ «НетСістемс», ТОВ «Нетсервіс Онлайн», ТОВ «НС Код», ТОВ «Редстрім», ТОВ «СЕО Бізнес Солюшнс», ТОВ «Смарттехком», ТОВ «Стандартлес ІТ», ТОВ «Софтеріум», ТОВ «Смарт СістемТехнолоджис», ТОВ «СімбестікТехнолоджис», ТОВ «Сістем Про Консалтинг», ТОВ «ТОП Ітлаб», використовуючи реквізити банківських рахунків фізичних осіб-підприємців в установі ПАТ «Вернум Банк», здійснює злочинну діяльність по незаконному виведенню безготівкових коштів у тіньовий неконтрольований державою обіг, та їх подальше обготівкування.

На даний час для здійснення вказаних вище операцій по легалізації (відмиванню) грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, використовуються розрахункові рахунки зазначених у клопотанні фізичних осіб-підприємців.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 підтримав клопотання, просив його задовольнити з підстав наведених судом вище та вказав, що кошти, які розміщені на рахунках зазначених фізичних осіб, стали передумовою та підставою для вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР, та отримані поза законодавчим полем системи обов`язкового оподаткування. З метою всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, а також з метою припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються державі діями щодо проведення псевдо розрахункових фінансовогосподарських операцій, не сплати податків, виникла необхідність у накладенні арешту на кошти, розміщені на рахунках зазначених у клопотанні ряду юридичних осіб, відкритих вПАТ «ОТП БАНК» (МФО 300528).

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладено на нерухоме і рухоме майно, яке перебуває у власності підозрюваного, обвинуваченого, або осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно-небезпечне діяння, і перебувають у нього або в інших фізичних або юридичних осіб з метою забезпечення можливої конфіскації майна або цивільного позову.

Що стосується виклику в судове засідання володільця банківського рахунку, то суд вважає можливим застосувати положення ч. 3 ст. 172 КПК України, згідно яких клопотання про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

При винесенні ухвали, слідчий суддя враховує наведені в клопотанні слідчого правові підстави для арешту майна, а саме, що кошти, розміщені на рахунках зазначених у клопотанні підприємств, відкритих в ПАТ «ОТП БАНК» (МФО 300528), є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР, а також з метою забезпечення відшкодування заподіяних державі збитків, припинення злочинної діяльності, попередження збитків, що заподіюються Державі, діями щодо здійснення фіктивного підприємництва, умисного ухилення від сплати податків, є достатні підстави для накладення арешту на кошти, які знаходяться на рахункахзазначених у клопотанні юридичних осіб, відкритих в ПАТ «ОТП БАНК» (МФО 300528), юридична адреса:м.Київ, вул. Жилянська, буд.43, а тому слідчий суддя, вважає необхідно задовольнити клопотання слідчого.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 107, 131, 132, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС ГСУ МВС України ОСОБА_3 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках:

р/р НОМЕР_1 ТОВ «Гамма Софт ЛТД» (ЄДРПОУ 39291633),

р/р НОМЕР_2 ТОВ «ЕсПіДевелопмент» (ЄДРПОУ 39060224),

відкритих в ПАТ «ОТП БАНК» (МФО 300528), юридична адреса:м.Київ, вул.Жилянська, буд.43.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала в частині накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2015
Оприлюднено21.03.2023
Номер документу51260014
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту

Судовий реєстр по справі —757/33070/15-к

Ухвала від 15.09.2015

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні